Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Kletsmajoor gelieve niet onderbreken!

Mijn dochter van 4 praat sinds een week of 3-4 aan één stuk door. Ze praat, praat, praat en praat. Ik heb er een paar weken terug al wat over gepost maar het begint nu wel vervelend te worden, want we kunnen haar met geen mogelijkheid onderbreken om iets te vragen of te zeggen. Ze flipt dan volledig en brult dan dat ze nog niet klaar was en vervolgens weet ze niet meer wat ze wilde zeggen en is het helemaal bal. We kunnen haar maar niet aan haar verstand brengen dat je andere mensen/kinderen ook de kans moet geven om te vertellen.
Gisterenochtend na het wakker worden was het ook weer feest en werd ze heel verdrietig dat ze niet meer wist wat ze wilde vertellen en toen heb ik haar even op schoot genomen en gevraagd wat er nou precies aan de hand was. Ze vertelde toen dat haar neefje had gezegd dat als je niet uitpraat, je woorden in een machine met allemaal messen gaan en dat ze dan stukgaan en nooit meer terugkomen. Ik vind dat op zich een heel bijzonder gegeven, te meer omdat het neefje nog 4 moet worden! Buiten het feit dat ik niet denk dat hij dat gezegd heeft, heeft mijn dochter dus het idee dat haar woorden verloren gaan. Ik heb haar verzekerd dat het niet zo is. Ook als voorbeeld gegeven dat grote mensen toch ook niet op de grond gaan liggen brullen als ze niet mogen uitpraten. Dat vond ze wel grappig, maar of het nou tot haar is doorgedrongen.....
Gistermiddag tijdens de boterham zat ze ook weer te ratelen en heb ik op een gegeven moment mn vinger maar opgestoken (net als op school ;-) en daar werd ze even stil van. "Ik wilde even wat vragen", zei ik.
Maar goed, dit kunnen we moeilijk blijven doen zo.
Herkent iemand dit en zijn er nog bruikbare tips??
gr, Chhris

mijk

mijk

06-01-2011 om 13:08

Mijn vierjarigen

hadden zoiets zomaar kunnen verzinnen. Als je haar uitlegt dat hij denkt dat dat gebeurt maar dat zij misschien iets anders kan bedenken. Haar woordjes zijn zaadjes waar weer nieuwe woorden uit groeien of zoiets. Of misschien kan ze iets met dit boekje. http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/lieve-woordjes/666802367/index.html#product_images

daarin is een hamstertje bang dat haar lieve woordjes niet meer terugkomen als ze ze al gezegd heeft maar hangen 's nachts de lieve woordjes voor de volgende dag al in haar kamer....

niet precies hetzelfde maar dichtbij genoeg om haar te laten filosoferen over wat er allemaal nog meer zou kunnen!

Mijk

Klinkt als

mijn zoon! Die doet dat als hij overprikkeld is. Zo zorgt hij ervoor dat inkomende prikkels overstemd raken. Een logische reactie op een overgevoeligheid van het brein. Daarvoor is hij nu in therapie en ik moet zeggen dat hij flink vooruit gaat.

Aanvulling

Aan de ene kant therapie (lange termijn) en korte termijn is zorgen voor een prikkelarme omgeving door inkomende prikkels te ontwijken, verzachten of je kind daar even uit te halen. Verder hebben wij bijv de regel ingesteld dat onder het eten pas na 5 happen 1 zin gezegd mag worden. Ik vind het vreselijk (ouderwets) en ben helemaal niet zo maar dat is het enige waarmee we nog wat eten erin zien gaan. Hameren dat ze stil moeten zijn geeft alleen maar nog meer prikkels.

Chris35

Chris35

07-01-2011 om 17:15 Topicstarter

Therapie?

Wat voor therapie dan? Klinkt alsof er iets ernstigs aan de hand is.
Een kind van vier in therapie, moet niet gekker worden.
Maar goed, het zou wel kunnen kloppen dat ze overprikkeld is. Sinds oktober gaat ze naar school. Dat gaat wel supergoed en sinds dag 1 slaapt ze goed. Ze heeft nl. tTot haar vierde jaar vrij slecht doorgeslapen. Ik probeer na schooltijd en in de weekenden wel rekening te houden met uitstapjes en drukke dingen. Maar ik weer niet goed wat ik verder moet doen.
Ik hoop op nog meer reacties....

Welnee

therapie? welnee, tenzij het echt uit de hand gaat lopen.
dit is gewoon normaal gedrag volgens mij wat hoort bij de leeftijd.
ze leren veel, ervaren veel en willen alles vertellen. ik heb het met alle drie de kinderen gehad en zit er nu ook middenin met dochter van ruim 4.
het gaat maar door. maar idd gewoon soms onderbreken. als ze dan boos wordt gewoon duidelijk zeggen hoe het werkt in het leven.
ze gaat het vanzelf begrijpen

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.