Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
jbt

jbt

18-08-2011 om 22:19

Dochter heeft ontlastingsprobleem

Onze dochter van ruim 8 jaar heeft al enkele maanden een probleem met haar ontlasting. ze voelt niet altijd dat ze na de wc toe moet. ben bij de dokter geweest en heb laxeerpoeder gekregen die ik haar dagelijks moet geven, helaas helpt dit niet, ze heeft echt bijna dagelijks haar onderbroek zo vies dat ik ze maar gelijk weggooi, schoonmaken is geen optie. ze zegt zelf dat ze niet voelt als ze na de wc moet en ook als ze een windje laat dat er dan al ontlasting mee komt. volgende week moeten we weer naar de huisarts toe, ben benieuwd wat hij doet. zijn er mensen die dit herkennen, zou er graag met iemand over praten of mailen. nu hoorde ik pas van iemand dat er een soort van weg werp doekjes bestaan die je in het ondergoed van kinderen kunt stoppen, alleen hier de apotheek kent het niet, wie kan mij hierbij verder helpen.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Prakje

Prakje

19-08-2011 om 07:15

Helpen herinneren?

Hier hetzelfde probleem gehad, wat hier heeft geholpen is een schema. Waarbij zoon 2x per dag naar de wc moest met een boekje/ds ofzo (hij moest ca 10 minuten zitten en ontspannen) en 6x per dag naar de wc om te plassen. Alles op vaste tijden, ook als hij geen aandrang had. En warempel binnen een dag was het probleem over. We hebben het schema er een paar maanden ingehouden, tot we merkten dat hij zijn aandrang ook weer ging voelen.

Hij is nu 10 en heeft nog wel periodes dat hij de wc maar net haalt, of midden in de nacht moet, dan voeren we het schema weer even in.

grt Prakje

Inlegkruisje extra lang

lastig probleem inderdaad! de vieze onderbroeken kan je opvangen door er een extra lang inlegrkuisje in te doen, ik ken iemand die dat gebruikt als oplossing en het broekjes wassen is verleden tijd (soms nog een randje vies) je hebt zo ook minder kans dat het helemaal door haar onderbroekje gaat en het vangt iets meer de geur op...
sterkte er mee
Ik hoop dat ze iets kunnen doen en anders zou ik me laten doorvewijzen naar de poeppolie..

Angela67

Angela67

19-08-2011 om 09:52

Overloopdiarree

Hoi Jbt,
ik heb hier op het forum regelmatig de term overloop-diarree zien langskomen, een vervelend bij-effect van obstipatie. Ik zou er even op googelen en het voorleggen aan de huisarts!
Sterkte,
Angela

jbt

jbt

19-08-2011 om 14:31

Bedankt voor jullie reactie's

Beste mensen,

Bedankt voor jullie reactie's.
Op gezette tijden op de wc zetten hebben we al geprobeerd, maar onze dochter heeft dan erg weinig geduld, als ze niet hoeft, is ze zo weer van die wc af, en elke dag een strijd voeren van verplicht op de de wc zitten, hebben we ook niet altijd zin in.

De tip van inlegkruisjes kreeg ik toevallig deze week van mijn schoonmoeder, heb nu inlegkruisjes voor strings gekocht deze passen goed in kinderondergoed, maar zijn eigenlijk toch iets te klein, het gaat er nl. nog langs, dus inderdaad misschien gewoon grotere kopen.
Het is regelmatig zo erg dat zelfs de kleding hele vies is er ruikt, ben zo bang dat andere kinderen het gaan merken en haar ermee gaan pesten!!!

Ze heeft dus alwel oplospoeder dat gebruikt wordt bij obstipatie en de term overloop diarree had de huisarts het toen ook over, maar de poeder helpt niet genoeg helaas.

Aanstaande maandag moeten we weer naar de huisarts toe, misschien dat hij ons toch door gaat sturen naar de poeppolie, heb nog nooit van deze term gehoord, afwachten maar.

Dat het mijn veel was geeft en regelmatig nieuw ondergoed moet kopen vind ik niet erg, maar we vinden het zo vervelend voor onze dochter, en zij zelf: soms baalt ze er enorm van en ook vaak denk ik dat het haar maar weinig kan schelen.

Moeilijk hoor, maar we blijven positief, het komt vast goed

Prakje

Prakje

19-08-2011 om 14:43

Goede afspraken maken dus

Onze zoon ging - voor het schema - ook met ons steeds de discussie aan dat hij echt niet hoefde. Doodmoe werd je ervan, en dan doodleuk 5 minuten later een vieze broek hebben...

Bij de invoer van het schema hebben wij hele duidelijke afspraken met hem gemaakt (hij was toen 5,5).
- Het schema is de baas
- Wij helpen herinneren
- Schema hing op een centrale plek in huis voorzien van klokjes/tijden.
- Geen discussie (kind niet, jij niet)
- 10 minuten is 10 minuten

Hij wilde zelf toch wel van het probleem af, dus hij ging akkoord. Dit heeft hier prima geholpen, als hij weigerde wezen we hem op de gemaakte afspraken, en dat hij het niet voor ons deed, maar dat het schema het aangaf.

Echt, als je hier heel duidelijk over bent werkt het. Kijk of je het leuk kunt maken voor je dochter en zet er desnoods een kookwekker/time-timer bij. Zorg dat ze iets kan lezen, DS-en, misschien een voorleesverhaal op een iPod. Wij hebben zoon ook heel vaak voorgelezen, gingen we er op een klein stoeltje bijzitten.

Toke

Toke

19-08-2011 om 16:37

Pindakaas?

Heel rare vraag misschien, maar eet je dochter regelmatig pindakaas? Dan zou je eens moeten kijken wat er gebeurt als je dat van haar menu schrapt. Ik kreeg de tip van kennis voor soortgelijk probleem bij zoon. Was ongeloofwaardig, maar probeerde het toch. Einde probleem. Hij voelde de ontlasting beter aankomen.
Sorry als het er niks mee te maken heeft, maar wilde je de tip niet onthouden.

Fiorucci

Fiorucci

19-08-2011 om 18:12

Nog een tip

Sommigen zijn inderdaad van de ellende af als pindakaas wordt geschrapt, anderen hebben baat bij stoppen met lek drinken, zoals mijn zoon. meer info vindt je ook op
www.poeppoli.nl
En meer ziekenhuizen hebben een dergelijke poli. En als je huisarts van niks weet, vraag het dan even na bij het ziekenhuis bij jou in de buurt. (Want mijn zus hoorde van de huisarts dat hier geen poeppoli is, maar die is er dus wel)

jbt

jbt

19-08-2011 om 22:14

Geen pindakaas

bedankt voor het mee denken, maar wij eten nooit pindakaas dus daar zal het niet van komen, wat ze wel veel op brood eet is chocolade pasta, misschien is het inderdaad een idee om om beurten te proberen een gerecht-ingredient te laten staan.

Vandaag weer een paar keer mis gegaan, heb vanavond een poos met onze dochter zitten praten, denk dat het toch ook heel veel spanning is van school, omdat het de laatste week weer veel meer geworden is.

jbt

jbt

19-08-2011 om 22:16

Lek drinken

pindakaas kan het dus in haar geval niet zijn want dat eet ze echt nooit, maar wat bedoel je met lek drinken. (bedoel je lekker drinken) we geven haar nl. aan bijna nooit geen priklimonade, eigenlijk alleen maar melk en sapjes

Vic

Vic

19-08-2011 om 22:24

Melk en sapjes

Op melk en vruchtensap kunnen darmen ook heel erg reageren, met zowel obstipatie als diarree.

Fiorucci

Fiorucci

20-08-2011 om 08:18

Ik bedoel melk!

Ik bedoel melk, sorry, typefout.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

20-08-2011 om 10:52

Niet zelf experimenteren

Ik zie tips langskomen over pindakaas, melk,vruchtensap etc. Als ik daar een tip aan mag toevoegen: ga niet op eigen houtje experimenteren. Aan het lijstje kun je namelijk nog wel het nodige toevoegen: suiker, gluten, kleurstoffen, bepaalde fruitsoorten, eieren etc. Ik zou weer naar de dokter gaan, zorg dat je duidelijk krijgt of er echt geen obstipatie is (en dus overloopdiarree) en bespreek met de arts hoe je nu verder gaat. Zomaar wat etenswaren weglaten levert over het algemeen weinig op, dat zul je op een gestructureerd moeten aanpakken.

Vic

Vic

20-08-2011 om 11:29

Melk

Je kunt darmproblemen inderdaad van heel veel verschillende zaken krijgen, maar melk staat toch vrij hoog op het waarschijnlijkheidslijstje. Bij mezelf merkte ik dat ik tijdens vakanties in Frankrijk nergens last van had. Dat kon dus komen door het gebrek aan volkorenbrood of het niet drinken van melk (die daar niet lekker is). Met beide ben ik toen een tijdje gestopt en ik ben nog steeds van alle klachten af (en die waren echt hevig). Inmiddels eet ik wel weer volkorenbrood. Heel af en toe waag ik me nog wel eens aan een glaasje melk (erg lekker), maar dan heb ik steevast weer een dag buikpijn.

Fiorucci

Fiorucci

20-08-2011 om 12:40

Ijsvogeltje

Gewoon een week de melk weglaten kan wonderen doen en kan he-le-maal geen kwaad. Zeker niet als je, als je zuivel erg belangrijk vindt, wat yoghurt geeft ofzo.
Bij mijn zoon was een weekje geen melk de oplossing, zo simpel kan het zijn.

ayla

ayla

20-08-2011 om 15:16

Sluit me aan bij ijsvogeltje

zelf klooien heeft echt niet veel zin. Je weet gewoon niet waar de klachten vandaan komen, Het kan de melk zijn maar vaak is melk weer een neveneffect van gluten, dus dan ben je het ene aan het verhelpen terwijl je de oorzaak helemaal niet aanpakt. daarbij zijn er gewoon heel veel kinderen die obstipatie hebben zonder dat er ooit een reden gevonden wordt. Eerst zorgen dat je de stoelgang met medicijnen goed onder controle krijgt, ondertussen kun je via bloedprikken een aantal van de meeste intoleranties en allergieen laten testen.
En zeg haar dat het niet erg is, ze voelt het waarschijnlijk ook echt niet. Geef haar voor op school 1 of 2 schone onderbroekjes mee in een zakje in haar rugzak. Mocht het misgaan dan kan ze op de wc even snel een schoon onderbroekje aan doen. Mijn dochter heeft ook standaard een schoon onderbroekje in haar tas zitten. Ook is haar juf geinstrueerd dat ayladochter ALTIJD naar de wc moet kunnen, ook tijdens kringgesprekken etc.

Fiorucci

Fiorucci

21-08-2011 om 08:28

Ayla

Intoleranties zijn niet te testen. Was het maar zo simpel. Uiteraard moet die obstipatie onder controle, maar als je zoals ik merkt dat melk weglaten voldoende is, scheelt dat veel tobben en medicatie.

tuin huisje

tuin huisje

21-08-2011 om 08:39

Bewustwording

Mijn zoon is ook heel gevoelig voor obstipatie met overloop diarree. Hij is toen hij 4 was verwezen naar de poeppoli. Dat heeft erg geholpen. Hij heeft daar spelenderwijs een hoop geleerd over het menselijk lichaam en ontlasting. Een paar jaar later heeft hij wel een duidelijke terugval gekregen. Maar door hem, samen met een kinderarts, heel bewust te maken van zijn lijf redt hij het nu zonder laxeerpoeder. Hij voelde nooit meer aandrang. Hij kon nooit zeggen of hij naar de wc moest of niet. Met een schema, het nemen van de tijd en het leren luisteren naar je lichaam kom je een heel eind. Nu heeft hij toch zelf het ´gevoel´weer terug en kunnen we als ouders hem loslaten wat zijn wc gedrag betreft. Maar daar heb je als ouder en kind toch wel wat geduld voor nodig.
Met inlegkruisjes los je echt het probleem niet op, maar dat zul je zelf ook wel begrijpen.

Ik zou voor de poepoli gaan, of als het niet in de buurt is zou ik naar een ´gespecialiseerde´ kinderarts gaan.Sterkte met je dochter.

Kari1

Kari1

21-08-2011 om 16:35

Niet zelf willen doen

"Intoleranties zijn niet te testen." Dat is niet waar. Coeliakie is redelijk betrouwbaar te ontdekken met bloedonderdoek en voor suikerverteringsproblemen doet een H2 ademtest dienst, maar in andere gevallen is dubbelblinde eliminatie/provocatie de aangewezen weg, voor allergiën en óók voor intoleranties.
"Gewoon een week de melk weglaten kan wonderen doen en kan he-le-maal geen kwaad." Dat klopt. En ook het gewoon een week weglaten van pindakaas, vruchtensap, suiker, gluten, kleurstoffen, bepaalde fruitsoorten, eieren kan he-le-maal geen kwaad. Van al die dingen kun je ook nog combinaties maken van 2, 3 etc. tot alle 8 tegelijk. Met een beetje wiskunde kun je berekenen hoeveel mogelijkheden je dan hebt en hoeveel weken je daarmee bezig bent.
Ik sluit me aan bij ijsvogeltje e.a.: laat je door de HA doorverwijzen naar mensen met kennis van zaken zoals een poeppoli. Die zullen alle benodigde onderzoeken doen en aan de hand daarvan een behandelplan opstellen.
Kari

"intoleranties zijn niet te testen"

Dankjewel Kari, scheelt mij weer getiep.

hele ochtend met oudste in Zh doorgebracht voor ademtest op lactoseintolerantie...meen ik mij te herinneren...

Fiorucci

Fiorucci

21-08-2011 om 18:06

Dat klopt

Mijn dochter kreeg die ademtest ook. Negatief. En jongens wat hebben wij die poeppoli niet meer nodig sinds ze geen melk meer drinkt. Dus die lactosetest zegt kennelijk niet alles, beaamde ook de arts.
Er is inderdaad een test voor gluten en lactose, maar daar heb je dan ook alles mee gehad natuurlijk.

Astrid

Astrid

21-08-2011 om 18:06

Naar een kinderarts gaan

Intoleranties zijn wel degelijk te testen. Ik heb net gehoord dat ik glutenallergie, lactose en fructose intollerant ben. Ik heb al mijn hele leven vage klachten, maar er is nppot wat mee gedaan. Van alle 3 kan je zowel obstipsatie als diaree krijgen. Ik heb het zelf afwisselend het 1 en dan weer het ander. En dan gaat het weer maanden goed en heb ik nergens last van. Ik ben sinds kort op dieet en over een tijdje hoop ik klachten vrij te zijn.

Mijn dochter (10) had ook het zelfde als jouw kind. Zij blijkt nu ook Coeliakie (gluten allergie) te hebben. N.a.v. haar heb ik me ook laten testen. Met dieet zijn alle klachten over. Bij een kind werkt dat veel sneller.

Ik ga zoon van 13 ook laten testen. Die woont zo wat op het toilet.

Ik zou dus zeker een keer een kinderarts raad plegen.

ishtar

ishtar

22-08-2011 om 16:25

Lactosetest

hier ook een negatief, maar wel lactose-intolerant. Die testen zeggen inderdaad niet alles. Weglaten (of 'voor-verwerken' voor gebruik) bereik je ook wat mee.
En in yoghurt zit dan wel minder lactose, maar het zit er nog steeds in. Je kunt dus ook niet zomaar melk vervangen door yoghurt om te kijken of je soms op lactose reageert.
Zoon is onder behandeling bij een kindergastro-enteroloog.
Ook de test voor gluten kan negatief zijn terwijl je er wel last van kan hebben. Mocht je daarop willen laten prikken, laat dan ook meteen naar de erfelijke bepaling daarvan kijken. Bij afwezigheid van beide erfelijke 'genen?' is er 0% kans op coeliakie. (zoon is 3 keer getest op coeliakie, en uiteindelijk een biopt)

jbt

jbt

22-08-2011 om 21:17

Ben ik weer

allereerst iedereen bedankt voor het meedenken met ons probleem. We hebben weer een druk weekend achter de rug, veel ongelukjes (zoals wij het noemen). heb een goed gesprek met onze dochter gehad, ze heeft nu aangegeven dat ze het momenteel op school allemaal erg spannend vind (ze kan overigens heel goed meekomen en heeft veel vriendinnen), misschien heeft het ook wel een gedeelte met spanning te maken.

Afijn vanmiddag weer samen naar de huisarts toegeweest, goed gesprek gehad, uiteindelijk heeft hij ons doorverwezen naar de kinderarts in het ziekenhuis, ben heel benieuwd hoe het verder zal gaan,

ik denk toch dat ik het eens een weekje ga proberen om haar geen melk te geven, kan nooit geen kwaad en wie weet..........helpt het ons.

Pindakaas?

hier zijn er meerdere die de tip hebben gegeven te stoppen met het eten van pindakaas.

Kari1

Kari1

23-08-2011 om 13:03

Testen

zijn natuurlijk nooit 100% conclusief. Er moet altijd in gedachten worden gehouden dat er vals-positieve en vals-negatieve uitslagen zijn. Hoeveel er daarvan zijn hangt af van de "afstelling" van de test en die hangt weer af van het doel van de test.
Bij een screening zoals b.v. voor borstkanker, is de test heel gevoelig afgesteld om maar vooral zo weinig mogelijk te missen (zo weinig mogelijk vals-negatieven). Dat houdt dan onvermijdelijk in dat het aantal vals-positieven toeneemt. In dit voorbeeld zijn van de door de screening eruit geviste gevallen maar 1/3 bij later onderzoek écht positief, de minderheid dus en 2/3 is vals-positief.
Bij een ademtest op lactoseintolerantie wil je dat niet hebben, dat zou veel te veel uitgebreidere onderzoeken geven met alsnog een niks-aan-de-hand-uitslag. Die test is veel minder gevoelig afgesteld, met als onvermijdelijke consequentie dat je aantal vals-negatieven stijgt. Dus ja, die zijn er en een goede arts weet daarmee in het hele diagnoseproces te dealen.
Intoleranties zijn, het is al in meerder postings gezegd, wél te testen. (Dus Fiorucci, stop maar eens met dat te beweren. De test met de grootste betrouwbaarheid is, net als bij allergieën, een dubbelblinde eliminatie-provocatie.
Kari

Fiorucci

Fiorucci

23-08-2011 om 15:35

Kari

Oh maar je weet heel goed dat ik,als ik het over testen heb, niet de eliminatie/provocatie bedoel,om te beginnen En ja, op gluten, lactose en kennelijk ook fructose ,ees ik hier,kan dit, maar op alle andere intoleranties niet. En dat zijn er zoveel meer.

Kari1

Kari1

23-08-2011 om 16:07

Nou nee

"Oh maar je weet heel goed dat ik,als ik het over testen heb, niet de eliminatie/provocatie bedoel"
Nou nee dus. Vooral niet omdat dat dé test is voor (voedsel)allergieën en (voedsel)intoleranties. Voor sommige intoleranties (niet voor allergieën; coeliakie is een uitzondering maar ook niet strikt een allergie) zijn er andere manieren zoals de H2 ademtest maar zoals al geschetst ligt het onderscheidend vermogen daarvan wat lager. Het lijkt mij dan ook vreemd om juist die eliminatie/provocatietest buiten beschouwing te willen laten.
Kari

Fiorucci

Fiorucci

23-08-2011 om 18:16

Kari

We hebben het hier al eerder over gehad, vandaar. Men denkt vaak dat intoleranties met bijv bloedtesten of krastesten aan te tonen zijn, en dan stel ik dus dat dat niet klopt. Een enkele kan aangetoond worden met ademtesten enzo, maar dat is dan ook alles. De eliminatietest is iets wat geen arts/laborant voor je kan doen, daarmee moet je zelf aan de slag , daarin zit een verschil volgens velen. En daarbij ben je voor een onderscheidend vermogen volstrekt afhankelijk van het vermogen tot juiste interpretatie van bijv. ouders.
Ik laat niks buiten beschouwing, heb mijn portie kwa elimineren ruimschoots gehad.

Fiorucci

Fiorucci

23-08-2011 om 18:19

Kari nog een keer

Mijn reactie ontstond ook doordat ik reageerde op de zin van Ayla:
"ondertussen kun je via bloedprikken een aantal van de meeste intoleranties en allergieen laten testen."
En tja, dan is mijn stelling toch echt: was het maar zo simpel.

Kari1

Kari1

23-08-2011 om 19:07

Fio

"ondertussen kun je via bloedprikken een aantal van de meeste intoleranties en allergieen laten testen." Wij zijn het erover eens dat dat niet klopt . Maar melden dat er (bijna) niet getest kan worden klopt ook niet.
Ik blijf het herhalen: het testen van zowel allergieën als intoleranties gebeurt het betrouwbaarste via dubbelblinde eliminatie/provocatie. "De eliminatietest is iets wat geen arts/laborant voor je kan doen, daarmee moet je zelf aan de slag...En daarbij ben je voor een onderscheidend vermogen volstrekt afhankelijk van het vermogen tot juiste interpretatie van bijv. ouders.", nee dus. Dat kun je niet zelf, dat gaat júist onder begeleiding van een arts (met al of niet een laborant erbij).
Kari

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.