Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

ayla

ayla

16-08-2010 om 08:37

6 tanden wisselen in 1 jaar

Het is niet echt een probleem maar ik vroeg me af of het normaal is. Bij dochter van net 6 is gisteren haar 6e tand uitgevallen. Haar eerste tand viel vorig jaar september uit. Nu krap een jaar later is ze al 6 tanden kwijt, 4 onder 2 boven. Haar mond is net gatenkaas.De nieuwe kiezen zijn ook al door. Ik vind het zo vroeg. Zijn er meer van die vroege wisselaars

Mamvantwee

Mamvantwee

16-08-2010 om 09:18

Hier ook hoor

Mijn dochter heeft ook al 8 tanden gewisseld in 1 jaar. Aangezien ze ook voordat ze 1 jaar oud was, al haar tanden en kiezen al door had, had ik dit wel verwacht. r staat wel het een en ander scheef, er is natuurlijk nog niet zoveel plaats in haar bekkie...
Zoon is iets langzamer lijkt het, maar ook bij hem komen de grote kiezen al door (hij is 4).

groet, Mamvantwee

Fonneke

Fonneke

16-08-2010 om 09:24

Hier ook bijna

Bij dochter van bijna zes zijn in januari vier tanden uitgevallen. Nu heeft ze twee tanden die zo los zitten dat ze er ook elk moment uit kunnen vallen. Ik vind het altijd wel een grappig gezicht, al die gaten en die nieuwe tanden die nog maar een klein stukje door zijn.

ayla

ayla

16-08-2010 om 09:28

Ze was dus laat

ze kreeg dus pas laat haar melkgebit, haar eerste tanden rond 1 jaar. Ik dacht dus ook dat ze een late wisselaar zou worden.
Ik vind het ook wel schattig en zelf vind ze het ook prima aangezien de tandenfee wel uiteraard iedere keer op bezoek moet komen ;-) Het eet wel wat moeilijk met die gaten aan de voorkant.

Sterk wisselend ;-)

Ayla, tandenwisselen gebeurt wel bij iedereen, en ik geloof dat de volgorde ook niet al te veel varieert... maar het moment kent een gigantische spreiding. Da's wel grappig omdat veel andere ontwikkelingsstappen wat meer vast te pinnen zijn op een bepaalde leeftijd. Voor tanden krijgen en tanden wisselen geldt dat dus niet. Daar is echt niets van te zeggen of te voorspellen. Ik vind dat wel charmant.

Oh ja, en voor wat het waard is: in de antroposofische hoek mogen kinderen pas leren lezen als ze zijn begonnen met wisselen. Dat gaat zo ver dat mijn lang kleuterende novemberkleuter volgens mijn zwaar antroposofische tante eerder naar groep drie zou moeten - omdat hij al voor zijn zesde begon te wisselen.

Wat dat betreft loopt je dochter dus juist keurig in de pas! Ze doet wat ze moet doen. Althans, haar tanden doen mee met het lezen... zoals het hoort!

guera

guera

16-08-2010 om 15:08

Grappig rode beuk

einde voorjaar 2009. Zoon is net 6, school zegt: het kwartje is nog niet gevallen wat betreft lezen....

Zomervakantie 2009. Twee tanden los, tijdens de vakantie begint hij zelf met lezen, rondom de herftvakantie loopt hij behoorlijk voor met lezen.

Zomervakantie 2010. Er is verder niks meer gewisseld. Lezen blijft zeer goed :)

Jemig man, zelfs de tandarts maakt nu opmerkingen. Zoon is 7,5 jaar en heeft 2 tanden gewisseld en 4 blijvende kiezen. Verder zit alles nog muurvast! tja het zal wel es een keer gebeuren denk ik dan :)

Cynthia

Cynthia

16-08-2010 om 15:21

Grappig - andersom :)

Onze zoon las al toen hij vier was en heeft pas vorig jaar (toen hij bijna zeven was) zijn eerste tand gewisseld! Bij dochter (nu vijf jaar) hetzelfde verhaal overigens; ze leest alles wat los en vast zit, maar haar tanden zitten er nog stevig in! Maar goed dat we geen antroposofische school hebben ;)
Zoon maakt zich ook wel zorgen; hij heeft pas drie tanden gewisseld en verder zit alles nog goed vast.

Hier ook

Mijn 6-jarige heeft al 7 tanden gewisseld en de nieuwe kiezen komen ook door. Erg snel vind ik ook.

Groet,
Pina

Oudste ging pas gingen wisselen met 6,5 jaar en wisselde 5 tanden in 1 jaar. de andere drie in het half jaar er na. Voordeel was wel dat de tanden heel snel doorkwamen.

jongste is nu net 6 en heeft nog geen tand gewisseld, ze zitten zelfs nog niet los. Ik denk dat het bij haar ook in een rap tempo achter elkaar zal gaan gebeuren over een tijdje.

overigens hier ook 2 kinderen die lazen toen ze net 4 waren, maar goed dat ze niet naar een antroposofische school gaan.

Gruffalo

Tink

Tink

17-08-2010 om 00:45

Cynthia

Grijns, dat dacht ik al lezend ook: goed dat we geen antroposofische school hebben dan... Hier een zoon van 7 die zelfs nog nooit een losse tand heeft gehad. Maar hij leerde wel zichzelf lezen voordat hij in groep 3 zat. Ai ai :)

100%mama

100%mama

17-08-2010 om 10:30

Haha

dan klopt het hier wel, met 4 zijn eerste tand los en ook begon hij te lezen met 4, hahahahaha. Zwaar een fabel dus!

Op de praktijk is het heel.....wisselend! Het ene kind gaat nieuwe tanden krijgen met 5, de andere met 7 of zelfs 8. Geen pijl op te trekken hoor!

Fransien

Fransien

17-08-2010 om 10:42

Ook een late wisselaar

Zelf ben ik pas met 11 begonnen met wisselen, ik kreeg ook pas net voor mijn tweede tanden, maar goed dat mijn ouders geen voorstander van antroposofie waren, zo lang kleuteren had ik namelijk niet getrokken.
Een vriendje van dochterlief zit wel op de vrije school en heeft inderdaad een jaar langer gekleuterd omdat hij nog niet aan het wisselen was en geen wiebeltanden had. Tsja, vond hij wel frustrerend, het net jongere bijna-buurmeisje gaat naar groep 3 en hij blijft nog kleuteren... En dat terwijl mijn dochter ook nog geen wiebeltand of wat dan ook heeft (en gezien mijn familie kan ze ook best erg laat zijn).

Tango

Tango

17-08-2010 om 14:37

Tjonge zeg

Ik wist niet dat ze dit nog steeds zo volhielden op antroposofische scholen. Je zou zeggen dat dat wel erg achterhaald is.
Maar goed, wij doen wel even hard mee hier. Tangozoon wordt in september 6, nog geen tand los, alles zit nog muurvast en hij kleutert ook nog een jaartje extra. Overigens niet alleen vanwege het lezen, want dat kan hij al wel een beetje.
Vriendje uit de straat, wordt in oktober 6, had vorige week zijn eerste tand eruit. Kwam hij aan al zijn vriendjes laten zien, wel schattig. Maar hij kleutert ook nog vrolijk verder, dus die doet niet mee aan het antroposofische verhaal.

Hahaha wat een grap die antroposofische ideeën

Wat een dom idee van die antroposofische scholen zeg...Hier heb ik 2 meiden die rond hun 10de pas begonnen te wisselen. Oudste iets eerder (ong. net 9) maar die liep toen een jaar lang met 4 tanden eruit en nog niks nieuws te bekennen...En jongste is nu (12) nog druk aan het wisselen en begon pas 2 jaar geleden...
Was een mooie mop geweest als ze hadden moeten kleuteren tot de eerste tand eruit was zeg!!
Hahaha,ik lig nog in een deuk bij het idee alleen al.
Kun je nagaan wat een domme filosofie dat is (of stoot ik nu allerlei mensen voor het hoofd?) Nou ja alvast sorry hoor...maar ik vindt het hilarisch.
groeten albana

Oh nee, dat was hier een ramp geweest.

Dirk begon te lezen toen hij twee was en zijn eerste melktand ging er uit toen hij 7 was. Wow, die had ECHT geen leven gehad op een sofenschool!

Vic

Vic

20-08-2010 om 13:37

Wil je wat ergs horen?

Mijn zusje heeft deze info ('kinderen zijn toe aan lezen als ze gaan wisselen') als waarheid gehoord op de (doodnormale) Pabo. Dat vertelde ze toen mijn dochter op nét vierjarige leeftijd begon met wisselen. Dat vond ze niet vreemd omdat mijn dochter in alles voor liep.

liora

liora

20-08-2010 om 18:30

Idioot inderdaad

Ik had dan letters en woorden moeten gaan afdekken (nummerborden, straatnaambordjes, teksten op winkelruiten, etc)

Niks voor mij die antroposofie.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Janna3

Janna3

20-08-2010 om 21:26

Arme jongen

Onze middelste gaat na de vakantie naar groep 5 en heeft nog geen tand gewisseld... Dat was een heel lange kleuterschool geworden voor hem.

Rudolf steiner

ach je zou die naam eens moeten googlen, best interessant maar ook echt soms vreselijk griegel kan ik er van worden en ook geschokt ('rassenkunde').

anyway, er is veel variatie, in alles met groei en kinderen. Mandarijntje kreeg al heel vroeg haar eerste tandje en in no time had ze er 8. Nu al maanden geen nieuwe tanden meer gezien, ze is nu 13 maanden. Oudste ging wisselen met 6 jaar, de ene na de andere, 8 zijn er in 1,5 jaar uit gegaan.

Blinddoek of nijptang

Zoon 3j8m kan ook al een tijdje lezen. Zal ik voor de blindoek gaan of alvast tandjes trekken? Het eerste is minder bloederig ;) Sorry, wat een onzin zeg.

Arme kinders van mij...

Vóór hun zevende verjaardag zat/zit heel het melkgebit nog muurvast. De jeugdige dame des huizes was daar soms zo gefrustreerd over, dat ze zelf van wit papier en plakband tanden in elkaar knutselde, die ze dan in haar mond deed om mee te wiebelen en er dan uit liet vallen. Gelukkig kwam het vanzelf goed, een maand na haar zevende verjaardag vielen er vier tanden tegelijk uit :-) Maar gelukkig mocht ze wel gewoon lezen op school, want ach, toevallig was ze er nogal goed in en kon ze het als kleuter al.

Carmen

Carmen

22-08-2010 om 20:59

Vraag namens mijn dochter

Mijn dochter is laat begonnen met wisselen (en vroeg met lezen :-)). Ze is nu tien en heeft de laatste tijd steeds zeker vier losse tanden/kiezen, of nieuw doorkomende. Ze heeft er last van, ze heeft continu een beetje pijn in haar mond. Eten en vooral tanden poetsen zijn heel lastig. Ze vraagt zich af of iemand tips heeft voor het tanden poetsen.

Carmen.

Tip

alleen de tanden poetsen die vast zitten, kleinere borstel kopen en anders wat met je vinger poetsen en wat naspoelen met mondwater als ze erg last heeft.
Qua eten, zachte dingen en af en toe een shake ?

Zodra die tanden er dan uit zijn is het weer over.

100%mama

100%mama

26-08-2010 om 13:57

Absoluut wel poetsen

maar eventueel met een vingerborstel die je voor baby's kan kopen of met een gaasje. NIET overslaan met poetsen, de nieuwe kies zit er al onder en alle bacterien hopen zich dan op met alle eventuele ellende vandien. Lekker los freubelen met de vingers en tong!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.