Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Nikki

Nikki

27-12-2011 om 00:10

(hoe vaak) gaan jullie zwemmen?

Mijn dochters hebben inmiddels alweer een paar jaar hun zwemdiploma (B en C)
Nu is het echter zo dat zowel man als ik het niet zo leuk vinden om te gaan zwemmen. Met als gevolg dat ook dochters niet meer veel zwemmen.
Nu vraag ik me af of hun zwemvaardigheid nu niet erg achteruit holt. En hoe vaak zou je dan eigenlijk moeten gaan zwemmen om dit bij te houden?
Voel me er toch wel wat schuldig over dat we haast nooit gaan. Hoe doen jullie dit?

Groetjes,
Nikki

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Wat ook kan

Oudste dochter is gek op zwemmen maar wij gaan ook zelden vrijzwemmen. Oplossing: ze zit weer op zwemles (zwemvaardigheid). Volgens de instructeurs was het niveau van de kinderen in de groep bij de eerste les erg laag. Waarschijnlijk omdat de meesten al lang geleden C hadden gehaald.

Snel verleerd

Ik hoorde van de zweminstructeurs van het zwembad waar zoon lest, dat ze regelmatig kinderen zien met B en C (lang geleden behaald) waarvan de zwemvaardigheid erg achteruit is gegaan omdat ze niet regelmatig zwemmen.

Misschien is dat een verkooppraatje om je naar het zwembad te lokken, maar dat geloof ik eigenlijk niet zo. Ik zou dus toch proberen wat vaker met ze te gaan zwemmen.

Wij hebben ons voorgenomen om 1x per maand te gaan zwemmen als zoon klaar is met lessen (en dan maar kijken of we dat ook gaan halen ).

Chris

Zonnebloempje

Zonnebloempje

27-12-2011 om 11:03

Ervaring

Wij zwemmen wel regelmatig al moet ik zeggen dat dit er na de zomervakantie ook wat bij in is geschoten. Mijn oudste heeft a b en c maar door vooral daarna ook regematig te zwemmen heeft ze heel veel zwemervaring opgedaan dus ik ben zeker van mening dat veel zwemmen het zwemmen zeker bevorderd. Mijn jongste is nu bezig met a en ik ben nu echt van plan om elke maand te zwemmen. Wij hebben de luxe van een zwembad in het dorp, een buitenzwembad en die is van mei tot sept open en daar wordt ook veel gezwommen bij mooi weer. Gelukkig vinden wij zwemmen als ouders ook leuk, dat scheelt ook.

Vera*

Vera*

27-12-2011 om 11:04

3 x diploma a

Ik heb 3 x zwemdiploma A en 1 x zwemdiploma B. Nadat ik met veel moeite en tijd mijn A had gehaald ben ik gestopt met zwemles. Ik was het blijkbaar zo verleerd dat ik later weer op zwemles moest, even later kreeg ik ook schoolzwemmen. De 2e en 3e keer diplomazwemmen voor A was ongeveer gelijktijdig. Diploma B heb ik ook met schoolzwemmen behaald.
Ik geloof dus echt dat je zwemmen kan verleren, zeker voor kneusjes zoals ik .
Mijn kinderen vinden/vonden zwemmen allebei leuk en om ze de vaardigheid te laten behouden hebben ze nog zwemvaardigheid gedaan, niet voor het diploma, wel voor de vaardigheid ansich.

Kobalt

Kobalt

27-12-2011 om 13:20

Bijna nooit

Ik vind zwemmen echt geen pretje. Als ik ga en in het zwembad lig, denk ik vaak: 'Dit moeten we eigenlijk vaker doen.' Als we dan weer met de kinderen in de auto zitten, onderweg naar huis, denk ik: 'Pfff, wat heb ik hier toch een hekel aan.'
Als de kinderen een diploma hebben, proberen we wel iets vaker te gaan, zodat de vaardigheden er een beetje inslijten. En in de zomer gaan we dan heel bewust een paar keer naar natuurwater, want daar zwemmen is toch wel weer andere koek. Wij wonen in een waterrijke omgeving, dus 'in de sloot vallen' is hier een groot gevaar.
Mijn ervaring is, dat als ze het eenmaal goed kunnen, dat zwemmen in natuurwater, ze het een jaar later nog wel kunnen.
Die perfecte (?) zwemslag, die met bloed zweet en tranen is aangeleerd, die zijn ze eigenlijk wel weer zo kwijt. Maar dat maakt mij echt helemaal niet uit. Het worden toch geen wedstrijdzwemmers.

+ Brunette +

+ Brunette +

27-12-2011 om 17:40

Verleer je niet.

Prachtig schoonzwemmen of pijlsnelle sprintjes zullen achteruit gaan maar als het je erom gaat of het kind het hoofd boven water houdt als het in de plomp valt: dat zal wel lukken.

Vic

Vic

27-12-2011 om 21:37

Zwemmen

Ik vind zwemmen heel leuk, maar ik heb een bloedhekel aan zwembaden met slechte akoestiek waar meer dan 4 kinderen lopen te gillen en spetteren, en irritante ouders die op de kant boekjes lezen terwijl hun kinderen lopen te klieren bij de glijbaan. Maar ja, dat is een van die dingen die voorbij kwam in het draadje van dingen die je voor je kind over hebt Het is hier goede traditie dat we in vakanties een keer gaan zwemmen. Donderdag mag ik dus weer.
Verleren doe je het niet. Ik heb ooit jaren niet gezwommen, en kon het daarna nog steeds. Net als fietsen eigenlijk.

Annet

Annet

27-12-2011 om 22:05

Verleren kan wel

maar dan bij jonge kinderen. Ik dacht ooit gelezen te hebben dat kinderen tot hun 7e of 8e moeten blijven zwemmen omdat ze het anders verleren. Daarna blijft het wel hangen.
Mijn oudste heeft op 6-jarige leeftijd diploma A gehaald en heeft toen inderdaad een paar maanden niet gezwommen. Ik schrok me kapot tijdens de zomervakantie (4 maanden na diplomazwemmen). OK, ze bleef boven water maar het was echt slecht! Dat ging veel verder dan de slagen niet meer zo netjes maken. We hebben flink met haar moeten oefenen tijdens de zomervakantie om haar weer vooruit te krijgen in het bad in plaats van een beetje watertrappelen.
Gelukkig kreeg ze de twee schooljaren erna schoolzwemmen dus daarna zat het zwemmen er wel goed in. Nou ja, goed genoeg.

Jesse_1

Jesse_1

27-12-2011 om 22:55

Ja, verleren kan wel en ...

Bij mijn zus hebben ze alleen een buitenzwembad, en toen haar zoon het volgende jaar enthousiast het zwembad in sprong verdronk hij bijna.
Wij zwemmen hier met name op zomervakantie. Verder zo af en toe eens, of met oma als ze daar logeren. Ik ga niet altijd mee het zwembad in, soms alleen ter supervisie (als irritante boekje-lezende-moeder aan de kant ).
Vandaag was ik er niet voor niets, want Middelste kwam brullend onder het bloed aanlopen. Bezoekje huisartspost leverde zo'n 5 hechtingen op (en de EHBO-badmeester leek het niet persé nodig om nog even langs de HAP te gaan...) , wordt een litteken a la Harry Potter vrees ik :-S.

Verleren kan zeker

En dat is juist gevaarlijk. Je denkt dat een kind kan zwemmen, kind denkt dat zelf ook en er ontstaan gevaarlijke situaties. Vooral kinderen die op jonge leeftijd snel meerdere diploma`s hebben gehaald en die alleen in de zomervakantie af en toe gaan zwemmen. Ik heb ze voor mijn ogen in paniek zien raken en verlamd van angst konden ze niet eens meer watertrappen. Ook kleine kinderen in een golfzwembad, glijbanen en open water blijft altijd een risico. Hoeveel diploma`s ze ook hebben.
Een plens water naar binnen of verkleumd door de kou presteren ze niet meer zo goed. Het gaat niet alleen om het papiertje, sommige kinderen zijn fysiek gewoon niet sterk of hebben een slechte conditie. Een mooie schoolslag met het A diploma is niet voldoende. Zwemervaring krijg je alleen door zwemmen.

Monique D*

Monique D*

28-12-2011 om 12:03

Zwemmen in natuurwater en subtropische zwemparadijs

Kobalt: "En in de zomer gaan we dan heel bewust een paar keer naar natuurwater, want daar zwemmen is toch wel weer andere koek."
Open water kan heel gevaarlijk zijn i.v.m. stroming en kou! Zelfs doorgewinterde zwemmers kunnen verdrinken.
Ik heb mijn kinderen (in het bezit van A, B en C) altijd geleerd om in natuurwater en in de zee nooit te diep te gaan. Je moet altijd de bodem onder de voeten voelen. In een zwembad is het wat anders.
En zelfs in subtropische zwembaden is het oppassen geblazen. Jaren geleden was ik met een vriend naar het bekende subtropische zwembadparadijs Tropicana in Rotterdam gegaan. Die vriend bracht mij naar die wildwaterbaan. Dat vond hij zoo leuk!! Maar ik niet... die stroming daar was enorm sterk, je verliest de controle over jezelf en je moet je maar mee laten voeren met 100 kinderen om je heen. Ik greep in paniek de arm van mijn vriend die mij aan de kant hielp... dit dus nooit meer. Vriend snapte niets van mijn paniek. En dit verwacht je misschien niet als klassieke A en B-zwemdiplomabezitter...

Isabella

Isabella

28-12-2011 om 14:39

Wel zwemmen

Ik vind zwemmen leuk alleen balen dat je er zo nat van wordt . Wij zijn tot ze een jaar of 12 waren altijd bewust regelmatig met de kinderen wezen zwemmen. En regelmatig betekende dan eens in de 4 à 6 weken. Afgezien van het feit dat het goed was voor hun zwemvaardigheid en conditie was het altijd ook heel gezellig. We gingen dan meestal niet op drukke zon- of vakantiedagen, en ook niet een hele dag, maar gewoon door de week na school een uurtje. Heerlijk rustig was het dan in het zwembad.
En ik ken inderdaad ook de verhalen dat jonge kinderen die een jaar niet zwommen het verleerd hadden.

toja

toja

28-12-2011 om 16:09

Wij gaan regelmatig

Ook wij proberen regelmatig te zwemmen met de kinderen. Zeker als ze net hun A hebben. Dochter vond ik niet al te sterk. Nu zit ze in groep 4 en gaat ze elke week schoolzwemmen ( en heeft haar b inmiddels) en dat doet haar echt goed. Ze is veel sterker geworden. Zoon is inmiddels 11 en dan merk je ook dat hij gewoon veel sterker is.
Dus ik ben er ook voor om regelmatig met ze te zwemmen.
Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Serwe

Serwe

28-12-2011 om 16:45

Regelmatig

Wij gaan wel regelmatig zwemmen met de jongste kinderen. Althans ik schrijf wij maar ik bedoel ik want mijn man gaat eigenlijk nooit mee. Hij houdt niet zo van zwembaden. Zelf vind ik het niet zo erg maar ik kies wel voor een bepaald zwembad wat iets rustiger is. Mijn kinderen vinden dat een minder leuk zwembad dan het subtropische zwembad met de glijbanen. Dat begrijp ik wel maar de entree is daar duurder en daar zijn ook vaak opstootjes en wat onrustiger publiek.

We gaan gemiddeld een keer in de maand gedurende de wintermaanden. In de zomer zetten we zo'n groot opzet zwembad neer in de tuin (we wonen buiten) en dan kunnen ze daar dus zwemmen. Verder gaan we als het weer het toelaat regelmatig naar een meertje of de zee.

Overigens ondanks regelmatig zwemmen ben ik niet onder de indruk van de zwemslag van de tweeling. Zeker mijn dochter zwemt heel slordig. Ze hebben nu sinds een jaar diploma A en B. Het echte nette zwemmen doen ze allang niet meer. Ze zijn echter wel heel watervrij en kunnen zich uitstekend redden.

Vic

Vic

29-12-2011 om 16:34

Hoe goed zwem je zelf?

Ik was vandaag met mijn dochter en nichtje (en haar ouders) naar het zwembad. Beide kinderen mogen bijna afzwemmen en redden zich heel aardig, hadden wel bandjes om maar dat doet weinig natuurlijk. Op een gegeven moment kwamen er banden en matten in het bad, wat natuurlijk heel veel grote kinderen aantrekt. Dan voel ik me toch niet zo zeker als ik op twee kinderen moet letten en zelf ook al 10 minuten in het diepe ben (ligt ook aan mijn conditie denk ik). In geval van nood had ik ze er nooit allebei uit kunnen krijgen.

sinas

sinas

29-12-2011 om 16:46

1 ding weet ik wel

ook ik zwem allang niet meer zo netjes als ik het ooit geleerd heb, dus dat verwacht ik ook niet meer van mijn kinderen. Wat zwemmen die nu nog voor baantjes als ze gaan zwemmen? Niks toch? Het gaat om het springen, glijbaan, waterversnelling enzenz. En dan vind ik het belangrijkste dat ze boven blijven. Nee, wij zwemmen niet veel. Ik hou er niet van, vooral na het zwemmen weer aankleden in die bedompte hokken. Maar als het aan de kinderen lag.

Vic

Vic

29-12-2011 om 16:57

Kleedhokken

Met jongste ga ik altijd in het grote dameshok. Ze heeft nog wel wat hulp nodig met afdrogen en in zo'n klein hokje wordt ik helemaal iebel. Net zo iebel als wanneer er weer eens een vader besluit om met zijn dochters in het dameshok te komen ;-( Maar dan nog, het scheelt 100% ergernis als je een beetje ruimte hebt om je af te kunnen drogen.

Vic

Vic

29-12-2011 om 18:29

Dat lijkt mij ook

Ik zit niet te wachten op mannelijke personen boven de 10 als ik daar in mijn blootje sta. Maar goed, ik zou het ook niet fijn vinden als mijn kleuterdochter zich in de herenkleedkamer moet omkleden (als ze met vader zou zijn). Het probleem zou opgelost zijn als dochter zich gewoon zelf zou kunnen afdrogen, wordt hoog tijd

Mamvantwee

Mamvantwee

30-12-2011 om 11:48

Wat maakt het uit

Een grote kleedkamer is absolute voorwaarde om mij naar het zwembad te krijgen en dan maakt het mij echt niet uit of daar mannen tussen staan hoor.
Wij gaan eigenlijk zelden zwemmen. Maar nu mijn oudste haar a en b heeft en niet verder lest, is ons voornemen wel om eens per maand naar het zwembad te gaan.

Groet, Mamvantwee

Ik niet, dochter wel

die zwemt denk ik gemiddeld eens per maand, hier een zwembad om de hoek waar ik ze zo een paar uurtjes kwijt kan wat we dus regelmatig opperen als de totale verveling toeslaat (ouders van dat vriendinnetje vinden het ook leuk als ze samen gaan zwemmen), binnenkort mogen ze alleen. Gisteren mocht ze met een ander vriendinnetje naar een zwembad.

Monique D*

Monique D*

30-12-2011 om 14:17

Familiekleedruimte ideaal?

"Ik zit niet te wachten op mannelijke personen boven de 10 als ik daar in mijn blootje sta. Maar goed, ik zou het ook niet fijn vinden als mijn kleuterdochter zich in de herenkleedkamer moet omkleden (als ze met vader zou zijn)."
Ik ben het daar mee eens. Daarom kiezen wij toch voor die benauwde kleedhokjes.
P, jij vindt een familieruimte ideaal. Als het een kleedkamer alléén voor mijn gezin is dan vind ik dat zeker ook ideaal... en niet met andere -tig gezinnen erbij.

Monique D*

Monique D*

31-12-2011 om 11:55

Dat verbaast mij echt, want hoeveel gezinnen zijn er tijdens het familiezwemmen gemiddeld in een zwembad? Dus hoeveel familiekleedhokken moeten er dan zijn? Dat moet dan een supergroot zwembad zijn.

amk

amk

31-12-2011 om 12:13

Monique meestal 2

ze worden namelijk niet zo veel gebruikt want heel veel mensen hebben helemaal geen moeite met de schapenhokken. Of de kinderen kleden zich zelf gewoon om in een klein hokje. Het zijn meestal de gezinnen met iets jongere kinderen, en die zijn er niet eens zo veel bij dat familiezwemmen valt mij op.

hier staat duidelijk op de hokken dat de ouders bepalend zijn voor de kleedruimte, vaders met kinderen gaan bij de heren, de moeders bij de dames.
Hier geen mannen in de dameskleedkamers. Overigens sta je daar meestal gewoon alleen met je eigen gezin als je 10 minuten later binnenkomt dan gelijk bij aanvang.

Polly Shearman

Polly Shearman

31-12-2011 om 18:33

Grote hokken

Als wij als gezin samen zwemmen, en dat doen we dan meestal in van die parken waar we een weekend ofzo zijn. gaan wij rustig in zo'n grote gezamelijk kleedhok hoor, we nemen meestal ook maar 1 tas mee, dus dat vinden wij dan handig, ik sta dan ook rustig in mijn blote kont bij wild vreemde andere gezinnen... maakt mij niks uit. de meeste staan met hun rug naar het midden gedraaid.. wat zie je dan nou helemaal.. en bang voor pedofielen ben ik ook niet hoor, zo kan je overal wel wat achter zoeken.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.