Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

knuffel

knuffel

22-05-2010 om 17:59

Dochtertje van 5 helemaal "mannengek"..wie herkent dit?

Titel klinkt wat heftiger dan dat het is maar ik hoop toch op herkenning van andere ouders. We hebben een hele lieve meid van 5. Ze is een echte knuffelkont. Sinds ze op school zit is ze vaak "verliefd". Het liefst op een paar jongetjes tegelijk. Daar is natuurlijk niet zoveel mis mee op deze leeftijd maar het probleem is dat ze dan ook graag knuffelt met die jongetjes en kusjes (op de wang) geeft. Maar ze sluit net zo gemakkelijk een vader van een vriendinnetje in 'r hart en begroet die bv erg amikaal in de ochtend met een flinke knuffel. Klinkt allemaal misschien erg schattig en onschuldig maar ik vind het niet prettig dat ze zo doet. Ben er bang voor dat een volwassene er misbruik van zou kunnen maken omdat ze zo toegankelijk is. Thuis mag ze natuurlijk veel knuffelen met ons en 'r affectie tonen maar ik heb liever niet dat ze dat met Jan en Alleman doet. Mijn man en ik zijn trouwens wel altijd knuffelig in het openbaar of waar de kids bij zijn...misschien doet ze dat dan na?!

Ik heb er met haar over gesproken...vond dat wel lastig om dat op haar "niveau" te doen zeg maar. Ze werd er verdrietig over. Ze begreep het verder wel. Ik heb haar uitgelegd dat je ook een kushandje kunt geven of even zwaaien naar iemand. Was volgens haar nt niet hetzelfde als kusjes of een knuffel geven.

Wie herkent dit en heeft er ook zo eentje in huis :-) Hoe heb je dat opgelost?

Massi Nissa

Massi Nissa

22-05-2010 om 20:33

Tja

Hier eentje van 3,5 die vanaf zeer jonge leeftijd (een week of vijf, haha) naar mannen veel uitgebreider en breder lachte dan naar vrouwen. Papa en opa konden op onbegrensde adoratie rekenen, compleet met lonkende oogopslag en kirrend stemmetje. Moeder en oma kregen ook alle andere emoties te zien - wat ik helemaal niet erg vind, ik zie dat ook als een teken van vertrouwdheid.
Nog steeds is het een mannenmeisje; hier speelt ook mee dat ze dol is op de wilde fysieke spelletjes en stoeipartijen die vader/opa/oom/neef altijd in de aanbieding hebben. Ik weet niet hoe het met jouw dochtertje gaat, maar hier krijgt dochter ook best veel aandacht van mannen, of dat nu opa's in de supermarkt zijn of vaders op het kdv. Blijkbaar is de aantrekkingskracht wederzijds voelbaar. Ik zie daar vooralsnog geen kwaad in.
En verder: kusjes, knuffels en stoeipartijen zijn ontzettend belangrijk voor kinderen. Natuurlijk kent elke moeder (van horen zeggen of ongelukkig genoeg uit eigen ervaring) gevallen waarin dit soort aandacht veel te ver ging, maar ik zou me niet laten leiden door angstige visioenen. Pas als je erbij staat en je krijgt er een ontzettend ongemakkelijk gevoel bij, zou ik me zorgen gaan maken.
Groetjes
Massi

Yta Chalne

Yta Chalne

22-05-2010 om 20:56

Zulke meisjes heb ik niet, maar ik heb wel zo'n 'vader van een vriendje' als jij beschrijft in huis. Als mijn man onze jongste wegbrengt (acht van de tien keer) dan zijn er altijd minstens drie meisjes van vijf die bij hem op schoot willen, of hun nieuwe jurk/haarspeld/tasje komen laten zien, of een knuffel willen. Of ze willen graag komen spelen (wat kleuterzoon he-le-maal niet ziet zitten dus dat doen we maar niet ;-) Ik vind het aandoenlijk. Heteronormatief gedrag bij kleuters ;-) Volgens mij moet je het lekker zo laten.

Mijn dochter was ook zo

Ging ook een keer bij een vriend van ons op schoot zitten en begon helemaal met haar hoofd tegen zijn borstkas te wrijven, onder "mmmmm" geluiden. Ze was toen een jaar of drie. Onze vriend werd knalrood.

In groep 3 had ze ook vriendje, die er gek van werd dat ze hem de hele tijd wilde knuffelen. Ze vertelde openlijk aan iedereen dat ze verliefd was. Er waren wat moeders die hier hun wenkbrauwen bij optrokken.

Ik heb het altijd zo gelaten. Seksueel misbruik komt bij allerlei kinderen denk ik voor, ligt denk ik niet aan het open karakter van het kind, maar eerder aan een onveilige omgeving.

Mijn dochter is inmiddels negen en al minstens een jaar wil ze zelfs aan mij niet meer vertellen op wie ze verliefd is. Ze krijgen vanuit de omgeving genoeg feedback over gewenst sociaal gedrag, zodat ze zich op een gegeven moment meer gaan inhouden.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.