Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

sanne

sanne

24-08-2009 om 11:57

Kind ontdekt dat vriendin steelt

Hoi,

Graag jullie advies.
Mijn dochter van (10) speelde bij een vriendinnetje. Ik ga ook veel met die moeder om, ze wonen bij ons om de hoek.
Nu heeft mij dochter haar leesboek en pennen teruggevonden op de kamer van het vriendinnetje. Het meisje was helemaal boos dat mijn dochter in haar laatje keek en dus haar boek zag liggen. Het boek en pennen, herkenbaar aan de naam die ik er altijd inschrijf, waren zogenaamd meegenomen door het jongere broertje van 2. Uiteindenlijk is dit niet mogelijk omdat dit kindje alleen hier komt samen met zijn moeder.
Wat moet ik nu?
Wel zeggen of het gewoon laten gaan?
zou je het meisje weer boven op de kamer laten of alleen nog samen buiten spelen of beneden?

Graag jullie reactie

Bespreken

Als het echt zéker is dat het de spullen van je dochter zijn (door de naam die jíj erin hebt geschreven lijkt me dat nogal duidelijk) zou ik het bespreken met de moeder (ouders). Heeft vriendinnetje de spullen overigens al terug gegeven aan je dochter?? Moeilijk hoor om weer vertrouwen in het kind te krijgen, weet eerlijk gezegd niet hoe ik het precies aan zou pakken.
Hier weleens zoiets bij de hand gehad maar toen waren de kinderen nog veel kleiner en ging het om buitenspeelgoed wat telkens verdween (en héél toevallig een paar tuinen verder lag). Was onbespreekbaar met de ouders, die zeiden telkens dat het speelgoed wel van hun kinderen was (erg toevallig). Na een aantal keren heb ik betreffende kinderen verboden nog in onze tuin te komen. Werd niet echt gewaardeerd maar na enig gemor, geroddel etc. werd het rustig en tot op de dag van vandaag weten de kinderen niet beter dan dat voor hun onze tuin verboden terrein is.

koentje

koentje

24-08-2009 om 12:49

Hoe kan een kind nu

met boek en pennen de deur uitkomen, ongezien?
Dat moet ze toch op een bepaald moment in haar tas of onder haar kleding verstoppen?
Ik denk dat je dit bespreken moet met het meisje; rustig vertellen de eerstvolgende keer dat ze komt dat je niet wil dat ze iets meeneemt uit de kamer.
Komt ze er vandaan met tas o.i.d. dan lijkt het mij gerechtvaardigd dat je deze controleert.

En verder de o[pmerking van maagiietel.'Moeilijk he, om zo'n kind weer te vertrouwen'
Vind dit nogal zwaar klinken.
Het gaat hier om spullen van iemand anders weliswaar en het hoort niet. Maar op deze leeftijd is het niet abnormaal dat een kind even geen weerstand biedt aan een impuls om iets mee te nemen. De ontwikkeling van het geweten is op deze leeftijd nog bezig. Neem het daarom gewoon aan als mogelijkheid om dit geweten verder te ontwikkelen.

koentje

koentje

24-08-2009 om 12:51

Oeps

had ik het net even mis; het geweten moet al min of meer ontwikkeld zijn op de leeftijd van 10. Wat niets veranderd aan de tip die ik geef om ermee om te gaan.

Overigens vind ik het ook wel een punt dat ze haar kleine broertje de schuld geeft.
Ik zou het met de moeder bespreken.

Ik moet altijd denken

Aan een verhaal van mijn broer (inmiddels ong. 40 jaar geleden), die had een vriendje dat autootjes pikte. Toen het vriendje op een dag wegging zei mijn broer: "halt politie! Ik ga fouilleren!" En voelde toen de zakken na van het joch, waar weer een autootje uit tevoorschijn kwam. Misschien kan je dochter ook zoiets doen?
Maar omdat je goed met moeder omgaat is het misschien ook verstandig om met haar te kletsen. Groet Suus

Weten wel degelijk wat ze doen

Een kind van 10 weet heus wel wat hoort/mag en niet hoort/mag. En zeker als ze op het moment dat het uitkomt ook nog gaat zeggen dat haar kleine broertje het meegenomen heeft was ze zich er echt wel van bewust. Ze had het ook al lang terug kunnen geven met de "smoes" dat het broertje het meegenomen had. Dus misschien klinkt het zwaar maar voor mij heeft het wel met vertrouwen te maken dat ze terug moet winnen. Als het nu om kleuters zou gaan ligt het anders, maar ze zijn 10!! staan (als ik dat zo om me heen hoor) aan het begin van de puberteit. Een make-upje stelen is dan makkelijk de volgende stap, dus nu goed duidelijk maken hoe het zit lijkt mij.

Sanne

En hoe is het nu opgelost??

sanne

sanne

31-08-2009 om 10:29

Tja hoe opgelost

Het meisje heeft duidelijk ook gevoeld dat het niet helemaal klopt want ze is niet meer wezen spelen.

Mijn dochter is er ook helemaal klaar mee en speelt nu voornamelijk met een nieuw meisje, die net bij ons in de buurt is komen wonen.

Door het mooie weer speelt ze nu veel buiten dus .....

En het zeggen tegen de moeder heb ik overwogen maar zoals in een ander draadje stond. Mens waarderen vaak niet de eerlijk gesproken waarheid.
Als het vriendinetje weer komt spelen dan gaan ze maar beneden knutselen. Ik neem nu duidelijk wel voorzorgsmaatregelen.

Bedankt voor jullie adviezen.
Groeten Sanne

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.