Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Vic

Vic

08-01-2011 om 22:45

De klassen rond en uitgenodigd worden [juf laten sturen?]

Van de week een klein drama met mijn jongste dochter. Haar 'beste vriend' had twee andere kinderen meegenomen om zijn tractatie naar de leerkrachten te brengen, terwijl zij had verwacht uitgekozen te worden. Vanavond moest ze er weer over huilen en zei dat ze nog nooit was uitgekozen. Zo zielig! Tijdens het laatste tienminutengesprek vertelde de juf dat ze goed in de groep ligt en met alle kinderen leuk speelt. Ze heeft wel de voorkeur voor jongere kinderen. Niet zo tactisch, want die blijven straks bijna allemaal in groep 2 terwijl zij over gaat. Ze is gelukkig het afgelopen jaar wel een paar keer uitgenodigd voor een partijtje, maar het eerste jaar helemaal niet. Ik vermoed dat dat te maken heeft met het feit dat ze vooral met jongetjes speelt, en die ouders haar dan niet als enige meisje willen vragen.
Nou ja, er komt binnenkort weer een verjaardag van een klasgenootje aan, en ik zit te dubben of ik toch niet eens aan de juf zal vragen of ze de jarige een beetje kan 'sturen' richting mijn dochter. Is dat een heel slecht idee?

Heleentje

Heleentje

09-01-2011 om 10:26

Kan best

Bij mijn dochtertje zit een jongetje in de klas die nog nooit op een feestje was geweest. Zijn moeder is toen in de klas geweest en heeft uitgelegd dat hij veel verdriet had als de uitnodigingen in de klas werden uitgedeeld.
De juf heeft toen in de klas gevraagd of iemand ook eens een keertje die jongetje wilde uitnodigen.
Ik had van dit verhaal niets meegekregen (mijn dochtertje verteld nooit wat ze op school meemaakt)
maar toen zij een week later haar feestje ging vieren, stond ze erop dat we dit jongetje ook uitnodigden.
Dat heb ik toen maar gedaan.
Achteraf hoorde ik van een andere moeder hoe het gelopen was. Toen was ik toch wel trots op mijn meisje!

Wat ik hiermee wil zeggen is, dat het voor hem geen nadelige gevolgen heeft gehad dat zijn moeder zich ermee bemoeit heeft.

Tuurlijk moeten ze situaties zelf leren oplossen, maar een beetje hulp krijgen, kan toch ook geen kwaad?

Groetjes
Heleentje

Ik zou me er niet mee bemoeien. Oudste dochter is van school gewisseld een jaar geleden en nog nooit bij een feestje geweest (wel 1 keer uitgenodigt maar dat was een feestje wat wij ongeschikt vonden voor een jong kind). Tja, jammer op zich, maar wij doen er luchtig over en dochter ook.

Kaartjes voor feestjes horen sowieso niet in de klas te worden uitgedeeld, maar dat terzijde.

Vic

Vic

09-01-2011 om 21:43

Partijtje

Dat ze weinig wordt uitgenodigd voor partijtjes vind ik op zich niet zo'n probleem, en dochter heb ik daar ook niet over gehoord. Vorig jaar is ze drie keer uitgenodigd, maar ik geloof dat veel mensen voor een vijfde verjaardag geen partijtje geven. Ik zie zelden uitnodigingen uitgedeeld worden. Dat mag wat mij betreft wel in de klas, want de kinderen hebben het er onderling toch ook over. Hoewel ik eigenlijk het meest voel voor de insteek van Pelle, ga ik het klassen rond gaan misschien toch eens aankaarten bij de juf. Als het zo uitkomt dan, ik ga er geen groot iets van maken.

amk

amk

10-01-2011 om 10:07

Waar dan wel?

ik lees dat wel vaker dat kaartjes niet in de klas uitgedeeld moeten worden, maar waar dan wel?

De kinderen spreken er ook over met elkaar, en uitschool gaan de feestgangers ook samen weg. Die feestjes houdt je toch niet verborgen.

Opsturen van uitnodigingen is ook niet zo'n beste optie want bij mijn dochter in de klas zijn er meerdere kinderen die op een ander adres wonen dan op de klasselijst staat. Dan komt de uitnodiging dus vaak niet of te laat aan.

Amk: aan de deur

Bij jonge kinderen zijn we ze weleens gaan langsbrengen aan de deur. Erg leuk om die gezichtjes te zien. Kleine moeite ook (hangt natuurlijk af van afstanden).

Na groep 5 is het op het schoolplein te doen zonder veel poeha.
Niet dat ik nu principieel iets wil zeggen over waar het Moet of Mag!

Bij ons mag het niet in de klas

In de schoolkrant is er op een gegeven gemeld dat uitnodigingen voor feestjes niet meer in de klas uitgedeeld mogen worden. De reden die gegeven was dat er altijd kinderen zijn die veel uitgenodigd werden en kinderen die nooit uitgenodigd werden. Die hoopvolle koppies bij de kleuters, huilbuien (hij had het beloohooofd), ik heb het voorbij zien komen en ik vond het zo zielig.

Toen mijn kinderen kleuters waren (ja, ik zit hier illegaal) begon ik een paar weken voor hun verjaardag zo tussen neus en lippen door te vragen wie ze zouden willen uitnodigen. Dat lijstje veranderde met de dag en uiteindelijk hebben we de kinderen die ze het meest noemden uitgenodigd.

amk

amk

10-01-2011 om 12:49

Pelle / rode beuk

ja, niet alle ouders zijn na de scheiding gewillig om in het belang van de kinderen te denken.

Aan ouders geven op het schoolplein: ik ben daar bijna nooit. Ik heb van vele klasgenootjes geen idee welke ouder er bij hoort. Ik breng meestal wel weg, maar haal nauwelijks bij school op. En dat wegbrengen is jas uit, klas in, kus en hop door naar mijn werk.

De school waar mijn dochter op zit trekt leerlingen uit de hele stad en de omliggende wijken van de andere plaatsen. Even rondbrengen betekend al snel dat je ruim een middag bezig bent met heen en weer fietsen. Daar heb (gun) ik gewoon geen tijd voor.

Hanne.

Hanne.

10-01-2011 om 15:03

Ben benieuwd

Ik ben dan wel benieuwd, de scholen die verbieden om de kaartjes op school uit te delen, zorgen die er dan wel voor dat je de kinderen op een andere manier kan bereiken (adreslijst oid).

Ik weet ook van veel kinderen niet precies waar ze wonen of wie hun ouders zijn. Als ze op de dagen dat ik bij school sta naar de BSO gaan zie ik de ouders dus nooit.

Hanne

Wij krijgen aan het begin van het schooljaar altijd een klassenlijst, bij wijzigingen ook nog wel eens eentje halverwege het jaar.

juulsmam

juulsmam

10-01-2011 om 16:30

Klassenrond

Ik wil nog even reageren op 'de klassen rond' gaan..
Hier is de ervaring dat mijn dochter bijna nooit haar beste vriendinnen meeneemt... en haar vriendinnen doen dat vaak ook niet.
Geen idee waarom niet, heb dat wel eens gevraagd maar krijg nooit een duidelijk antwoord!
Krijg altijd het idee dat ze (zeker kleuters) gewoon diegene meenemen naast wie ze toevallig die dag zitten, of met wie ze toevallg net gespeeld hebben oid!

Zou er niet zo zwaar aan tillen..

Amk

..dat was in ons geval een gezellig rondje fietsen, ook in de stad, maar het waren niet zo veel kinderen dus wel te doen.

Overigens zorg ik ervoor dat ik niet alleen van alle vriendjes de ouders ken, vaak weet ik ook het werkschema (welke dag beide ouders werken en vaak ook welke dag pa of ma thuis is) én bij gescheiden ouders het zorgprogramma. Het komt nl wel voor dat de kinderen in het weekend echt ver weg zijn als de omgangsregeling daarin voorziet, en daar pas ik zelfs de datum voor het feestje voor aan. Dus dan vraag ik van te voren of ze oneven of even weken bij pa zijn.

Kwestie van oefening. En focus, want ik weet het dus niet voor de hele klas, alleen de vriendjes.

Hmm.. en ik maar klagen dat mijn geheugen slechter wordt.. ik sta van mezelf te kijken!

amk

amk

10-01-2011 om 22:45

dan moet je die ouders dus wel tegenkomen, ik zie de meeste ouders niet. Ik breng dochter vroeg op school en ben dus ook snel weg. Ik kom om 8:15 bij school en ben om 8:20 weg.
De rest komt daarna pas aan kakken.
De ouders van haar beste vriendinnetjes ken ik wel, en ook heel goed, maar ja, die nodigt ze niet uit op haar feestje, want die komen altijd al.

Tango

Tango

12-01-2011 om 21:09

Kiezen

Op kleuterleeftijd wordt het kiezen vaak ook beinvloed door de druk van de andere kinderen. Alle kinderen willen natuurlijk graag mee de klassen rond of bijv. hier naast de jarige in de kring zitten. Probeer dan als kleuter eens nee te zeggen tegen het kind dat het hardste roept. Hier ondervangen de juffen het meestal door de jarige even apart te nemen en te vragen wie hij echt wil, maar toch lukt het op die manier niet altijd om het kind echt zelf te laten kiezen.
Ik zou me er verder niet teveel mee bemoeien, vaak zijn het de ouders die er meer last van hebben dan het kind zelf. Of je kind moet er echt wakker van liggen. Misschien kun je wel wat vaker een speelafspraakje regelen voor je dochter en dan bijvoorbeeld iets leuks gaan doen, zodat ze ook een soort feestje heeft.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.