Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Suus

Suus

11-03-2009 om 21:13

Gaatjes in melkgebit !! te veel snoep/eetmomenten?

Vandaag zijn we met onze 2 kleuters bij de tandarts geweest. Er werden foto's gemaakt en wat blijkt... ze hebben beide gaatjes in de melktandjes.

Nu schrok ik me rot. We poetsen 2 keer per dag en ik poets altijd na. De tandarts liet met van dat rode spul zien, dat ik dus ook niet goed gepoetst had, er zat nog een heleboel plak op de tandjes.

Ik weet nog niet hoeveel gaatjes het precies zijn, dat wordt de volgende keer besproken. Gelukkig zitten we bij een kindertandarts, die dus ook uitgebreid tijd heeft voor de kinderen.

Nu voel ik me wel schuldig. Mijn kinderen mogen elke dag wel een keer snoepje en ook vaak nog een koekje of zo. Is dat te veel? Mogen jullie kinderen elke dag snoepen? Als ze bij vriendjes van school zijn spelen mogen ze daar ook altijd wel een snoepje, dus ik had niet de indruk dat ik te veel snoep geef. Ik let wel op gezonde voeding... maar blijkbaar niet genoeg???

Hebben jullie kleuters ook al gaatjes????

Inge M

Inge M

11-03-2009 om 21:23

Het gaat niet alleen om snoep

Het gaat om eetmomenten, dus ook hartig, fruit, vruchtensap, limonade, etc.
Een vuistregel is niet meer dan 7 eetmomenten per dag (ook drinken is een eetmoment). Voor de tanden maakt het niet zoveel uit hoeveel je eet/drinkt maar wel hoe vaak. Het enige dat niet meetelt is water, dat mag je altijd.
Tel voor je je kinderen de eetmomenten uit. Sommige kinderen doen bijvoorbeeld een uur over een drinkbeker. Dat is een enorme belasting voor de tanden. Liever in één keer opdrinkendus.
En helaas zijn er ook kinderen met zwak tandglazuur en een aanleg voor veel plak. Dat helpt natuurlijk niet.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

11-03-2009 om 21:30

Poetsen

Een of twee keer snoepen per dag is in principe echt geen probleem. Maar volgens mij geef je zelf al aan wat het probleem wel is: het poetsen dus. Heb je al eens aan een elektrische tandenborstel gedacht (of gebruik je die al?)? Mijn ervaring is dat je daar echt veel beter mee kan poetsen.
Mijn jongste zoon heeft desondanks ook een aantal gaatjes in zijn melkgebit. Heeft volgens de tandarts niet met poetsen en snoepen te maken, maar blijkbaar staan zijn kiezen (te) strak tegen elkaar.

Nasha 1st

Nasha 1st

11-03-2009 om 21:35

Niet te kort na het eten poetsen

hier adviseert de (kinder)tandarts minstens een half uur tot een uur voor je je tanden gaat poetsen nadat je wat gegeten hebt.

Geen tijd

nou zoveel tijd hebben wij dus niet na het ontbijt en tussen de middag. Als ze hun broodjes gegeten hebben is het tanden poetsen en naar school.

Hier ook gaatjes bij 2 kids in hun melk gebitje terwijl we 3 x per dag poetsen en 's avonds goed napoetsen (nouja eigenlijk poetsen zij na en wij eerst goed)

groet
Inget

Clo

Clo

12-03-2009 om 09:00

Opluchting

Wat een opluchting om dit te lezen. Dochter van 7 had twee gaatjes in melkgebit en volgens de tandarts was dat omdat ze teveel snoepte. Ze snoept niet zoveel. Dan was het omdat ze teveel zoete dranken dronk. Nou, meestal drinkt ze zonder suiker (ook de thee) maar 1 a 2 keer per dag krijgt ze wel eens een glaasje roosvicee. Nou, dat moest dan maar suikerloze worden (?). Het kon niet zijn dat ze gewoon zwakkere tandjes had (terwijl ik die zelf wel had, ik poetste me half suf vroeger, terwijl snoepende en minder poetsende zus nooit gaatjes had en ik wel). En hoewel er werd bevonden dat haar tandjes dicht op elkaar staan, werd dit niet als risicofactor voor gaatjes gezien. Ik voelde me al helemaal slechte moeder, terwijl ik zo mijn best doe. Ik ga trouwens weg bij deze tandarts: toen dochter deze keer overstuur raakte bij fluorbehandeling (een stinkende vloeistof) werd ze een aanstelster genoemd. Nou, dag tandarts, ik ga maar zoeken naar eentje die beter is met kinderen!

*Lotus*

*Lotus*

12-03-2009 om 09:18

Ook

Ik moet morgen met onze zoon naar de tandarts. Hij heeft 2 gaatjes.
Idd wat hier al werd geschreven, het gaat om de eet en drinkmomenten.
Mijn zoon drinkt zijn beker nooit in 1 keer leeg. Hij doet er zo een half uur over, waardoor het speeksel niet genoeg tijd heeft om het aangetaste glazuur weer te beschermen. Wel hebben wij nu een elektrische tandenborstel. Hopelijk werkt dat beter!

angel3

angel3

12-03-2009 om 09:41

Inget

Wat je kan doen is eerst spoelen met water als je meteen na het eten wil poetsen.
Dan neutraliseert het een beetje. Dat is de tip die ik kreeg.
Het gaat overigens met name om echte zware zuuraanvallen om dan te wachten. Dus als ze bijv jus d orange hebben gedronken bij ontbijt. Als het gewoon water/melk en een boterham is is die zuuraanval ook alweer minder heftig.

Mathilde

Mathilde

12-03-2009 om 13:06

Elektrisch

Een half jaar geleden ging mijn oudste naar de tandarts en die gaf aan dat we beter moesten poetsen. Ik heb toen zelf ook nauwkeurig de tandjes bekeken en gezien dat ze een geeloranje aanslag op de kiezen had, vlakbij het tandvlees. Dus ondanks mijn tandenpoetsfiep toch niet goed gepoetst. Het lukte met een gewone borstel absoluut niet om die aanslag eraf te krijgen (die wiebeltanden maken het nog extra lastig). Toen ben ik overgestapt op elektrisch poetsen en dat werkt wel. De aanslag is nu weg.
Mathilde

Hier ook

Hier ook een kleuter met gaatjes in haar melkgebit, haar oudere broer had dit ook.

Alle drie mijn kids hebben overigens diepe groeven in hun kiezen.

Ik poets drie keer per dag zelf hun tanden, heb wel een electrische tandenborstel gebruikt maar vond dat zo spetteren, jullie niet?

Bij mezelf houd ik mijn mond dicht tijdens het poetsen, maar zij moeten hun mondjes juist openhouden anders zie ik niets. Nadat diverse keren hun kleding onder de tandpastaspetters zaten ben ik maar weer overgegaan op de gewone tandenborstel.

Overigens baal ik er wel van hoor, een goed gebit is juist zo fijn...zelf had ik vroeger ook een heel slecht gebit. Mijn man juist niet, ik ga er dus maar vanuit dat ze het van mij hebben;-(

Spetters

Mijn kinderen drinken altijd veel water ipv limonade.Dat scheelt denk ik wel.
Ik poets altijd electrisch, als het al zou spetteren zou ik echt liever spetters hebben dan gaatjes in de tanden.
Bij mijn oudste heb ik eerst dagelijks en later met grote regelmaat nagepoetst.
Na fruit eten poets ik nooit meteen of ik laat eerst grondig spoelen met water.

Damajo

Renata

Renata

17-03-2009 om 09:40

Boren?

Hoi,

En moet er dan geboord worden?? Echt?! Nee toch?

Ik schrik hiervan. Mijn zoontjes van 4,5 en bijna 3 snoepen elke dag alleen in de middag een koekje of een bakje met een paar dropjes en verder gezond eten.
Ik heb grote moeite met het na-poetsen, wat ik ook probeer, langer dan een halve minuut kom ik er niet in. Dan gaan de kiezen stevig op elkaar, wat ik ook probeer.

Ik zag laatst dat er gele aanslag op de buitenkant van de boven- en ondertanden zat en nu probeer ik daar beter te poetsen, maar het blijft niet makkelijk.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

17-03-2009 om 12:11

Renate

Het risico van dit soort draadjes is dat ouders ten onrechte gaan denken dat een kind uberhaupt niet mag snoepen. Of dat het sinaasappelsap écht alleen maar met een rietje mag drinken. Dat je kind water ipv ranja moet drinken. Dat het op een feestje een ijsje moet weigeren omdat het 'anders boven de zeven eetmomenten' komt.
Relax, en overdrijf het niet. De meeste kinderen snoepen geregeld iets en drinken ranja. En zijn niet dol op tandenpoetsen. En toch hebben de meeste kinderen echt geen gaatjes.
Hier 1 kind met een ijzersterk gebit en een met een zwak gebit. En ja, de tandarts boort. Gelukkig wel. Van gaatjes krijg je namelijk kiespijn, en daar heeft een kind vele malen meer last van. Onze tandarts heeft trouwens een apart ´protocol´ voor kinderen. Tijdens het boren (3 seconden!) sprayt de assistente iets in de mond, waardoor het pijnloos is.

Liggend tandenpoetsen

Hier een dochter met al een aantal gaatjes in het melkgebit (zoon had dit ook en gelukkig niet in het blijvende gebit). Dochter is ook bijna groot geworden op hoestdrank (ook veel 's nachts) en dat is natuurlijk erg slecht voor het gebit. De kindertandarts gaf ons als tip voor onze moeilijk te poetsen dochter om haar gewoon op haar bed te laten liggen (op haar rug natuurlijk) en dan haar tanden te poetsen. Echt een openbaring, dit had ik jaren eerder moeten ontdekken, had veel gehannes gescheeld bij onze 4,5 jaar oudere zoon.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

18-03-2009 om 08:04

Precies

100% mama, maar dat zeg ik toch ook? Ik heb toch ook niet geschreven dat poetsen niet belangrijk is, dat je maar onbeperkt snoep moet geven? Ik bedoel alleen maar dat je bij dit soort draadjes het gevoel krijgen dat er niets meer MAG.
En ik moet heel eerlijk zeggen, dat ik bij sommige berichten van jou (je schrijft wel vaker over dit onderwerp) een beetje het ´consultatiebureau-gevoel´ krijg. Ik vind dat je heel zinnige dingen zegt hoor, laten we daar geen misverstand over hebben. Maar persoonlijk krijg ik wel eens wat ´jeuk´ bij de stelligheid en felheid.

-Wendy-

-Wendy-

18-03-2009 om 20:24

Napoetsen?

Ik dacht even dat ik in de rubriek vanaf 6 terecht was gekomen. Mijn oudste wordt volgende week 6 en wij poetsen altijd haar tanden. Een enkele keer als ik haast heb doet ze het zelf.

Desondanks heeft ze twee gaatjes in haar melkkiezen. Volgens de tandarts twee plekjes waar het glazuur vanaf het begin zwak is geweest. Ik vond het vreselijk, dochterlief liet zich zonder problemen boren.

suus

Toevallig was ik gisteren met mijn kleuter van 4,5 jaar bij de tandarts en die was hoogstverbaasd toen ik vroeg of hij foto's moest maken?

Dit schijnt toch niet zo heel gebruikelijk te zijn, wat is de reden dat bij jouw kinderen foto's zijn gemaakt?

Linda

ijsvogeltje

ijsvogeltje

19-03-2009 om 17:00

Zenuwbehandeling

Kom net terug van de tandarts: onze net 7-jarige had kiespijn. Een kies waar al een vulling in zat, was wat afgesleten (dat doen melkkiezen blijkbaar), waardoor een stuk van de vulling was afgebroken en er een extra gaatje was ontstaan. Meestal betekent dat trekken. Maar omdat zoonlief zich steeds zeer makkelijk laat behandelen, is hij toch aan het boren geslagen. Het werd uiteindelijk een zenuwbehandeling!! Dat was wel wat pijnlijk, maar zoon kwam toch lachend uit de stoel. Verbazingwekkend.
Heb het nog met de tandarts gehad over eetmomenten, poetsen etc. (doen we echt niets fout?), maar ik kreeg wederom de verzekering dat het probleem daar bij hem echt niet door wordt veroorzaakt. Pfoe...
Over twee weken weer, want er zit nog een gaatje. Nummer 4 of 5 geloof ik...

ijsvogeltje

ijsvogeltje

20-03-2009 om 17:22

Goed om te horen

Dank voor je uitleg 100% mama. Ik zat mij namelijk inmiddels af te vragen wat het voordeel of nadeel is van zo'n behandeling. Ja, wij zijn al jaren heel tevreden over deze tandarts. Maar fijn om ook van iemand anders te horen dat hij blijkbaar de juiste keuzes maakt!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.