Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

ayla

ayla

14-12-2010 om 12:12

Boekendraadje ;-)

Dochter van 6 begint telkens meer een boekenmonster te worden. Nadeel is alleen dat ze niet het geduld heeft om in de bieb naar boeken te zoeken, dat doen we dus samen. Alleen hoe beter ze leest hoe moeilijker ik het vindt worden. Ze wil boeken met plaatjes erin, voor zelf te lezen moeten ze niet te dik zijn of ze moeten zo enorm boeien dat ze de dikte vergeet. We zijn nu bezig met Fantasia III en we hebben al heel wat boeken van Geronimo gehad. Nadeel van die boeken is datz e enorm duur zijn en in de bieb niet te krijgen. Ze leest graag Paul van Loon maar weer niet Dolfje Weerwolfje, dat vindt ze stom. Ik pak van hem nu de wat dunnere B boekjes. Ik heb ook al eens wat bolleboos boekjes genomen maar echt boeiend zijn die nou ook weer niet. Ze kan alles lezen dus ik zit niet vast aan een avi niveau, het moet alleen aantrekkelijk zijn voor een slim 6 jarig meisje en er moeten tekeningen instaan. Iets in de trant van Mees Kees zou wel leuk zijn, dan kunnen de dames deze week weereens richting de bieb ;-)

Tango

Tango

14-12-2010 om 12:39

Jacques vriens misschien?

Vindt mijn dochter erg leuk, zij las ze met 8 jaar. Je hebt bijvoorbeeld de boeken van Meester Jaap, staan veel plaatjes in en ze zijn niet dik. Het zijn losse verhaaltjes die wel op elkaar aansluiten, zeg maar. Je moet alleen wel even opletten op de onderwerpen die erin besproken worden, sommige verhaaltjes gaan over seksuele voorlichting, is misschien niet wat je wilt, of juist wel:)
Jacques Vriens heeft ook nog andere boeken over school, die zijn weer wat moeilijker en dikker, met ook minder plaatjes. Er zitten wel goede boeken tussen met interessante onderwerpen: ouders die gaan scheiden, kinderen die gepest worden e.d.

Chippie

Chippie

14-12-2010 om 13:17

Zelf laten uitzoeken...

Laat haar aub zelf haar boeken uitzoeken. Geen tijd, geen zin, geen boeken. Hier wordt Roald Dahl verslonden! Het liefst willen ze dat ik eerst het boek vorolees (met allerlei gekke stemmetjes, met veel spanning en gebaren) en dat ze het daarna zelf nog een keer lezen.

ayla

ayla

14-12-2010 om 13:26

Chippie

Chippie het lukt haar gewoon niet, ze ziet al die boeken en weet niet waar te zoeken. Ze heeft er dan ook geen zin in. Meestal zoek ik samen met haar of alleen een stapel boeken uit en dan kiest zij welke ze graag wil lezen. Dat vindt zij een stuk fijner en werkt ook veel beter en sneller ;-) Ik vind het ook niet erg om te doen, in tegenstelling tot haar snuffel ik graag tussen boeken en op die manier zijn we allebei blij

Fiorucci

Fiorucci

14-12-2010 om 14:09

Infoboeken

Kijk ook eens bij de informatieve boeken voor kinderen, mijn dochter verslond ze toen ze 6/7 jaar was.

+ Slimme Brunette +

+ Slimme Brunette +

14-12-2010 om 16:50

Geronimo stilton

Behalve de mooie maar dure Fantasia-reeks is er ook een serie goedkope pockets. Mijn dochter koestert haar Fantasia-boeken, qua verhouding euro/minuut zijn het eigenlijk de goedkoopste boeken die ze heeft, ze blijft ze maar herlezen .

vlinder72

vlinder72

14-12-2010 om 18:42

Hier ook plaatjes

Zonder plaatjes kan een boek volgens zoon niet leuk zijn. Mijn oudste is nu helemaal in de Roald Dahl boeken.

Mover

Mover

14-12-2010 om 19:15

"landelijke" bieb - website

Via de website van onze bieb is de volgende link: http://zoeken.bibliotheek.nl/ Hierop kan je boeken reserveren/bestellen bij de "landelijke" bieb, aldus Moverkind. Kost je een euro per boek, en je krijgt keurig een mailtje wanneer ze binnen zijn en je ze kan ophalen bij jouw bieb. Misschien dat jij dat ook kan doen?
Zijn de Dolfje Weerwolfje boeken al te lezen voor je dochter?

Stripboeken!

Mijn boekenwurm ontdekte vorig jaar de stoffige collectie stripboeken van papa op zolder en heeft alles gelezen. Toen kwam oma met vier dozen vol oude Donald Ducks, ook allemaal gelezen :)

In de bieb zoeken we ook altijd samen boeken. In haar geval moeten het juist dikke boeken zonder plaatjes zijn, anders heeft ze een boek dezelfde dag al uit.

Favoriet is hier trouwens Dolfje Weerwolfje.

monique65

monique65

15-12-2010 om 18:33

Zelluf doen

Toch denk ik dat, ondanks dat het sneller en gemakkelijker gaat, het belangrijk is dat je dochter zelf haar boeken gaat uitzoeken. Je maakt het haar wel erg gemakkelijk zo. Zo leert ze niet zelf dingen uit- en op te zoeken. Ze is zelfstandig genoeg, wat ik zo lees uit al je verhalen, om dat zelf aan te kunnen. Natuurlijk is het erg gemakkelijk voor haar als mama veel voor je doet maar daar leert dochter op zich niet zo heel veel van. Zo leert ze ook niet een eigen smaak en voorkeur te ontwikkelen. Begeleiden is prima, handvatten aanreiken etc maar alles voorkauwen kan averechts werken en zelfs verstikken. Even gechargeerd gezegd :-))

Tango

Tango

15-12-2010 om 21:13

Ik kan het me wel voorstellen

Dat ze het lastig vindt zelf iets uit te zoeken. Ik vind het ook altijd best moeilijk om een leuk boek te vinden, zonder dat je bijv. een schrijver o.i.d. in gedachten hebt.
Ik vind juist dat je het goed doet, Ayla. Je kiest een stapel uit en daaruit laat je haar weer kiezen, zo maak je het voor haar een stuk makkelijk, maar kiest ze toch zelf. Je kan dit steeds verder uitbreiden natuurlijk.
Ik heb ook heel lang zelf boeken uitgezocht voor mijn dochter (nu 9). Inmiddels komt ze zelf met schrijvers aan van wie ze iets wil lezen, maar dat is echt pas sinds een half jaar of zo. Jouw dochter leest natuurlijk nog maar kort, dus dan lijkt het me veel lastiger.
Tangozoon begeleid ik ook met uitzoeken. Hij trekt vaak zomaar wat uit de kast, ik selecteer dat dan weer op wat ik er leuk uit vind zien en haal eruit wat ik echt niet wil voorlezen. Meestal kies ik ook nog een leuk voorleesboek.
Aan Tangozoon heb ik onlangs Wiplala van Annie M.G. Schmidt voorgelezen, dit is voor jouw dochter misschien ook leuk om te zelf te lezen of bijv. Pluk van de Petteflat, of vindt ze dat al te kinderachtig?

Hibiscus

Hibiscus

15-12-2010 om 22:13

Zelfde probleem gehad

Mijn dochter is nu 7 maar wil nog steeds graag boeken met plaatjes lezen. Technisch kan ze alles aan, maar ze wil gewoon nog niet vaak dikke boeken met weinig of geen plaatjes zelf lezen. Joke van Leeuwen was hier een succes en alles van Roald Dahl. Het liefste leest ze nog steeds de Donald Duck of andere stripjes. Alle Fantasia boeken inderdaad, maar de gewone Stilton boeken weer niet.
Mooie prentenboeken zijn trouwens nog steeds fijn om te lezen. Er zijn best mooie prentenboeken voor grotere kinderen, en ze vindt het heerlijk om die 's avonds voor het slapen gaan te lezen.

Sinds een tijdje leest ze ook Engels en wat gaat er dan een enorme boekenwereld voor je open. We zijn best een rijk boekenland in Nederland, maar in het Engels zijn er zoveel boeken op het jusite niveau met plaatjes. Dat missen we toch wel in Nederland.

Ik denk dat dit een lastige fase is waar je even doorheen moet, en hopelijk vindt ze het over een jaar wel prima om "saaie" boeken te lezen. Het begint hier ook heel langzaam aan te komen, en zoals gezegd, dochter is nu net 7. Ik begin vaak een boek voor te lezen, en dan merk ik dat ze het 's ochtends, als ze vroeg wakker is, gewoon zelf uitleest. Dan is het beginnetje gemaakt en is haar nieuwsgierigheid geprikkeld.

Ik help dochter trouwens ook hoor met het uitzoeken van boeken, ik begrijp best dat kinderen zelfstandig moeten worden, maar ik denk dat een beetje helpen op deze leeftijd echt geen kwaad kan.

Hibiscus

Misschien

de boeken van het Kleine Huis? Geschreven door Laura Ingalls-Wilder, ze staan bij de W in de bieb. Heel mooi hieraan is dat ze echt gebeurd zijn, een heel goed beeld geven van het leven in die tijd en er staan aardig wat plaatjes in. De boeken zijn niet te vergelijken met de TV-serie, ze zijn veel mooier!

En ook

de boeken van Araminta Spookie, over een meisje dat woon in een spookhuis met haar oom en tante. Geschreven door Angie Sage. Leuke boeken, niet dik, met plaatjes. Deel 1 en 2 staan hier in de bieb bij de A-boeken, de andere delen bij B.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.