Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

marie

marie

29-06-2009 om 17:09

Ben ik te streng met TV-programma's?

Dochter is 11, groep 8. Ik heb geregeld met haar discussies over bepaalde tv-programma's die anderen wel mogen zien en zij niet, aldus dochter. Het gaat om MTV-programma's als Paris Hilton BFF (of zoiets), niet kijken vanwege het afzeiken van anderen en het ophemelen van eentje, nl Paris, My sweet super sixteen, zelfde en andere programma's. Ook niet South Park of Simpsons, ook vanwege het afzeiken van elkaar en het taalgebruik. Kortom, ik vind dat ze er een vreemd wereldbeeld van krijgt.
Mogen jullie kinderen dergelijke programma's zien (ik heb nl. met haar 2-jaar jongere zus ook discussies over deze programma's), ben ik te streng of ben ik de enige niet die dit soort programma's (nog) niet geschikt vindt.

Annet

Annet

29-06-2009 om 18:02

Mtv niet, south park wel

Dochter van 11, ook groep 8, kijkt wel naar South park. Ik probeer geregeld mee te kijken.
De stijl is inderdaad niet altijd even vriendelijk. Maar aangezien dochter eerder te lief is dat te onvriendelijk, heb ik met South Park niet zo veel problemen.
MTV vraagt ze niet om.
Mijn tip is om samen te kijken en dan commentaar te leveren. Kinderen van groep 8 zou ik niet meer bij programma's weghouden. Dat past voor mij meer bij jongere kinderen.

MaximeM

MaximeM

29-06-2009 om 21:36

Sweet 16

Hoi,

Sweet 16 kijkt mijn dochter ook wel, ze is 13 jaar en we verbazen ons enorm om de verwende trienen. Als er iets gebeurt wat ik belachelijk vind, dan hebben we het daar over. Verder heb je op mtv ook leuke programma's zoals Made bijvoorbeeld, waarbij een kind iets wil bereiken in een aantal weken samen met een coach, zo leren ze, dat als je iets wilt bereiken, je moet doorzetten, streng zijn voor jezelf, soms krijgt de jongen of het meisje flink op zijn/haar donder omdat ze er met de pet naar gooien, al met al vind ik dit een leerzaam programma, d(om aan te geven dat niet alles op mtv slecht is)

Maxime

Hier wel

hier ook een 11-jarige, maar die heeft een 15-jarige zus. En om die 15-jarige dat te verbieden vindt ik een beetje te ver gaan. We hebben wel een periode geprobeerd om 15-jarige niet te laten kijken als zus erbij was, maar dan vertrok 15-jarige naar boven om daar te kijken. En dat vindt ik ook geen goede ontwikkeling...
Dus dan maar beneden met z'n allen. Nu kijken ze hier over 't algemeen niet zoveel t.v. Meer in de verloren half uurtjes tussen school en gym b.v. Een hele avond of middag komt zelden voor (of het moet gieten van de regen en ook nog niemand thuis om mee te spelen..).
Dat sweet-sixteen wordt wel bekeken, maar wel genuanceerd. Door 15 jarige net zo hard als door ons. South park hebben ze nog nooit gekeken en dat programma dat ze iets willen worden (topsporter ofzo) vindt ik op zich wel aardig, maar de manier waarop weer enigzins 'overdreven'. De kinderen vinden het wel 'typisch amerikaans', niet toepasbaar op 'ons' dus. En vragen zich ook af wat er 'echt' aan is...of is het opgezet zoals een serie of een soap...
Dat sweet sixteen is alleen weggelegd voor héle rijke kinderen, dat snappen ze zo ook wel. En jongste zou zich niet eens happy voelen als middelpunt in zo'n feest.
't is best aardig om halve uurtjes te vullen, maar geen programma dat ze per se moeten zien.
groeten albana

marie

marie

30-06-2009 om 09:36

Made

Made mag ze wel zien, inderdaad, leuk om te zien hoe jongeren een doel hebben en daar naar toewerken, de een wat gemotiveerder dan de andere.
Ik heb in het begin met haar meegekeken naar bv super sweet 16, en ook uitgelegd dat dat niet een gewoon feestje is etc, dat snapt zij en ook dat het gaat om de superrijken en ze ziet ook wel wat vervelende verwende nesten zijn en hoe die met hun ouders omgaan, nadat ik haar daar op gewezen heb. En toch zegt zij, als een jarige op het podium verschijnt en toegejuicht wordt, dat dat haar ook zo geweldig lijkt, dat iedereen zo naar je opkijkt. Maar dat vind ik nog het minst erge, ik vind dat afzeiken zo erg. Mensen die minder zijn dan de jarigen en de best friends worden behandeld als minderwaardig, en daar houd ik niet van en dat is toch moeilijk uit te leggen aan een 11-jarige. En als zo'n programma is afgelopen dan stapt ze ook naadloos over op programma's als Hogan knows best, al helemaal niets.
Toch nog maar een tijdje aan banden leggen, totdat ze wat meer onderscheid kan maken.
Ze kijkt overigens niet dag en nacht tv, maar heel af en toe, en dan kijkt ze het liefst naar dat soort programma's, hoewel ze ook nog graag met jonger zusje meekijkt naar Anubis, I, Carly etc.

Rafelkap

Rafelkap

30-06-2009 om 11:01

Ik ben veel strenger

want ik ga er voor zorgen dat bepaalde kanalen gewoon niet geprogrammeerd zijn. Dat hebben we dan gewoon niet. Kinderen zijn nu nog klein (oudste is 4) dus er is nog geen gezeur, ze kijken alleen sesamstraat en kro kindertijd. Ik wil niet dat ze pulp zien en zorg zelf voor goede films (dvd) Mocht er gezeur komen over x aantal jaren dan zien we dat dan wel weer, wil dat tv kijken (en zeker bepaalde kanalen) wel aan banden leggen.

Dat werkt niet meer als ze 15 zijn hoor

Hier stellen ze gewoon de t.v. zelf in en de 2de t.v. zit nog geen kinderslot op ook. Buiten dat...als ze iets écht willen zien dan kijken ze 't wel on-line.
Of anders kopen ze d'r zelf wel een ergens 2de hands...
ze zijn slim en inventief genoeg daarvoor...
groeten albana

Rafelkap

Rafelkap

30-06-2009 om 12:02

Albana

Tegen de tijd dat oudste 15 is, zijn we 11 jaar verder. Tot die tijd probeer ik ze gevoel voor films die ik mooi vind te laten kijken. Er is nl. meer in de wereld dan veel afgrijselijke troep op vooral veel commerciele zenders.
Als ze later graag naar pulp wil kijken mag dat best, maar met mate. En weten ze misschien beter het onderscheid tussen kwaliteit en pulp. Ze mogen heus zelf hun eigen voorkeuren ontwikkelen, maar als ze wat groter zijn en ze moeten ook leren dat ze niet alles hoeven te zien omdat 'iedereen' dat kijkt.

mar-ank

mar-ank

30-06-2009 om 12:37

Tja

Dat hebben mijn ouders ook geprobeerd vroeger. Met als resultaat dat ik het liefst wilde kijken naar die programma's waarnaar ik van hun niet mocht kijken. En als het thuis dan niet lukte, ging ik wel bij een vriendinnetje kijken. Pas later heb ik wat dat betreft (volgens mij) smaak ontwikkeld, maar dat was pas tijdens mijn studententijd.

Rafelkap

Rafelkap

30-06-2009 om 13:02

Maar

waarom zou ik mijn (jonge) kinderen pulp voorschotelen? Dat begrijp ik niet. Daar kijk ik toch zelf ook niet naar? Ik ben trouwens ook met 'goede smaak' (verschilt natuurlijk wat je daaronder verstaat) opgevoed en heb nog steeds geen neiging om 'stomme' tv programma's te kijken. Natuurlijk ving ik ook wel eens een glim Dallas op, maar dat vond ik maar niks :-) Daarbij was ik een kind dat zich niets aantrok van smaak/mening (ook op muziek/kledinggebied etc.) van anderen. Waarom al zo vroeg leren "mee te doen"?
Ik vind het dus helemaal niet verkeerd om "streng" te zijn met tv programma's, ik ben (vakmatig en uit interesse)aardig goed op de hoogte van ('goede') kinderfilms, boeken, theater etc. en ik wil dit graag met mijn kinderen delen. Als ik ze ook nog een dagelijkse portie pulp moet voorschotelen krijgen ze vierkante ogen :-)

Rafelkap

Rafelkap

30-06-2009 om 13:06

Anders

"afzeikprogramma's" werden genoemd als MTV programma's en die vallen bij mij althans niet onder "goede smaak- kanalen" (ook geen nickolodeon hier), dat heeft ook te maken met het taalgebruik en de platte verhaaltjes.
Wij kijken gewoon pippi langkous, een veel beter wereldbeeld! :-)

marie

marie

30-06-2009 om 13:34

Euhm. rafelkap

Toen mijn kinderen nog geen 4 waren, kon ik ook bepalen wat ze zagen, lazen, kleding die ze droegen (dat zit er nu al helemaal niet meer in :-))), maar als ze ouder zijn gaan ze ontwikkelen wat ze leuk vinden en wat niet. Dat houdt je niet tegen. Onze kinderen krijgen ook "goede" dingen voorgeschoteld door ons, sommige dingen slaan aan bij hen en anderen helemaal niet. Daarnaast hebben ze ook nog te maken met een omgeving waar wij, ouders, geen vat op hebben. Op het moment dat je kinderen op school komen zet dat al in. Ik vind het zelfs niet goed voor hun ontwikkleing als mijn kinderen alles wat ik goed en leuk vind, ook leuk zouden vinden, ze horen hun eigen smaak immers te ontwikkelen, ze moeten hun eigen ruimte hebben.
Ik vind deze afzeikprogramma's niet goed voor de ontwikkeling van mijn kind als persoon, en daar gaat het mij hier om. Niet om de ontwikkeling van smaak of zo, ik hoop dat we haar daarvoor bagage hebben meegegeven, maar als ze "later" alleen bouquetreeksboekjes wil lezen, so be it (denk niet dat ze dat gaat doen, daarvoor leest ze nu te andere boeken :-)) of alleen nog soaps wil gaan kijken dan is dat maar zo, dat zou dan haar persoonlijkheid zijn.
Het gaat mij er om dat er in dergelijke programma's grofweg 2 groepen zijn: je bent een winner en als je niet tot die groep behoort dan ben je een loser en dan mag je worden uitgescholden door de winners. Ook gaat het vaak om uiterklijk vertoon. Ik hoop onze kinderen toch een ander wereldbeeld mee te geven, vandaar dat ik (en mijn man ook, die is nog strenger) deze programma's (nog) niet geschikt vind omdat mijn dochter een dergelijk onderscheid niet lijkt te maken. Vandaar dat ik deze programma's eigenlijk ontmoedig, maar ik heb niet de illusie dat ze ze niet ziet bij anderen of op youtube of zo.
Dus zolang het kan, ontmoedig ik het, probeer haar bij te brengen waarom, en hoop dat ze dat toch doorkrijgt.

En wat is dan eigenlijk (rafelkap)

het verschil tussen: "iets leuk vinden omdat iedereen het kijkt" en "iets leuk vinden omdat je ouders vinden dat dat kwaliteit is".
Wat mij betreft is het namelijk allebei géén goede reden als je al 15 bent. Ik vindt dat je dan toch wel enigzins zelf de nuances moet kunnen aanbrengen.
En dat kan 15 jarige hier (gelukkig) wel...dat zij eens onderuitgezakt een pulpserie wil zien kan ik best begrijpen.Het is gericht op haar leeftijd (ze is tenslotte bijna 16) en sluit aan bij haar belevingswereld, dat het 'niet écht' (tenminste in ons leven) weet ze allang. Ik heb zelf ook wel eens zin om onderuitgezakt E.R. te kijken...is net zo pulp eigenlijk als je het goedbekijkt.
Ik zou me pas zorgen maken als ze álleen zulke programma's kijkt en ze áltijd wil kijken of ervoor thuis blijft.
Daardoor kijkt 11-jarige soms ook mee, nou ja 't is niet anders als je een oudere zus/broer hebt.
Dat is de censequentie ervan. Oudste had toen ze die leeftijd had nog totaal geen interesse in zulke programma's, veel te veel ver van m'n bed. Was zij de jongste geweest dan was het misschien anders geweest.
Hier keken ze toen ze 4 waren eigenlijk amper t.v. en ook geen Dvd's. Vonden ze veel te lang duren..zolang voor de t.v. hielden ze helemaal niet vol (nu nog steeds niet). Dat zit niet in hun 'aard' ze 'doen' liever wat (ahum, lijken op mij...).
Ennuh wij spreken jouw nog wel over 11 jaar...kijken hoelang je 't hebt kunnen weghouden van ze.
Doet me denken aan zeer-religeus-opgevoede vriendin van oudste, die de helft van d'r vrije tijd in een openbaar internet-café doorbrengt. Aldaar kijkt ze álles, en is ze ook on-line. Thuis geen t.v. en geen internet. En openbare internetcafé 's hanteren geen kindersloten hoor.
groeten albana

Tirza G.

Tirza G.

30-06-2009 om 16:18

Rafelkap

Ik ben inmiddels wel erg benieuwd waar je zelf naar kijkt. De meeste TV-progs voor volwassenen zijn toch ook maar rotzooi? Of kijk je enkel documentaires en TV-Cultura?

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

30-06-2009 om 16:20

Marie

Ik snap je helemaal. Meekijken is het devies. En benoemen. Dan zien ze het vanzelf. Op den duur :-)

Tirza

Rafelkap

Rafelkap

30-06-2009 om 18:53

Voeden

Ik heb het niet over 15 jarigen hoor, is deze rubriek ook niet voor. Natuurlijk laat ik ze later gerust hun eigen smaak ontwikkelen. Maar zo lang ze er geen weet van hebben zitten bepaalde kanalen gewoon niet op onze t.v. En net als dat ze niet de hele dag chips mogen eten vind ik best dat je grenzen kan aangeven aan tv kijken. Niet meer dan 1/2 of 1 uur per dag, afhankelijk van de leeftijd.
Kijk, ik pretendeer niet dat ze alles van me overnemen, maar ik wil ze zoveel mogelijk voeden met veel soorten lekker eten en films/cultuur/muziek (heel divers) die ons aanspreken. Het lijkt me dat iedereen dat doet??
Zelf kijken we vooral het weerbericht en veel films op dvd. En nee, geen Eddy Murphy maar films van Kusturica of van Warmerdam. Op tv keuringsdienst van waren of dat programma (nu op tv) waarin acteurs improviseren. En veel kinderfilms. Boeken: niet die uit het vakantiedraadje, daar kan ik qua smaak niet over meepraten. Ik neem Tjechov, Don Quichot en Tijl Uilenspiegel mee :-)

Kiki

Kiki

30-06-2009 om 19:47

Ik ben pas streng

ik heb niet eens een TV. Ben ik nu een kindermishandelaar. Marie, ik vind je niet te streng hoor en anders krijgt je dochter daar niets van.

Ik ben opgegroeid in een huishouden zonder TV. Toen ik klein was, viel het me niet zo op. Maar ik vond het vreselijk toen ik in de pubertijd zat. Een heleboel dingen waar mijn klasgenoten naar keken, wist ik niets van. Denk je dat mijn ouders geneigd waren een TV aan te schaffen alleen maar omdat ik me geïsoleerd voelde :)

Het eerste wat ik deed toen ik op mijn 17de het huis uitging was een TV kopen. Dat ding is 5 jaar meegegaan, tot hij bij een verhuizing van de trap afviel. We zouden een nieuwe gaan kopen zodra we de TV gingen missen.

Dus ik denk, nee sorry correctie, ik hoop dat Rafelkap gelijk heeft en dat mijn kinderen later ook inzien dat er andere dingen in het leven zijn dan een bewegend lichtgevend scherm.

Mochten zoontjes (heerlijk om te zeggen ook al is het nog niet zo ver) echt isoleren in de klas of in het leven omdat ze geen TV hebben, zal ik misschien wel overwegen er eentje aan te schaffen. Het is geen principekwestie, hoewel ik me stiekem wel geëngageerd voel. Maar ik ben dan ook een snob.

Ironisch gezien hebben mijn ouders toen mijn een na jongste broertje op de middelbare school kwam een TV aangeschaft omdat hij zijn schoolwerk anders niet kon doen. Buiten namelijk de boekverslagen, moesten er ook filmverslagen gemaakt worden en worden soms documentaires die op TV komen als huiswerk opgegeven. Ik zal jullie besparen wat mijn vader, waarvoor het wel een principekwestie was, daarvan vond :)

Nee we hebben het over 11-jarigen

En ook 11-jarigen en zelfs 10 jarigen en ook 9 en 8 jarigen weten donders goed wat er 'te koop' is qua t.v.-aanbod en ook héél goed de t.v. zelf te bedienen en zelfs meestal nog beter dan hun ouders.
Ik vindt 'pulp' kijken helemaal niet zo erg, zolang het maar niet de boventoon voert. Je kan best én zo nu en dan pulp en ook interessante programma's kijken. En ik denk zelfs dat ze die interessante programma's veel meer waarderen als ze die zelf kunnen vergelijken met de pulp. Zoiets als dat je zo nu en dan best patat kan eten als je het overgrote deel van de rest van de tijd 'gezonde voeding' in je vaandel hebt staan. Dat wil helemaal niet zeggen dat je kinderen dan élke dag patat willen. Ze vinden dat andere toch ook lekker?
Ik geloof ook niet dat kinderen n.a.l.v. zo'n programma meteen gaan denken dat dit 'normaal' is. Als je dat sweet-sixteen als voorbeeld neemt. Mijn 11-jarige vindt die kinderen die jarig zijn 'helemaal niet áárdig'....(zijn ze ook meestal niet) en trekt al snel de conclusie dat dat misschien wel gekomen is omdat ze teveel krijgen en teveel geld hebben (verwend dus). En onaardige kinderen daar heeft ze niks mee, dus de kans dat zij ooit op een feestje in real-life aanwezig zou zijn is gelijk aan nul. Oudste ziet zo'n feestje juist weer wel zitten, die wil best aardig doen tegen een onaardig kind om die en die pop-ster in 't écht te zien en in die mega-disco's te kunnen dansen en dan graag nog in een cadilac opgehaald te worden ook. Jongste zegt dat oudste het nooit volhoud om aardig te doen lange tijd tegen zo'n onaardig kind. Dat oudste allang ontploft voortijdig n.a.l.v. de kattige antwoorden van de aanstaande jarige.
De enige conclusie die ze kunnen trekken is dat de kans op aanwezigheid bij zo'n feestje voor beiden nul is. Oudste verhaalt ook nog over een rijk meisje bij haar op school waar aan aantal andere meiden in aanbidding achteraanlopen en hoe ze daarvan 'walgt'.
Ik vindt dat hele 'nuttige' gesprekken en dat alles naar aanleiding van een pulp-programma....Ik kan de 'goede programma's' die zoveel gespreksstof opleveren in huis niet eens bedenken.
Dan maar een pulp-programma, kan je tenminste nog 's een boompje opzetten met je tieners over vriendschap en wat dat inhoud enzo.Héél nuttig.
groeten albana

Hier ook geen t.v.

Op uitzendinggemist kun je zoveel zien. Mijn kinderen kijken bijv. regelmatig klokhuis. Op youtube is ook vrij veel te vinden. Ik vind het wel fijn dat ik zo wat meer kan sturen. Persoonlijk vind ik het niet zo erg als ze ook naar flutprogramma's kijken, als het maar niet teveel is.

Mijn ouders waren vrij religieus en hadden een lange lijst van programma's die we niet mochten zien. Dat wekte veel wrevel bij mij in mijn puberteit. Je moet als puber in ieder geval ook wat ruimte krijgen om je eigen smaak te mogen ontwikkelen en daar als ouder respect voor tonen, zelfs al vind je die programma's helemaal niks.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.