Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

beertje

beertje

25-06-2009 om 20:34

Dochtertje van 5 heeft nog steeds veel "plas-ongelukjes" overdag. Wie herkent dit?

Ik heb een super leuke en lieve dochter van net 5. Helaas heeft ze nog steeds "plas-ongelukjes" overdag. Soms heeft ze wel 4 natte broeken. Soms gaat het ook weken goed. 's Nachts draagt ze nog steeds een luier maar daar maak ik me minder zorgen om. Overdag lijkt ze het gewoon te vergeten ofzo. Ze blijft ook rustig met een natte broek rondlopen, net alsof ze et niet doorheeft. Als ik bv vraag of ze in haar broek heeft geplast ontkent ze zelfs!

Soms zegt ze ook dat ze "het te druk heeft met spelen en het plasje niet gevoeld heeft".

Uiteraard al heel veel dingen geprobeerd: belonen als het goed gaat, compleet met beloningssysteem. Straffen in de vorm van geen snoepje/toetje of een leuke film kijken. Het helpt allemaal niks. Als het weer zover is, gaat ze tegenwoordig zelf naar boven om schoon goed aan te trekken en legt 'r plasbroek netjes in de badkamer neer. Ze vind het heel vervelend als ik er bv om loop te mopperen.

Zou het iets medisch kunnen zijn of heb ik gewoon een "luie donder" rond lopen. Misschien herkent iemand het en kan mij advies geven.

Guinevere

Guinevere

25-06-2009 om 22:36

Jongetje

Zelf geen ervaring met zoiets maar ik ken een jongetje dat dit ook had, hij blijkt dyspraxie te hebben. Moet wel zeggen dat die natte broeken niet de enige indicatie waren, er waren o.a. diverse motorische achterstanden. Hopelijk is dit een verhaal waar je niets aan hebt.

Lui en gevoelig jongetje

hier een jongetje van 5 die soms ook 6x per dag in z'n broek plast en soms weken niet. Ook snachts een luier, waar ik me ook geen zorgen om maak. Volgens mij is het vooral in spannende periodes, vaak ook aan het begin van de vakantie, de eerste paar dagen, als opa en oma logeren, alsie niet zo lekker is etc.
En dan weer weken geen probleem. Ik heb geen oplossing, maar alleen de hoop dat het minder wordt!
Ik stuur hem we naar de wc als ik merk dat we weer zo'n eriode ingaan.
sterkte en was ze ;-))
kroet

Geen onwil

Mijn zoontje van bijna vijf heeft dit ook regelmatig, zij het niet zo extreem als je dochter. Hij draagt 's nachts al een jaar geen luier meer en dan gaat het ook altijd goed. Overdag plast hij regelmatig zo aan het eind van de dag een klein beetje. Een broek kan hij dus vaak maar één dag aan. Hij zegt zelf dat hij het niet heeft gemerkt. Vaak gebeurt het tijdens intensief spelen, of juist bij tv-kijken. Hij vergeet gewoon te gaan plassen en als ik tegen hem zeg dat hij naar de wc moet gaan, protesteert hij dat hij niet hoeft. Maar als hij dan toch gaat, komt er echt wel wat!

Het is geen onwil bij hem, of aandachttrekkerij. Gisteren was het de hele dag goed gegaan en daar was hij ontzettend trots op. Volgens mij kun je er bij je dochter dus het beste zo rustig mogelijk op reageren en niet laten merken dat je geïrriteerd bent. Ze doet het vast niet met opzet en als ze merkt dat jij er boos om wordt, wordt het juist allemaal extra spannend. Het klinkt niet als iets medisch, want je schrijft dat het ook weken goed kan gaan. Wat gebeurt er als je haar 's nachts geen luier meer omdoet? Misschien toch het experiment waard?

Ik snap dat je er van baalt en een beetje wanhopig van wordt, zeker op dagen met vier natte broeken. Hier gaan die broeken ook altijd met een zucht de was in. Het is even niet anders.

Chris

Blaasontsteking?

Ik heb ook een dochtertje met veel plasongelukjes. (zoek maar in het archief, daar kom je vast nog wel wat van me tegen).
Maar, je twijfelt of het misschien iets medisch is. Het kan zo zijn, dat je dochter vaker een blaasontsteking heeft. Dit hoeft niet samen te gaan met pijn bij het plassen of verhoging. Het is voor de huisarts (assistente) een kleine moeite om de urine van je dochter te onderzoeken.(wel in een periode dat er veel ongelukjes zijn).
Bij mijn dochtertje is dat niet het geval. Zij heeft vaak meerdere ongelukjes op 1 dag, en is bijna geen enkele dag droog. Zij is al geruime tijd vanwege haar 'ongelukjes' onder behandeling van een gespecialiseerde kinderarts. Zij krijgt nu begeleiding van een incontinentie-verpleegkundige, maar eigenlijk is ze daar nog te jong voor. Pas vanaf ongeveer 6 jaar heeft plastraining zin.
Ik kan je nog wel een paar tips geven:
- Wordt nooit boos (ook al baal je van alle extra was, en extra tijd), maar prijs je dochter de hemel in als ze droog is.
- Stuur je dochter op vaste tijden naar de wc (ongeveer 6 a 7 keer per dag) bijvoorbeeld altijd als ze wat drinkt. Tussendoor mag ze wel plassen, als ze voelt dat ze moet.
- Ontkenning van je dochter kan ook een soort schaamte zijn.
Heel veel succes beertje!
En ga toch maar naar de huisarts, want eerst uitsluiten dat ze blaasonsteking heeft.

Beertje

Hoe gaat het nu met je dochtertje? Heb je wat gehad aan de reacties op je draadje?

Ben benieuwd.

sidneysheldon

sidneysheldon

05-07-2009 om 20:53

Hier

hier een dochter van 6 met regelmatig natte broeken. Uiteindelijk bleek het bij haar een slecht functionerende linkernier te zijn waarin de urine terugstroomt. Ze moest ook naar de fysio hiervoor om opnieuw te leren plassen etc. Mijn dochter kan er niets aan doen. Het zou dus iets medisch kunnen zijn.

Zeer herkenbaar

Lijkt wel of je mijn verhaal hier neerzet. Hier precies hetzelfde. Heel vaak als ze zo leuk aan het spelen is met vriendinnetjes dat ze gewoon "vergeet" te plassen. Maar het valt mij ook op dat het vaak periodes zijn vlak voor de vakantie of een bepaalde gebeurtenis. Afgelopen twee weken was het hier weer feest. Nu heeft ze vakantie en gaat het weer goed. Ik maak me in elk geval (nog) geen zorgen. Ze draagt 'snachts ook nog een luier. Ze wordt gewoon niet wakker als ze moet plassen. Ze wil het wel steeds proberen, uit zichzelf, maar het lukt nog niet.

beertje

beertje

08-07-2009 om 11:26

Bedankt!

Bedankt voor de reacties, ik heb er zeker wat aan. Momenteel gaat het weer goed en hebben we geen plasongelukjes meer. Als het medisch zou zijn, zou het toch vaker moeten gebeuren denk ik: iedere dag bedoel ik dan. Hou het toch even in de gaten en misschien ga ik alsnog even langs de huisarts. Boos worden doe ik in ieder geval niet meer, dat heeft toch geen zin en ze vind het zelf ook vervelend.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.