Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Kosten kado voor kleinkinderen

Afgelopen week hebben mijn schoonouders gevraagd wat op het verlanglijstje staat van onze kinderen (die binnenkort jarig zijn). Ik kan wel een lijstje maken met lego-spullen of playmobil-spullen tot aan (2dehands) kinderfietjes *maar* wat is nu een beetje gangbaar bedrag ? Ik wil mijn schoonouders niet voor het blok zetten en iets van ze eisen dat ze niet kunnen betalen of willen uitgeven.

Wat andere jaren

Wat heb je andere jaren gekregen, dan zou ik dat een beetje aanhouden.
Hier krijgen de kinderen een klein bedrag van opa/oma en zijn reuze blij ermee. Ene kant 25 euro (incl. 3 stelletjes ooms/tantes), andere kant 30 euro (incl. 4 stelletjes ooms/tantes).

dc

dc

29-10-2010 om 16:51

Budget vragen

Je kunt of hun budget vragen. Dat spreken wij hier elk jaar af en hangt voor mijn schoonouders af of wij naar hen toegaan of dat zij naar ons toe reizen (we wonen niet in hetzelfde land).

Anders een lijstje maken met verschillende prijsklasses, zodat ze zelf daaruit kunnen kiezen wat hen redelijk lijkt.

Ligt er indd aan

wat jullie vorige jaren gedaan hebben.
Hier doen mijn schoonouders elk kleinkind 100 euro, ooms doen 50 euro.
Maar mijn vader bijv doet meestal een klein kadootje (ongeveer 10 euro) en dan een envelop met daarin 15 euro.
Er zijn zoveel verschillen hierin.

Inderdaad

Of je kijkt wat ze meestal uitgeven of je vraagt het gewoon. Hier geeft de ene oma 50 euro en andere oma en opa 25.

Annet

Annet

30-10-2010 om 00:25

Hier

Ene kant 25 euro per kind. Andere kant wil vooral weten wat kind leuk vindt en vraagt niet naar de prijs. Maar wij houden het meestel toch rond de 25-30 euro.

Met kerst of sint schiet de prijs soms omhoog bij één kant, ongeveer 1x per 3 jaar. (volgens mij valt er af en toe een spaarbedrag vrij). Dan mogen we los met 100 euro per kind.

angelina ballerina

angelina ballerina

31-10-2010 om 06:43

Bij ons

geven schoonouders altijd 50 euro per kind en daardoor geven we zelf altijd nog maar weinig uit aangezien ik voor dat bedrag altijd al een heleboel leuke dingen kan kopen (kinderen zijn 2, 3,5 en 5). Mijn ouders zijn altijd van de 'zinnige kadoos' zoals een leuke pyama, mooie jurk, badjas, haarknipjes, beker en broodtrommel voor school etc. Zij geven gemiddeld denk ik tussen 15 en 30 euro uit.

Sascha2

Sascha2

31-10-2010 om 07:22

En bij ons

Zowel ouders als schoonouders geven iets van rond de 20 euro. Dat is zo gekomen op ons verzoek, we vinden dit voor nu genoeg. Onze kinderen zijn 5, 4, 2 en 1. Wij geven meestal een cadeausuggestie. De oudste krijgt vaak playmobil of lego, wat duurzamer speelgoed. De tweede maak je blij met knutseldingen. De derde en vierde krijgen hoofdzakelijk nuttige cadeaus, zoals een pyjama, badspul, ochtendjasjes etc.

Limi

Limi

31-10-2010 om 11:17

Verzoeken

Houden ze zich daar aan? Ik word er hier gek van. Mijn schoonuders geven echt veel te veel. Als je zegt 'iets van playmobil' kopen ze heel marktplaats leeg.
Dus ik had nu een verlanglijstje gemaakt en daar dingen opgezet van tussen de 5 en 15 euro. Ik vond dat zelf best acceptabel voor tantes en ooms en desnoods doe je er twee als opa en oma. (En zie je iets leuks van 30 euro, doen, maar ik vind een bescheiden lijst beter.) Het kind wordt 4 en heeft toch nog geen benul van prijzen, of zelfs de aandacht voor 20 kado's. Maar nu zijn mijn schoonouders hard op weg om het *hele* lijstje op te kopen en dan niet nieuw maar van marktplaats. Zo omzeilen ze iedere keer weer mijn 'verzoeken'. (Een andere manier is om hun eigen zoon speelgoed van marktplaats voor zijn verjaardag te geven, omdat ik 3 jaar geleden al met klem verzocht heb om geen kado's buiten de kinderverjaardag om te geven. Sinterklaaskado's lieten ze vorig jaar buiten mijn medeweten achter, terwijl ik daar ook op tegen was omdat mijn zoontje in die week al jarig was.)
Ik ben niet tegen marktplaats hoor, maar zij gebruiken het om meer kado's te kunnen kopen. Als het niets kost mag het wel of zo. Bovendien kopen ze vaak iets wat er op lijkt, maar wat het niet is.

Ik ben lichtelijk jaloers op jullie opa's en oma's die gewoon geld geven danwel *luisteren*.

judith-t

judith-t

01-11-2010 om 08:25 Topicstarter

Ik weet

niet of dat ook zo is, dat luisteren. Dat is op zich genoeg voor een heel lang draadje denk ik ;-)

dc

dc

01-11-2010 om 14:34

Fijn toch?

Ik zie het probleem niet dat de grootouders de kinderen verwennen. Als ze er allemaal blij mee zijn, waarom niet?

Zoals mijn schoonmoeder zei, cadeautjes is iets tussen je kind en mij, en zolang ik niets ontzettend groots koop (ruimtegebrek), heb jij er niets mee te maken! En gelijk heeft ze!

Limi

Limi

01-11-2010 om 16:37

Hoef jij er geen plekje voor te vinden en, in het geval van hele kleine kinderen, op te ruimen? Als er iedere maand spullen worden gegeven en niet zo'n klein beetje ook? Ik gok dat jouw schoonmoeder vrij redelijk is, maar stel je eens voor dat opa en oma iedere maand met 3 tassen vol voor de deur staan (naast speelgoed ook kleding en huishoudelijke artikelen).
Nee, ik kon er niet blij mee zijn en probeerde daar wat aan te doen.

Verwennen vind ik meer iedere zoveel maanden een kleinigheidje waar ze echt blij mee zijn. Mijn moeder doet dat bijvoorbeeld en daar ga ik niet tussen zitten.
Een oudere kennis van ons gaat mijn zoontje voor zijn verjaardag meenemen om iets lekkers te eten. Dat is ook verwennen.

Maar mijn schoonouders spammen ons gewoon met spullen. Ik stel iedere keer mijn junkmailfilter opnieuw in, maar ze blijven er steeds op een andere manier doorheen komen. Dat is misschien een wat duidelijker beschrijving ;-) Het is gewoon een klucht. Het zou grappig zijn als ik niet iedere keer na hun bezoek die zooi weg moest werken.

Voor normale grootouders zou ik tussen de 20 en 50 euro wel normaal vinden voor een verjaardag, en dan 1 tot 3 pakjes. Maar het hangt er natuurlijk ook van af hoeveel kleinkinderen ze hebben.

dc

dc

01-11-2010 om 18:51

Limi

Ik ben nogal direct, dus ik zou tegen de grootouders in kwestie zeggen dat ik het gebaar waardeer, maar dat er niet zoveel plek is, en dus dat met iedere nieuwe lading, ik een oude lading weg moet gooien, of ze de spullen dan weer terug willen?
(en ik zou dus inderdaad zakken vol gewoon weer terug doen!)

Is wel leuk voor de kinderen, iedere keer nieuwe ladingen speelgoed. Een soort van speelgoedbibliotheek zeg maar...

En mijn schoonmoeder is inderdaad vrij redelijk.

Limi

Limi

02-11-2010 om 07:18

Ooo!

Dat is een idee!
Ja, dit kan ik zeker gaan proberen.
En meer kleren voor de jongens? Okee, dan nemen jullie deze doos babykleren mee. Is jullie hobby speelgoed kopen op mp? Hier, probeer vérkopen eens, en stort het geld maar op de rekening van de jongens ;-)
Voor de verjaardag van mijn jongste hadden ze ook een groot ding voor in de tuin, waarbij schoonmoeder zei dat als het teveel ruimte in beslag nam, we het maar bij het grofvuil moesten zetten. Ik had toen echt geen antwoord paraat. Dacht alleen maar die spoort niet.

Ik heb ook eens wat geweigerd dat in een vieze oude koffer zat (toen dachten ze mooi tegelijkertijd van die koffer af te zijn), en toen kwam de volgende keer die koffer wéér mee, maar dan vol met oude handdoeken. Alles weer geweigerd en daarna heb ik hem niet meer gezien. Schoonmoeder onthoudt niks en schoonvader is niet direct of eerlijk (als hij het wél onthoudt, houdt hij z'n mond). Continue oplettendheid is dus vereist. Schoonvader gaat namelijk halverwege het bezoek vaak nog ladingen uit de auto pakken en sneakt die dan in de hal via mijn man naar boven. (En mijn man kijkt nooit ergens in. Die zet het gewoon weg.)

Haha, ik ga tasjes prepareren.

Limi

lekker is dat zeg, zulke schoonouders. Kun al die spullen dan niet doorgeven aan goede doelen? Handdoeken aan mensen geven die weinig bezitten en het al te graag aan willen pakken?
Hier wordt dus ook veel en grote kado's gegeven aan de kinderen. Ik sluis het allemaal door, als de kinderen het ontgroeit zijn. Kleding precies zo, alles gaat naar anderen die er weer dolblij mee zijn. Gelukkig heb ik dan wel weer van die schoonouders die wel naar me luisteren. Sint geven ze speelgoed, maar kerst vraag ik altijd kleding, skipakken en snowboots/laarzen en ok ze krijgen er dan een klein kadootje bij. Lekker praktisch, vaak wel duur en oma weer blij dat ze iets gegeven heeft waar de kids weer wat aan hebben.
Overigens is het voor kerst, sint en verjaardag ongeveer 100 euro per kleinkind, dus kun je nagaan hoeveel spullen hier liggen.

judith-t

judith-t

02-11-2010 om 09:05 Topicstarter

Dc schreef:
"Ik zie het probleem niet dat de grootouders de kinderen verwennen. Als ze er allemaal blij mee zijn, waarom niet?"

Ik denk niet dat het verwennen het probleem is. Ik heb zelf gemerkt dat er een sfeer kan ontstaan, die ik moeilijk kan omschrijven, waarbij het lijkt dat grootouders concurrentie ervaren. Grootmoeder wil rol van moeder overnemen. Dat kan doorsijpelen in elk vorm; ook in de vorm van een cadeautje. En dat is kwalijk richting (klein)kind. Dat los je niet op door grenzen te stellen aan het cadeau. Het gaat om een vorm van grenzeloos gedrag richting (schoon)kind en kleinkind en het kan de onderlinge relatie verpesten.

Janna3

Janna3

02-11-2010 om 12:48

Spaarrekening

Hier hebben de grootouders van beide kanten een spaarrekening geopend. Daar storten ze jaarlijks een bedrag op en met verjaardagen en sinterklaas kopen ze een kleinigheidje. Het geld mogen de kinderen later besteden aan hun studie of rijbewijs oid.

dc

dc

02-11-2010 om 14:11

Judith - oplossing

hi hi, daar heb ik dus een goede oplossing voor. Gewoon emigreren, dan heb je dat gedoe niet ;-)

Gelukkig ken ik die situatie niet. Mijn kinderen hebben schatten van grootouders.

Limi

Limi

02-11-2010 om 16:49

Precies judith

Cadeautjes zijn slechts één uiting. Maar toch. Ik houd de hoop dat als ik op alle fronten voet bij stuk houd, ze uiteindelijk tot inzicht komen. Of tot afstand.
Het gaat al een stuk beter hier ten opzichte van 3,5 jaar geleden, maar steeds als je denkt dat je ze weer wat ruimte kunt geven komen ze weer opzetten.
Sinds ik een een maand of twee geleden heb gezegd dat ik het niet op prijs stelde dat ze proefpakketjes voor kleine kinderen op mijn naam en op mijn adres bestelden, hebben ze niet meer gebeld en zijn ze buiten een verjaardag om niet meer langsgekomen. Overigens ontkenden ze dat ze dat hadden gedaan, maar op de verjaardag brachten ze andere proefpakketjes mee die op hun eigen en het adres van mijn (kinderloze) schoonzus waren bezorgd, dus het leek me duidelijk.
Ze zijn er echt veel te veel mee bezig. Oma's horen zich helemaal niet druk te maken over luiers en viramines. Vandaar dat ik het heenenweer krijg van teveel cadeautjes ;-)

Maar ik lees graag over normale mensen. Dan kan ik een beetje plaatsen of ik me aanstel of niet. Op een gegeven moment kun je echt zo weinig nog van ze hebben.

Limi

...eindelijk eens iemand met mijn verhaal. Mijn kinderen zijn wat ouder en het werkt, zeker tot een jaar of zeven. Ze adoreren mijn schoonouders die gewoon hun liefde kopen. Als peuter wendden mijn kinderen zich al af als oma1 een doodenkele keer geen kado bij zich had. Mijn jongste zei van de week dat oma1 de liefste was omdat ze altijd kadootjes geeft en koopt wat je wilt hebben. Dat zei hij terwijl hij op zijn stoeltje zat in het huis dat is betaald voor een substantieel gedeelte van bijdrages van oma2 en opa2, die dat nooit aan de grote klok hebben gehangen.

Pas halverwege de basisschooltijd kiept het beeld. Oma1 wordt nog steeds ingeschakeld als een soort gratis Wehkamp, maar verder wordt ze gemeden. Je kan geen echt open contact hebben.

Ondertussen zijn de kado's van ons en van oma 2 jarenlang ondergesneeuwd. Als je tussendoor DS-en krijgt ben je niet meer snel onder de indruk van kadootjes in het normale bereik van 20 tot 50 euro.

Oh ja als we echt omhoog zaten, bijvoorbeeld bij de geboorte van nr 2 gaf oma1 niet thuis. Dan liet ze opa1 bellen dat ze naar hun vakantiehuis in Spanje gingen omdat ze toch niets konden doen. Dat oppas best handig is als mama met een keizersnede in het ziekenhuis ligt kon ze niet boeien. Later nog 1 keer in een noodgeval gevraagd of ze wilde oppassen.. ja hoor... ochtend zelf gebeld dat het haar wel uitkwam vanaf half 1. Zat man dus toch een halve dag thuis tot het zijn moeder schikte. Hadden we beter de bso kunnen regelen.

Ondertussen sprongen opa2 en oma2, hoewel vaak gehinderd door ziekte en ouderdom, altijd bij als ze dat konden. Financieel en praktisch. Hun mogelijkheden waren beperkt, maar ze gingen op hun manier voor ons door het vuur.

Ook herkenbaar

al krijgen opa en oma nu wel beter door dat ik het echt heel vervelend vind en ook niet meer schroom omdat kenbaar te maken.
Sommig speelgoed wil ik gewoon pertinent niet voor mijn kind. Toen ze destijds nog voor onze oudste een soort motor die echt gemotoriseerd is wou kopen was ik eerst verontwaardigd en ben ik daarna ronduit boos geworden. Ten eerste vind het het geen speelgoed, echt zo'n ding dat even leuk is verder doe je er niets mee, ten tweede hebben we een kleine schuur zonder stroom dus hoe zou ik dat ding kwijt moeten en op moeten laden, ten derde hebben we ook een kleine tuin en wil ik niet dat met zo'n ding op de stoep gaat scheuren en bovendien was het veel te duur. Ons kind kon toen nog niet eens fietsen, ik had veel liever een loopfiets om zijn evenwicht te trainen, maar dat was wel erg saai en verantwoord.
Want het moet dan ook altijd nog lawaai maken en electrisch zijn, verschrikkelijk.
Gelukkig gaat het nu wat beter maar zoonlief heeft nu zijn zinnen gezet op het leeuwenkasteel van playmobil, dat kost 150 euro, Als ik niet oppas krijgt hij dat staks van hen en dat wil ik dus niet. Dan van ons allemaal, van ons en beide opa's en oma's. Dat iets veel geld kost mag hij best weten en ook dat het heel bijzonder is dat je dat dan krijgt.
Want zoonlief is hier dus nog nauwelijks dankbaar als hij iets krijgt. Het is heel gewoon geworden om cadeautjes te krijgen en is dus met steeds minder tevreden. Merken jullie dat ook bij jullie kinderen? Die onverschilligheid als het om krijgen gaat?
(Alhoewel, hij afgelopen verjaardag alleen maar een paar handboeien wou van 1,99... dat dan weer wel.)

Limi

Limi

03-11-2010 om 12:31

Ik ben daar bang voor

Ik wil dat absoluut niet, een kind dat cadeautjes verwacht van bezoek, ze dan te klein vindt, enz.
De oudste is bijna 4; ik kan er nu nog wat aan doen.

Mijn man koopt wel vaak dingen tussendoor (kind van z'n ouders, he), al moet ik zeggen dat die vnl verantwoord zijn en niet gepresenteerd worden als cadeau, maar op de verjaardagen houden we het best klein. Van mij krijgt hij wel eens een auto van 1 euro van de Zeeman als hij zonder zeuren meewinkelt. Tot nu toe zijn keine autootjes ook het enige waar hij om zeurt. De hebberigheid zit er gewoon nog niet in en daar ben ik blij mee, maar ik wil het wel zo houden!
Mijn schoonouders werken dat echter tegen. Laatst toen mijn man jarig was kreeg mijn oudste van mijn moeder een klein duploautootje. Hij was er heel blij mee. Tien minuten later kwamen mijn schoonouders met een hele grote doos met wel 15 duplovoertuigen. Waar blijft dat kleine autootje dan? Ik zat me echt te ergeren.
Ik heb al bij mijn man geklaagd dat ze teveel meenemen en dat het ook niet leuk is voor anderen, maar hij zegt het niet tegen ze. Ja, hij zegt 'dat kan de volgende keer wel, dat hoeft niet nu' maar niet WAAROM. Zijn moeder is al een keer superverongelijkt geweest omdat we al genoeg kinderkleertjes hadden. Zijn vader gaat superverongelijkt en boos zijn als hij geen speelgoed mag kopen. Dat zal mij een zorg zijn, maar ik denk dat mijn man gewoon geen zin heeft in veel gezeur. Bovendien wordt in zijn familie niet gepraat.

Maar als het echt te gek wordt, ga ik het zelf maar eens zeggen. Ik ben alleen helemaal niet tactisch (hints werken ook niet bij ze) dus dan is het gelijk helemaal mis denk ik.

Wat erg

ik heb hier echt geen tip voor, maar begrijp je frustratie.
En anders indd maar 1 keer flink goed zeggen en dan maar op de teentjes getrapt worden, maar dit zo door laten gaan, lijkt me ook niks.

vlinder72

vlinder72

03-11-2010 om 14:22

Vervelend

Wij hebben daar ook last van gehad. Van die familieleden die met cadeautjes aan kwamen zetten voor de kinderen. Wij hebben hier op een gegeven moment korte metten meegemaakt. Cadeautjes alleen op de verjaardag van het betreffende kind. Geen cadeautjes als iemand anders jarig is of als er een broertje geboren wordt. Zo is mijn oudste een keer heel erg overstuur geweest omdat hij maar niet begreep waarom hij een cadeau kreeg toen zijn zusje geboren was.

Verder cadeautjes tijdens Sinterklaas zijn van Sinterklaas. Wil je persé een cadeau geven verwacht dan geen dankbaarheid want het is van Sinterklaas en niet van oma. Dus geeft één grootouder stel altijd iets voor kerst. Zelf erger ik mij er weer ontzettend aan dat wij één opa en oma hebben die altijd ons het geld geven en dan ons een cadeau laten kopen. Vervolgens pakken ze dat dan snel en doen dat net alsof zij het zelf gekocht hebben. Mijn oudste heeft dat inmiddels door (hij is 8 jaar) en ik merk dat hij dat helemaal niet zo leuk vindt. Hij vindt nu ook dat opa en oma dan net zo goed hem het geld kunnen geven zodat hij zelf iets uit kan zoeken. En ik probeer steeds opnieuw weer te zeggen dat ze ook zelf naar de speelgoedwinkel kunnen gaan. Echt moeilijk is het niet want onze kinderen hebben specifieke wensen. En ze zijn niet verwend, met alles blij dus het maakt niet uit wat ze meenemen. Maar nee hoor. Teveel moeite.

En prijsverschillen? Tja, mijn ouders geven ook altijd meer uit dan mijn schoonouders. Ik heb ze daar nog nooit overgehoord. Kinderen vinden (zeker als ze jonger zijn) nou eenmaal vaak een cadeau het mooiste. En ze kunnen dan heel genant zo het andere cadeau op zij gooien. Maar vaak pakken ze het echt wel weer en vinden ze het toch wel leuk maar wel minder leuk.

En dan dat Leeuwenkasteel. die zou ik dus niet geven. Ik zou dan gaan voor het Valkenkasteel. Goedkoper en een kind moet ook leren dat het niet altijd krijgt wat het wil hebben omdat soms iets te duur is. Natuurlijk mogen ze er wel zelf voor sparen en ze mogen er ook speelgoed voor op Marktplaats verkopen.

Altijd maar kadootjes

Hier ook het "probleem" dat alle grootouders ver weg wonen en zoon dus niet heel veel per jaar zien. Meestal komt er dan ook een kadootje. Heb ik niet zoveel problemen mee als het maar binnen de perken blijft. Een klein lego dingetje, of wat mijn schoonmoeder doet: iets wat bij het seizoen hoort. Een pompoen om te bewerken en een boek over Halloween ofzo.

Ik heb meer problemen met mijn man! Die gaat 3 keer per jaar naar Denemarken en moet dan perse iets van lego meenemen. Tot nu toe was dat Duplo maar dan ook gelijk een grote tanker/garage. Ben ik het niet mee eens maar wat doe je eraan?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.