Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Thero

Thero

09-03-2011 om 13:36

Huilend vriendje-moeder overhalend

Ik vind het zo lastig om er mee om te gaan en wilde gewoon weten of jullie het ook meemaken en hoe jullie er mee omgaan.

1 speelvriendje van mijn zoon is altijd zo teleurgesteld als er niet afgesproken kan worden. En dan bedoel ik niet alleen een sip gezicht, maar echt huilen, gillen en boosheid(liefst tegen dingen/moeder aanschoppen). Moeder komt dan regelmatig naar me toe om me toch over te halen of het dan niet op een andere dag kan of een uurtje later/korter Maar ja, als mijn zoon echt niet wil of we kunnen echt niet, houd het gewoon op. Ik heb 1 keer gezegd dat het dan de volgende dag wel kon en die moeder is toen 3 keer bij me geweest(die volgende dag) of het nog wel door ging, want haar zoontje verheugde er zo op. (en zij was denk ik weer bang voor een groot drama, als het dus niet door ging)Best lastig. Herkennen jullie dit gedrag van moeder en kind?? Vind haar zo "overbeschermend" overkomen.
Vanmiddag zei het jongetje dat ze ECHT hadden afgesproken en moeder dus: ja, ze hebben wel iets afgesproken dus eigenlijk moeten ze dat wel nakomen.
Tja, maar als mijn zoontje echt niet wil (uiteindelijk bleek mijn zoontje ziek te zijn, bij thuiskomst) dan houd het toch op?
Pff speelafspraakjes, ik vind het toch nog steeds wel een gedoe vinden.
Voel me toch altijd weer bezwaard en naar... gek he?

pooh bear

pooh bear

09-03-2011 om 15:05

Huilen

Huilen als een speelafspraakje niet lukt gebeurt wel vaker zeker bij de kleuters.
Ze willen dan graag spelen en zijn teleurgesteld als het niet lukt.
Maar dit moeten ze wel leren. Als het niet kan dan kan het niet.
En ik zou zeker geen speelafspraak maken als je eigen zoontje er geen zin in heeft. Ze moeten het wel samen willen.
Ik vind wel dat als je afspreekt je niet ineens kan zeggen ik heb geen zin.
Of durfde je zoontje geen nee te zeggen tegen dat jongetje?

Hanne.

Hanne.

09-03-2011 om 19:02

Hier ook

Hier ook een kind dat slecht om kan gaan met de teleurstelling dat het niet kan. En ja dat resulteert dan soms in huilen en (proberen te schoppen). Helaas voor mij heeft dat bij mij het omgekeerde effect. Als je je niet kan gedragen kan je zeker niet afspreken. Na 2.5 gaat het langzaam maar zeker steeds beter.

Maar, afspreken en het toch niet door laten gaan omdat je 'geen zin' hebt vind ik wel altijd moeilijk. Vind dat ook kleuters al moeten leren dat afspraak afspraak is. Desnoods doe je het dan een beetje korter.

Ik kan mijn kind dat ook absoluut niet uitleggen. Hij voelt zich op zo'n moment dan ook echt in de steek gelaten. + dat zo'n mededeling altijd op het laatste moment komt waardoor het ook niet meer mogelijk is om met een ander af te spreken. Dus hij kan dan én niet met het vriendje spelen waar mee afgesproken is én niet met een ander vriendje.

buzz

buzz

09-03-2011 om 19:28

maandag heeft mijn zoon zwemles, op dinsdag zijn school vriendje, woensdag doen we vaak andere dingen en donderdag is om de anderste week het zoontje bij oma, op vrijdag om de anderste week vrij.
Dus het kan dan en vandaag niet, en ook daar moeten ze mee om leren gaan, teleurstelling is wel vervelend, maar een goede oefening. Houd je eigen regels aan zou ik zeggen, en zeker als je zoon niet wil.
Maar afspraak is hier wel afspraak, eenmaal afgesproken door mijn zoon zelf is afzeggen vanwegen geen zin niet mogenlijk! ook een goede oefening, goed nadenken over wat je afspreekt. Je kan ook zeggen weet ik nog niet.
Ziek of iets wat er echt tussen komt (huisarts afspraak, of iets dergelijks) is overmacht en niets aan te doen.

thero

thero

09-03-2011 om 20:10

Afspraak=afspraak

dat is zekers waar, maar hij zegt nooit dat hij eigenlijk niet wil, dus ik vermoed dat het de dag ervoor al besproken is (want toen kon mijn zoontje ook niet afgesproken) dus onderling zal er wel gezegd zijn, dat het dan wel morgen kan. Mijn zoontje zegt nooit dat hij niet wil, dus blijkbaar voelde hij zich echt ziek.

Ik vind het zo moeilijk om dan zo om te gaan met de moeder, vervelend dat ze je toch proberen over te halen enz.

dc

dc

09-03-2011 om 20:33

Een keer bot zijn

Ik zou er echt een keer wat van zeggen hoor. Eigenlijk zou ik gewoon niet meer met dat kindje afspreken.

Ik zeg trouwens eigenlijk nooit tegen mijn kinderen als ik een speelafspraakje geregeld heb. Dan zitten ze niet te wachten, en zijn ze ook niet teleurgesteld als het niet doorgaat. Als er wel een kindje komt spelen (uh, zeker zo'n 3 keer per week eigenlijk), dan zijn ze eigenlijk altijd blij.

thero

thero

10-03-2011 om 06:29

Ik spreek ook niet af

Dit doen de kinderen in de klas. Ik vertel alleen van te voren tegen mijn zoon dat het die dag niet/wel kan, zodat het geen teleurstelling wordt als het namelijk niet kan.
Ik bemoei me eigenlijk weinig met de afspraakjes, meld alleen of het wel of niet kan die dag.
Mijn zoontje moet ook wel eens huilen of is wel eens teleurgesteld en tuurlijk mag die dan even huilen, maar ik spreek hem er wel op aan als die indd tegen mij zou trappen of echt agressief wordt, dat vind ik niet nodig. Deze moeder gaat gewoon met haar zoontje tuttelen en weet zich dan geen raad.
Hier is het de ene week ook zo, dat hij elke dag (bijna) een vriendje meeneemt en de andere week spreekt hij niets af.

buzz

buzz

10-03-2011 om 07:40

Mijn zoon

sprak vaak af met een jongewn uit zijn klas, en ineens had hij er geen zin meer in. klopt ook wel het spelen ging vaak moeizaam.
Dus zij hij nee vandaag niet, en morgen zij hij nee vandaag niet. de mama vroeg wat is er aan de hand. Ik zij ik weet het niet hij wil niet. Misschien komt het terug misschien niet, ik weet ook niet maar als hij niet wil dan houd het op. afspreken daar moet hij zin in hebben afspreken moet leuk zijn en als hij er geen zin in heeft dan houd het op. het spijt me, ik kan er niets aan doen hij moet het zelf weten. Ook die mama hield best wel aan. Maar mijn uitleg bleef elke keer het zelfde. Misschien moet je met je zoon afspreken wat hij zal zeggen als het andere kind het weer vraagt en hij wil niet. Um ik weet nog niet, of toch maar oefenen dat hij durft te zeggen nee, ik wil niet. Ik speel regelmatig rollerspellen met mijn zoontje om hem dingen te leren (hij is niet zo sterk en snel overstuur en dat is me geadviseerd om daarin te oefenen) Maar voed bij stuk houden zou ik zeggen, eens dringt het door. Werl lastig dat snap ik

dc

dc

10-03-2011 om 08:41

Pelle

Het is de leeftijd denk ik. Bijna 5 en net 3, dus die maken nog niet echt afspraken zelf..

En ik doe met een vriendin om de beurt onze kinderen van school afhalen, en dan blijft dat jongetje vaak gelijk een paar uur spelen, of mijn zoon bij hem. En soms gebeurt het dat ik hier inderdaad 4 kinderen te spelen heb :-) Ik vind het leuk en gezellig. We hebben dan ook ruimte genoeg, dat scheelt echt hoor!

dc

dc

10-03-2011 om 15:05

Jawel hoor

Maar dan heb ik dus inderdaad opeens een huis vol kinderen :-)

Maar zijn beste vriendje is degene die hier toch al de halve week is, dus daar maakt hij geen aparte afspraken meer mee.

liora

liora

10-03-2011 om 20:10

Pelle vreemd?

Is het vreemd als een kind niet doet wat jouw kinderen doen? Mijn zoon maakte als 5-jarige ook bijna nooit afspraakjes.

Liora

dc

dc

10-03-2011 om 20:39

Ik bedoelde

Dat hij niet met een vaststaand feit aankomt na school. De ouder van het andere kind moet namelijk ook akkoord gaan, en dat weet hij best :-)

Hij is een sociaal dier, dus vraagt regelmatig wel. Van verlegenheid kun je hem niet beschuldigen! ;-)

dc

dc

11-03-2011 om 13:17

Teleurstelling

mijn zoon kan echt heeel erg slecht met teleurstelling omgaan. Hij barst dan echt in huilen uit enzo, en ik weet dat ik dat niet altijd kan vermijden, maar met dit soort dingen vermijd ik het liever wel als het kan. Misschien ligt het aan de mentaliteit hier in oxford, maar afspraken worden regelmatig last minute afgezegd. Ik vind dat allemaal prima, maar mijn zoon is dus niet zo flexibel.

En als hij bij een vriendje wil spelen om nieuw speelgoed en dat kan die dag niet, dan regel ik voor de volgende dag ofzo, en daar heeft hij eigenlijk nooit problemen mee. Meestal komen kinderen trouwens liever hier spelen, omdat we een speelkamer en trampoline hebben :-)

thero

thero

11-03-2011 om 14:56

Afspraak

bedankt voor de reacties, conflictvermijdend voor deze moeder vind ik een goed woord (even weer terug naar mijn verhaal) ik kon er zelf even niet op komen.
Ik vind het een reuze goed idee (weet niet meer wie het zei) om met mn zoontje rollenspel hierover te doen en duidelijk te zeggen dat hij niet altijd maar ja moet zeggen. Als hij niet wilt, moet hij dit gewoon eerlijk zeggen tegen vriendje of indd zeggen dat hij het gewoon nog niet weet.
Helaas zou mijn zoontje waarschijnlijk nu eventjes niet aanwezig zijn op school, hij heeft een flinke luchtweginfectie en een zware ontsteking aan de amandelen. Volgende week wordt dat dus even niet afspreken.
Wil jullie echter wel bedanken voor jullie inzicht, want daardoor krijg ik ook weer beter inzicht! En ga zekers er mee aan de slag!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.