Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

mvk

mvk

06-07-2009 om 14:47

Kinderbijbel en evolutietheorie

hallo,

ben nieuw hier... hoop dat jullie even met me mee willen denken.

ben moeder van een kleuter van 5. hij heeft (sinds het voorlezen van een kinderbijbel) een rotsvast geloof dat 'god' bestaat en alles regelt. nou heb ik dat niet en wil ik hem graag ook laten zien/horen/lezen dat er andere kanten zijn aan 'het verhaal'.
Zo zou ik m graag willen voorlezen (of een filmpje oid) over de evolutietheorie. maar net zo graag zou ik m kennis leren maken met andere levensovertuigingen (hindoeisme, islam etc).

heeft iemand tips voor bijv leuke boeken, websites, filmpjes? heb op youtube zitten kijken, maar dat is niet echt gericht op kleuters....

Is jouw kleuter ook met dit soort dingen bezig?

Ben benieuwd naar je reactie!
groetjes van Maaike

Mamvantwee

Mamvantwee

06-07-2009 om 15:33

Bieb

Ga eens naar de bibliotheek, daar staat vanalles en ook toegespitst op jonge kinderen. Ook als je geen lid bent, kun je daar gaan zitten (voor-)lezen.

groet, Mamvantwee

Scheppingsverhalen uit alle windstreken, margaret mayo, christof

Wij hebben een boek met bovengenoemde titel met scheppingsverhalen uit verschillende windstreken. Groot succes. Ik wil mijn kind liever eerst laten kennismaken met alle verhalen en pas veel later met de wetenschappelijke kennis.
Mijn zoon van 7 wordt er nog steeds erg graag uit voorgelezen en ik vind dat ook een belangrijke bagage. Dat mensen in verschillende tijden en culturen verschillende verklaringen hadden voor wat ze om zich heen zagen. Uiteindelijk zit in ieder verhaal wel iets moois waar je wat mee kan.
Je hebt ook pop-up boeken over de big bang, er ligt er nu een bij de slechte. Ik wil dat bewaren voor later. Het grappige is dat mijn zoon hem wel al heeft gekregen van familie, maar hij heeft er niets mee. Wat gaat er nu boven een wereld die eigenlijk de rug van een schildpad is in de grote zee?

ijsvogeltje

ijsvogeltje

06-07-2009 om 16:07

Mvk

Hoi,
Ik vraag mij af of je met de evolutietheorie moet aankomen om je kleuter te laten zien dat er ook een andere waarheid is. Hier ook veel gelezen (en nog steeds) uit de kinderbijbel. En om de kinderen duidelijk te maken dat er twee 'waarheden' zijn, vragen/vroegen we geregeld "denk je dat dit echt is gebeurd?"
En bepraten dan dat het heel goed kan dat het echt is gebeurd, en dat heel veel mensen dat ook zeker weten. Maar dat er ook heel veel mensen zijn die zeggen dat dit niet kan zijn gebeurd, en die geloven dat er helemaal geen God is.
Dat werkt hier heel goed, en zorgt voor leuke gesprekken met de kids! Ik houd mij zelf trouwens altijd op de vlakte over welke waarheid de enige echte is. De oudste (12) weet inmiddels wel dat ik niet in God geloof. Hij kent uiteraard het evolutieverhaal ook. De jongste niet. De ene dag weet hij zeker dat er wel een God is (en wil dan bijvoorbeeld bidden voor het eten), de andere dag is hij van mening dat het helemaal niet kan.

Annet

Annet

06-07-2009 om 19:43

Robin en god van sjoerd kuiper

Er is een heel leuk boek (zie titel) waarin Robin (kleuter) uitleg krijgt over het (katholieke) geloof door Opa. Zijn vader gelooft niet en die geeft zijn mening daar doorheen.
Erg leuk boek door de relatief makkelijke manier waarmee met het geloof wordt omgegaan.
Ik denk niet dat de schepping van de aarde het verschil maakt voor kinderen om te geloven. Het is de magie zoals ook sprookjes dat hebben. Ook al gelooft jouw kind in de evolutietheorie, dan nog kan hij in God geloven. En daar is hij zeker niet de enige in.
Dus de vraag is, waar wil jij je op concentreren, schepping of geloof?
Overigens lijken me die scheppingsverhalen ook erg interessant.

Mamvantwee

Mamvantwee

06-07-2009 om 19:48

Pelle

Niks mis met die zin: je hoeft niet (gratis) lid te zijn om een boek te lezen in de bieb. Je kunt ook in een andere stad als niet-lid boeken lezen in de bieb.

En natuurlijk kunnen je kinderen er gratis lid worden. Maar da's wat anders.

Gewoon vertellen

hoe jij denkt dat het gebeurd is. Zoontje zit op openbare school, maar er worden toch christelijke verhalen verteld, hij is ook 5 en zeer kritisch, en ik pas ook de 'wat denk jij' vraag toe. Als hij wil weten of iets kan, vraag ik wat hij zelf denkt en waarom, werkt goed en je krijgt er leuke gesprekkken mee. Hij denkt dat mensen niet eeuwig kunnen levne maar rond kerst (wij wonen in engeland) denkt hij wel dat de kerstman eeuwig leeft.
Hoe God alles gemaakt kan hebben als er niets was is hem een raadsel, want waarvan maakte hij het dan....
En als je het verhaal dan verteld krijg je te horen'ja dat kan dus niet he...'

Ik vertel er overigens ook altijd bij dat ik het vooral belangrijk vind dat als andere mensen iets anders geloven dat je dat respecteert.

ayla

ayla

07-07-2009 om 19:42

Mama hoe is de wereld gemaakt

vroeg mijn toen nog 4 jarige dochter een tijd terug. Tja wist niet goed wat voor antwoord ik daarop moest geven> Het "god schiep de aarde in 7 dagen" wilde ik niet vertellen maar de evolutie theorie leek me ook niet echt geschikt voor een 4 jarige. Ik heb me maar ervan afgemaakt met het antwoord dat het zolang geleden is dat we dat niet precies weten.

Ik vind sommige dingen moeilijk, ayladochter heeft een kleuterbijbel en soms wil ze dat ik daar uit voorlees. Toen was ze dus een tijdlang ervan overtuigd dat god alle zieke beter kon maken en dat zelfs doden weer levend konden worden als god ze aanraakte.
Kreeg het haar niet uit haar hoofd gepraat

Rodebeuk

Het boek dat je noemt met scheppingsverhalen uit alle windstreken klinkt leuk. Ik heb het even opgezocht in de catalogus van onze bieb en er staat bij dat het bedoeld is voor kinderen vanaf ca. 10 jaar.

Ik begrijp dat jij dit boek aan je kinderen hebt voorgelezen toen ze een stuk jonger waren, als je zegt dat je zoon van 7 er nog altijd graag uit wordt voorgelezen. Hoe moeilijk is het? De kinderbijbel is nou ook niet direct een gemakkelijk boek en dat wordt toch ook niet pas aangeraden vanaf 10 jaar? Nou ja, ik hoor graag je ervaring.

Chris

Chris

Wat grappig! Dat had ik nooit gezien. Ik heb het nieuw gekocht bij de Wijze Kater in Utrecht.

..of kende ik het wel uit de bieb.. nu ga ik weer twijfelen. Nee, volgens mij heb ik het zelf gekocht. Er zijn nog meer boeken in die reeks.

Wat ik zo mooi vond, afgezien van de inhoud van de verhalen, was de cadans van het verhaal. Het taalgebruik. De verhalen zijn echt heel mooi opgeschreven. Grote letters, grote platen. We worden er hier helemaal rustig van (zowel de voorlezer als de voorgelezene). Ik denk dat die 10 is voor zelf lezen. Meestal kan daar wel twee jaar vanaf voor voorlezen, en wat mij betreft in dit geval nog veel meer.

Er bestaan, zowel van deze uitgeverij als van andere uitgeverijen, ook vergelijkbare boeken die ik wel echt pas geschikt vind voor 10 en ouder. Dan zijn de letters kleiner en de verhalen enger.

Gewoon inkijken dus, wat mij betreft. He, ik krijg meteen zin om dat boek er weer bij te pakken!

Gekeken

Chris, ik heb even op het boek gekeken. Er staat niets over een leeftijd, dat heeft iemand van de bibliotheekorganisatie bedacht. Jammer hoor. Ik moet me echt bedwingen om hier niet hele stukken van die verhalen te gaan overtypen. Er is bijvoorbeeld een verhaal waar twee jongens, broers, de wereld vormen. De ene alle vervelende, nare dingen en de ander alle mooie en prettige dingen. Dat vind ik zulke prachtige beelden, heel geschikt ook voor zesjarigen die in het stadium van de gewetensvorming zitten. Ik zou werkelijk niet weten waarom je daar 10 voor moet zijn. Of een Noors verhaal over waarom de zee zou is, over twee oervrouwen die op een molen malen waar zout uitkomt. Hun boot zinkt en ze blijven maar malen. Er vallen in dat verhaal wel wat doden maar daar schrok mijn zesjarige niet van.

Leeftijd

In de kinderbijbel valt hier en daar ook nog wel eens een slachtoffer, dus wat dat betreft...

Kinderen zijn op die leeftijd vrij pragmatisch over de dood als het om 'ver weg' gaat, dus daar ben ik bij mijn zoon ook niet zo bang voor.

Ik ga er eens naar kijken in de bieb en als hij het leuk vindt, aanschaffen!

Chris

Rodebeuk

Wat een geweldige tip, dat boek, bedankt!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.