Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Justine Pardoen

Justine Pardoen

22-01-2012 om 15:17

Heeft kijkwijzer nog zin? of zijn we toe aan kijkwijzer 2.0?

Ik zit soms te denken dat het wel erg hard gaat met alle media ontwikkelingen. Kijkwijzer hebben we voor tv en film. Zouden ouders behoefte hebben aan een systeem dat ook voor andere dragers geldt? Internet komt tegenwoordig via pc, mobiel, spelcomputers, maar tv en film ook!

Anders gezegd: kunnen we Kijkwijzer opdoeken, of moete er juist andere manieren komen om ouders te informeren over de mogelijk schadelijke media-producten, en hoe zou dat dan kunnen en moeten?

En heb je dan vooral in de jonge leeftijd info nodig of ook voor pubers (12+)?

Dank alvast voor het meedenken!
Justine

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Anna

Anna

22-01-2012 om 22:12

Lastig

Als hier een kind een spel wil kopen dan kijk ik naar de leeftijdsaanduiding op de doos. Soms zijn de kinderen het daar wel mee eens maar het gebeurt ook wel dat zij zeggen dat het nergens op slaat. Dat een spel bijvoorbeeld echt niet zo erg is dat het 16+ zou moeten zijn.
Nu ben ik helemaal geen gamer en ik weet er niks vanaf. En om nou zo'n spel te kopen om het dan zelf te bekijken gaat niet. Dus ik zou heel blij zijn met duidelijkere classificaties én wat uitleg waarom. Mijn kinderen zijn 12, 15 en 18. Die van 18 moet het zelf weten, daar bemoei ik me niet meer mee maar voor de jongere kinderen wil ik zeker in de gaten houden waar ze mee bezig zijn.

100%mama

100%mama

23-01-2012 om 08:57

Kijkwijzer

Ik ben onze kijkwijzer....ik weet waar zoonlief wel of net nog niet tegen kan wat films betreft. Neem als voorbeeld Harry Potter of StarWars. Advies van kijkwijzer is dat hij het nog niet zo mogen kijken, zoonlief echter vind het helemaal waanzinnig. Hij mag dus niet de film zien in de bios, maar hij ziet hem wel een paar weken later op tv.....Wat betreft het gamen, hij mag geen spel waarin halve ledematen van elkaar wordt afgeschoten, maar hij is ook geen kind wat gaat zitten voor SpongeBob.

Wat MIJ beteft mag kijkwijzer dus helemaal weg, maar dat is echt mijn mening omdat ik er nooit op let maar op mijn kind.

Icoontjes

Voor mijn eigen kinderen kijk ik meer naar de icoontjes als het om films gaat, dan naar de leeftijdsindicatie. Ik bedoel de: groffe taal, sex, drugs, geweld, eng icoontjes. Daarnaast bekijk ik wel eens een trailer van te voren.
Voor scholen, bioscopen, videotheken, bibliotheken is een leeftijdindicatie misschien wel een goed idee. Het ene kind is de ander niet. Liever een te lage leeftijdsindicatie dan getraumatiseerde kinderen.
Voor games vind ik het lastiger. Ik heb twee gamende zoons. De oudste (15) speelt al jaren populaire 16+ schiet- en vechtgames. Hetzelfde zie ik met leeftijdgenoten. Jongste (11) vind vooral worstelgames (ook 16+) leuk, en ook zijn leeftijdgenoten spelen dat thuis. Verder speelt hij alleen sportspelletjes.
Ik snap dat vanwege het geweld er 16+ op staat, maar ik vind het toch anders dan een 16+ horrorfilm, waar alles echter lijkt, of een 16+ thriller, waar alles enger is. Zonen zijn zich goed bewust dat een spel en spel is, en hoewel het niet mijn 'ding' is, verbied ik het ze evenmin. Ik ben heel benieuwd hoeveel ouders (en dan verwacht ik niet dat oo representatief is) zich mbt games wél aan de leeftijdindicatie houden.

Serwe

Serwe

23-01-2012 om 12:36

Wel handig

Ik vind de Kijkwijzer wel handig. Ik weet niet of hij altijd even accuraat is maar het blijft natuurlijk mensenwerk. Ik heb geen tijd en ook geen zin om elke film van te voren te zien en elke game die ze willen hebben eerst zelf te spelen. Meestal kijk ik dus naar de Kijkwijzer.
Ik volg deze niet altijd. Soms maak ik de beslissing om de kinderen een film wel te laten zien die eigenlijk voor oudere kinderen is. Dat is dan een film die ik al gezien heb en dus kan beoordelen.
Ik beb het ook wel eens oneens met de kijkwijzer. Dan zaten we bij een film waar we officieel ook heen konden wat betreft leeftijdsindicatie en dan bleek er bijvoorbeeld toch best veel in gevloekt te worden of was het verhaal eigenlijk iets te moeilijk te volgen. Meestal komt het wel redelijk overeen met wat de kinderen aankunnen en de icoontjes zijn handig.

Bij games ga ik vaak op internet informatie zoeken voor ik toestemming geef. Ik vind de gegeven leeftijdsindicatie meestal wel adequaat. Sommige 16+ of 18+ spellen wil ik overigens sowieso niet in huis hebben. ook niet als ze 16+ of 18+ zijn want die spellen zijn zo grof dat ik ze niet in huis wil hebben.

Andere 16+ spellen mogen wel als ze 16 zijn en misschien ook wel als ze 15 zijn maar niet veel eerder. Met de grote jongens kan ik hier ook gewoon overleggen om te kijken wat wel en niet kan.

In die zin hou ik me ook wel aan de leeftijdsindicatie dat als een 12 jarige graag een 16+ spel wil spelen dat ik eigenlijk zonder te kijken al nee kan zeggen want het komt nooit voor dat ik een 16+ spel wel geschikt vind voor een jonger kind. Voor de zekerheid kijk ik overigens wel altijd op internet voordat ik een beslissing nemen.

In elk geval vind ik de kijkwijzer dus op zich redelijk goed. Ook de icoontjes zijn handig. Natuurlijk kan het altijd nog uitgebreider en preciezer maar op internet is altijd wel aanvullende informatie te vinden.

Voor het kijken in groepen is het ook handig omdat je dan je eigen beoordelingsvermogen niet mee kan laten spelen omdat je de kinderen niet allemaal even goed kent.

dan heb je als ouder dat als richtlijn/advies. Wat je verder dan doet moet je zelf weten natuurlijk.

Mijn jongste van 2,5 ziet regelmatig programma's en films die niet voor haar leeftijd zijn (de oudste is bijna 9), tot nu toe heb ik niet het idee dat ze hier onder lijdt. Wel vindt ze de hoes van de Jaws dvd niet leuk "niet leuk, eng, die stom".

Fiorucci

Fiorucci

23-01-2012 om 15:32

Hmm...

Sinds ik een tekenfilm voor alle leeftijden zag met mijn kleuter, die begon met een ophangingsscene waaruit Sinbad de zeeman op het nippertje opsnapte, heb ik niet zo'n hoge pet op van Kijkwijzer. Mijn jongens zagen op hun elfde films waar hun zusje,nu 11, wit van weg zou trekken, dus ik bekijk het liever per kind.

Wel kijkwijzer

Ik vind kijkwijzer zeker handig en hanteer `m meestal.Als er een film wordt uitgezonden en er staat 16+ bij verdiep ik mij er eerst in of deze film dan wel/niet geschikt is voor mijn 13 jarige.
Zeker bij games op de spelcomputer houd ik me aan de leeftijdsindicatie.Ik gebruik het dus als advies, een leidraad. Het is gewoon handig. Net zoals wanneer ik een boekje wil kopen voor mijn jonge nichtje. Het is handig als ik kan zien wat geschikt is voor haar leeftijd.

Iets anders

Ik vind de kijkwijzer wel prima zoals hij is. Je kan nooit alles ondervangen met een icoontje en het ene kind vind iets eng of schokkend en het andere kind van dezelfde leeftijd niet.

Voor televisie-uitzendingen zijn ook regels geloof ik, geen sex o.i.d. voor een bepaald tijdstip. Maar ik me op televisie aan erger is dat er vooraankondigingen (trailers) voor films getoond worden met enge of seksuele beelden vóór dat tijdstip. Dan krijg je om half 8 onverwachts en onvermijdelijk aan stukken gesneden lijken of stampende sex voorgeschoteld, al duurt het maar een seconde. Of de rubriek De tv draait door in DWDD die even een stukje porno (weliswaar met smilies over de kritieke delen, maar verder niets aan de verbeelding overlatend) laten zien of een OhOhCherso-clipje waarin op niet mis te verstane wijze uitgelegd wordt wat daggeren is. Ik kan er wel voor zorgen dat mijn kinderen een aflevering van OhOhCherso of CSI kijken, maar niet als ze zomaar in een familieprogramma op een vroeg tijdstip met clipjes gaan rondstrooien.

skik

dc

dc

25-01-2012 om 10:08

Imdb techniek

Op de internet movie database geven ze expliciet aan wat er gebeurt in een film, en laten dan de ouders bepalen of dit goed is voor hun kind:

http://www.imdb.com/title/tt1201607/parentalguide

Het zou fijn zijn als dit ook beschikbaar zou zijn voor computerspelletjes en populaire internetsites (met tips voor ouders hoe om te gaan met privacy en veiligheid, zoals voor sites als facebook e.d.. Wat mij betreft tot zeker 16.

En natuurlijk wel een algemene indicatie op de doosjes en bij de films.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.