Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

MaaikeL

MaaikeL

29-07-2009 om 12:53

7 jarige kan niet (goed) fietsen

Ik heb een probleem. Mijn 7 jarige kan nog steeds niet normaal fietsen en ik word er gek van. We hebben een Onderwater fiets (ouderkindtandem) dus op zich kunnen we prima overal komen waar we moeten zijn maar ik vind gewoon dat een 7 jarige wel gewoon zelf zou moeten fietsen.

Hij kan het wel maar hij durft het niet waardoor hij heel onzeker gaat fietsen en omvalt, ergens tegenaan rijd en weet ik wat nog meer voor rare dingen gaat doen. Hij wordt ook compleet hysterisch. We hebben kort geleden zijn 16 inch fiets waar hij nauwelijks op gereden heeft ingeruild voor een 20 inch fiets omdat het echt niet meer kon op dat kleine fietsje en nu is fietsen nòg enger. Ik erger mij wild want ik zie kinderen van 4 met veel plezier op hun eigen fiets naar school gaan en mijn 7 jarige interesseert het echt geen ene bal.

Ik ben op zoek naar tips. Voor mij om het een beetje los te laten (als hij 18 is zal hij vast wel fietsen toch?) en voor hem om te leren toch met plezier te gaan fietsen zonder al te bang te zijn. Hij ziet overal gevaar en hij denkt véél te veel na en dat is natuurlijk lastig te combineren met fietsen.

Bedankt!

Moes

Moes

29-07-2009 om 16:35

Hart onder je riem!

Hai MaaikeL,

Nou, hier een kind (een jongen ook, trouwens) die nu net twee maanden fietst en hij is nu acht jaar en drie maanden! Wij hebben het op een gegeven moment maar een beetje 'laten zitten', een paar maanden niets gedaan, en toen weer die fiets uit de schuur gehaald, en ik zág dat het anders was. Hij 'wist' dat-ie het nu kon, dat bevestigde hij later ook, toen ik dat vroeg. Alsof er een knop in zijn hoofd 'om' was. De angst was weg, al is-ie nog steeds wat onzeker en voorzichtig, maar dat vind ik gunstig, eerlijk gezegd, en de LOL is er nu! Hij vraagt regelmatig: mag ik een rondje fietsen? Ik vind dat dan nog 'eng', maar zeg ALTIJD ja, en hij vindt het heerlijk, ook om met ons naar de stad te fietsen (duurt wel eventjes... :-)). Met zeven was-ie er PRECIES zo aan toe als jouw zoon. Ik zou zeggen: als je niet in de praktische problemen komt, geef 'm dan even echt een pauze van een paar maanden. Geen druk er op, geen 'omkooptrucs', gewoon: OK, we fietsen nu even niet, en dan gaan we het over een paar maandjes weer proberen, want dán heb je er vast weer zin in. Of zo iets. Echt hoor, ik had niet gedacht dat het bij ons zou gaan gebeuren, en toch... INEENS! Sterkte en ontspan: hij voelt waarschijnlijk jouw 'afkeuring' en stress er over ook (dat was volgens mij bij ons ook zo), zeker als je dat gevoel van 'al die vierjarigen doen het gewoon' ook wel eens meer of minder expliciet (naar hem of iemand anders toe) hebt verwoord. Alle druk er af, bij iedereen, en dan geef ik je een grote kans dat het net zo gaat als bij ons. Ik zie sowieso, nu-ie acht is, in eens heel veel veranderingen. Echt 'groot worden'. Dat was bij zeven helemaal niet. Dag! Groeten van Moes.

maan.

maan.

29-07-2009 om 18:32

Helm?

Misschien een idiote tip.. maar bij een buurjongetje was het de oplossing.. een helm. Het jongetje (zes jaar) durfde niet goed te fietsen, maar nu ie een (stoere) helm heeft, heeft ie ook ineens meer zelfvertrouwen. En vindt ie fietsen uiteindelijk wel leuk.

Ik kan me ook voorstellen dat een helm precies het tegenovergestelde resultaat kan opleveren.. (niet stoer).. maar ik ken het kind in kwestie niet.

Probeer een kleinere fiets te lenen.. beter een te kleine fiets waarbij de voeten (erg) goed op de grond kunnen komen dan een (misschien iets te) grote fiets..

Lindis

Lindis

29-07-2009 om 21:38

Vanmiddag nog

Vanmiddag nog met mijn 7-jarige naar het zwembad gefietst. Hij had veel zin om naar het zwembad te gaan. Totdat hij erachter kwam dat we op de fiets gingen. Hij had opeens geen zin meer en wilde thuis blijven.

Hij fietst wel, maar ik merk het gewoon wanneer hij een tijdje niet gefietst heeft. Alles gaat dan veel moeizamer. Motorisch is hij niet sterk en bij hem helpt het om regelmatig te gaan fietsen.

Dan gaat hij wat soepeler en is hij minder bang om te vallen. Ik vind het jammer dat wij niet op de fiets kunnen naar school. Wij wonen op een paar minuten afstand van school. Voor mijn zoon zou die regelmaat echt goed zijn. Nu is het niet noodzakelijk en schiet het fietsen erbij in.

Steppen

Mijn huisarts heeft ooit, toen de oudste toen ze 7 was nog niet goed kon fietsen, zet haar eerst op de step, als ze goed kan steppen, dit vanwege evenwicht bewaren kan ze ook goed fietsen.

We hebben toen zo'n ouderwetse step aangeschaft en haar laten steppen, het was meteen duidelijk dat ze niet goed haar evenwicht kon bewaren. Na een maand was het al stukken beter en later op de fiets ging het stukken beter!

Wellicht een tip?

Puck2

Puck2

05-08-2009 om 11:01

Hier ook een late fietser

Oudste was ook laat met fietsen. Wel iets jonger dan 7 als ik het me nog goed herinner, maar later dan de meeste andere kinderen uit de buurt. We hadden al diverse keren met hem geoefend zonder zijwieltjes maar dat ging niet goed. Steppen kon hij overigens als de beste, aan motoriek lag het niet. Maar fietsen: alleen op de fiets met zijwieltjes. En zijn gloednieuwe fiets zonder zijwieltjes stond er alleen maar voor de show. Tot hij op een keer een uitbrander had gehad om iets heel anders. Met een nog half kwaaie kop ging hij buitenspelen. Prima vonden wij. Zien we hem ineens zomaar zonder zijwieltjes op zijn nieuwe fiets langsracen en wij bleven enigzins verbouwereerd achter. Ging dus op een gegeven moment gewoon vanzelf. En Lindis: ook als je maar een paar minuten van school woont kun je nog genoeg momenten vinden om samen te fietsen: af en toe een boodschap, gewoon zomaar een blokje om. Ik merk wel dat in het begin ze het regelmatig moeten blijven doen. Als er geen noodzaak is, dan creër je die gewoon.

Hendrika64

Hendrika64

05-08-2009 om 19:02

Loopfietsen

Hallo,

Onze jongste vertikte het ook, ze wilde de zijwieltjes er weer op. Ik heb toen gezegd dat gebeurd niet, ga maar loopfietsen, op het zadel zitten en dan met de benen op de grond lopen. Op een gegeven moment ging ze dusdanig hard, toen zei ik, als je nu de voeten op de trappers zet en rondjes gaat draaien met je voeten dan fiets je.

Daarna nooit meer problemen gehad. Af en toe vind ze het nog steeds leuk om op de te kleine fiets te loopfietsen.

Groeten,

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.