Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Brutaliteit zo zat

Hallo,
ik ben de brutaliteit van twee oudste zoons een beetje zat. alhoewel het eigenlijk de oudste is die het ergste is, hij is 10.
Ik weet niet meer wat ik "in moet zetten"om het in de hand te houden.
Ik heb van mensen hier gelezen dat straffen niet altijd goed is. oke, maar wat dan?
ik heb hem uitgelegd dat ik het niet fijn vindt, respect, enz. als hij niet boos is snapt hij dat wel,maar als hij boos is gaat hij maar door.

erfelijk belast ben ik bang(nee niet van mij, van man, echt;-))
wat zou ik eens kunnen proberen?
voor straf naar de kamer pas ik toe. maar helaas gebeurt het ook weleens buiten op het schoolplein.
het lijkt wel of hij momenteel erg mijn grenzen op zoekt.

voor straf eerder naar bed? ja, dat helpt wel, maar ik vind het zelf zo moeilijk. na de uitbarsting, als het allang weer voorbij is en we gezellig op de bank zitten. dus wil ik die straf eigenlijk niet te vaak geven.

iemand een idee?

koentje

koentje

19-10-2010 om 09:09

Tip

bedenk een straf en voer hem ook uit... ook als je gezellig op de bank zit.
Belonen kan ook, bijv. computertijd verdienen als ze niet brutaal zijn geweest op de computer, anders niet. Dit vereist dat je eerst met ze om tafel gaat en ze uitlegt dat ze voortaan alleen op de computer mogen als ze dit verdiend hebben.

Hoi,
ja dat heb ik ook al geprobeerd. en ze snappen het. alleen komt er dan elke keer de discussie: maar dit was toch niet erg genoeg om niet op de pc te mogen? ja maar mam, je overdrijft nu,enz.

misschien is het gewoon het hele gezeur wat ik erg zat ben. middelste van bijna 9 is de hele dag bezig met zich beter te voelen dan oudste, constant competities en ruzies te voeren.
als ik er iets van zeg, escaleert het. zeg ik niets, vreet ik me op.

vanmorgen moesten we naar de dokter bijv. die heeft draaistoelen. ik moest even naar de wc. kom ik terug, zijn ze als gekken aan het draaien. ik had vorige keer ook al gezegd dat ik dat niet wil. dus dat zeg ik weer. middelste vindt het grappig en zit te lachen. dus ik haal hem van die stoel af en plant hem op en normale stoel. je wil niet weten wat er dan uit zijn mond komt.
en dat dus met alles wat er gebeurt.
ik weet dat ik me het soms niet moet aatrekken,maar die strijd ben ik zo zat.

dan maar elke dag om 8 uur naar bed heb ik gezegd. helpt dat niet? dan geen zakgeld. ik baal er gewoon van

Polly Shearman

Polly Shearman

19-10-2010 om 11:06

Nee

als ze daar bij de huisarts in de wachtkamer een brutaal weerwoord geven, dan helpt het niet als je ze daar savonds voor straft door eerder naar bed te doen....

Je moet op het moment zelf in grijpen, bijvoorbeeld, vind een hoek en zet je kind daarin.
Want dat is genant! jij voelt je waarschijnlijk voor schut staan als kind zo brutaal is, kind voelt zich waarschijnlijk stoer. Dus pak het kind als een klein kind aan en zet in de hoek, zet buiten de wachtkamer op de gang.Met als reden: als jij zo tegen mij praat wil ik je even niet zien.
Kind voelt zich dan vreselijk genant, want hij word op zijn nr gezet waar al die mensen bij zijn, waarvan hij net nog dacht dat ze hem stoer vonden.
Lik op stuk beleid.
Kan ook preventief: we gaan nu naar de wachtkamer, als jij brutaal doet tegen mij, dan ga ik aan de hele wachtkamer vertellen hoe vreselijk schattig je als kleine baby was, toen je.. ( vertelt iets wat kind genant vind)
en het dan ook echt doen: kind is brutaal: oooooh maar lieve mensen zo is hij niet altijd geweest hoor, want toen hij een kleine baby was.. deed hij altijd..... enz enz..
ik geloof dat kinderen het wel laten om brutaal te zijn.

koentje

koentje

19-10-2010 om 11:55

Discussies

komen nooit van een kant!
Jouw regel, jouw mening , jouw besluit!!

Polly

Hoi,
ja dat klinkt wel goed. maar dan...ik heb zoiets wel eens gedaan,maar hij blijft gewoon nee zeggen ik ga niet. tuurlijk, als ik met zachte hand dwing moet hij wel gaan staan,maar wat een drama in zo;n wachtkamer.

"winnen"

Mijn zoon reageerde niet zozeer met een grote mond maar luisterde gewoon niet en ging door waar hij mee bezig was. Ook na een verbod van mij. Ik moest dan kordaat optreden en had daar moeite mee in het openbaar.
Zoon voelde dat feilloos aan en deed er nog een schepje boven op.
Ik heb het altijd lastig gevonden om in het openbaar doortastend op te treden. Ik voelde me wat opgelaten en zoon voelde feilloss mijn onzekere gedrag. Ik heb het redelijk geleerd. Ook in het openbaar kordaat reageren en soms je respect afdwingen.
De kunst is je niet opgelaten te voelen door je omgeving en gewoon je kind corrigeren, ondanks alle blikken. Je doet het toch nooit goed. Doe je niks dan laat je over je heen lopen. Treed je flink op dan ben je te streng. Althans, door je onzekerheid geeft je omgeving je dit gevoel. Dus aanpakken die jongeman met zijn grote mond.
Uitschelden gebeurt hier eigenlijk niet. Mijn man scheld niet, ik niet en zoon zelden. Soms roept hij "zeurmoeder", maar dan roept hij snel:"Sorry!!!!".

Polly Shearman

Polly Shearman

20-10-2010 om 15:37

Idd in het openbaar

Ik begrijp dat dat lastig is, maar dat zijn juist de plekken waar je kind dus denkt verder over jou grens te kunnen gaan ( want hier durft mama er toch niks van te zeggen) Natuurlijk vind je het moeilijk. Maar ik weet uit ervaring dat het voor de kinderen net zo genant is als voor jou, en na een paar keer doortastend optreden, zullen ze zich in het openbaar wel gedijst houden ( want anders gaat mama weer uit d'r paasei)

Dus... toch doen! sterkte!

Niet op die manier discussiëren

De standaard methode die hier werkt is eigenlijk naar mijn idee de meest logische: "Als jij zo praat, hoef ik niet naar jou te luisteren en niet met jou te discussiëren. Als jij mij normaal behandelt, doe ik ook gewoon, nu niet." Heel rustig, ook al komt er onzichtbare stoom uit mijn oren. En als het thuis gebeurt, zet ik ze ook wel eens op hun kamer. Niet boos schreeuwend of voor straf, maar gewoon omdat ik dat niet hoef aan te horen.

Oke

genista,
dat doe ik ook regelmatig. dan zegt hij: nee, met jou wil ik ook niet discusseren,jij bent echt niet normaal.

eerlijkheid gebied me te zeggen dat we allemaal wat loslippig zijn. daar werken man en ik wel aan,maar er slipt nog teveel doorheen.
toch blijf ik elke dag benadruken en zeggen dat je zo niet hoort te praten tegen je moeder.

ik heb het kruisjessysteem gestart vanavond.
duidelijk een lijstje opgehangen. 5 keer brutaal is een kruisje. 5 kruisjes is een half uur eerder naar bed op die dag.
een dag zonder brutaal is -2 kruisjes. -5 kruisjes staan is een half uur langer opblijven.
duidelijk uitgelegd en opgeschreven.
een regel: geen discussie over wat wel of niet brutaal is, dat beslis ik.

hopelijk werkt het...

koentje

koentje

20-10-2010 om 21:54

Oei

dus de ene keer is een kruisje fout en de andere keer betekent het beloning... Ik zou er onderscheid in maken.
Kruisje voor fout, krulletje voor goed?

Annemir

Ik vind het overigens niet speciaal dat je tegen je moeder niet zo praat, in zijn algemeen behandel je mensen niet zo. Dat is mijn houding. Als ze willen dat ik normaal tegen hen doe en inga op hun protesten, dan zullen ze met me moeten praten zoals ze willen dat ik met hen omga.

Ook nog effe "zeuren"

Ik vind eerder naar bed geen goede straf. Naar bed gaan moet gewoon relaxed en ontspannen gaan. Dikke kus, aai over de bol en "mama houdt van je, wàt er ook gebeurt."
Ik stuur zoon alleen eerder naar bed als hij ook werkelijk tegen bedtijd erg vervelend doet, maar niet omdat hij `s morgens niet opschiet met aankleden.
Maar goed, dat is persoonlijk. Ik ben ook niet van de kruisjes en de krulletjes. Want er volgt geheid wederom veel discussie.
Is "zeurmoeder" dan 1 kruisje en "zeikerd" gelijk 3? Waar ligt de grens? Die grens is natuurlijk ook verschillend. Is verschillend per gezin en je eigen taalgebruik. En zelfs je humeur op een bepaald moment heeft invloed.
Wat een gedoe eigenlijk, dat opvoeden....

Reaktie

koentje, nee eigenlijk goed gedrag is 2 kruisjes minder. -5 staan is een half uur opblijven.

genista, absoluut! en dat leer ik ze ook. niet alleen tegen mij, maar tegen alle mensen. alleen doen ze buiten de deur superbeleefd altijd. ze weten hoe het hoort;-)

wil40, zeuren mag. de waarheid is dat ik het vaak ook niet meer weet en weer eens iets probeer.
ik hou ook niet van dit soort straf. maar...een ander pakt de ds of pc af en dat is bij ons geen straf.
ik "pak"ze alleen met bedtijd en zakgeld.
het naar bed toe gaan blijft relaxed hoor, ik ben op dat moment niet boos.
het is rustig nog even knuffelen, gedag zeggen, 5 minuten praten samen.

ik weet het ook niet meer. maar....vanmorgen alles zonder strijd! een keer zei middelste zoon: goed gedragen broer,anders krijgen we een kruisje.

en je mag best rotmoeder zeggen als je boos bent, maar dat kan wel op een normale manier en niet met erge woorden

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.