Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Hoe snel komen puberkenmerken?

Mijn dochter heeft de laatste tijd vrij veel puistjes op haar gezicht. Ook is haar haar vettiger. Ze is nog maar 9 1/2. Ze irriteert zich ook veel meer en schaamt zich voortdurend voor ons.

Oftwel allemaal prepuber kenmerken. Maar hoe lang kan het duren voor ze nu borstjes begint te krijgen? Voordat ze ongesteld wordt? Wat is de volgorde?

Lou

Lou

19-09-2010 om 21:19

Ik weet het niet maar

maar onze dochter van 9 heeft ook al een aantal kenmerken. Haar haar wordt sneller vet, de borstgroei is duidelijk begonnen en ze heeft een paar puistjes rond haar neus. Oja, en haren op haar benen, tot haar afschuw. Nog geen oksel- of schaamhaar. En ook nog geen (extra) irritaties of schaamte. Dus de volgorde is in elk geval niet dezelfde als die van jouw dochter. Ik lees met belangstelling mee!

En oja, als iemand nog een tip weet voor de puistjes zou dat ook fijn zijn.

Iris

Iris

20-09-2010 om 07:49

Hier

Onze dochter kreeg rond haar negende af en toe een puistje en borstvorming. Op haar tiende schaamhaar en nu op
haar elfde(en een half)blijft het daar nog bij. Geen ongesteldheid tot nu toe. Ik had het eigenlijk wel verwacht gezien haar ontwikkeling. Maar dochter is heel blij dat ze voorlopig nog geen maandverband hoeft te gebruiken.

ff zo

ff zo

20-09-2010 om 10:41

Hier ook

Met ca. 9 jaar begon de borstgroei, een jaar later schaamhaar. Inmiddels is ze ruim 11, nog zonder okselhaar en ook nog niet ongesteld. Wel beginnen nu helaas de jeugdpuistjes.

liat

liat

20-09-2010 om 19:59 Topicstarter

Er is dus geen vast patroon...

goed om te lezen dat ik voorlopig niet gelijk de maandverband klaar hoef te leggen. Ik zei ook tegen mijn dochter dat ze puberkenmerken begon te vertonen. Haar reactie: "Doe effe normaal, mam, ik ben nog maar negen."

bibi63

bibi63

20-09-2010 om 20:17

Hier weer anders

dochterlief is bijna 12 en er zijn nog geen (uiterlijke) kenmerken.
Gr. Bibi

soepstengel

soepstengel

20-09-2010 om 20:19

Dochter

op haar 9,5- 10e ineens;alles achter elkaar; haartjes,eerst schaamhaar en daarna okselhaar, groeispurt(echt 1,5 cm per maand!!), borstgroei, voeten die ineens hèèl erg groeiden, borsten die weer verder groeiden en met 10,5 ongesteld.

Ik vind nog steeds het opgroeiboek voor meisjes een uitkomst, voor dochter èn voor mij. Alles staat erin.
Voor de puistjes;
De 3 in eèn wasgel van l'oreal gaat hier heel goed, je kan er mee wassen en masker doen.
Dochter heeft ook zalf van de dokter omdat ze erg veel puistjes had(vanaf haar 12e onder behandeling, is nu 13)Maar die is nogal agressief, dus als het hiermee kan smeren we liever minder.

mosie

mosie

21-09-2010 om 07:43

Zoon van 11 ook

Mijn zoon is ook aan de vroege kant ( zeker voor een jongen) Hij heeft al een beetje okselhaar en schaamhaar, ook hij begint rond de neus puistjes te vertonen.Ook hij heeft een groeispurt gehad, hij is nu 158cm en heeft schoenmaat 40!! Verder zijn de discussies niet van de lucht en vindt hij bankhangen en tc kijken het leukste wat er is ( als hij de kans krijgt en dat is niet vaak haha) buiten spelen is stom, computeren veel leuker!!! En wij moeten niet zo gek doen als zijn vrienden komen, want hij schaamt zich dood!! Dat soort dingen.
Ik vind het wel grappig die veranderingen, maar soms denk ik met weemoed aan die kleutertijd, zo lief, zo klein, zo afhankelijk, zo.........haha
Mosie

Lilian Rooswinkel

Lilian Rooswinkel

21-09-2010 om 21:39

Ieder kind is anders

Hoi

Ik heb een dochter van 11 en ook zij had al vrij vroeg last van puistjes . Had vaak last van buikpijn rond dezelfde tijd elke maand.
dacht toen ook ze zal wel ongesteld moeten worden.. De één is er nu eenmaal sneller mee dan de ander ....
Ondertussen is ze dus 11 en is nog steeds niet ongesteld maar wel nog veel last van puistjes.
Hebben laatst gezellig samen allerlei gezichtsreiniging gekocht en ze is voor het eerst naar de schoonheidsspecialiste geweest.
Heb haar uitgelegd dat het bij iedereen anders is ...
Hormonen , de ene krijgt vroeg borsten , de ander puistjes en de ander wordt ongesteld...

Maar wat ik wilde zeggen is , ik denk dat pubertijd geen leeftijd kent maar gewoon begint als het kind er klaar voor is......

Johanna Jannetje

Johanna Jannetje

28-09-2010 om 22:08

8, 9, 10, 11

dag Liat,
onze dochter kreeg even voor haar 8ste al miniborstjes, even voor haar 9de hier en daar een haar, even voor haar 10de af en toe een pukkeltje, en ja hoor: een maand voor ze 11 werd begon ze te menstrueren. Oja: al haar kleren van vorige winter zijn te klein. Ze is een cm of 12 gegroeid in een jaar.
En een humeur af en toe... pffft. Niet alleen schaamte voor ons: haar broertje en ik mogen niet meer zingen want we zingen vals, gek doen kan alleen als er helemaal niemand in de buurt is, en zij is de enige die ongegeneerd alle anderen mag afbekken...
Nou ja, ik reken er maar op dat het een keer over gaat, en intussen lachen we gelukkig ook nog wel wat af!
Johanna

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.