Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

eric

eric

26-03-2009 om 14:06

Kwaliteitstelevisie

Voor mijn zoontje van vier jaar zijn er zat leuke tv-programma's (hij kijkt meestal dvd's), maar mijn dochterje van zeven jaar vindt weinig van haar gading. Tegenwoordig is ook Ketnet gevuld met Amerikaanse derderangs cartoons á la Jetix en Nickelodeon.
Zijn er mensen met leuke dvd-tips? Welke tv-programma's en films zijn leerzaam voor en/of sluiten goed aan bij de belevingswereld van kinderen van 6 tot 12 jaar?

jow

jow

26-03-2009 om 15:59

Tja

Is dit een gewone vraag of zit er een onderzoekje achter, ik heb het gevoel van dat laatste. Wat is uberhaupt kwaliteits tv?
Mijn zoons (9 jr) kijken wel naar Nickelodeon en Jetix al vinden ze lang niet alles leuk. Ned survivalgids valt hier erg in de smaak Huis Anubis ook, en El Tigre. Ik vind het op zich niet erg dat ze niet voor 'kwaliteit' kiezen. Tv kijken is voor ontspanning, voor de leuk. Ze doen de hele dag leerzame dingen thuis en op school, dat ene uurtje tv mag best derderangs zijn, ik kijk zelf ook graag naar vermakelijkheden als Wipe-out en ANTM om maar wat te noemen.
Wat bij jouw kinderen in de smaak valt weet ik niet, ik denk dat je de belevingswereld van je kinderen zelf moet ontdekken, kijk met ze mee en bepaal zelf wat je kwaliteit vindt of niet.

Fraz

Fraz

26-03-2009 om 17:45

Tja 2

hier kijken ze ook naar jetix en nickelodeon maar ook naar Lingo, Hider in the House, BZT show en studio sport op zondag.

Linda99

Linda99

26-03-2009 om 20:21

Digitale t.v.

Wij hoeven tegenwoordig nooit meer naar zenders als Jetix en Fox te kijken omdat we digitale t.v. hebben met het kinderpakket. Ideaal! Vooral Nick jr. en JimJam zijn favoriet. Maar ook Nick Hits is erg leuk.

eric j.

eric j.

26-03-2009 om 21:26

Geen onderzoek/ digitaal/ stroboscoop

Jow, ik kan je gerust stellen. Er zit geen onderzoekje achter mijn vraag.

Over het digitale kanaal Nick jr. heb ik gehoord dat het zonder reclame is en gericht op de allerkleinsten.

De analoge zenders Nickelodeon en Jetix heb ik geblokkeerd. Ik denk er ook over dit te doen voor Ketnet. Het is allemaal van een vreselijk adhd-gehalte. Die voor de grap het licht uit in een kamer waar één van deze zenders opstaat en het lijkt alsof er een stroboscoop staat te pulseren.

Het argument: 'Ik kijk bagger dus mijn kinderen mogen ook bagger kijken' kun je ook omdraaien. Je kunt dan ook zeggen: 'Ik kijk zelf kwaliteitstelevisie. Dus ik vind dat mijn kinderen ook kwaliteitstelevisie moeten kunnen kijken.'

jow

jow

26-03-2009 om 21:39

Dan nog

Dan nog. Je bepaald toch zelf wat bagger is en wat niet? Dat zal niet voor iedereen hetzelfde zijn. Als je rondkijkt op uitzendinggemist ofzo dan kom je toch ook nog genoeg leuks en kwaliteitsachtigs tegen? Jeugdjournaal, Klokhuis, Schooltv, Lingo of moet het persé (teken) films zijn.

Linda99

Linda99

27-03-2009 om 11:59

Riak

Wat is dus bedoelde is dat we veel meer keus hebben. En ik ben toch echt degene die bepaalt welke zender er aan gaat ;)

Oudste kijkt trouwens ook graag mee naar de verschillende Discovery zenders die we hebben en NGC.

Talia

Talia

27-03-2009 om 20:53

Volgens mijn tienjarige dochter ...

Volgens mijn tienjarige dochter moet tv leuk zijn. Leerzaam is nergens voor nodig. Nou ja, zij zegt precies wat ik denk, dus aan leerzame programma's kan ik je niet helpen. Ik ben het overigens helemaal met je eens dat de meeste tekenfilms schreeuwerig en druk zijn, dat staat hier dan ook weinig aan. Mijn dochter keek wel vaker naar dvd's (niet leerzaam, wel leuk) waar ik ook nog wel plezier aan heb. Bijvoorbeeld Shrek of Monsters & Co, maar ook Ronja de Roversdochter.
Het hangt ook erg van het kind af, oudste dochter is helemaal niet van de tekenfilms eigenlijk en nu ze groter wordt kijkt ze heel graag naar films met "echte mensen" en dat is dan bijvoorbeeld Pietje Bell, maar ook Narnia en Brief voor de Koning. Maar daar is jouw dochter denk ik nog te jong voor. Dus de vraag blijft: wat past bij jouw dochter? Waar beleeft ze wel plezier aan op beeldscherm? Misschien is het meer een kind voor een leuk spel voor op de pc? Ik ben benieuwd of je wat aan alle tips hebt!

Groet, Talia

eric j.

eric j.

27-03-2009 om 23:27

National g./discovery/animal planet/harddiscrecorder

National Geographic, Discovery en Animal Planet zijn leuke en leerzame zenders voor kinderen. 's Middags biedt National Geographic speciale programma's voor kinderen. Helaas is het allemaal Engelstalig. Mijn dochtertje van zes jaar kan de ondertiteling nog niet lezen.
Natuurlijk mag ze van mij best amusementsprogramma's kijken. Maar ik vind dat er wat dat betreft weinig keuze is voor kinderen van haar leeftijd. Er is echt een overkill aan schreeuwerige Amerikaanse cartoons. Zeker sinds Ketnet ze naar het voorbeeld van Jetix en Nickelodeon uitzendt.

Zoals iemand hiervoor opmerkte is de harddiskrecorder een uitkomst. Ook als je geen digitaal abonnement hebt, kunt je daar honderden uren aan televisie mee opnemen voor je kinderen. De enige makke van dat apparaat is nog wel (de videorecorder had hetzelfde probleem) dat hij vaak te laat of te vroeg begint met opnemen, zodat programma's er maar gedeeltelijk opstaan of dat de opname begint met het einde van een ander programma.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.