Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Pernille

Pernille

10-02-2009 om 17:00

Afspraken met een 9-jarige....

Hallo,

Nou de titel zegt het al zon'beetje: in hoeverre vallen er afspraken te maken met een 9-jarige (jongen). Punt is hier dat hij 's avonds steeds ligt te lezen. Hardstikke leuk hoor, maar het wordt zo telaat.
En wat we ook zeggen of doen (van voorlezen, "kusjesmonster", zelf een half uur lezen tot 20.00 uur) en welke afspraak we ook maken, hij klikt het licht weer aan.
En dus wordt 'ie steeds weer "betrapt". Want 's ochtends is hij hardstikke moe, wallen, wil niet naar school (en daar gaat het al niet denderend) etc.
Lamp er al uitgedraaid, doet ie andere lamp aan, die ook eruit, zaklamp gepakt... Het gaat maar door en elke avond weer. Ik ben het zó zat en de héle riedel van vriendelijk tot boos is al voorbij gekomen maar het gaat maar door...

Wie heeft tips, suggesties of herkenning...

groeten,
Pernille

Ik zou toch...

Alle lampen eruit draaien (misschien is er een aparte groep in de stoppenkast voor zijn kamer?) En erbij blijven een halfuurtje (of in de buurt tenminste) zodat je bij het eerste geluidje de lamp weer uitdraaid o.i.d. Wat zegt hij trouwens zelf? Waarom wil hij zo graag lezen tot laat. Met een jongen van 9 valt toch wel een afspraak te maken lijkt me? Misschien is hij bang in het donker? Hoe laat moet hij gaan slapen van jou? Mijn zoon moest toen hij 9 was om 1/2 9 in bed liggen, en meteen slapen (het is geen lezer...), misschien de slaaptijd iets verlaten. Succes, Suus (sorry het is een beetje warrig verhaal geworden)

ano9

ano9

10-02-2009 om 19:39

Wat wij doen

wij hebben ook altijd problemen met het metteen slapen van onze zoon 8 jaar. ik weet niet of hij ergens heel erg aan gehecht is... onze zoon nl wel. zijn voetbalboek , wij hebben gezegd, als je niet metteen gaat slapen gaat het boek weg en mag je het pas weer hebben over 3 dagen. het is wel dreigen en ik weet dat dat niet altijd goed is maar het werkt wel. nu is het niet zo dat hij niet even mag spelen of lezen als hij naar bed gaat maar na een half uur is het wel genoeg. wij gaan dan naar boven en gaat dan slapen.

Dees 68

Dees 68

10-02-2009 om 19:42

Leesverslaafd?

Ik had vroeger hetzelfde en toen heeft mijn moeder na herhaalde waarschuwingen al mijn boeken van de slaapkamer afgehaald (voor een bepaalde periode). Toen ben ik van ellende oude schoolschriftjes gaan lezen want ik kon echt niet in slaap komen zonder te lezen...
Achteraf herinner ik nog heel goed de afkickverschijnselen. Lezen was voor mij echt een verslaving en ik kon niet goed functioneren zonder dat ik iets te lezen had.

Afgaande op jouw verhaal denk ik dat je zoon hier niet zelf uitkomt. Het lijkt erop alsof het sterker is dan hemzelf en dat komt mij heel erg bekend voor.

Ik denk dus ook dat je hem een halt moet toe roepen, zeker omdat hij de slaap blijkbaar wel nodig heeft. Ik zou hem een half uurtje laten lezen en daarna het boek van zijn kamer afhalen. Wie weet helpt het.

Guinevere

Guinevere

10-02-2009 om 20:33

? tot 20.00?

Wat mij opvalt is dat je zoon een half uur mag lezen, tot 20.00. Moet hij dan om 19.30 naar zijn bed toe? Serieus? Dan zou ik ook gaan lezen in mijn bed.
Lijkt me beter om hem naar bed te laten gaan als hij moe is. Lezen kan hij dan vóór die tijd in de huiskamer doen.
Overigens herken ik het zelf wel, ik was vroeger met een zaklamp in de weer (onder de dekens) en lag op mijn 8e tot 23.00 te lezen. Je ziet wat kringen onder mijn ogen op foto's uit die tijd. Verder heb ik nergens last van gehad. Tegenwoordig lees ik geen spannende boeken meer in bed, alleen boeken die ik gemakkelijker kan wegleggen. Wie weet helpt dat bij jouw zoon ook?

Maylise

Maylise

10-02-2009 om 21:28

Naar bed wanneer moe

Ik laat mijn 9 jarige naar bed gaan wanneer hij moe is. Ik zal hem niet om 19:30 naar bed brengen als dan nog niet moe is. Ik vind het vrij vroeg voor een 9jarige dus ik kan me wel voorstellen dat hij dan nog even wil lezen.
Nu is mijn 9jarige wel heel energiekrijk en die ligt er de laatste weken niet voor 22:00 in dus dat is wel erg overdreven maar half acht kan ik me ook weinig bij voorstellen. Als we hem eerder naar bed brengen dan komt hij er om de 5 minuten uit en gaat hij spelen of zingen of weet ik veel. Ik stuur dus pas op bed aan als hij echt moe wordt.
Persoonlijk zou ik je zoon zo lang laten lezen als hij wil. Als hij niet meer het idee heeft dat hij moet gaan slapen dan gaat hij misschien wel eerder slapen omdat het dan geen moeten meer is. Dan leert hij ook beter te luisteren naar zijn eigen lichaam.

Maylise

Marjoleine64

Marjoleine64

10-02-2009 om 22:10

Hoe laat moet hij weer opstaan?

Dat scheelt wel natuurlijk. Onze 9-jarige gaat pas om 9 uur naar bed, en pas om half 10 het licht uit. Maar goed, hij heeft kennelijk weinig slaap nodig, is meestal tussen 7 en half 8 wakker. Onze 11-jarige gaat gelijk naar bed, maar die moeten we om kwart voor 8 wakker maken (maar hij ligt dan ook vaak wat langer te lezen)...
Maar daar help ik je niet mee natuurlijk, je schrijft al dat hij last heeft van slaaptekort en dat het op school niet zo goed gaat. Misschien helpt het om hem overdag fysiek wat meer uit te dagen, zodat hij 's avonds echt lichamelijk moe is? Buiten spelen, sport, dat scheelt bij onze jongens echt in het inslaapmoment.
Marjoleine

liedewij

liedewij

10-02-2009 om 23:03

Hier exact hetzelfde

Onze zoon is nu nog wakker(!). Is ook 9 jaar. Gaat tegen 19.45 naar boven. Rond 20.00 ligt hij erin. En dan ook stiekem lezen. We hebben ook al veel geprobeerd. Hij is altijd lang wakker; met of zonder lezen. Is in z'n hoofd nog druk en zoekt denk ik ook afleiding en spanning door te lezen. Op zich vind ik het niet zo erg maar elke avond na 22.oo gaan slapen is te laat. 's Ochtends komt hij moeilijk z'n bed uit. Als hij erg moe is is hij thuis en op school erg humeurig. Soms stevig toespreken helpt. Maar het beste helpt het om hem "om te kopen" en er een wedstrijd van te maken. Gisteravond was de wedstrijd dat hij binnen 25 minuten moest slapen. Zou het lukken dan kreeg hij vandaag een lekkere kokosmakroon. Idioot, maar het werkt. Binnen 20 minuten sliep hij. Dit doen we misschien eens per week/anderhalve week om z'n slaaptekort wat op te halen. Ik vind het zelf een beetje raar maar het werkt.Misschien ook wel omdat we het niet dagelijks doen. Maar ik vind het gek dat hij als het moet op commando vroeg in slaap kan vallen. Verder maak ik mer niet te druk om. Het hoort bij hem denk ik dan maar. En ik wil er niet telkens een strijd van maken. Ik was zelf net zo..

Liedewij

Fraz

Fraz

11-02-2009 om 00:15

Dochter

is me er ook zo'n eentje. Meestal gaan ze (zij en broertje van 7) rond 19.30/20.00 uur naar bed en mogen dan tot 20.30/20.45 lezen. Soms maalt er eentje teveel en dan lukt het niet om te gaan slapen en wordt het snel 22.00/22.30 voor ze echt slapen. Op zich ben ik wel blij met dat lezen in bed maar op afgesproken tijd gaat wel het licht uit. Soms slapen ze dus 5 minuten laten maar vaak dus ook een hele tijd later.

Gewoon boek weg

ik deed het vroeger ook....het is gewoon zo dat boeken aanzetten tot 'verder' lezen...nog even deze bladzijde wordt al snel nog even dit hoofdstuk en ach dat eindigd halverwege de bladzijde dus....etc. etc.
en uiteindelijk was het dan al véél te laat en de volgende dag doodmoe.
jongste heeft het ook en die heb ik ook al 's betrapt. dus nam ik d'r boek gewoon mee...wel eerst even een gesprekje gehad waarom ik dat deed en hoe het mezelf verging en dat ze toch eigenlijk wel weet dat ze dan morgen (vul in) en dat ik het begrijp hoe het gaat. feest der herkenning voor dochter. die helemaal al opgelucht was dat ik niet eens boos was en het snapte. ze is er nog vaak op terug gekomen. en zegt nu gewoon zelf : 'mam, neem je het boek mee? 't is veel te spannend." of als ik d'r nog heftig lezend aantref...: "zucht, neem 'm maar gauw mee." meestal praten we dan nog even over wanneer ze handig 'tijd' kan maken voor het boek (omdat het zo spannend is...) b.v. morgen niet want dan komt die en die spelen, maar overmorgen dan lees ik de hele middag en denk je dat ik 'm dan uit heb? zoiets. dan kan ze zich alvast verheugen in bed op die overmorgen. slaapt ze makkelijker in al denkend aan leuke dingen die komen gaan.
groeten albana

En hier

Vroeger was ik ook zo eentje die maar door bleef lezen. Inderdaad, lampen werden eruit gedraaid, boek zo nodig afgepakt, de volgende avond voor straf om 19.00 uur naar bed. Mijn bedtijden lagen ook strikt vast en bij ieder jaar ouder kwam er een kwartiertje bij. Ik heb een heerlijke jeugd gehad maar daar denk ik met de pest aan terug dus doe ik het bij mijn kinderen anders. Dus dochter van bijna 7 die gek is op lezen gaat tussen 19.30 en 19.45 naar bed en krijgt van mij geen regels opgelegd t.a.v. het lezen en in de praktijk doet ze zelf rond 20.30 uur het licht uit en gaat slapen. Ik vind 19.30 voor een 9-jarige en dan om 20.00 uur het licht uit echt aan de vroege kant. Daar komt bij; wees blij dat hij zo gek is op lezen!

Suus

Suus

11-02-2009 om 12:48

Met onze zoon

van 9 duidelijke afspraken gemaakt. Hij heeft flink slaap nodig, hij moet om 20.00 het licht uit doen, . Hij gaat om 19.30 naar boven. Hij kan dan nog 30 minuten lezen en dan gaat het licht echt uit. Hij leest heel af en toe wel eens stiekem, maar dan wordt ik niet echt boos, ik heb het zelf ook wel eens. In het weekend duikt hij vaak uit zichzelf in bed om te lezen.. Heerlijk toch ??

En Martih, elk kind is anders, voor jou kind is 20.00 misschien te vroeg, voor die van mij echt niet !

Pernille

Pernille

11-02-2009 om 21:31

Wat 'n reakties...

Hallo,

Bedankt voor jullie ervaringen met "lezen in bed". Zelf heb ik vroeger ook graag in bed gelezen, liever lang dan kort... Heerlijk hoor, lezen, wou dat ik er meer tijd voor had. en fijn dat zoon het ook graag doet!
Maar mijn punt is dat hij gewoon hardstikke moe is, gewoon zijn slaap nodig heeft. En dat niet kunnen wegleggen waar over geschreven werd, ja dat herken ik. Hij leest trouwens alleen maar Donald Ducks, vind ik niet geweldig, maar prima als dat zijn voorkeur heeft. Ik zou hem liever een boek laten lezen, kan me ook beter voorstellen dat je dat niet kunt wegleggen. Maar hij verslindt dus de DD, oneindig herhalend (heeft een abonnement dus elke week vers :-)).

Misschien moet ik ook het (leren) afspraken maken (en je daaraan houden) en 's avonds lezen los van elkaar zien. Maar pfoei, om t kwartier naar boven omdat hij anders tot half tien leest (en élke keer weer het licht uitdoen), daar baal ik gewoon van. Gewoonte hier is dat ik zus (bijna 5) naar bed ga brengen (tussen 19.00-19.30) en hij gaat dan mee naar boven, vindt ie gezelliger. En als zij in bed ligt (na tandenpoetsen, voorlezen etc) ga ik door naar zijn kamer en begint zijn "ritueel". En ging het toevallig snel bij zus (die keutelt graag 's avonds nog rond, net as zoon en ikzelf trouwens ook!) dan lees ik langer voor, of leest hij langer etc.
Maar eigenlijk is hij pas uitgeslapen als hij om 20.00 zijn luiken heeft gesloten, hij komt anders gewoon slaap tekort. Is moe, wil niet uit bed komen of naar school. Dikke kringen, meldt dat hij hoofdpijn of buikpijn heeft en bijvoorbeeld de middag écht niet naar school wil....

Sporten doe 'ie volgens mij genoeg, naast het buiten spelen (thuis en op school) ook 2x per week een uur trainen, we fietsen altijd van/naar school etc.
Maar goed, lampen zijn uitgedraaid en ik heb afgesproken dat hij tot 20.30/20.45 mag lezen en dan neem ik (voorlopig) de DD's mee. Vond hij helemaal prima, dus wie weet is dit voorlopig een oplossing....

groeten,
Pernille

Juul M

Juul M

12-02-2009 om 01:42

Hier eentje die weinig slaap nodig heeft

Tenminste, zo lijkt het. Beide kinderen gaan om 2030 naar bed en lezen dan nog lezen tot 2100 of zo. Ze zijn 6 en 8 jaar. De jongste heeft meer slaap nodig en slaapt dan tot 7 uur en soms moet ze er even wat vroeger in. De oudste is er vroeg weer uit hoor, meestal zo rond 6.30. Hij doet het prima op school, is niet chagrijnig... Soms wilt hij wel door tot 2200 uur maar dat mag niet. Het licht blijft uit, maar het wil niet zeggen dat hij snel slaapt...
juul

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.