Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

koentje

koentje

29-06-2010 om 09:29

Klein seksistje

Mijn zoon (11 jaar adhd en misschien pdd) heeft de laatste tijd in toenemende mate de neiging om sexueel getinte opmerkingen en grapjes te maken. Hij zegt dan bijv . –in de situatie dat een vrouw opspringt en gaat juichen voor het doelpunt-:’Ja, schudden maar met die tieten!’
Hij kijkt me daarna aan, verwachtingsvol of ik dat net zo grappig vind als hij. Nee dus! Ik kijk hem dan boos aan en reageer ook door te zeggen dat ik dat soort dingen niet wil horen. Vanochtend had hij een washand opgerold en stak hem in zijn mond;’Kijk mam, een piemel!’
Ook toen heb ik boos en afwijzend gereageerd.
Het rare is dat hij dan echt oprecht verbaasd lijkt dat ik daar niet om lachen kan en enigszins schikt dat ik zo reageer. Juist dat verbaasde, dat blijkbaar niet aanvoelen van tegen wie je wat kan zeggen kan juist dat eventuele pdd-trekje zijn.
Ik heb hem daarom later nog eens in alle rust verteld dat ik absoluut niet gediend ben van de rare grapjes over sex en borsten en dat ik hem daar voor straf ga geven als hij het weer doet.
Ik maak me er wel een beetje zorgen over. In die zin dat ik denk ‘het is nog zo’n jongetje, hoe zal zich dit ontwikkelen als hij groter wordt…?’ Ik kan me dan niet geheel aan de gedachte onttrekken dat ik een naar mannetje aan het opvoeden ben, wat de sexuele kant betreft.
Is dit nu een normale fase?
Hoe kan ik hier verder het beste mee omgaan?
Bovendien vraag ik me af hoe hij daar aan komt. Zijn vader is absoluut niet sexistisch en wij zijn thuis geen van alle van dit soort platte grappen en opmerkingen. Ik geloof ook niet direct dat hij hiermee in aanraking komt bij anderen thuis. Hij gaat logeren eens in de maand bij een organisatie, ik geloof dat daar ook goed opgelet wordt op taalgebruik e.d.
Graag jullie visie hierop!!

emma43

emma43

29-06-2010 om 09:52

School?

Hoi Koentje,

Ik denk dat het een beetje bij de leeftijd hoort.Mijn zoon,10 jaar,heel gevoelig,heeft het soms ook.En het past juist niet bij hem.Hij zit op speciaal onderwijs en neemt het mee van andere kinderen,op deze leeftijd begint het verschil tussen jongen-meisje.Zoon wordt ook uitgelachen omdat hij met meisjes speelt,dat kan ineens niet meer,dan zou hij verliefd zijn.
Zoon gebruikt ook de groffe woorden,heeft hij ook niet van thuis,tieten,neuken.Vreselijk,maar door zijn naiviteit ziet hij er niets verkeerds in.Mischien is het ,net als voor andere kinderen van zijn leeftijd, ook voor hem een fase die weer voorbij gaat????
Mijn dochter ergerde zich in groep 7 en 8 ook aan de jongens die het alleen maar over sex hadden.Nu zijn diezelfde jongens weer gewoon haar maatjes.
Mijn zoon snapt ook niet dat het niet hoort en inderdaad,ben ik net als jou steng voor hem en leg hem uit dat ik het niet wil horen.sommige kinderen hebben het gewoon nodig dat je erg duidelijk bent.

Moek

Moek

29-06-2010 om 10:09

Ja, leeftijd

Mijn dochter van 10 vat het als volgt samen: de meisjes in mijn klas hebben het altijd over make-up en kleren, de jongens over voetbal en seks.

Ach, het schept in ieder geval duidelijkheid he...

Puck

Puck

29-06-2010 om 10:53

Met de anderen eens

Is de leeftijd. Hier ook zo'n prepuber van bijna 12 die er helemaal door gefocusd lijkt. Ik geef wel iedere keer aan dat anderen dat soort grapjes niet leuk vinden en dat ik dat soort taalgebruik niet wil horen, maar straf geef ik er verder niet voor. Het zal wel weer over waaien.

Wat zeggen die meiden?

In dochters klas ook een paar van die prepubertjes. Dochter (12) is met haar Acup tot nu toe het best bedeeld in de klas en de jongens kunnen het niet laten om opmerkingen over haar "tieten" te maken. Inmiddels zegt ze vinnig tegen de opmerking-maker van dat moment dat hij wel een heel kleine piemel moet hebben om zo geobsedeerd te zijn door doornormale dingen als groeiende borsten. Meestal worden ze dan rood en laten haar voortaan met rust. Om vervolgens aan haar vriendinnen te vragen waarom die nog geen tieten hebben, dat dan wel weer ;-)

Puck

Puck

29-06-2010 om 15:11

Geweldig stoepkrijt

Nou, volgens mij is mijn prepubertje nog te blo om zo'n opmerking richting een meisje te maken, dat soort opmerkingen doen ze alleen reuze stoer als jongens onder elkaar of thuis waar alleen mama en papa het horen. Maar je opmerking ga ik zeker onthouden voor jongste. Ik verwacht dat die vrij vroeg vrouwelijke vormen gaat aannemen en dit vind ik een hele rake opmerking om die jochies de mond te snoeren.

Niet seksistisch

Het hier beschreven gedrag is niet seksistisch. Dat betekent namelijk 'discriminatie op grond van geslacht'. Daar heeft het dus niks mee te maken.
Het is eerder 'oversekst': teveel met seks bezig.

Clo

Clo

30-06-2010 om 08:53

Ooit

Had ik tijdens een stage te maken met de leeftijdsgroep 11/12. Ging alleen maar over t**ten.

koentje

koentje

30-06-2010 om 09:37

Triplle

je hebt gelijk, het heeft vooral te maken met -met sex bezig zijn-. Maar ik kan de titel niet meer veranderen...

koentje

koentje

30-06-2010 om 09:39

Hoewel

er in die manier van praten wel vaak een bepaalde respectloosheid te beluisteren valt, om het maar eens mooi te zeggen. Dat is dan weer wel discriminerend...

Zelfs op het hbo

Ik gaf ooit een filmvak op een HBO opleiding. Samenvattend wat de jongens leuk vonden op filmgebied: helikopters, tieten, schieten.

Tirza G.

Tirza G.

30-06-2010 om 10:59

Nee :-)

Nog even zeuren :-) Discriminatie betekent onderscheid maken. Kenmerken/eigenschappen toekennen aan mensen op basis van leeftijd, geslacht, huidskleur of seksuele geaardheid. Oók positieve dingen zijn discriminerend - als je ze louter en alleen toekent op basis van een kenmerk. Zuid-Amerikanen zijn gladjanussen is negatief en discriminerend (generalisatie op gebied van herkomst) maar: Zuid-Amerikanen kunnen goed voetballen is net zo discriminerend. Je kent een "label" toe aan een groep, zonder dat je die groep kent.

Tirza

Puck

Puck

30-06-2010 om 11:39

Tirza en triple

Ik ga nog wel even mee in het zeuren ;-) Tirza, Volgens meneer van Dale betekent seksitisch precies wat Triple zegt, daar kun jij met je uitleg over discrimineren niets aan veranderen. Dat jij een ander gevoel hebt bij het woord seksistisch doet daar niets aan af.
Maar volgens mij wordt in het algemen spraakgebruik seksistisch ook vaak gebruikt voor seksueel getinte opmerkingen zonder dat er sprake is van discriminatie. Maar formeel heeft Triple toch echt gelijk.

emma43

emma43

30-06-2010 om 12:08

Stoepkrijt

Geweldig antwoord van je dochter.Mijn dochter was ook de eerste in de klas die vormen kreeg,plus ook langer dan de jongens.Ze kwam een keer zuchtend thuis dat het niet leuk was dat de jongens steeds naar haar borsten keken als tegenover een jongen stond.Ze wees dan altijd met haar middelvingen en wijsvinger naar haar ogen en zei:hier kijken als ik tegen je praat!!!!
Er is ook een keer een weddenschap geweest tussen de jongens,degene die aan haar borsten durfde pakken kreeg van de andere een euro.Dat is niet gelukt ,hij had wel een rode wang.

Margriet*

Margriet*

30-06-2010 om 21:47

Ben meer van het belonen

Blijf hem uitleggen dat je er niet van gediend bent en als hij het niet doet ook benoemen.
Elke keer benoemen zou ik ook niet meer doen. Zeker gezien de wijze waarop hij reageert. Kun je niet met hem een teken afspreken of hem doordringend aankijken zodat duidelijk wordt dat het je er niet van gediend bent.

Emma

Dochter is niet zo lang gelukkig, de jongens kijken neer op haar borsten :-)
Vroeger had ik dat ook, dat jongens tegen mijn borsten praatten. Ik was wel wat ouder toen (kwam pas op de middelbare school goed op gang) en dan riep ik altijd: "Dat zijn mijn tepels, niet mijn ogen!" Ik had namelijk gemerkt dat jongens van het woord tepels heel ongemakkelijk werden. Ze hadden ook een keer zo'n bruin papieren boterhamzakje van me afgepakt, er zat alleen geen brood in maar maandverband. Dus ik riep keihard: "Straks valt al mijn MAANDVERBAND op de grond." Ze lieten het vallen alsof ze er besmet door konden raken ;-)
Mijn dochter vindt het ook best eng om zoiets te roepen, maar ze wil ook niet de hele dag opmerkingen over haar 'tieten'.

Gezeur

Ja, sorry van mijn taalpuristisch gezeur hoor. Maar om nog op het onderwerp terug te komen: het lijkt mij heel normaal gedrag bij die leeftijd. Wel duidelijk maken dat je (en anderen!) daarvan niet zijn gediend, maar ik zou er ook niet al teveel aandacht aan besteden. Dan wordt het alleen maar interessanter om te kijken wat voor reacties er na zo'n opmerking komen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.