Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lelijk/netjes schrijven

mijn zoon van 10 heeft nog steeds moeite met netjes schrijven. het ziet er allemaal zeer krampachtig uit en volgens zijn juffrouw gaat het eerder achteruit dan vooruit. wat kan ik doen? ik heb al wat schrijfoefeningen op internet gevonden, maar ik ben geen lerares en weet niet hoe ik hem kan aansturen. kan iemand mij een tip geven?

Bastet

Bastet

24-06-2010 om 07:47

Ja hoor

Een goede kinderfysiotherapeut kna hier beslist iets mee,informeer eens bij je huisarts!
groetjes,bastet (drie kinders met schrijftherapie)

Krampachtig

Mijn nergens op gefundeerde inschatting: dat arme kind wordt natuurlijk vreselijk op zijn huid gezeten door die juf. Dochter hier verkrampte ook steeds meer, ze had overal goede cijfers voor, maar kreeg op elk rapport een sneer over haar lelijke handschrift. Op haar nieuwe school heeft ze een juf die tegen haar heeft gezegd dat ze gewoon lekker moet ontspannen, zolang juf het kon lezen was het voorlopig even goed, ze zouden later wel kijken of ze het konden verbeteren en hoe dat dan zou moeten. Gevolg: dochter ontspande en heeft nu een prima leesbaar handschrift. Met de complimenten van (en wat mij betreft vooral voor) juf.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

24-06-2010 om 09:50

Ook losgelaten

Wij hebben het ook losgelaten.
Zoon van nu 8 heeft in groep 2/3 kinderfysio gehad en daar ondermeer gewerkt aan het schrijven. Ook de RT'er heeft er nog wat extra met hem mee geoefend. Het is nog steeds niet goed, hij houdt de pen verkeerd vast en maakt heerlijke hanepoten.
We laten het er voorlopig maar bij, en de leerkracht ook. Zolang de juf het kan lezen, is het goed. De verplichte vulpen hoeft hij ook niet te gebruiken, dat gaat gewoon niet.

Hier iemand

in huis die altijd en nu dus nog steeds een vrijwel onleesbaar handschrift heeft, hij is op zijn 28e summa cum laude gepromoveerd dus het komt vast nog wel goed.
Overigens heeft zijn dochter van 7 ook moeite met netjes schrijven, ach ja hier ga ik mij dus echt niet druk om maken.

angela

angela

24-06-2010 om 10:35

Diverse oorzaken

er kunnen allerlei oorzaken aan ten grondslag liggen en sommige oorzaken zijn missch redelijk eenvoudig op te lossen. Ik vind dat sommigen makkelijk denken over een slecht handschrift. Het is vervelend voor iedereen als iemand onleesbaar schrijft. Ik zou er dus zeker wel energie insteken maar eerst uitvinden of het motorisch is (fysio) of gedragsmatig (geen aandacht voor het schrijven of andere zaken)

Niet te makkelijk over denken

Hier ook een zoon die een heel slecht handschrift heeft. Wij hebben altijd tegen hem gezegd wordt maar arts, die schrijven ook onleesbaar.
Vanaf zijn 5de verschillende soorten therapie gevolgd allemaal met 0 resultaat. Hij is nu 14 en zit in de 3de van het VO en haalt bijna alleen maar onvoldoendes voor zijn talen en dat komt niet alleen door slecht leren maar ook doordat zijn handschrift niet leesbaar is en docenten als ze het niet kunnen lezen dingen fout rekenen.
Wij dachten dit probleem op te kunnen lossen met het werken op een laptop en dus ook de toetsten op een laptop te laten maken.
Helaas ging dit niet zo makkelijk als wij dachten om op een laptop te mogen werken moest je een dyslexie verklaring hebben en die hebben we niet. Wel een ADHD diagnose maar die telde niet. Gelukkig hebben wij alle verslagen van alle therapie├źn bewaard en daarbij waren de conclusies bij alle therapie├źn het zelfde het is geen slordigheid maar een combinatie van factoren die voor zijn slechte handschrift zorgen. Met behulp van die verslagen zijn we nu zo ver dat hij zijn toetsen van de talen op de laptop mag doen. Volgend jaar dus maar kijken of het beter gaat.

Bij onze jongste zien wij dezelfde problemen dus ook met hem gaan we naar de kinder fysiotherapeut dan hebben we alvast een verslag voor later........

koentje

koentje

25-06-2010 om 09:10

Vooral geen schrijfoefeningen

maar leuke oefeningen. Maak het niet nog beladener. Het is een kwestie van de fijne motoriek en daar moet je in eerste plaats ontspannen voor zijn. Wat mijn zoon erg leuuk vindt zijn die oefeningen met tekeningen die niet af zijn maar die je door cijfertjes aan elkaar moet verbinden. Dat oefent ook die fijne motoriek. Ook golfjes maken, tussen lijntjes , met verschillende soorten figuren erin.
Verder is het ook een kwestie van samenwerking tussen de hersenhelften. En daar weet de kinderfysio weer meer van!

Vic

Vic

25-06-2010 om 10:48

Wanneer gaat dat weg?

Ik ken enkele volwassenen die nog een keurig schoolhandschrift hebben, maar de meesten hebben toch een soort zelfontwikkelde hanepoten. Van die keurige schrijvers denk ik altijd een beetje meewarig dat ze niets bijgeleerd hebben na de basisschool ;-) Mijn jongste heeft geen mooi handschrift. Ze is ook nog eens linkshandig en ik ben motorisch ook geen ster, dus het is vreselijk lastig om haar de juiste manier van schrijven aan te leren. Gelukkig is het nog een kleuter, dus daar wacht juf een schone taak om de juiste houding aan te leren.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.