Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Eigen verantwoordelijkheden

Ik vraag me gewoon eens af welke verantwoordelijkheden jullie kinderen zelf op zich nemen. Denken ze zelf aan hun afspraken e.d. of doen jullie dat voor hen?
Ik vind dat mijn bijna 12-jarige dochter er best zelf aan kan denken om:
- mij geld te vragen voor de verjaardag van de juf
- eraan te denken wat ze mee moet nemen naar school
(ook als dit iets 1-maligs is)
- haar eigen afspraken op de kalender te schrijven en vervolgens ook op de kalender te kijken.
Maar dochterlief vergeet de helft als ik haar er niet aan herinner. Nu ben ik het een beetje zat om voor mijn hele gezin te moeten denken; ik wordt er doodmoe van.
Ik heb besloten alleen nog voor mijzelf en mijn 4-jarige te denken.
Is dit teveel gevraagd van een 12-jarige?

In ons gezin is het voor onze 12 jarige teveel gevraagd. Hij kan dat echt niet, het is dus geen onwil maar onmacht. Zoals de kinderpsych zo pakkend zei, zelfstandigheid moet je ze léren, en dat leer je ze niet door ze aan hun lot over te laten.

mar-ank

mar-ank

05-06-2009 om 13:55

Trainen

Ik denk dat het kwestie van trainen is. Mijn dochters zijn 8 en 10. Ik verwacht van alletwee dat ze er zelf aan denken dat ze hun gymspullen mee moeten nemen, en dat ze die dan ook zelf bij elkaar zoeken (gaat 9 van de 10 keer goed). En als ze naar de overblijf gaan (gebeurt niet zo heel vaak) moeten ze zelf hun lunchpakketje klaarmaken. Bij de oudste zijn we nu aan het oefenen dat ze zelf aan de tijd denkt als ze bv moet sporten. Lukt nog niet vlekkeloos, maar het begint te komen. De jongste kan dat nog niet aan, maar als ze moet sporten vraag ik haar wel eens; "hoe lang denk je nodig te hebben om om te kleden? Nu heb je nog een half uur, maar je mag nog even wachten als je denkt dat je het sneller kunt." Zo hoop ik dat ze het langzamerhand goed leert inschatten.

Tirza G.

Tirza G.

05-06-2009 om 14:08

Voorkauwen

Een beetje wat Mar-Ank ook schrijft: voorkauwen. Ruggesteuntje blijven. Zorgen dat je zelf dingen weet (zoals de verjaardag van de juf) en haar daar 's avonds aan herinneren: goh, morgen gezellige dag he, dan is de juf jarig! Moest je niet nog wat meenemen? Ooooooo ja.....
Wat Maggietel schrijft is ook wel treffend :-) Je moet ze het léren, het moet getraind worden. Als je je vierjarige op een fiets zonder zijwieltjes zet kan die toch ook niet ineens fietsen?

Tirza

Standaard zelf, incidenteel ik

Hier hebben we het weer iets anders. 15 jarige en 11jarige doen en denken aan alle 'standaard-dingen' zelf. Op maandag naar gym, op dinsdag de muziek, overblijven op vaste dag, schoolgym etc. etc.
Hoogstens dat ik in het begin van het schooljaar (als de roosters van clubjes e.d. veranderen) een beetje op gang help. Maar de rest van het jaar moeten ze het gewoon zelf doen. Wat is het voor dag vandaag? OOoh, donderdag, dan moet ik overblijven, schoolgym en vanmiddag niet afspreken want ik moet naar muziek. Zoiets. En zo hebben ze beiden op elke dag wat anders of een andere indeling.
Incidentele dingen, zoals de ortho 1 keer per maand, help ik ze meestal aan herinneren, hoewel oudste het meestal zo ook wel weet. Die schrijf ik gewoon in de agenda, moet ze wel het afspraken-kaartje dus aan mij geven (zelf) anders gaat dat weer mis. Maar eigenlijk gaat het meestal dus wel goed. Ze pakken alles zelf, alleen drinken en koek/fruit leg ik klaar (moeten ze het zelf nog inpakken), de gymtas etc. muziek mee, ga maar door, allemaal zelf.Andere afspraken hebben ze nog niet zoveel, ja met vriendinnen, maar dat regelen ze ook maar zelf. O en feestjes, maar die vergeten ze nooit, wonderlijk genoeg.
groeten albana

Yvonne

Yvonne

06-06-2009 om 21:17

Ondersteunen

Mijn dochter 10 denkt meestal zelf aan wat ze allemaal mee moet nemen naar school. Ook als ze op maandag haar mobiel, sleutel en strippenkaart mee moet nemen omdat ze zelf naar huis komt.

Vaak geef ik wel dingen aan die ze moeten, maar laat ik het ze zelf doen. Zoals zelf tassen inpakken als ze een nacht niet thuis zijn, gaan zwemmen of naar het stand. Tot ongenoegen van mijn man want die moet het nu ook zelf doen;-)))Voorheen deed ik dat altijd, als ik dan de spullen van de kids en mezelf had gepakt dan ging ik in 1 moeite door om zijn spullen ook te pakken.

En hier

dochter van 12 kan dat aan,ze vergeet bijna nooit iets,schrijft ook dingen op die ze niet wil vergeten.
dochter van 15 vergeet alles,is zo vreselijk chaotisch ,die kan het gewoon nog niet,ze heeft al zo vaak haar neus gestoten,en is in de problemen gekomen doordat ze belangrijke dingen vergat.
dochter van 22 vergeet nooit iets,zoon van 22 vergeet ook regelmatig dingen.
het heeft dus niet zoveel met leeftijd te maken,wel met karakter.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.