Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Carolien

Carolien

09-02-2009 om 17:50

Beugel, nu al?

Mijn dochter van 10 jaar heeft nog geen één kies gewisseld (er zitten er net twee los) en toch is ze al bij de orthodontist geweest voor gipshappen en foto's. De bespreking volgt over twee weken.

Ik kan me haast niet voorstellen dat ze nu echt al een beugel krijgt. Krijg je die niet pas als je (bijna) klaar bent met wisselen?

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Carolien

Onze zoon is net 12 en het wachten bij hem is op het wisselen van de hoektanden. Kiezen heb ik de ortho eigenlijk niet over gehoord. Mijn zoon heeft echt een dramatische stand van het gebit en de ortho adviseerde even te wachten op de hoektanden omdat hij anders zeker 4 jaar met een beugel zou moeten lopen. Nu hopen we met een jaar of 3 klaar te zijn maar dat komt door het complexe gebit van zoon, is niet standaard zolang.

Fraz

Fraz

09-02-2009 om 19:11

Yep nu al

dochter van 9 heeft dus ook een beugel. Niet van die slotjes want die krijg je pas als je uitgewisseld bent maar een activator. Die werkt juist zolang je nog niet uitgegroeid bent want die heeft invloed op je kaken (werkt dus niet meer bij een volwassenen) Dus ja sommige beugels beginnen ze juist vroeg mee.

emmonis

emmonis

09-02-2009 om 19:59

Fraz?

Wat is een activator?
Ik kan me er zo niets bij voorstellen.

Jade

Jade

09-02-2009 om 20:58

Ook (en emmonis):

Mijn dochter is 10 en draagt sinds 1,5 week een losse beugel incl. buitenboordbeugel. Ze heeft een overbeet, doordat haar onderkaak te "ver" naar achteren staat. De buitenboordbeugel houdt de groei van de bovenkaak tegen en zorgt dat de achterste kiezen in de juiste stand komen te staan.

Kinderen zijn nog in de groei, de kaken zijn nog te beinvloeden middels losse beugels.

Een slotjesbeugel krijgt ze als ze helemaal is uitgewisseld.

Emmonis: ik ben Fraz wel niet, maar een Activator verbetert de relatie tussen boven- en onderkaak, waardoor de tanden en kiezen tegenover elkaar komen te staan (Google maar eens op ´Activator´:-))

Marjoleine64

Marjoleine64

09-02-2009 om 22:06

Activator vooral in groeispurt

Mijn zoon van ruim 11 heeft sinds oktober ook een activator. De tandarts had ons vorig voorjaar al naar de orthodontist gestuurd, maar die wilde er toen nog niet aan beginnen, dat had pas zin tijdens de groeispurt volgens haar. Dus ik 5 maanden later terug toen zoon duidelijk begonnen was met groeien (5 cm in 4 maanden, bijna 11 jaar, 1.60 m en lichamelijk al aan het puberen). Ze geloofde het nauwelijks, maar omdat ik zo aandrong... Binnen 6 weken was zijn overbeet afgenomen van 10 mm naar 6 mm. 'Ben je soms aan het groeien?' vroeg de (andere) ortho.....
Op zich vond ik het wel heel positief dat ze niet eerder wilde beginnen omdat het dan veel langer zou duren. Na deze activator krijgt hij nog een slotjesbeugel om alles weer netjes recht te zetten. Ik ga zelf ook meedoen...
Marjoleine

Fraz

Fraz

09-02-2009 om 23:50

Activator/blokbeugel

2. Aktivator (Blokbeugel)
De activator (blokbeugel) is een uitneembare beugel die wordt gebruikt bij een terugliggende onderkaak. De onderkaak wordt hiermee in een gedwongen stand naar voren gebracht om de groeischijf (gelegen op het kaakkopje) van de onderkaak te stimuleren. De blokbeugel wordt alleen gedragen door kinderen (een groeiend individu). Bij een patiënt die uitgegroeid is, is de groeischijf niet meer te beïnvloeden.( bij volwassenen wordt een afwijkende kaakstand veelal in combinatie met een kaakoperatie behandeld) De blokbeugel wordt gemiddeld 1 jaar gedragen.

Tja ik ben juist blij dat ze hem nu al heeft. Ze heeft een verschil van 12 mm tussen boven en onderkaak en het is dus erg goed dat de onderkaak wordt gestimuleerd om te groeien. Ik had zelf ook hetzelfde euvel als kind en heb dus nooit een activator gehad (hadden ze misschien nog niet). Mijn onderkaak wijkt best wel vind ik en tanden stonden ooit mooi recht maar na het doorkomen van de verstandskiezen dus wel weer erg rommelig.

Ammieke

Ammieke

10-02-2009 om 21:50

Met 7 naar de ortho

Ook onze dochter van nu 8 loopt alweer geruime tijd met een Activator. Wij worden er veel op aangesproken (zijzelf eigenlijk niet). Mensen blijken verrassend veel verstand te hebben van orthodontie. 'Nu al? Dat is toch veel te vroeg? Nou, onze tandarts vindt dat niet zinvol....'

Onze tandarts gaf een verwijsbrief mee in januari 2008. We hebben meteen gebeld: ze zou in april 2009 (!!) terecht kunnen bij de orthodontist. (Lang leve de Randstad.) Na bemiddeling van de tandarts kregen we een spoedafspraak: ze kon in april 2008 terecht, ze was toen nog steeds 7 jaar. De orthodontist gaf bij binnenkomst aan zelden tot nooit op zo'n jonge leeftijd een beugel te plaatsen. Misschien dat hij wat melktanden zou trekken? Maar eerst deed hij sowieso het uitgebreide in kaart brengen van het gebit: foto's, gips happen, etc. En toen bleek dat hij een beugel toch wel verstandig achtte.

Ze draagt deze als het goed is ongeveer een jaar. In het begin ging het heel snel, bij de eerste controle na een maand was er meteen 3 mm bij in de breedte van de kaak (want dat doet deze Activator ook..). Nu gaat het langzamer. Waarschijnlijk zal het bereikte resultaat na het stoppen met de beugel in de loop van de jaren wel iets afzwakken. Als ze ouder is, gaat de orthodontist verder (met andere beugels, neem ik aan).

Succes, groetjes,
Ammieke

Fraz

Fraz

11-02-2009 om 00:11

Bij ons was ze 8

toen we voor het eerst gingen. Echter haar hoektanden waren nog niet ver genoeg door en dan had de beugel niet genoeg hou vast o.i.d. Maar goed hoop dat het snel werkt.

emmonis

emmonis

11-02-2009 om 11:15

Dank jullie

Bedankt voor de uitleg. Ben ik weer wat wijzer geworden.

Martien

Martien

12-02-2009 om 10:22

Wisselen/ groeispurt

Volgens tandarts en orthodontist moeten we wachten tot net aan de groeispurt, dit zou het meest ideale moment zijn. Omdat oudste nu 11j is en volop aan het wisselen gaan we regelmatig naar de orthodontist (om de paar maanden).
De eerste keer ging ik toen ze 8j was, op aanraden van tandarts vanwege grote overbeet (kan vb tanden onderaan niet voor tanden bovenaan brengen, er kan nog een pink tussen als ze dit probeert). Volgens hem was het veel te vroeg om te beginnen, ging ons geen tijdswinst opleveren. Teruggegaan op aanraden van nieuwe tandarts (na verhuis) toen ze 10,5j was. Zelfde verhaal, afwachten tot groeispurt, maar wel regelmatig op controle, zodat ze het juiste moment kunnen bepalen. Telkens worden er uitgebreide foto's in allerlei posities gemaakt.
Ondertussen beginnen we te merken dat ze er last van krijgt (kauwen en bijten), vroeger ging dit blijkbaar makkelijker, maar nu met half volwassen, half melkgebid wordt het lastiger voor haar. Ik hoop maar dat bij volgende controle eind maart we kunnen beginnen (in de hoop dat dochter er dan minder lang last van heeft).
Sterkte

5 jaar

Mijn zoon was 5 jaar, toen hij een slotjesbeugel kreeg. Heb ik nu gewonnen? :) Maar dat is eigenlijk niet eerlijk, want hij heeft een schisis. Wel grappig, want hij is gaan wisselen en heeft dus nu in zijn tandendoosje tandjes met slotjes erop :)

Fraz

Fraz

13-02-2009 om 10:53

Van harte lies

je hebt gewonnen ;-))

Das wel heel jong. Is het helemaal goed gekomen met zijn schisis ?? Wel grappig die melktandjes met slotjes.

O nee 4 jaar

Ik kijk het nog even na en zie dat hij zelfs nog net 4 jaar was!
Fraz, hij heeft in januari een kaakoperatie gehad en nu volgend jaar nog eentje om het overtollige tandvlees weg tenemen en dan hopen we dat ok voorlopig niet meer op ons lijstje staan. Hoe we nu verder gaan met de beugel weten we nog niet. We hebben volgende week een afspraak bij de ortho. Waarschijnlijk gaat hij nu over naar een blokbeugel, maar het liefste wacht ik nu even. Als hij moet beugelen tot hij is uitgewisseld zijn we weer een aantal jaar verder en om nou van je 4 jaar tot 14 jaar te beugelen is ook nogal wat. Ik vind ze best aardig bij de ortho, maar om 10 jaar elke 6 weken daar langs te gaan. Nee, bedankt, vooral aangezien we ervoor naar het ziekenhuis moeten.
Zoon heeft trouwens helemaal geen last van zijn beugel, maar een slotjesbeugel op melkgebit is geen goede combinatie. Het glazuur van het melkgebit is er niet op berekend, waardoor de slotjes er spontaan vanaf kunnen gaan. (= elke 2 weken naar de ortho)

Carolien

Carolien

14-02-2009 om 21:27

Bedankt allemaal!

Mijn dochter is dus geen uitzondering, lees ik in jullie verhalen.

Bedankt voor jullie ervaringen. Ik begrijp dat het uitgewisseld zijn alleen van belang is voor de slotjesbeugel. Die moet dus nog even wachten!

Marion

Marion

23-02-2009 om 22:52

Ieder verschillend

Bij ieder kind ligt het moment van starten met een beugel verschillend!
De ene keer moet je met de groei meewerken, de andere keer moet je wisseling afwachten!

Ik was 8

En bij mij werden mijn hoektanden getrokken.
Vervolgens heb ik 5 jaar lang slotjes gehad.
Mijn gebit was dan ook een ramp, maar dat is erg mooi opgeknapt.
Ik heb ook alle mogelijke beugel varianten gehad.
Volop gewisseld, bungelde regelmatig een kies aan de draadjes.

Er was in die tijd 1980, ( oef ik word oud ;-> ) volgens mij geen onder grens

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.