Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Heidi*

Heidi*

21-07-2009 om 08:55

Dringend advies: zoon is zo bang! (10 jr. van video thriller)

Op de laatste donderdag voor de vakantie is er in de klas (groep 6) op het digibord de clip van Thriller getoond.
Onze zoon is daar zo verschrikkelijk bang van geworden dat hij niet meer alleen naar boven durft, niet meer alleen de deur uit durft en al helemaal niet meer alleen durft te slapen.

Wij zitten stilletjes naast zijn bed en wachten tot hij slaapt. Mijn man is gisteren naast hem in slaap gevallen en toen hij om twaalf uur bij mij in bed stapte, stond onze zoon binnen 2 tellen bij ons en is tussen ons in in slaap gevallen. Hij heeft maar 7 uurtjes geslapen.

Hoe kunnen wij hem helpen?

angel3

angel3

21-07-2009 om 09:21

Misschien

wat in me opkomt (geen ervaring met oudere kinderen nog) is de clip samen met hem nog eens bekijken en dan juist gaan letten op de nep dingen. Dus kijk ernaar hoe het technisch in elkaar zit. Hopelijk verdwijnt dan de magie en het mysterie, want dat is wat angstig maakt. Als je hem op de make up en de belichting e.d wijst dan is het veel minder eng.... zou dat kunnen helpen?
vervelend....

Clo

Clo

21-07-2009 om 09:36

Ik was ook zooo vreselijk bang van die clip destijds. Er was toen ook een hele hoop over te doen, de clip werd pas later op de avond uitgezonden geloof ik.
Misschien is er op internet ook een 'making of' te vinden, volgens mij moet die er zijn.
En iedere avond naast hem moeten zitten totdat hij slaapt is wel erg zwaar voor jullie, misschien vindt hij het ook al prettig om met het licht of de radio zachtjes aan in slaap te vallen en zit er een leuke beloning in als hij op eigen kracht dit na een tijdje niet meer nodig heeft (heeft bij mij prima gewerkt, toen).
Succes!

Ook

Ik ben ook nooit kapot geweest van die clip.

Pippin

Pippin

21-07-2009 om 11:54

Ontrafelen

Kun je er met je zoon over praten? Dan is het misschien een goed idee met hem te ontleden wát er nu zo eng is aan die clip. Wat vond hij het engste? Wat vind jij het engste? Wat vind je man het engste? Waarom is het bij iedereen anders, wat men eng vindt, etc.
Dan wordt het misschien een beetje minder een groot blok engheid. En verder the making of kijken. Dat lijkt mij een goed idee. En uitleggen dat je het in je hoofd vaak enger maakt dan dat het was. Dus zonder muziek het engste stukje nog eens nuchter bekijken, op een You tube schermpje, zodat het niet zo indrukwekkend meer is.
succes

Pippie

Pippie

22-07-2009 om 14:27

Zoon ook

Mijn zoon (8) had de clip bij een vriendje gezien. Hij was er echt helemaal misselijk door geworden. We hebben er eerst over gepraat. Niet echt, namaak, wel mooi gemaakt he. dat soort dingen. Daarna hebben we de clip nog eens op youtube gekeken. En toen ging het wel. Hij was nog wel onder de indruk, maar het hele enge was wel weg. Hij heeft trouwens niet wakker gelegen hoor.

Niet handig trouwens om zoiets zomaar te laten zien.

Pippie

Tirza G.

Tirza G.

22-07-2009 om 21:15

Een angst

die je begrijpt of die je bevestigt, is een angst die erger wordt. Het is tijd om het een halt toe te roepen met de tips hierboven, dit wordt geheid alleen maar erger. Je moet je zoon instrumenten geven om zijn angst hanteerbaar te maken.

Tirza

Eens

Gewoon relativeren, 't is allemaal nep uiteindelijk, en dat vooral uitdragen. Ik vond destijds die clip ook 'eng', wilde 'm gewoon niet zien - wat me nu vooral opvalt is dat de nep er zo duimendik opligt (die elegante jaren 80 kapsels en kleding komen nu toch vooral lachwekkend over).

Carolien

Carolien

24-07-2009 om 11:57

Ook hier een kind

van ondertussen 10 dat bang is voor enge dingen. Thriller gelukkig niet gezien, maar vorig jaar wel Huis Anubis en het pad der zeven zonden oid. Slapeloze nachten leverde dat op. We proberen dat hier idd te relativeren: benadrukken dat het allemaal bedacht is, in scene gezet is en dat het uiteindelijk goed afloopt. Uiteindelijk levert dat na een tijdje wel resultaat op. Maar het kost wel tijd en moeite. Verder proberen we nu toch te voorkomen dat kind spannende dingen ziet.
Maar ja, nu heeft kind een interesse ontwikkeld voor de tweede wereld oorlog en duikt daar ondanks onze pogingen om de aandacht op iets anders te vestigen helemaal in. En ook al geven we zo weinig mogelijk informatie, die oorlog was niet nep, is niet te relativeren en liep voor heel veel mensen niet goed af. Resultaat: kind droomt nu van concentratiekampen en gaskamers.... Grrr.
Wat moet je daar nu weer mee?
Groetjes,
Carolien

Wat ik zou doen

Zeggen dat het inderdaad onvoorstelbaar vreselijk was, maar dat het nu bij ons niet gebeurt.
Aangeven dat er nog steeds erge dingen gebeuren, maar dat er heel veel mensen hun best doen om de wereld een beetje beter te maken. En dat laatste is iets waar je kind zelf ook een steentje aan kan bijdragen.

Toch raar die oorlog. Ik groeide op in een tijd dat de ouders nog allerlei narigheid hadden meegemaakt, dus het was veel dichterbij dan nu.

Carolien

Carolien

24-07-2009 om 22:24

Dirksmama

Ja, dat proberen we ook. Het was toen en niet nu, het gebeurt nu niet bij ons. Net wat je zegt. Maar op de een of andere manier komt er steeds informatie als ik er niet op bedacht ben en kind heeft er een soort antenne voor. Resultaat zijn 1001 vragen van allerlei soort. We kunnen er niet helemaal omheen, willen we ook niet, want wat er in de wereld gebeurt, of gebeurd is is nu eenmaal reeël, maar al te diep willen we er niet op in gaan.
Ingaan op de eigen bijdrage die mensen kunnen leveren aan wat er in de wereld gebeurt is ook een goede. Zal het zeker onthouden.
Groetjes,
Carolien

Heidi*

Heidi*

25-07-2009 om 09:01

Tirza

Hoe relativeer je dan?
Natuurlijk leg je uit, hebben we de clip nog eens bekeken en gezegd dat alles nep is, maar als je kind hijgend van angst en huilend hysterisch achter je aan rent als je uit zijn kamer loopt.......
leg mij dat eens uit?

Tirza G.

Tirza G.

25-07-2009 om 12:27

Heidi*, relativeren

Het woord relativeren kwam niet van mij af. Wellicht dat de andere dames kunnen uitleggen wat ze daarmee bedoelen. Wat ik bedoel is dit: een angst die jij (als moeder) begrijpt en bevestigt door er in mee te gaan, wordt erger. De angst wordt steeds groter.
Stel je kind is bang voor onweer. Nou, dat snap je als moeder bést, het ís ook eng, al dat gedreun en gebliksem en keihard geregen en dan ook nog 's nachts, pfffff, hartstikke eng. Door kalmeren, troosten, speciale aandacht, uit bed halen (of wat je dan ook doet) bevestig je de angst: het is terecht dat-ie bang is. De angst kan zich daarna uitbreiden tot bijv. regen 's avonds. Want tja, regen terwijl je in het donker in je bedje ligt: daar zou zomaar eens onweer bij op kunnen treden. Regen in bed wordt ook eng. Vervolgens wordt donker eng. Want stel dat het gaat regenen in het donker, stel dat het dan ook nog gaat onweren.....enzovoort enzovoort.

Je zoon is 10. Laat hem eens precies onder woorden brengen wáár hij bang voor is. En hem zelf verwoorden hoe hij dat op zou kunnen lossen. Wat zou helpen? Jouw doel/inbreng in dit gesprek is dat hij gewoon alleen op zijn kamertje slaapt, net zoals een week geleden toen hij die clip nog niet gezien had.
Zou het helpen als hij in jullie bed gaat liggen en dat jullie hem overleggen als ze zelf naar bed gaan? Zou het helpen als je boven wat bleef rommelen (met wasgoed ofzo) terwijl hij in bed ligt? Laat het hem zelf maar verzinnen, wil hij je kunnen horen, bijvoorbeeld? Kom niet zelf te snel met oplossingen, laat hem maar denken. Het is zíjn angst, zíjn probleem en jij gaat hem helpen het op te lossen. Maar dat komt natuurlijk gewoon he-le-maal goed - dat straal je uit :-)

Tirza

"tools" geven

Ik zou gaan bedenken welke middelen je je zoon kunt geven om dit op te lossen. het is nu eenmaal gebeurd en er zal vast nog eens een keer zoiets gebeuren. Hij is gewoon een gevoelig ventje (gelukkig, ongevoelige mensen zijn er genoeg : ). Dus ga hem leren wat hij moet doen als hij last krijgt van dat soort beelden in zijn hoofd. Lees hem een mooi verhaal voor voor het slapen gaan en ga daar nog even over door fantaseren als hij in bed ligt met zijn ogen dicht en het licht uit. Laat hem proberen samen met jou de mooie beelden van het verhaal in zijn hoofd te "zien". Hij kan dit vast heel goed. Deze beelden moeten dan i.p.v. die nare beelden komen. Je kunt hem dan leren te ontspannen door deze mooie beelden op te roepen. Over een tijdje kan hij dit zelf doen zonder jou erbij. Kost je denk ik 10 minuten elke avond maar ja, is ook wat waard. Er is ook een boek hierover met verhaal en vragen erbij (hoe zou het kasteel eruit zien volgens jou? Ah ik heb de titel, het heet Relax Kids van Marnetta Viegas en zijn sprookjesmeditaties voor kinderen (niet kinderachtig). Succes

rosamika

rosamika

28-07-2009 om 02:43

Ontkrachten

Ooit heb ik iets gelezen over kinderen die angstig waren en zelfvertrouwen misten.
Het kwam erop neer dat het niet lukt om bang te zijn en vrolijk tegelijk.
Je kan hem de angst laten oproepen van het filmpje en er vreselijk belachelijke dingen bij bedenken die het geheel ontkrachten zodat de angst niet meer gekopppeld wordt aan de enge beelden. Zoals enge zombies met paarde staartjes en roze brilletjes. Of hele enge zombies die ineens maar zo groot zijn als je vinger nagel ... of grafzerken die de polonaise lopen ... nouja vanalles wat je kind maar aan het lachen maakt.
Misschien niet in een keer over maar het scheelt een hele hoop.
Heel vaak het filmpje bekijken voor het naar bed gaan versterkt alleen maar de angst.
De making off kijken lijkt me ook goed. 's morgens zodat er nog een hele dag overheen gaat die de enge dingen doen vergeten.
De angst niet voeden met erbij blijven zitten. Breng je kind in een andere emotie. Wat doe je zelf als je bang bent? Steeds maar weer bang worden of je ervan los maken?

T&T

T&T

30-07-2009 om 09:23

Die vreselijke video!

Ik was ook een jaar of 10 toen de video van thriller voor het eerst op t.v. kwam, en als grote micheal jackson fan moest ik hem natuurlijk zien! Nou dat heb ik geweten! nachtmerries idd, en de poster van Michael Jackson moest van de muur, want ik zag hem steeds weer in een weerwolf veranderen...
Ik vind het dan ook belachelijk om zo'n video op school te vertonen voor groep 6! kinderen zijn tegenwoordig heel wat gewend, maar er blijven altijd gevoelige typjes tussen zitten (zoals ik) en dat is maar goed ook.
Even voor jou geruststelling, het is met mij helemaal goed gekomen, tien jaar later keer ik de meest bloederige horor films (ja, die tic is nu ook weer over), en tegenwoordig moet ik altijd een beetje lachen om "Thriller" wat heb ik me als kind bang laten maken daarmee ;)
Goede tip wel van dat ontkrachten; maak er iets lachwekkends van. En kennen jullie Dolfje weerwolfje al? ook leuk om te lezen, een weerwolf is niet altijd eng!
groetjes Tess

Tv-reclame

De laatste tijd heb je ook zo'n tv-reclame met de favoriete tv-avond van Jim Bakkum. Daarin wordt een behoorlijk stuk van een soort horrorfilmpje vertoond. Dat zenden ze ook gewoon overdag uit! Mijn kinderen zijn er als de dood voor. Maar die Thriller-clip vond ik vroeger ook eng.
Groetjes,Klaproos

T&T

T&T

01-08-2009 om 13:14

Reclame en zo

Tja, in de reclame tijd heb je wel meer blunders. Wij kijken heel bewust tv, d.w.z. je zet het ding aan voor een programma dat je ook interreseert, en daarna zet je het ding weer uit, het is geen schemerlamp! Maar goed, zo zat ik gisteren met de kids (6 en 8) het jeugdjournaal te kijken, heel verantwoord denk je dan ;) was het niet dat direct daarna een reclame kwam voor een ander programma, waar in 1 minuut zo ongeveer 10 x godverdomme werd geroepen! Ja mijn kinderen horen echt wel eens een scheldwoord, maar dit stukje was echt zwaar overdreven! de tv ging dus meteen weer uit, het programma was ten slotte toch afgelopen. Ik vind toch dat zeker op ned3 er nogal eens wat dingen om je oren vliegen op een vroeg tijdstip, die ik bepaald niet nodig vind. (je hebt ook de meest belachelijke reclames rondom sesamstraat soms...zucht)
groetjes Tess

Tirza G.

Tirza G.

01-08-2009 om 13:18

Heidi*?

Hoe is het nu?

Tirza

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.