Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Los fietsen

Naar aanleiding van het draadje hier boven over kinderen die niet los willen leren fietsen vroeg ik me af wanneer je daar eigenlijk mee begint. Kun je het "zien" als een kind er toe aan is om los te gaan fietsen, of is het een kwestie van af en toe proberen?
Ik heb nu de zijwieltjes wat hoger gezet, en soms fietst hij dan stukken "los" waarbij hij afentoe even met een zijwieltje de grond raakt. Maar gisteren hing hij continu scheef naar de ene kant, terwijl hij de andere kant op hing om een evenwicht te houden. Is dat wel de goede methode om het te leren?

Niet de zijwieltjes omhoog zetten.

Hier nooit de zijwieltjes omhoog gehad. Ze leren daar alleen maar scheef hángen van en niet recht fietsen. Onze zoon (nu al 12) was er snel bij en fietste met net 3 jaar zonder zijwieltjes, zonder geoefen en geren achter hem aan. Onze dochter was later maar dat kwam ook mede door een dubbele beenbreuk toen ze net 4 was, dan bedenk je als ouder niet dat de zijwieltjes eraf moeten als ze net uit het gips zijn (en zij vond het ook wel prima met zijwieltjes dus hebben we het die zomer lekker gelaten voor wat het was). In het voorjaar dat jaar erop de zijwieltjes eraf gehaald en ze reed zo weg. Hier gaven ze zelf aan dat ze de wieltjes eraf wilden en dat was dus op een totaal verschillende leeftijd.

ayla

ayla

17-04-2009 om 13:20

Vraag ik me dus ook af

dochter is bijna 5 maar toont totaal niet de behoefte om los te leren fietsen, ze is al wiebelig op een fiets met zijwieltjes, ik wil dan ook niet weten hoe het gaat zonder zijwieltjes. Ik denk dat we deze zomer maar eens moeten gaan oefenen maar ik zie een lang trainingstraject voor me ;-))

Mamvantwee

Mamvantwee

17-04-2009 om 13:27

Hier nog zo een

Mijn dochter is net 5 en wiebelt ook nog, met zijwieltjes. Ze valt ook nog wel eens om, dus mét zijwieltjes (vind ik op zich wel weer knap). Ze kan wel vaart maken, maar ik zie van achteren dat ze nog steeds erg leunt op de wieltjes. We hebben het een paar weken geleden een keer geprobeerd zonder zijwieltjes, maar dat was helemaal geen succes. Komt dat ooit nog goed?

ijsvogeltje

ijsvogeltje

17-04-2009 om 13:48

Vast!

"Komt dat ooit nog goed?"

Vast! Onze oudste had ook geen interesse. Eindeloos geoefend, maar lukte gewoon niet. Hij was bijna zes toen hij het eindelijk voor elkaar kreeg. Bij nummer twee gingen we dus wederom uit van een lang oefentraject. Maar nee, dat bleek niet nodig. Hij was net vier (en had gewoon nog zijweieltjes) en speelde bij een vriendje. Ik haalde hem op en de moeder zei: "wat kan hij al goed zonder zijwieltjes fietsen!" Uh... zonder zijwieltjes? Kan hij dat dan? En ja hoor, hij crosste de hele tuin door.

Mamvantwee

Mamvantwee

17-04-2009 om 14:02

Gelukkig!

Er is dus hoop! Ik zie onze nummer 2 ook nog eerder los fietsen dan zijn grote zus, misschien is dat dan een motivatie voor haar....je kleine broertje dat iets wel kan en jijzelf niet, dat kan toch niet lijkt me! We wachten af...

angel3

angel3

17-04-2009 om 18:35

Kind afhankelijk

onze zoon fietst zonder zijwielen sinds hij ruim 5 was. Daarvooor weinig interesse ook niet onder de indruk dat vriendjes wel al zonder fietsten. Bij hem werkte het wel heel goed om de wieltjes omhoog te zetten. Scheef fietsen vond hij helemaal niks dus hij trok zich steeds recht en had toch vertrouwen door die wieltjes. Hij heeft maaaaaaaaaaaaanden zo gefietst terwijl we agen dat hij eigenlijk los fietste.

Guinevere

Guinevere

17-04-2009 om 19:16

Je ziet het gewoon

Ik heb het bij zoon gewoon gezien. Die zijwieltjes zaten er gewoon alleen op voor het stilstaan, verder zweefden ze in de lucht. Dus met net 4 hebben we ze er afgehaald, op de camping. En na 1 poging scheurde hij de camping over, daarbij toegejuichd door alle campingopa's en oma's, die het zo'n leuk gezicht vonden. Alleen even aanleren dat bij het remmen toch écht een voet aan de grond gezet moet worden...

Tijgeroog

Tijgeroog

17-04-2009 om 20:30 Topicstarter

Het lukt

Bemoedigd door jullie reacties (dank daarvoor) heb ik vanmiddag de wieltjes er eens afgehaald, als experiment. Als het niet lukt, geen probleem, hij heeft nog alle tijd (eind volgende maand wordt hij 4), en het eerste kwartier zag ik het somber in. Hij hing steeds verkeerd om op de fiets, net zoals hij met de hoge zijwieltjes deed. Maar opeens had hij het door, en na een uurtje fietsen komt hij al heel behoorlijk de straat door.
Het rechtdoor fietsen gaat goed, hij mist nog wel een paar essentiele basisvaardigheden: sturen, remmen, op- en afstappen. Maar per 100 meter zie ik het vooruit gaan, dus met veel oefenen komt dat wel goed.
En wat vreselijk leuk, om m'n kind zo te zien groeien op z'n fietsje. :-) (trotse mama :-))

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.