Home » Forum » Gebruik luier bij vriendinnetje dat blijft slapen

Gebruik luier bij vriendinnetje dat blijft slapen

WINNEN! 

We geven 3x het boek Eerste Hulp Bij Kinderen weg: zo doe je mee!

48 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
KJ
Gebruik luier bij vriendinnetje dat blijft slapen

Onze dochter van 7 heeft 's nachts nog regelmatig een ongelukje en draagt een nachtluier. Komende week blijft er een vriendinnetje logeren waarvan ik van haar moeder begrepen heb dat ze af en toe met hetzelfde probleem kampt alleen wil deze dame liever geen luiers meer dragen. De ouders verschonen dus regelmatig het bed. Zelf vind ik dat niet goed voor de nachtrust van het hele gezin. Ik overweeg dus om het vriendinnetje toch te vragen ook een luier te dragen. De moeder geeft aan dat het haar in principe niet uitmaakt. Ik wil eigenlijk ook geen discussie met mijn dochter over het gebruik van de luiers. Heeft iemand ervaring met deze situatie?

juf Ank
ja hoor

Gewoon tegen het meisje zeggen dat dit nu eenmaal zo gaat in jullie huis. En wil ze dat niet dan mag ze ook best thuis slapen. Is het voor je dochter ook meteen duidelijk dat je daar niet aangaat.
Anderzijds moet je natuurlijk toch de gok een keer gaan wagen, want hoe wil je anders dat ze zindelijk wordt?

Dees
Hoe vaak

Ik zou eerst eens navragen wat af en toe betekend. Als ze bijvoorbeeld ongeveer maandelijks of tweewekelijks een nat bed heeft dan zou ik het lekker laten. Gebeurd het wekelijks of vaker dan zou ik haar vragen om zich aan te passen aan de regels van het huis en haar een luierbroekje aanbieden.

AnneJ
Ja en,

Je kunt schoon beddengoed klaarleggen op zo'n manier dat je er bij een nachtelijk ongelukje zo min mogelijk energie in hoeft te steken.
Kranten of absorptiemateriaal in bed. Mogelijk een slaapzak. En een schone pyama.

AnneJ
O en

Overleg met het vriendinnetje wat zij gaag wil.

Emmawee
Wie bepaalt betaalt

Je kunt zeggen "zo doen we dat hier', maar dan heb je ook de gevolgen. Logeerpartij gaat niet door, kind kan niet slapen door luier, kind wil nooit meer bij jullie logeren, kind richt haar chagrijn over de luier op jouw dochter, ik noem maar wat mogelijkheden.

Ik zou hooguit vertellen dat ik héél chagrijnig wordt van nachtelijke verschoonpartijen, dus dat ze daar niet van moet schrikken, mocht het nodig zijn. En dat ze een luier mag dragen, voor de zekerheid.

Verder heb ik hier ooit deze truc geleerd: matras opmaken met een hoeslaken, daaroverheen zo'n waterdicht hoeslaken (heet anders, ik kom er even niet op), met de plastic bv kant naar boven. En daaroverheen nog een hoeslaken. Bij een nat bed haal je alleen de bovenste twee eraf en kind kan zich gaan omkleden en meteen verder slapen op het onderste hoeslaken.

Ervan uitgaand dat dit meisje niet elke week komt logeren, zou ik me niet te druk maken over evt. gemiste nachtrust. Ze kan ook een nachtmerrie krijgen, of heimwee.

Flavia
Emmawee

Dan moet je hopen dat dekbed en dekbedovertrek droog blijven, want dat hoeslaken heb je zo verwisseld, maar de rest meestal niet. En je weet niet hoeveel dekbedden er zo als reserve liggen. (bij mij 0)

Emmawee
Klopt

Hier bleef het dekbed meestal droog, of min of meer droog, of zo goed als droog. Ik draaide het dan om en dan ging de overtrek de volgende dag wel in de was. Wij hadden een slaapzak als reserve.
Van een logé kun je ook nog vragen of ze een eigen dekbed meenemen. En dan houd je die van jezelf als reserve.

Jasmijn
Oei

Dan zou ik een slechte ouder zijn, ik doe niet aan slaappartijtjes als iemand nog in zijn bed plast. Dan is het óf een nachtluier aan óf thuisblijven. Andersom zou ik mijn kind trouwens ook nergens laten slapen op deze manier.
Kijk een ongelukje kan altijd gebeuren,dan zou ik met alle liefde verschonen, maar als iemand nog in zijn bed plast 's nachts dan ging hij/zij gewoon niet logeren zonder luier.

Ik heb een keer een meisje te slapen gehad (11 jaar) die om 02.00 uur ineens begon te miepen dat ze naar huis wilde, ik heb meteen haar moeder gebeld die er een kwartier later stond, zegt die moeder voor mijn deur 'ja dat heeft ze iedere keer als ze gaat logeren'. Nou ja! Als ik dat van te voren geweten had, dan had ik haar dus niet laten slapen bij mij, heb helemaal geen zin in nachtelijk gedoe. (Nogmaals, als er wat onverwachts gebeurt en een kind is ineens ziek dan ben ik echt de liefste,maar als ik van te voren al problemen aan zien komen,daar pas ik voor)

Voor noodgevallen mag iedereen hier natuurlijk komen slapen, maar als het voor een lolletje is, dan moet het voor de ouder ook lollig blijven (dus geen verschoonpartijen of naar huis willen) en ik zei het trouwens ook wel tegen de logees, 's nachts gaan we gewoon slapen, geen geklier of gedoe in huis. Zoon heeft een keer een grappenmaker gehad die midden in de nacht snoep wilde gaan zoeken, maar gelukkig vond zoon dat ook niet zo'n goed idee, hij houdt ook nogal van zijn nachtrust en was ook meteen klaar met deze logee

Floria
bedden verschonen

Doe ik niet 's nachts. Tot een paar maanden geleden moest het nog een peer keer per week, maar of hij sliep er doorheen, of hij kwam bij ons liggen.

Ik zou niet iemand laten logeren die nog in bed plaste, maar het kind komt nu al. Ik zou dan een luchtbed naast het bed leggen en zeggen, als je in bed plast kun je daar verder gaan slapen, mij laat je slapen.

Emmawee
Nee hoor Jasmijn

Geen slechte ouder (haha) Jij bepaalt. Het is je eigen huis, je eigen nachtrust, je eigen afweging.
Ik zei ook vaak zat nee tegen logeerpartijen. Maar als ik ja zeg, dan neem ik het hele kind, inclusief heimwee, eetgewoonten, bedplassen, ochtendhumeur etc.
En het kind krijgt mij zoals ik ben. Met ruim geduld, maar ook gegrauw en gesnauw als dat op is. En nog wel wat andere beperkingen, zoals een niet al te schoon huis en de opvatting dat kinderen vooral zichzelf en elkaar moeten vermaken.

Ginny Twijfelvuur
Niet te moeilijk

Laat moeder maar bepalen wat nodig is om je matras niet te verpesten.
Luchtbed en slaapzak? Of eigen matrasje mee?

Verder zou ik me daar niet al te druk om maken. Beetje de boodschap van Floria.

Jippox
7 jaar?

Waarom dan zo nodig aan logeren beginnen? Of is het een verzoek van de ouders van het vriendinnetje? In dat geval: gewoon of een luier aan of eigen logeerspul (luchtbed en beddengoed) mee.

CC
Luier?

Als beide kinderen een reden hebben om in de nacht een luier te dragen, dan voor beide een luier. Wij zetten onze zoon op de wc als wij gaan slapen en hij wordt gewoon wakker als hij moet plassen. Logeetjes maken we even wakker om te gaan plassen, tenzij we hebben gehoord dat dat niet vertandig is ivm weer inslapen.

Wij hadden een keer een logeetje voor twee nachten die dus nog luiers droeg, hij had ze ook bij zich. Maar onze zoon is het type om daarover vragen te stellen, dus we hadden de luiers in de koffer gelaten. Volgende ochtend: bed nat. Alles gewassen, inclusief dekbed en de tweede nacht ging het prima.

Wij vinden het niet zo'n punt, een nat bed. Alle logeerb matrassen hebben een hoes...

Tango
Bespreken

Zou het gewoon bespreken met die moeder. Kind mag blijven logeren, maar krijgt dan wel een luier aan. Is dat een probleem dan gaat het logeren niet door. Moeder kan het dan met het kind bespreken. Ik zou ook echt geen zin hebben in 's nachts een bed verschonen van een loge. Eigen kind al niet, maar dat is net even anders.

Een kind dat met luier komt en dan deze niet aandoen omdat je eigen kind er dan vragen over stelt vind ik bijzonder. Je laat een loge dan toch een vervelende ervaring opdoen door in een nat bed wakker te worden, bij andere mensen. En natuurlijk mag je eigen kind er vragen over stellen, die kan je toch beantwoorden?

Raffie
geen luier maar

een luierbroekje. Dat kan een kind zelf aan en uittrekken en zit lekkerder.
Ik verschoon liever ook geen natgeplaste bedden, helemaal niet van andermans kind. Eigen kinderen hebben beide een luierbroekje gedragen tot dat niet meer nodig was. De AH had hele goede en betaalbare, dus niet van die dure dry nights.

Een keer een logeetje gehad die in zijn bed had geplast, ontdekte het pas de volgende ochtend (hij had ook niets gezegd), dus gelukkig niet 's nachts hoeven verschonen.
Was wel verbaasd toen de ouders achteraf zeiden: oh ja, wij laten hem altijd even plassen als wij naar bed gaan.

CC
Tango

We hadden de luiers een beetje weggemoffeld omdat logeetje zich ervoor schaamde.
Als mijn zoon dan redelijk onschuldige vragen had gesteld ' waarom heb jij een luier aan?' dan zou logee zich nog meer geschaamd hebben. ( Want nadruk er op)

De volgende ochtend kregen we wel een vraag waarom logee zijn dekbed niet voor een hut gebruikt mocht worden. Dan zeg ik gewoon dat hij in zijn bed had geplast. Dat vindt zoon dan heel normaal. Vlak daarvoor een kind van acht dat in zijn bed had geplast te logeren gehad.

Ik vind het ook kleinerend om logee een luier om te doen, het natte bed neem ik voor lief...

Raffie
serieus?

een luier(broekje) genanter dan een nat bed?

Dat ben ik echt niet met je eens...

Als je zoon vraagt: "Waarom heb jij een luier aan?", dan kan je daar toch gewoon antwoord op geven?

Waarom is het antwoord: "hij heeft in zijn bed geplast" gekker dan "hij wordt nog niet wakker als hij moet plassen, dus krijgt hij een luier aan, zodat het bed niet nat wordt"?

sanne
vroeger

Zelf heb ik jaren in bed geplast en ik ben nu 39 en heb er soms nog last van. Natte bedden en pyjama's verschonen breekt je niet alleen als ouder, maar ook als kind gewoon op. Luiers zijn zeker geen oplossing, maar is wel een opluchting voor ouder en kind. Tuurlijk heb ik mij als kind er jaren voor geschaamd, maar ik altijd wel geprobeerd het een plaats te geven.
Als ik ging logeren, bijvoorbeeld met de kabouters, dan vertelde ik samen met mijn moeder tegen een van de leidsters dat ik nog in bedplaste en met een pamper sliep. Zei vertelde het dan in de groep en tot mijn verbazing werd het normaal ontvangen.
Als kind deed ik de pamper nooit zelf aan (want je had in die tijd nog geen broekluiers), dus had ik hulp nodig ook als ik ging logeren, en dat was meestal 1 persoon die ik vertrouwde. Ik vertelde het meestal wel zelf dat ik in bedplaste, want dat gaf mij een stuk vertrouwen.
Vroeger had je naast pampers ook libero en peaudouce (de laatste 2 bestaan volgens mij niet eens meer) en 1 van deze 3 had naast de baby maten ook een extra grote kindermaat, zodat er ook luiers waren voor bedplassers in die tijd.

CC
Raffle

'We'zijn in mijn vorige bericht logeetje zelf en ik.

Een luier wordt door mijn zoon (en dit logeetje) gezien als iets babyachtigs, een nat geplast bed kan de beste overkomen ;)

We hadden ook een keer mijn neefje mee naar deze vakantielocatie, die plaste ook nog in zijn bed en had luiers mee. hij wilde juist WEL graag een luier om voor de nacht. Dit was ook helemaal prima. Neefje had ook geen enkel probleem met vragen van onze zoon...

Het verschilt per kind dus, maar als het meisje geen luier om wil, zou ik dat respecteren en een nat bed voor lief nemen.

Elvira
Vraagje over luiers

Welke luiers gebruiken jullie eigenlijk? Want als je die pyjamabroekjes (van het Kruidvat of Drynites) gebruikt, dat moet toch geen probleem meer zijn tegenwoordig, een kind weet niet eens dat het eigenlijk een luier is. Ik denk niet dat er nog veel ouders pampers gebruiken voor hun bedplassend kind van 6 jaar of ouder.
Verder zou ik de keus aan de ouders laten of a, hun kind stapt in jullie bed met een luierbroekje of b ze slaapt op haar eigen luchtbed met slaapzak ( en de was is voor hun)

KJ
update gebruik luier

Dank voor alle tips. Afgelopen vrijdag en zaterdag heeft het vriendinnetje bij ons geslapen. We hadden voor vrijdagavond toch besloten om maar geen luier te gebruiken. Mijn dochter is al wat groter en plast erg veel dus we gebruiken voor haar abriform junior. Dit is wel echt een luier en het vriendinnetje stond met de tranen in haar ogen toen we het er kort over hadden om haar ook een luier aan te doen. Ook hadden de ouders aangegeven dat het maar sporadisch voor kwam het bedplassen. De dames sliepen samen in het bed van mijn dochter die wel gewoon een luier aan had gekregen met de nodige tegenzin. Uiteindelijk is het vrijdag nacht toch fout gegaan en werd ik om 100 door het vriendinnetje wakker gemaakt dat ze in bed geplast had. Ik heb de dames vervolgens in het logeerbed gelegd maar het vriendinnetje wel voor de rest van de nacht toch een luier aangetrokken. Ze begreep dat niet echt had ik het idee maar twee natte bedden was me wat te gortig. Zaterdag avond uiteindelijk na wat discussie beide dames met een luier om naar bed gedaan en zijn beiden zondagochtend droog wakker geworden. Gevolg is wel mijn dochter nu steeds vraagt of ze zonder luier mag slapen hetgeen ik echt te vroeg vind omdat de afgelopen nachten ze slechts 1 keer droog is geweest. Binnenkort gaat ze overigens logeren bij het vriendinnetje dus zullen we de discussie nog wel weer voeren. Denk overigens dat ik aan de ouders gewoon ga aangeven dat ze een luier om moet, anders is het hek thuis ook van de dam schat ik in.

mieke
ja maar

Mijn kinderen droegen redelijk vroeg geen luiers meer. Ze waren al snel ook 's nachts droog.

Dat betekent dat wij ook geen luiers in huis hebben. Zou een kind dan bij ons komen logeren dan was het niet eens in mij opgekomen om een luier om te doen behalve als ouders daarom zouden vragen en een luier mee zouden geven.

Ik zou een matje op het matras leggen en het kind zeker 's avonds laat nog even laten plassen.

Ik vind een kind een luier om doen die dat helemaal niet gewend is en met tranen in de ogen staat best wel zielig.

De enige reden dat jij een luier om doet is omdat je eigen kind dat gewend is en je de luiers in huis hebt. Ik snap zo goed dat dat vriendinnetje het helemaal niks vond.

Floria
Ha

Ik zou het veel zieliger voor mezelf vinden om steeds bedden te moeten verschonen.

Dat is veel ingrijpender dan een luier.

vlinder72
Floria

Het gaat om een keer logeren. Niet om een eigen kind dat elke avond in bed plast. Vanzelfsprekend dat ik dan luiers zou gebruiken.

Maar het gaat hier om een logeerpartijtje met iemand die volgens de ouders sporadisch in bed plast.

Zou jij dan een luier om doen als je die niet eens in huis hebt? Het zou niet eens in mijn hoofd opkomen.

Daar gaat het mij om. Er wordt nu een luier omgedaan bij een kind die dat helemaal niet gewend is enkel en alleen omdat de ouders die luiers toch in huis hebben voor een eigen kind.

Pennestreek
Hier gewoon een luier

Mijn dochter is pas in de puberteit ‘s nachts droog gebleven. Die heeft altijd zonder problemen een luierbroekje gedragen. Alleen op een incidenteel kamp kreeg ze Minrin om geen urine aan te maken. Zou hier iemand komen logeren die ‘s nachts niet droog is, dan zou die ook gewoon een luier aan hebben gemoeten. Andere maar geen logeerpartij. Ik heb echt geen in nachtelijke verschoningen.

Floria
Niet gewend

Een kind kan wel meer niet gewend zijn. Of juist wel gewend aan iets dat hier niet gebeurt.

Lekker sporadisch trouwens als het meteen gebeurt.

Als ik geen luiers in huis had zou ik die niet halen nee, maar in dit geval waren ze er. Kind kan nooit heel erg lang 'niet gewend' zijn aan een luier. Ouders verschonen al 6 jaar haar bed? Denk het niet.

Maar ik zou sowieso niet aan logeren beginnen met niet-zindelijke kinderen.

Vraag me af wat er gebeurt als dochter van ts zonder luier bij vriendinnetje gaat logeren.

Mieke
Logeren

Ik hou niet van logeren. Logeren mocht hier pas toen de kinderen oud genoeg waren om alles zelf te regelen. Er slapen inmiddels regelmatig extra kinderen bij ons maar daar hebben wij als ouders geen omkijken naar.

Als ouders weg zijn en een kind moest ergens logeren dan mocht het natuurlijk wel. Mijn neefje plaste wel eens in bed. sporadisch maar bij ons heeft hij dat gelukkig nooit gedaan .

Ik kan mij ook geen plasacties herinneren. Nu zou ik zelf ook niet zo snel een bedplassend kind ergens laten logeren. Dat is voor niemand prettig. Dus als een kind s nachts niet droog is en voor de lol wil komen logeren dan zou ik ook nee zeggen denk ik.

CC
Pfff Ben ik even blij

Ik vind een luier om ' dwingen' ook kleinerend. Waar is de gastvrijheid gebleven? Ik verschoon echt met liefde even een bed als een kind geen luier wil. Mijn zoon was met zijn derde zindelijk in de nacht, niet ieder kind heeft die mazzel.
Zelf heb ik tot de middelbare school in bed geplast. Ging gewoon logeren, ook voor de lol en ben blij dat niemand me in een luier dwong...

Mijn ouders waren gescheiden en bij mijn vader moest ik weleens een luier om... Laten we het zo zeggen: het is me bij gebleven...

Pennestreek
Dat is jouw gevoel erbij CC

Ik vind het juist heel erg kleinerend als je een kind 'dwingt' om zonder luier te slapen, als zo duidelijk is dat het nog niet zindelijk is. Dat lijkt mij dus weer veel meer bij te blijven dan gewoon een luier/luierbroekje blijven dragen tot je vanzelf zindelijk wordt.

Mijn dochter van nu bijna 17 is pas sinds 3 jaar, halverwege de puberteit dus, echt droog. Tot die tijd minstens 2 keer per week nat. Die heeft er echt nooit een punt van gemaakt, van die luierbroekjes. Ook niet bij logeren. Of dat nou bij ons was of bij een vriendin. Ook bij de filmmarathons met een groepje vrienden. Gewoon op het toilet even aandoen, en 's ochtends op het toilet weer uit. Je kunt dat best discreet doen, als dat nodig is. Maar met 7 jaar is het probleem maar net zo groot als je het als ouders maakt. Zij heeft er echt geen trauma aan overgehouden, ik heb het nav dit draadje nog eens nagevraagd. Ze is er heel blij mee dat wij er zo ontspannen mee om zijn gegaan, en ze vond de naarste herinneringen de keren dat ze het toch zonder luier wilde proberen en ze toch nat was. Zeker de keer dat ze bij een vriendinnetje logeerde en haar luier vergeten was en ze 's nachts nat was. Ook al maakten die ouders er absoluut geen punt van, ze schaamde zich kapot.

Teuntje
Natte bedden

zijn volgens mij veel vervelender en ingrijpender dan een luier. Voor zowel de plasser als de wasser. Laten we blij zijn dat er tegenwoordig zulk goed incontinentiemateriaal is en gebruik dat gewoon!
Ik had vroeger een vriendinnetje wat lang in bed plaste. Die had maar wat graag een goede luier of luierbroekje gehad, maar die bestonden 50 jaar geleden nog niet. Ze mocht van mijn moeder wel eens bij ons logeren (was verder nergens welkom), en ik herinner me nog die stinkende natgezeken lakens ‘s morgens, slapen op een zweterig bedzeil omdat anders de matras eraan ging, en dekens (dekbedden waren er niet) die naar de stomerij moesten.

Pagina's

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.