Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Ik vind een vriendinnetje niet leuk

ik vind haar brutaal, ze negeert regels, zeurt om snoep en vraagt gewoon veel aandacht op allerlei manieren. Commentaar zoals 'moet jij niet iets met ons doen ?' en 'waarom heb je geen snoep ?' irriteren mij ook. Verder moet ik ze dus in de gaten houden omdat dit vriendinnetje zich dus niet aan de regels houdt en bijvoorbeeld wel de caviakooi open gooit, verder rare impulsieve acties zoals met schoenen in het bad klimmen en dan de douchekop pakken. Als ik dan boos op haar wordt zegt ze 'maar je hebt helemaal niet verteld dat ik niet in bad mocht klimmen !'.

Ze is hier elke week wel een keer en dochter visa versa. Ik vind de ouders erg aardig en ze vinden het jammer dat ik haar lastig vind maar ik heb de indruk dat zij gewoon heel anders opvoeden dan ik.

Tips en ervaringen graag. Ik voel mij nu wel eens een ontzettende bullebak omdat ik dus streng tegen haar doe en volgens mij is ze dat helemaal niet gewend.

maan.

maan.

22-03-2009 om 09:16

Dochter?

Wat vindt je dochter er trouwens van.. vindt zij het niet raar dat ongevraagd de caviakooi wordt geopend, vindt zij het niet zeurdiger dat continue zeuren om snoep?

Hier ook eens zo'n portret over de vloer gehad, 's avonds aan tafel verzucht dochter dat ze dat vriendinnetje niet meer uitnodigt.

het wordt mooi weer.. misschien willen de meiden lekker buitenspelen? (ik voel hem al aankomen.. mogen we geen ijsje?)

Manda Rijn

Manda Rijn

22-03-2009 om 09:30 Topicstarter

Dochter

ik merk dat met dit vriendinnetje meer ruzie gemaakt wordt tussen het spelen door, dan is dochter idd wel eens blij als ze weer opgehaald wordt aan de andere kant neemt ze haar toch telkens weer mee. Ik merk echt een verschil als er andere kinderen hier mee komen, dan wordt er gewoon leuk samen gespeeld.

Ik heb wel eens gewaarschuwd met dat als er niet leuk gespeeld wordt ik haar naar huis breng, misschien moet ik dan inderdaad eens doen maar zoiets zouden haar eigen ouders nooit doen die zijn veel meegaander.

Sinmpel...

Niet luisteren, continue vervelend gedrag? En niet 1 x maar telkens weer...?
Waarschuwen dat ze naar huis terug gaat, en daarna gewoon doen!
Daar ben ik echt makkelijk in ;-)

Grenzen stellen

Ik heb heel vaak het beste vriendje van mijn zoon over de vloer (resp. 5½ en 6), leuk joch, maar kan ook regelmatig echt te ver gaan. Ik heb idd de afspraak (ook met zijn moeder) dat ik hem naar huis stuur als het spelen niet lukt. En laatst heb ik hem zelfs op de trap gezet. Hij pikte het goed, en even later is de lucht dan ook weer geklaard.
Ik zou zeker het naar huis sturen als spelen niet lukt, eens proberen. Ik vind het ook niet zielig, ben ervan overtuigd dat het voor kinderen heel goed is om grenzen te leren, en dat kan ook van moeders-van-vriendinnetjes, zeker in hun eigen huis.
It takes a village to raise a child.
Enne, bullebak: volgens mij ben jij gewoon een leuke moeder, en duidelijk grenzen stellen verandert daar niets aan.

Asa Torell

Asa Torell

22-03-2009 om 11:07

Hier ook zoiets

althans laatst bij een bepaald vriendje, dat totaal niet luistert, voor het eerst gedacht: nog zo'n actie en ik stuur m naar huis. Maar ja, in dit geval is het extra ingewikkeld omdat ik hem dan meeneem op een NSO dag. Dus ik zal eerst echt eens met die ouders (die heel aardig zijn overigens) gaan praten als het vaker zo gaat. Of zoon dan ook naar de NSO gebracht mag worden door ons. Misschien maar eens beginnen met te zeggen dat het omgekeerde wel mag bij wangedrag van onze zoon.
Zeuren om snoep en koek doen ze trouwens allemaal... en zoon hoogstwaarschijnlijk ook... vreselijk irritant. Zoon doet dit zeuren trouwens thuis niet zo erg en die andere jongetjes ook niet. Dus het is echt zo'n 'dit-hoort-bij-speelafspraakjes' zeurgedrag, wat het ook moeilijker maakt om het te corrigeren bij je eigen kind. Hetzelfde geldt trouwens voor nog veel meer stoutigheid, het wordt enorm versterkt als ze met meer dan 1 kind zijn. Dus het is zelfs nog maar de vraag of het kind thuis ook zulke dingen doet en mag doen.
Zoon corrigeert hier trouwens vanuit zichzelf vriendjes met bijv. koekjes alleen aan tafel eten, schoenen uit etc dus volgens mij kun je je dochter inderdaad dat wel laten doen zoals hierboven al iemand schrijft.

Mijn ervaring is

dat als je een keer zeer goed duidelijk maakt wat de regels en grenzen zijn, kinderen dat prima oppakken. Dus inderdaad een keer naar huis brengen na een een waarschuwing. Weet ze meteen waar ze aan toe is.

Van die opmerking...ja maar je hebt helemaal niet gezegd dat ik niet met schoenen aan in bad mag, daar zou je mij witheet van kunnen krijgen. Toedeloe, slimpie!

Lastig, hoor zulke situaties. Scheelt denk ik al als je met de ouders in elk geval on speaking terms bent. Dan kan je in elk geval je actie enigzins aankondigen.

Groetjes van Purk

Manda Rijn

Manda Rijn

22-03-2009 om 13:46 Topicstarter

Ik denk

ja ik zal volgende keer met haar moeder overleggen dat ik haar naar huis breng als het niet leuk gaat. Ik heb er al eerder een keer over gehad, de moeder wil ook dat ze zich gedraagt maar gaf toen geen ruimte voor sancties oid aan. Misschien moet ik dat dan zelf ter spraken brengen.

Ik zal het afspraakjes-gebeuren ook wat meer gaan sturen richting andere kinderen, mijn dochter speelt momenteel ook wel eens met een jongetje en dat gaat erg leuk.

liora

liora

22-03-2009 om 15:01

Nog iets

Hoi Manda,

Ik zou overigens uitkijken met zeggen dat je dat meisje lastig vindt, maar het gewoon erbij houden dat het spelen niet zo goed verloopt.

Succes ermee!

Tango

Tango

22-03-2009 om 17:04

Ik zou ook

Als het meisje weer komt vantevoren even doornemen waar er gespeeld mag worden, dus bijv. beneden en in de kamer van dochter. Alle andere ruimten zijn dan uitgesloten dus kan daar geen misverstand over ontstaan. Naar de wc gaan mag natuurlijk wel....
Als je dochter er dan ook bij is kan zij het ook een beetje in de gaten houden.
Ik trof laatst ook een buurtvriendje van mijn dochter in ons bed aan, grrrrrrr. Kan ik ook niet tegen. Spelen doen we in kamer van tangodochter of beneden of buiten, zei ik toen tegen het tweetal.
Buiten spelen kan inderdaad vaak wel een uitkomst zijn. Tangodochter heeft een vriendje dat de eerste twee keer dat hij kwam de boel bijna afbrak. Gisteren was hij er ook weer en op enkele incidentjes (stuiterbal door de kamer en voetbal naar binnen schoppen) ging het eigenlijk erg goed. Ze zijn dan ook de hele middag buiten geweest samen met andere buurtkinderen.
De moeder van dit jongetje is zich best bewust van het omstuimige gedrag van haar kind en had hem dan ook goed geinstrueerd. Hij moest luisteren en anders mochten wij best streng zijn. Kijk daar heb je ook wat aan.
Aan het eind van de dag gaf ik hem een compliment dat het zo goed was gegaan. Hij vond mij toen heel erg lief, zei hij. En moeder natuurlijk ook helemaal blij. Heerlijk toch. Het is een jongetje dat door zijn gedrag zelden ergens gevraagd wordt en nu had hij een heerlijke dag gehad.

Monique D*

Monique D*

22-03-2009 om 18:31

Niet bang zijn voor de moeder van het kind..

.. vooral als die moeders niet in (willen) zien dat hun engeltje ook een bengeltje kan zijn..
Dat kind is in mijn huis en moet zich houden aan de regels die in mijn huis gelden. Als ik het kind bij afwezigheid van de moeder in mijn huis moet corrigeren dan doe ik dat. En daar heeft ze het mee te doen, anders is het binnenspelen gelijk afgelopen. Als er geen snoep is, dan is het er niet en moeders gaat niet meespelen, er is genoeg speelgoed en ze heeft toch haar eigen vriendinnetje (de dochter)? En dat incident met schoenen in de badkuip is gewoon grenzen overschrijden (hoever kan ik gaan met jou). Ze is slim om te reageren met: "je hebt niet gezegd dat dat niet mag". Dan is ze ook slim om dan zelf erachter te komen waarom het niet mag. En zoals vorige sprekers hebben gezegd: speelgelegenheden beperken tot huiskamer, eventueel kamer van dochter en natuurlijk de wc.
Ik merk ook dat jouw dochter niet zo blij is met haar als vriendin. Des te meer redenen om deze speelafspraken te beperken.

Tirza G.

Tirza G.

22-03-2009 om 19:23

Thuisbrengen kan ook positief

Als meisje komt spelen, geef je de dames wat de drinken/eten en spreek je luchtig de regels even door. Positief - dus zo veel mogelijk zeggen wat wél mag ipv een rijtje verboden opnoemen. Je zegt er meteen bij dat je het hartstikke leuk vindt dat ze gezellig samen gaan spelen maar...........als het níet leuk gaat, breng je Meisje thuis. Als het moment daar is, vriendelijk doorpakken. Nou Meisje, het is gewoon al drie kwartier goed gegaan, hartstikke leuk, volgende week gaan we proberen of het een úúr leuk kan zijn samen! En bij het afleveren zeg je duidelijk tegen moeder: ze hebben drie kwartier hartstikke gezellig gespeeld en toen was de koek op. Ach ja, een hele middag is ook lang he. Volgende week gaan we het weer eens proberen. Daaaaahaaaaag!
Dus zeg maar positief de boel inperken :-)

Tirza

margje van dijk

margje van dijk

22-03-2009 om 22:05

Vervelend

Ik heb ook wel eens zo'n kind gehad (maar niet zó erg geloof ik).

Ik word dan héél duidelijk en héél consequent. Ik zeg gewoon: Ik vind het niet leuk dat jij steeds bij mij bent, want ik heb mij eigen dingen te doen. Dus ga maar weer even kijken wat X doet. Of zo. Ik laat ze niet om mij heen hangen als ik daar geen zin in heb.

En zo ook voor de andere gedragingen.

En ik heb ook wel eens een kind naar huis gebracht.

Ik word niet onaardig of gemeen of zo, ik probeer alles positief te brengen, maar ik maak wel duidelijk hoe ik het wil hebben.

Dus een beetje de Tirza manier denk ik.

Margje

kaatje43

kaatje43

23-03-2009 om 09:51

Ik ken dat.

Ik heb ook wel eens gezegd, na een heleboel keer waarschuwen, dat hij maar niet meer bij ons komt spelen als hij zulke rare dingen doet. Heb ik ook tegen zoon gezegd. Daar heb ik geen zin in hoor. Het kind was slim genoeg om daar iets van te leren. Hoewel ik het daarna nog steeds geen leuk kind vond, maar goed.

Manda Rijn

Manda Rijn

23-03-2009 om 10:00 Topicstarter

Aha de tirza manier

ik ga dat eens uit proberen ! En positief naar huis brengen zoals je omschrijft vind ik echt geniaal, die ga ik vast binnenkort eens uitproberen.

bedankt !!

Asa Torell

Asa Torell

23-03-2009 om 11:04

En in geval van nso?

Wat zouden jullie dan doen? Gewoon kind daarheen brengen als het spelen niet goed gaat? Of is dat weer te drastisch?

liora

liora

23-03-2009 om 11:22

Oei

Hoi Asa,

Lijkt me wel erg drastisch. Ik zou dan afspreken met de ouders dat je het voorlopig wil aankijken en wil terugbrengen als het niet goed gaat, en dat het jongetje daarom beter kan komen spelen op een middag dat hij niet naar de nso gaat.

Liora

Tirza G.

Tirza G.

23-03-2009 om 22:41

Tuurlijk asa

Als ik het tenminste goed begrijp. Ik begrijp: Pietje komt met jouw Jantje spelen, maar het is eígenlijk Pietjes NSO-dag. Spelen gaat voor geen meter, dan bel je NSO en roep je zonnig: ik kom Pietje zo even brengen! Júist bij een NSO is het makkelijk; daar is in elk geval iemand (een "moeder van een vriendje" gaat nog wel eens een boodschap doen ofzo) én je treft daar een mevrouw, geen moeder :-) Die mevrouw maakt zich wellicht net iets minder druk om het getraumatiseerde zieltje van Pietje dan Pietje's moeder.

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

23-03-2009 om 22:45

Hoera

Ik ben een manier. Nog even doorwerken en ik ben een methode, mijn ultieme wens :-)
Manda, wat er gaat gebeuren is dit: Meisje zal verbluft zijn, meteen al als jij zonnig en opgewekt de spe(e)l-regels toelicht. Meisje zal wellicht zelfs denken: O Ja? Dat Zullen Wij Dan Nog Wel Eens Zien, stomme moeder......en wellicht zelfs overgaan tot uitproberen. Op dat moment hou je de regie en grijp je meteen in. Meisje zal niet weten wat haar overkomt (en haar moeder ook niet). Vooral het opgewekt thuis afleveren zet enórme zoden aan de dijk. Geen boos gemorrel, nee hoor, fantástisch gespeeld, wel zeker 20 minuten lang! Zodat, als dochter en jij gierend van de lach naar huis gaan Meisje en haar moeder denken: huh? Is zíj nou gek of zijn wij dat?

Tirza

Manda Rijn

Manda Rijn

23-03-2009 om 23:38 Topicstarter

Nou tirza

bedankt maar ik heb een dusdanig respect voor die ouders dat ik het zo niet ga doen, gespeeld doen kan ik overigens ook niet.

Maar positief terug brengen vind ik wel een goed idee, die bestraffende rol spelen naar andermans kind (ik voel me soms een bullebak) daar wil ik zelf van af.

Ik merk trouwens dat ik mijn dochter ook wel beinvloed, ze heeft goed door dat ik niet zo weg ben van dat meisje en dat is ook niet echt positief. Ik zal zelf toch die speelafspraakjes hier beter moeten sturen, dank !

judiths mama

judiths mama

25-03-2009 om 09:48

Goed gesprek met meisje

Zoals je haar omschrijft, is ze best slim. Het klinkt bij mij een beetje alsof ze het fijn vind dat jij regels hebt in huis, waar ze lekker tegenaan kan schoppen. (Heeft ze die thuis te weinig?)

Ik zou eens het gesprek met haar aangaan. "Je bent groot genoeg om te weten wat wel en niet mag: niet met je schoenen in bad, niet zeuren om snoep, geen brutale antwoorden ... Ik heb geen zin om de hele tijd op te letten op wat jij doet. Laat zien dat je een groot meisje bent die zich goed gedraagt als ze ergens komt spelen."

En als ze zich dan goed gedraagt, uiteraard flink prijzen en zeggen dat je trots op haar bent. (Mijn meiden groeien helemaal als ik af en toe tegen ze zeg dat ze een kanjer zijn.)

Succes

Ook

Mijn dochter had ook zo'n vriendinnetje. Die vroeg gewoon, als je zei dat ze de la's niet allemaal open mocht trekken: En waarom niet dan?
Zij bleek later PDD-NOS te hebben, dus kon ze er eigenlijk niets aan doen. Ze was niet expres vervelend, maar anders.

Manda Rijn

Manda Rijn

26-03-2009 om 10:01 Topicstarter

Ja dat waarom

dat herken ik wel van haar, ik ken ook geen ander kind wat zo blijft doorvragen als er een regel genoemd wordt. Afgelopen 3 dagen heeft dochter helemaal niet afgesproken met iemand (opa was hier) en dat gaf wel even rust, ga ik vaker doen. Met kind op de bank samen wat keuvelen en lezen, zalig.

Ik heb eigenlijk geen zin om andermans kinderen op te voeden, bijvoorbeeld gesprekken te voeren met ze over hun gedrag, eindeloos herhalen, daarvoor komen ze hier niet, ze moeten spelen met mijn dochter.

Ik vind het 'positief terug brengen' wel wat ;-)

mijnkinderenzijnmnalles

mijnkinderenzijnmnalles

29-03-2009 om 13:40

Een tweeling hoe kan het erger hihi

Hier een tweeling die van zichzelf niet zo rustig zijn. Niet normaal kunnen praten. Altijd schreeuwen. Ruzie. Zijn dan toch 3 meiden bij elkaar. Wild. Gisteren na een tijd weer laten slapen. Net thuis gebracht. Even een optelsom. 2x ruzie en toen maar gedreigd dat ze op moesten houden anders gingen ze maar naar huis. Dat heeft geholpen. vinger tussen de deur van zoontje.Vrij heftig. Zoontje ook een beetje zelf de oorzaak. Maar wordt natuurlijk buitengesloten en gaat daarom lopen irriteren. Kastdeur uit zijn voegen, Schoen tegen dochter haar hoofd en val op hoofd van dochter. Pfff Altijd wat als die meiden er zijn. Voorlopig maar ff niet.

Monique D*

Monique D*

29-03-2009 om 14:19

Is die tweeling van jou of zijn ze vriendinnetjes van jouw kind?

Als het een tweeling is die altijd druk is als ze bij jou komen spelen dan kan je afspreken dat ze niet allebei komen, maar één tegelijk.
Ook mijn zoon had een tweeling als vrienden die verschrikkelijk druk waren als ze bij ons waren. Ik stuurde ze dan gewoon naar buiten. Ik heb met ze afgesproken dat ze niet meer allebei tegelijk binnen spelen, maar één tegelijk. En dat werkte. De helft van de tweeling was een stuk rustiger met mijn zoon dan als ze allebei er waren.
"Kastdeur uit zijn voegen, Schoen tegen dochter haar hoofd en val op hoofd van dochter. Pfff Altijd wat als die meiden er zijn. Voorlopig maar ff niet."
Als het zover komt dan brei ik er een eind aan. Dan is het voor ons allen niet leuk meer. Hopelijk gaat het de volgende keer beter.

mijnkinderenzijnmnalles

mijnkinderenzijnmnalles

29-03-2009 om 14:38

Moeilijk hoor

Die tweeling zijn vriendinnetjes van mijn dochter. Ik weet zeker dat hun moeder het zielig gaat vinden voor haar kinderen als ik er maar 1 mee vraag. Ze vind alles zielig. Heel bezorgd. Maar als het zo door gaat dan ga ik er toch maar aan beginnen. Die tweeling eisen mijn dochter ook heel erg op. Het is ff stil geweest. Eindelijk niet zo veel telefoontjes meer. Mijn dochter wilde daar ook niet meer spelen. Ze gaf aan dat ze geen zin had in warm eten terwijl we thuis brood eten. (we wonen in spanje)Ze vond het ook niet meer leuk omdat die twee telkens ruzie hadden. En ze zitten op school aan vriendinnetjes van mijn dochter te vertellen dat mijn dochter ze niet leuk vind. Gelukkig vertellen de vriendinnetjes van mijn dochter het aan mijn dochter. Ze mocht niet met anderen spelen omdat ze dan haar vriendinnetje niet meer zijn. Dat is gelukkig over want mijn dochtertje zei gewoon nou dan ben ik toch niet meer je vriendinnetje. Ze zijn heel erg bazig. Gewoon niet leuk. Terwijl mijn dochter weer wel heel erg met ze kan lachen. Zo dubbel.

mijnkinderenzijnmnalles

mijnkinderenzijnmnalles

29-03-2009 om 14:47

Ook nog

O ja en sinds we verhuisd zijn is het spelen minder dus ook de frustraties minder. Voor de verhuizing kwam het heel vaak voor dat ze naar huis gingen en dat er niemand thuis was. En dat terwijl wij op het punt stonden om weg te gaan konden wij weer een zoektocht starten. Erg a-sociaal. Bij voorbaat heb ik er dus al een hekel aan om ze bij ons thuis te laten spelen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.