Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

pien

pien

21-09-2011 om 08:59

Douchen na voetballen....

Wie kan mij dit uitleggen....

Op de voetbalclub is het de gewoonte dat er vanaf de E na iedere wedstrijd gedouched wordt. Wat me daarbij opvalt is dat het wordt beschouwd als een soort opvoedkundig iets, een soort van 'het hoort nou eenmaal bij'. Veel kinderen (leeftijd 9-11) willen het niet maar de meeste ouders maken er een soort principe kwestie van om te zorgen dat het toch gebeurt.
Ik begrijp dit totaal niet. Mijn kind doucht liever thuis - kan ik helemaal inkomen, prepuber, vieze douchen op de club, thuis lekker je gang kunnen gaan - en ik zie niet in waarom ik daar moeilijk over zou doen.
Maar ik merk dat ik dan als ouder nogal in mijn eentje sta. Het is min of meer regel dat er na een wedstrijd gezamenlijk wordt gedouched.....WAAROM????

Ik vraag me af of dit bij andere clubs ook zo is.

Ben benieuwd naar jullie ervaringen
Pien

Puck

Puck

21-09-2011 om 09:31

Hier ook

Ook bij de voetbalclub van mijn oudste wordt er verplicht na de wedstrijd en na de training gedoucht. En ja, voor een deel is dat opvoedkundig: na het sporten ga je je lekker schoondouchen, en voor een deel ook praktisch zoals P aangeeft: een ongedoucht kind komt bij mij gewoon de auto niet in. Ook na het trainen douchen ze gewoon op de vereniging en dat vind ik ook prima, scheelt mij een hoop rotzooi van de vieze voetbalkleren die uitgetrokken worden in de badkamer.

Weet niet

maar mijn zoon wilde er ook niet douchen, ook omdat hij wratten ervan had gekregen maar ook omdat thuis fijner is, dus hij deed gewoon zijn trainingsjas, regen laarzen en vest aan en we gingen naar huis toe om meteen te douchen.

ik begreep het, en vond het ook beter, het is er vies, druk, en echt schoon worden was het niet, het was er even onder en klaar. ik heb er nooit moeilijk over gedaan, heb ook nooit iets van de trainers erover gehoord. hij zit inmiddels niet meer op voetbal

Annet

Annet

21-09-2011 om 09:51

Bij hockey inderdaad niet

Ik geloof niet dat de kleding een statussymbool is.
Maar spelers doen inderdaad thuis de kleding aan, gaan hockeyen, douchen thuis. Dit geldt voor wedstrijd en trainingen.
Op de club is maar één herendouche en één damesdouche. Dus gezamenlijk douchen kan al niet.
Vies van de modder speelt bij hockey niet. Er wordt alleen gespeeld op kunstgras. Bezweet zijn ze natuurlijk wel.

Marjoleine64

Marjoleine64

21-09-2011 om 10:25

Altijd douchen

al vanaf de K-tjes werd er na de wedstrijden in principe gedouched. Echt verplicht was het niet, als iemend eerder weg moest dan is dat zo, en we hebben ook wel eens collectief besloten dat het (bij een uitwedstrijd) zo'n smeerboel was dat we de jongens maar vies zouden meenemen. Vanaf de E is het wel verplicht en ook om na de trainingen te douchen, en er is eigenlijk niemand die daar moeilijk over doet. Ik vind het juist raar dat ze op school na de gym niet meer hoeven te douchen - lekker 30 pubers na de gym bezweet in de klas de rest van de dag.
Marjoleine

Wat geregeld voor de meisjes?

Even uit nieuwsgierigheid. Mijn docher voetbalt in een gemengd team. Bij een thuiswedstrijd is het goed geregels en kunnen de meisjes apart in een kleedkamer, zodat ze apart van de jongens kunnen douchen.
Uit ervaring blijkt dat we met een uitwedstrijd vaak moeten leuren om de meiden ergens te laten douchen.Soms scheidsrechtershok, soms geen mogelijkheid.
Hoe gaat dit bij jullie??

Marjolein

Marjolein

21-09-2011 om 11:46

Lekker schoon? lol

Bij onze zoon ook verplicht douchen na de wedstrijd.
Sinds vorig jaar kreeg ik alsmaar een kletsnatte onderbroek bij de handdoek in de wasmand, dus ik vroeg heb je hem laten vallen in het water?
Ja zeg, ik ga daar niet in mijn blootje staan. Dus die onderbroek blijft aan onder de douche! En daarna heel preuts even gewisseld onder de handdoek. Hoezo schoon?!
Heel apart, of niet? Vanaf de D ineens heel preuts geworden? Of bang voor youtube filmpjes?

Yura

Yura

21-09-2011 om 12:55

Douchen

Hier kwam zoon opeens vanaf tweedejaar D met een natte onderbroek thuis, dacht eerst ook dat hij was gevallen haha. Heb nog nooit gemerkt dat het verplicht was ofzo, maar is gewoon een automatisme, zoon wil het zelf ook graag. Meestal is het ook wel gezellig, ze hebben hele verhalen onder die douche. Bij een verloren wedstrijd komen ze zwaar chagerijnig het veld af, maar als ze weer fris gedoucht uit de kleedkamer komen is dat al weer een beetje over, wel zo prettig voor ons als ouders haha. Als het heel slecht weer is is het ook wel nodig vaak, dan zijn ze soms helemaal nat en koud. Dcohter zit ook in een gemengd team, meestal kunnen ze inderdaad gebruik maken van de scheidsrechterskleedkamer, gewoon even vragen op het wedstrijdsecretariaat. Zij gaat wel vaak ongedouched mee, omdat ik geen zin heb om daar altijd achteraan te gaan, maar ze heeft wel droge kleding en een handdoek in de tas, want als ze echt helemaal nat en koud is kun je het niet maken om haar zo mee te nemen.
Valt me inderdaad op dat ze op middelbare scholen niet meer zo streng zijn, wij moesten vroeger verplicht douchen, maar dat is helemaal over. Vindt het best onfris want die pubers kunnen een flinke zweetgeur hebben, dat maskeren ze dan weer met een overdosis deodorant, maar dat vind ik ook niet echt fris. Bij ons op de sportschool komen wel eens wat schoolklassen, dan stinkt die kleedkamer zo enorm dat ik echt mijn kleren in het kluisje gooi en met de schoenen nog in de hand naar de sportzaal vlucht, niet te harden die deodorantlucht.

Jetske

Jetske

21-09-2011 om 13:03

Verplicht

Bij mijn zoon (E-tjes) is het ook verplicht om te douchen na de trainingen en na de wedstrijden. Het staat zelfs opgenomen in de regels van de club. Daarnaast wil de trainer van het team het ook; beetje versterken van de teamband.
Ik vind het geen probleem hoor. Ze hebben best lol in de kleedkamer en onder de douche en ze komen redelijk schoon naar buiten. Overigens loopt iedereen wel op badslippers, dus ook geen wrattenprobleem.
Jetske

Jade

Jade

21-09-2011 om 13:04

Na een thuiswedstrijd...

...gaat ze meestal thuis douchen, ik vind dat prima.

Bij een uitwedstrijd gaat ze daar douchen, ik vind dat prima. Lekker fris weer de auto in:-)

Mijn zoon gaat het liefst thuis onder de douche, zowel na een uit- als thuiswedstrijd. Nog geen commentaar gehoord van de trainer (daar trekt mijn zoon - bijna 17 - zich toch niks van aan;-))

Jade

Jade

21-09-2011 om 13:06

Versterkt het de teamband door de kinderen te verplichten te douchen na de wedstrijd??

Als er geen teamband is dan krijg je dat met het verplichte douchen ook niet voor elkaar.

Mijn zoon heeft eens in een team gespeeld, waarbij de helft geen 'klik' met elkaar had en dus absoluut niet gezamenlijk gingen douchen.

Jade

Jade

21-09-2011 om 13:07

Nog even:

"Mijn zoon heeft eens in een team gespeeld, waarbij de helft geen \'klik\' met elkaar had en dus absoluut niet gezamenlijk gingen douchen."

Ik praat dan wel over een aantal jaren geleden.....

Monique

Monique

21-09-2011 om 13:09

Herkenning

Ja hier ook Pien, en eigenlijk denk ik er hetzelfde over als jij doet. Ook het macho gelul van de trainer, dat als je als kind niet wilt douchen dan word je wel eventjes geholpen (er gewoon ondergegooid dus met het team) er was toen een jongetje die niet wilde douchen, nou dat was me toch ongehoord (toen waren het nog maar net E-tjes en was het op de grens van wel moeten-niet moeten) maar als ze ouder waren, volgens de trainer, nou dan moest het.
Zoon vond het gelukkig toen nog niet zo'n punt om gezamelijk te douchen, en inmiddels voetbalt hij niet meer.

Douchen bij hockey en tenue als statussymbool

De hockeyclub heeft zo ontzettend veel teams (11 jongensteams en 21 meisjesteams alleen al in de E-categorie) dat er gewoonweg niet genoeg kleedkamers en douches zijn. Dus in tenue naar het veld en in tenue weer terug.

Matar, die indruk heb ik ook altijd, dat kinderen van de 'ballotagecommisievoetbalclub' voor de sjiek in tenue door de AH gaan lopen en de 'janmetdepetvoetbalclub' zich gewoon omkleden.

skik

tuc

tuc

21-09-2011 om 15:46

Wel douchen

na wedstrijd, na trainen doen we meestal thuis. Oudste houd wel een onderbroek aan ja, puber.

Coco

Coco

21-09-2011 om 16:00

Voetbal en douchen

Volgens mij is het speciaal iets van voetbal, dat gezamenlijk douchen. Mijn zoon heeft een blauwe maandag gevoetbald en toen was het ook verplicht samen douchen. Je ziet ook wel eens van die filmpjes van het Nederlands elftal die samen aan het douchen zijn (op discrete wijze gefilmd natuurlijk (of jammergenoeg?). Het zal dus wel voor de teambuilding zijn (waarbij het niet relevant is of het echt werkt of niet, want in het voetbal zijn ze nu eenmaal erg gehecht aan dat soort tradities).
Mijn kinderen rugbyen nu en worden vaak nog veel viezer dan na het voetballen, maar douchen is absoluut niet verplicht.

Puck

Puck

21-09-2011 om 16:28

Matar

Jou kind mag dan van jou misschien wel smerig van de modder in de auto stappen, maar hoe doe je dat dan met uitwedstrijden. Rijd je dan altijd zelf? Ik wil toch op de terugweg echt geen 4 stinkende en smerige jongens in de auto hebben dus als jouw zoon van jou niet hoeft te douchen laat ik hem echt gewoon staan tot hij gedoucht heeft.

Puck

Puck

21-09-2011 om 17:25

Matar

Tja, als je altijd zelf je eigen kind brengt dan is er geen speld tussen te krijgen, maar hier rijden we om de beurt bij de uitwedstrijden. En als de jongens op kunstgras gevoetbald hebben zijn ze misschien dan wel niet modderig, maar ze zijn evengoed bezweet en stinken een uur in de wind.

Tirza G.

Tirza G.

21-09-2011 om 18:48

Puck

Nou sorry, als stinken het criterium wordt kan er nooit meer iemand meerijden. Hoe denk je dat hockeyouders dat doen dan? Mijn dochter sport op nationaal niveau, een wedstrijd duur een hele dag en noway dat er door de sporters wordt gedoucht na afloop.
Bij de zaalsporten die ik ken trouwens ook niet, het is écht een voetbalding.

Tirza

Weer

Weer

21-09-2011 om 19:59

Jakkes

Bah, dat is toch ontzettend goor?! Zo' n douche waar jan en alleman onder staat en waarvan je geen idee hebt hoe en hoe vaak er schoon gemaakt wordt?! En dat alleen omdat je zelf niet in een auto met zweetluchtjes wil zitten? Ik zou wel eens een onderzoek willen zien naar wat er in zo 'n douche te vinden is. Mijn kids douchen lekker thuis! Oja, maar tot mijn schaamte moet ik bekennen dat we soms wel eerst in tenue de supermarkt induiken. We zitten helaas in geen enkele ballotage commissie terwijl ik zeker weet dat we dat we dat prima zouden doen.
Weer
(met hockeyende kinderen en zelf ook een hockeyer)

Puck

Puck

21-09-2011 om 21:20

Ja jakkes

Ja jakkes. Douches zijn inderdaad soms hartstikke smerig maar met badslippers aan is er dan toch niets aan de hand. Je hoeft toch niet van de muren te eten. Dat is net zo jakkes als smerige, stinkende, natte jongens in de auto.
En Tirza, ik heb nergens gezegd dat stinken het criterium is. Ik heb geen zin in die zweterige smerige kleding op autostoelen. Is dat zo vreemd? Overigens ben ik niet met je eens dat het alleen een voetbaldig is. Ik heb altijd gevolleybald en wij douchten ook na een wedstrijd. Onze dochter heeft geturnd en daar werd ook gedoucht. Allebei toch zaalsporten. En verder kleedt je je bij zaalsporten in het algemeen toch na de wedstrijd om en die voetballers trekken gewoon hun (al even smerige) trainingspak over hun tenue aan.

Jesse_1

Jesse_1

21-09-2011 om 23:46

Pas vanaf de e-tjes?

Hier is het verplicht douchen vanaf het begin (oké, van de mini's weet ik het niet), dus ook de F-jes. Ik denk idd dat het de team-band vergroot. Voor die kleintjes is het het enige moment dat ze samen aan het 'rommelen' zijn, een biertje halen in de kantine is er nog niet bij ;).
Na de training is het niet (meer) verplicht, omdat de meeste kinderen erna meteen thuis in bed duiken (na douchen dus) - dus dan is op de club douchen niet praktisch. Nu is mijn zoon na keeperstraining echt niet fris, dat zweet met die vreselijke modderlucht! Bah! Echt NIET fijn om naast te zitten.
Jesse

Coco

Coco

22-09-2011 om 12:09

Puck

"Overigens ben ik niet met je eens dat het alleen een voetbaldig is. Ik heb altijd gevolleybald en wij douchten ook na een wedstrijd."
Het douchen na het sporten an sich is niet zozeer een voetbalding, maar meer het verplicht met het hele team onder de douche na afloop als een soort "teambuilding".
Voor mij is douchen na het sporten ook iets vanzelfsprekends, maar alleen met voetbal wordt er zo'n ritueel van gemaakt. Ik herinner mij bijvoorbeeld dat we na het volleybal gewoon samen met de tegenstandsters onder de douche stonden (er was ook maar één dameskleedkamer in onze sporthal) en zelfs met ándere sporters uit bijvoorbeeld het judozaaltje. Nou, dat kan met voetbal echt niet.

Puck

Puck

22-09-2011 om 12:40

Coco, dat ben ik met je eens

Zoals jij het stelt, daar kan ik het mee eens zijn. Dat douchen als een soort team-building zien is misschien wel typisch iets voor de voetbal, persoonlijk zie ik die kant ook niet zo. En ik zie het meer als luxe dat ieder team (hier overigens vaak wel 2 teams van de thuisvereniging in 1 kleedkamer) een eigen kleedkamer met douche heeft. Ik ken het zelf eigenlijk ook niet anders dat je met meerdere teams van verschillende verenigingen of sporten 1 kleedkamer deelt.
Maar dat teambuilding-gedoe is maar 1 stukje van waarom ik het niet meer dan normaal vind dat er na een wedstrijd (zeker een uitwedstrijd waarbij ze nog minstens een half uur in de auto moeten zitten) douchen.

Tirza G.

Tirza G.

22-09-2011 om 14:02

Dat stel je wel puck

Je schrijft:
maar ze zijn evengoed bezweet en stinken een uur in de wind.
- over kinderen die op kunstgras spelen (en dus geen last hebben van modder).
Want je vindt dat die ook moeten douchen. Dus dan is blijkbaar bezweet en stinken het criterium.

Tirza

Puck

Puck

22-09-2011 om 14:45

Tirza

Ik heb het over EN bezweet EN stinken. Jij zegt daarop dat "als zweten een criterium is". Maar ik heb nooit gezegd en bedoeld dat dat het enige criterium is. En nee, als ze alleen een uur in de wind zouden stinken zou ik er ook geen trek in hebben om minstens een half uur met ze in mijn auto te zitten, net zoals er niet gerookt mag worden in de auto. En als iemand tegen mij zou zeggen dat mijn parfummetje niet lekker ruikt dan zou ik daar de volgende keer ook rekening mee houden. Is dat zo gek dan?

Puck

Puck

22-09-2011 om 14:48

Om precies te citeren

Tirza: "als stinken het criterium wordt kan er nooi meer iemand meerijden"
Stinken vind ik niet het criterium dat er als enige toe doet, moge dat nu duidelijk zijn.

Tirza G.

Tirza G.

22-09-2011 om 16:02

Het is stinken en zweten. Nou. Dan kan mijn schoonmoeder van 91 nooit meer met me mee. Jammer hoor.

Tirza

Weer

Weer

22-09-2011 om 18:27

Puck: over jakkes

Precies! Het is allebei vies of niet-vies ( ik vind dingen niet zo snel vies). Dus hygiene is geen argument. Dat wilde ik maar even zeggen met mijn jakkes.
Weer

Puck

Puck

22-09-2011 om 20:09

Kom op zeg tirza

Vind je nu niet dat je schromelijk overdrijft en de dingen uit zijn verband rukt? Als jouw schoonmoeder van 91 inderdaad na 90 minuten voetballen bij mij in de auto zou stappen dan zou ik idd willen dat ze doucht. Maar ik vind dat je zoiets niet kunt vergelijken met een heel cohort sportende jongens. Kennelijk wil je mij op één of andere manier dingen in de mond leggen die ik helemaal niet zo bedoel.

Puck

Puck

22-09-2011 om 20:11

Weer

Wat betreft in de auto gaat het mij in eerste instantie niet direct om (persoonlijke) hygiëne, maar meer dat ik geen zin heb om die smerige modderkleding of dat natte zweet (dat gaat stinken) in mijn bekleding te hebben en in de walm te moeten zitten.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.