Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Keuzes maken

Mijn zoon (6) heeft heel veel moeite om keuzes te maken. Het kan dan gaan om makkelijke keuzes (wat wil je op je boterham, pindakaas of chocopasta) tot lastigere (Je mag van Oma iets uitkiezen bij de action tot 3 euro). Hij kan lang erover nadenken en als hij een keuze heeft gemaakt blijft hij er nog lang over nadenken.
Zo kwam hij net huilend naar beneden, want hij vond het zo moeilijk dat hij had moeten kiezen met schoolreisje tussen een knuffel en een pen (om zelf te kopen)
Hoe kunnen wij het makkelijker voor hem maken? Wij zijn al redelijk jong begonnen met hem zelf een keuze te laten maken uit twee dingen voor op zijn brood. We wachten geduldig tot hij een keuze heeft gemaakt en proberen hem ook weloverwogen een keuze te laten maken, maar al onze pogingen ten spijt, wordt zijn gedrag (huilen en nog uren na de keuze erover nadenken) er niet beter op. Wat kunnen we doen?

freline

freline

03-06-2009 om 21:22

Wat voor mezelf helpt

relativeren wat het belang van de keuze is.
Als ik pindakaas kies, en ik had toch liever kaas gehad. Jammer dan, er komen nog een heleboel boterhammen in het leven.
Nu is dat bij het schoolreisjeverhaal misschien iets moeilijker. Probeer het te relativeren.
Een van mijn kinderen kan er ook wat van, en dan helpt dit nog wel eens. Het wordt in gedachten van de kinderen soms echt een heel groot keuzemoment - maak het kleiner.
succes!
freline

Ook zo eentje

Dochter deed precies hetzelfde toen ze jonger was. Ik beperkte de keuze tot twee dingen, dus niet 'wat wil je drinken' maar 'wil je oranje of rode limonade'. Verder kreeg ze niet eindeloos de tijd om te beslissen, dat leek de twijfel alleen maar groter te maken. Ik zei na twintig seconden (ongeveer natuurlijk) rustig dat als ze geen besluit kon nemen, ik vandaag oranje limonade in zou schenken. Dan kon ze nog snel zeggen dat ze toch liever rode had. Zat de oranje limonade eenmaal in een beker, dan kon ze niet meer zelf kiezen. En dan maakte ik er ook geen woorden meer aan vuil. Zo leerde ze wat sneller beslissen. En inderdaad, wat freline zegt, relativeer het voor je kind. Morgen mag je weer kiezen voor rode limonade. Dochter is inmiddels bijna elf en alleen bij grotere dingen kan de twijfel nog wel eens toeslaan.

Brianna F

Brianna F

04-06-2009 om 11:18

Gemakkelijker

Hier viel er niets te kiezen, ik had niet verschillende soorten limondade of snoep of wat dan ook in huis. gewoon 1 soort, makkelijk, ook geen dilemma.

Minder keuze momenten geven, meer zelf beslissen voor hem

Gewoon meer keuzes zelf maken voor hem, dus bijvoorbeeld 's morgens gewoon pindakaas op zijn brood smeren en hem niet laten kiezen. Hier wilden ze echt iedere ochtend hagelslag op hun brood maar daar moest ook iedere ochtend diep over nagedacht worden. Op een gegeven moment was ik het zat om iedere ochtend met een zwevend pak hagelslag boven een boterham te hangen totdat ik het "ja" woord kreeg. Nu weten ze dat ze tijdig moeten roepen als er iets anders op hun boterham moet.
Hem dus ook bijvoorbeeld niet vrij uit de hele action iets laten kiezen voor max. 3 euro maar ga gewoon met hem naar binnen en dan merk je vanzelf wat zijn aandacht heeft/trekt. Stel hem dan voor (als het mag en binnen het budget is) om datgene waar hij mee aankomt ook te kopen. Zo niet ook goed, maar niet oeverloos in de winkel blijven hangen omdat hij iets uit móét zoeken. Dan wordt het ook kopen om het kopen en niet omdat hij het zo graag hebben wilt.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.