Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Vic

Vic

18-05-2009 om 09:27

Make-up

Vanaf welke leeftijd mogen jullie dochters make-up gebruiken? Mijn dochter (deze week 10) wil heel graag maar ik heb gezegd dat ik er nog over na moet denken. Eerlijk gezegd vind ik de brugklas vroeg genoeg om met opmaken te beginnen, maar ik zie buiten schooltijd wel vaak opgemaakte klasgenootjes. Ik heb zelf geen make-up, dus dochter kan ook niet incidenteel wat van mij lenen. Ze heeft wel nagellak gekregen (en dat vond ik al heel wat ;-)

Rieneke van der Graaf

Rieneke van der Graaf

18-05-2009 om 10:28

Liefst vanaf de brugklas. maar helaas...

Als het aan mij zou liggen, zou mijn dochter pas make-up krijgen als ze in de brugklas zou zitten. Op de basisschool vind ik dat echt niet nodig.
Helaas.... toen ze 5 jaar werd, kreeg ze op haar kinderfeestje make-up. De afspraak is dat ze dat alleen op zondag op mag, en dat ik dat doe. Gelukkig wordt het meestal vergeten.
Afgelopen sinterklaas was het weer raak. Ze kreeg als surprise een kaptafel, waar diverse dingen van Yves Rocher op geplakt waren. (Cadeautje was wel iets anders.) Nog meer van die rommel dus.
Zo'n 2 maanden geleden hadden we vrienden met hun dochters op bezoek. Hun oudste dochter (Jaar ouder dan mijn dochter) en mijn dochter zijn toen de badkamer ingedoken om met make-up te rommelen. Vol trots vroeg die dochter: "Mooi he?" Ik heb geantwoord dat het ik het lelijk vond. Dat ik make-up bij kinderen echt niet mooi vind. (Beetje bot...) Dat koppie.....
Overigens heb ik zelf wel wat make-up, maar ik gebruik het bijna nooit. Als ik het al gebruik, is het mascara en/ of lippenstift. Ogenschaduw helemaal incidenteel.

Rieneke van der Graaf

Rieneke van der Graaf

18-05-2009 om 10:30

Dochter

Dochter is trouwens net 8 jaar.

kokkertwaiffie

kokkertwaiffie

18-05-2009 om 10:31

Hier...

Mijn dochter van net 12 gebruikt sinds een jaar of 2 af en toe make up, maar dat gaat niet verder dan lipgloss en nagellak. En die nagellak dan in een niet al te opvallend kleurtje, eigenlijk is het meer een glimlaagje met een heel licht tintje. Sinds een paar maanden gebruikt ze die lipgloss iedere dag. Soms voor een feestje wat oogschaduw maar meer nog niet.

Ik vind het prima als ze volgend jaar in de brugklas wat vaker oogschaduw en evt. mascara gebruikt, zolang het maar een beetje "naturel" blijft, niet enorm opgeschilderd zeg maar.

Misschien is jouw dochter ook al helemaal blij met een leuk lipglossje? Of wil ze méér?

Gewoon wat experimenteren

Ik vindt jullie reacties anders ook enigzins overdreven....Wat is er op tegen om voor 'iets bijzonders' je een beetje op te maken??
Hier een 15 jarige (ja die maakt zich op, overigens alleen mascare dus dat valt dan wel mee toch?) en een 11-jarige. Ik heb er geen enkel probleem mee mocht 11-jarige make-up op willen, maar weet allang zeker dat ze dat toch niet gaat doen. Die is 's morgens nog veel te slaperig...Oudste begon ook pas écht met make-up in de 2de. Dus zelfs nog ná de brugklas. Een beetje optutten voor 'iets' bijzonders vindt er juist 'bij' horen. Voor optredens helemaal. Dan sta je vaak vol in het licht en lijk je helemaal een levend lijk zonder make-up. (Sorry, maar dat vindt ik gewoon), voor gewone voorstellingen van amateurs of proffesionals worden zelfs de mannen dik in de sminck gezet, dus als kinderen dat ook willen lijkt me dat doodnormaal. Mijn kinderen geven ook voorstelllingen en ze hebben zich gewoon aangepast aan de rest en voor voorstellingen hoort make-up daarbij. Dat maakt het 'af'. Ook als ze pas 7 zijn.
Zelf gebruik ik ook alleen mascara (moet wel, mijn wimpers zijn lichtblond, dus anders heb ik onzichtbare wimpers), iets wat mijn kinderen geërfd hebben trouwens.
Ik denk ook niet dat het goed is zo negatief te doen over make-up. Maak er toch niet zo'n halszaak van, doe er normaal over, dan wordt de drang erna ook niet zo groot.
Experimenten deden ze hier wel, zo nu en dan, bij een verkleedpartij of als ze een huis-optreden deden (een of ander dansje) en dan erna weer gewoon alles eraf. Net zoiets als verkleden, mag dat dan wel? Zo zie ik het.
Heeft hier prima gewerkt. Ik zou niet graag met zo'n opgedirkt kind aan de hand over straat lopen...
groeten albana

ayla

ayla

18-05-2009 om 13:53

Ria, waarom niet

er is een groot verschil bij een 7 jarige of die met make up een podium op gaat of de straat op. Bij een voorstelling op een podium hoort het erbij. Wij hadden afgelopen weekend een dansvoorstelling. Alle kinderen, ook de kleuters, kregen wat makeup op. Een beetje glitter oogschaduw boven de ogen, wat lipgloss en de dametjes stralen helemaal. Ik zie daar echt het probleem niet van. Als je kinderen leert dat make up iets is voor speciale gelegenheden dat het veel mooiere is met mate en daarbij ook veel beter voor je huid kan het best. Ook voor 10 jarige

Puck2

Puck2

18-05-2009 om 16:21

Ook brugklas

Ook ik vind de brugklas vroeg genoeg, maar Puckdochter (7) mag van mij met vriendinnetjes wel gewoon lekker spelen en experimenteren met make-up. We hebben de afspraak gemaakt dat ze alleen voordat ze weer naar buiten gaat het er weer afhaalt. Ook op een luie zondag als we niets doen en alleen lekker thuis blijven mag ze best wat van mijn mascara gebruiken soms. Maar ook dan: komt een vriendinnetje vragen om te spelen dan gaat het er eerst af.

Nog een anecdote

Nog leuk verhaaltje over make-up en kinderen...
Jongste ging laatst met wat gym-genootjes naar de mac-donalds voor een ijsje, was afgeproken, op de terugweg van gym. (dan fietsen ze er langs en ze hadden een gratis bon.) Allemaal 10,11,12-jarigen. Leuk toch samen een ijsje eten? 1 van de meisjes dook toen ze net binnen waren eerst de w.c. in (de anderen haalden een ijsje, ook voor haar) en kwam volledig opgedirkt eruit...tot grote hilaiteit van de anderen. Jongste vondt het nog wel zielig, maakt ze zich helemaal op omdat ze 'uit' is en grinnikt de hele groep. Maar volgens jongste was de make-over ook niet écht geslaagd...ze zag eruit als een 'pipo'. Toen ze naar huis gingen moest trouwens alles er weer af. Toen bescheurde helemaal de hele groep zich van 't lachen. Want het 'mocht' niet van d'r moeder. Geen wonder dat het er niet uit zag...
groeten albana

Jade

Jade

18-05-2009 om 19:25

Make-up.....

Mijn dochter heeft als kleuter nep make-up gekregen, die heeft ze niet veel gebruikt. Wel de lipgloss, dat vond ze wel leuk en ik ook wel (alleen thuis en bij een verjaardag of zo).

Ze gebruikt bijv. mascara en lippengloss bij het Kerstontbijt of op de disco die in maart werd gehouden (vanuit school geregeld: er was een nep ijsbaan en op een zaterdagavond organiseerden ze een schaatsdisco, dus ja dan moet je natuurlijk make-up op;-))

Wat mij betreft maakt ze zich elke dag op als ze naar de Middelbare School gaat, naar hou ik bijv. foundation en rouge tegen. Ze heeft zo´n mooie gladde huid en om dat onder te smeren met foundation of poeder (rouge) vind ik zonde.

Annet

Annet

18-05-2009 om 22:06

Hier in groep 8 bijna alle meisjes

Mijn dochter zit in groep 8. Ze is de enige die niet elke dag mascara op heeft. Zij gebruikt het alleen af en toe bij speciale gelegenheden.
De rest dus elke dag. Zo op het oog gebruiken ze ook meer dan mascara, maar ik ben niet zo'n kenner.
Dochter zegt dat zij de mascara niet nodig heeft. Haar oogharen zie je zo ook wel. (donker type). En ze vindt het teveel gedoe. Ze is wel heel precies op haar nagels. Die worden gevijld en gelakt (in zeer gedekte kleuren). Ze mag zich van mij uitleven op haar teennagels qua kleur.

En hier

dochter van 12 mag naar een klassefeestje of met feestdagen wat mascara op,lipgloss ( naturel)gebruikt ze sinds haar elfde.
als ik in haar klas kijk zie ik meisjes die elke dag zwaar in de make up zitten,ik vind het een triest gezicht,het zijn net kinderlijfjes met een volwassen hoofd erop,geen gezicht.

Vic

Vic

19-05-2009 om 09:09

Dat gaat dus niet gebeuren ;-)

Zoals ik het nu voorzie mag mijn dochter echt niet opgemaakt naar de basisschool. Het idee! Een kleurloze lipgloss of roze labello vind ik dan nog wel acceptabel. En misschien moet ik toch overstag gaan om haar een make-updoosje te laten kopen (zo'n verzameldoos met lippenstift, oogschaduw, rouge, etc), voor zon- en feestdagen. Het is al regelmatig gebeurd dat ik haar ophaalde van een partijtje en dat ze dan compleet 'toegetakeld' was met zwart oogpotlood, lipstick en rouge. Mascara lijkt me niet handig, dan zitten er binnen no time zwarte vegen op haar bril. Ook dat voor de brugklas dus, want dan wil ze (ook al) lenzen.
Wel lastig hoor, om je kinderen klein te houden ;-)

Maar je moet het ook 'leren'

Met die anecdote bedoelde ik ook dat dat meisje júist omdat ze het niet 'mag' en dus stiekum doet eruit zag als een 'pipo'. Ik denk dat het helemaal niet zo simpel is om je goed op te maken, zeker niet als je het 's ochtends doet als je nog maar net wakker bent.
Hier heeft oudste ooit zo'n bevlieging gehad van make-up, ik denk ook in groep 8. Alleen maar omdat 'iedereen' dat deed...Nou het was maar korte vreugde. Het was d'r veel te veel gedoe om dat 's morgens te doen. Ze vroeg gewoon op d'r verjaardag aan anderen make-up en tsja die kan je het ook moeilijk 'verbieden' niet? (o.a. aan klasgenootjes) maar omdat ze die make-up nu eenmaal had ging ze wel meer experimenteren, zo thuis. Als ze niks te doen had...of gewoon voor d'r zelf. Niet als ze weg ging, maar gewoon als ze thuis bleef. Een keertje erg veel op (de hele mikmak) en dan aan ons laten zien, wat vinden jullie ervan? Nou, niet mooi dus...Je bent net een barbiepop. Ja dat vondt ze zelf ook wel dus.En 's een keertje alleen oogschaduw (gruwelijk met blonde wimpers en zonder mascare) en zulke dingen. Ze 'leren' daar wel van om zich 'normaal' op te maken. Ze zien zelf dan wel wat wél leuk staat en wat niet leuk staat. Soms dirkte ze zich op en haalde alles er weer af en dan nog maar 's. Daarna was het een hele tijd over, tot dus de 2de. Maar toen wist ze in ieder geval wat leuk stond en niet. Dat lijkt me stukken beter dan dat ze stiekum zich staan op te dirken als een pipo ergens op een w.c. Want daaruit blijkt de onervarenheid wel.
Ik heb véél liever dat ze thuis een beetje experimenteren onder ons toezicht dan dat ze als ze eenmaal de leeftijd hebben en je het niet meer tegenhoud uit onervarenheid er een overdreven opgedirkt gezicht van maken.
Toen ze eenmaal écht begon met elke dag mascara (wat d'r zeker niet misstaat door die blonde winpers) zat het er dan ook meteen 'goed' op, ondanks d'r slaperigheid 's morgens.En donker oogpotlood daar begint ze niet aan, want dat weet ze allang dat dat haar belachelijk staat omdat ze zo blond/wit is.
Ik denk dat het al helemaal geen item is als je oudere kinderen hebt. Jongste expirimenteerd met de make-up van oudste. En zelfs buurmeisje doet mee.
Onder bezielende leiding van oudste trouwens die hun wel even zal vertellen wat belachelijk en leuk is. Erg leerzaan. Ik zie al voor me dat jongste ook zo zou staan te klungelen ergens, bbrrrr.
groeten albana

MaximeM

MaximeM

19-05-2009 om 09:45

Eerst zon en feestdagen...

Hoi,

Rond 10 jaar begon hier de interesse voor make-up. Toen gebruikte ze het alleen thuis en naar school mocht het bij het kerstdiner en bij van die dansoptredentjes die ze weleens deden. Práchtig vond ze het.
Pas in groep 8 begon ze voorzichtig met lipgloss en een beetje mascara, maar ook niet iedere dag, want dat was gedoe. Nu zit ze in de tweede en doet iedere dag mascara op... en soms ook niet, als ze bijvoorbeeld bijna te laat komt... dat maakt haar dus niet uit, om dan ineens onopgemaakt op school te komen.

Verder dan dat gebruikt ze dus niet.

Maxime

Vic

Vic

19-05-2009 om 09:50

Leren

Natuurlijk 'moet' je het leren, maar dat kan dan toch ook als je 12 bent? Eerlijk gezegd zou ik zelf ook niet weten hoe mijn dochter zich zou moeten opmaken. Ze is al heel mooi van zichzelf, met een heel blanke huid, sproeten en blauwe ogen. Zelf ben ik donker, en die ene keer in het jaar dat ik eens iets opsmeer is het roze/rode lippenstift en zwarte mascara + potlood.
Ik vind trouwens ook niet dat bij blonde wimpers mascara persé zou moeten. Als je gewoon op die manier bent 'gebouwd' is dat toch goed?

Puck2

Puck2

19-05-2009 om 10:04

Of spelen

Hier is het niet eens zozeer het "leren" maar meer spelen. Lekker tutten met een vriendinnetje.

MaximeM

MaximeM

19-05-2009 om 11:26

Mijn idee

Ik denk dat de meeste moeders die het niet zo nodig vinden dat hun dochter make-up gebruikt dit zelf soms ook weinig tot nooit gebruiken? Dus jij zelf kan vinden dat make-up niet nodig is, maar als zij dat nou leuk vindt?
Ik vind wel dat je dan een leeftijdsgrens mag hanteren, maar ik zou dat zo rond de 12 jaar doen, zodat ze niet als enige uit de klas geen make-up 'mag'. Je kan ook zeggen dat ze wel mascara en gloss mag en de rest (nog) niet...en dan kan ze dat zo een beetje uitbouwen, mocht ze dat graag willen. Smaken verschillen nou eenmaal en ik denk dat het je toch niet gaat lukken om een dochter van make-up af te houden als jij dat persoonlijk niet mooi vindt. Er zijn ook meiden die zich als gothic kleden en opmaken, gelukkig doet mijn dochter dat niet, maar ik denk ook niet dat ik haar daar op die leeftijd nog vanaf kan houden (13 jaar?) zonder echt puber-drama's te krijgen.
Tot een bepaalde leeftijd gaat het allemaal op de manier die de moeder leuk vindt en op een gegeven moment gaan ze zich toch meer losmaken, en ik denk zelf dat hoe minder je mag van thuis hoe meer ze willen losmaken (en dus uitbundiger make-up gaan gebruiken...) (let wel; uitzonderingen daargelaten natuurlijk)
Ik laat het meeste wel oogluikend toe en tot nu toe wil mijn dochter geen rare dingen, en uiteraard zou ik alles tot mijn normen en waarden zoveel mogelijk bijsturen. (bijvoorbeeld geen piercings op allerlei plaatsen) Ik ben trouwens blij dat de naveltruitjes en piercings hier allang weer 'uit' zijn.

maxime

picobello

picobello

19-05-2009 om 11:50

Verjaardagsfeestje

dochter, toen 9, was ook heel erg met make-up bezig. Is echt een "meisjes"meisje en dat heeft ze dus echt niet van mij. Ik gebruikt geen make-up en weet eigenlijk ook niet echt hoe je dit het beste kan doen.
Maar omdat dochterlief zichzelf nogal toe takelde, heb voor haar verjaardagsfeestje en schoonheidsspecialiste uitgenodigd. Die heeft met de kinderen, tussen 9 en 11 jaar, heerlijk gewerkt met de make-up. Veel uitgelegd hoe je het gebruikt, welke kleuren bij je passen, wat je dus niet moest doen.
Geweldig, groot succes, dochter ziet er niet meer uit als een clown, maar weet ook dat make-up nog niet iets is voor school of elke dag.
En af en toe gaan ze lekker uitproberen met elkaar en het ziet er nog leuk uit ook.
school accepteerd geen make-up dus die discussie heb ik dus niet.

Jade

Jade

19-05-2009 om 15:30

Picobello (ot)

wat een leuk idee voor een verjaardagsfeestje, zo leren ze inderdaad dat het niet nodig (en dat het vooral niet mooi is) is om er als Pipo de clown eruit te zien;-))

Dendy Pearson

Dendy Pearson

19-05-2009 om 15:32

Mijn dochter (6)

heeft helaas ook make-up. Had ze aan haar klasgenootjes gevraagt voor haar kinderfeestje en helaas ook van iedereen gekregen:-)
Ze mag hier thuis ermee spelen, ziet er ook vaak als een pipo uit. Maar buiten de deur wil ik het niet hebben en dat denk/hoop ik vol te houden tot de middelbare school, net als de oorbellen.

Dendy

Vic

Vic

19-05-2009 om 15:57

Oorbellen

Haha daarvan had ik gezegd dat ze die mocht op haar 16e. En toen ging ik twee maanden geleden overstag omdat ze (na heel veel jaren les) haar zwemdiploma had gehaald.

Maylise

Maylise

19-05-2009 om 17:33

Niet voor de brugklas

Ik vind make up ok vanaf de brugklas. Mijn tweede dochter wilde ook al heel jong zich opmaken en dat mocht niet echt van ons. Binnenshuis ok maar niet naar school. Daar nam ze genoegen mee. Thuis experimenteerde ze graag met make up en dan als ze naar buiten ging deed ze het af.

Toen ze in de brugklas zat had ze inmiddels een aardig voorraadje make up maar van mijn man mocht ze het niet dragen want die vond haar nog te jong, vond het niet staan en vond dat ze daarmee verkeerde aandacht uitlokte. Dochter wilde het wel heel graag en droeg dus wel make up buitenshuis maar dan in het geheim. Ze maakte zich dus op school op en deed het dan weer af voor ze naar huis kwam. Iedereen was zo tevreden. Behalve als ze vergat de make up er af te halen en ze ruzie kreeg met haar vader.

Mijn jongste dochter van 12 heeft nog niet heel veel belangstelling voor make up. Ze heeft nu wel lipgloss en dat vind ze geweldig. Haar oudere zusje maakt haar soms op en dat vind ze dan heel leuk. Naar school draag ze geen make up en daar vraagt ze ook niet om.

Maylise

Jemig

Ik zit nog niet zo in dit onderwerp omdat mijn kinderen nog jong (6 en 3) zijn maar ik schrik ervan dat het vanaf de brugklas al normaal is om je dagelijks op te maken. Ik ben misschien van de oude stempel wat dat betreft, want ik mocht vroeger geen make up gebruiken op mijn 16e. Daarna nam de behoefte behoorlijk af moet ik zeggen. Pas nu ik de 40 ben gepasseerd gebruik ik het vaker. Maar jonge meisjes van 12 al " opschilderen" vind ik droevig. Ik ben het eens met de man van Maylise, het geeft een bepaald signaal af. Een soort uitkomen voor je vrouwelijkheid en daarmee sexuele aandacht krijgen. En dat vind ik zorgelijk met 12/13 jaar. Maar misschien groei ik daar nog in, mijn dochter is pas 3. En eerlijk gezegd zie ik ook peuters met nagellak waar ik echt van gruwel! Ik wacht rustig af wat er komen gaat maar weet alvast waar ik me op kan voorbereiden. Heb nog even gelukkig.....

MaximeM

MaximeM

20-05-2009 om 14:55

Geen opschilderen joh

Hoi,

Een heel groot deel van de klasgenoten van mijn dochter maakt zich op, en eigenlijk allemaal alleen een beetje mascara en soms eyeliner, meer niet. Ze lopen er echt niet opgeschilderd bij. Ik vind het leuk staan en het komt beslist niet 'hoerig' over. Mede doordat ze hele gewone kleren aan hebben, leuke spijkerbroek, bloesje, staart in het haar en dan een beetje opgemaakte ogen. Er zullen beslist ook ergens uitzonderingen rondlopen, maar die heb ik hier nog nooit gezien hoor.

Maxime

Dochter 11

bijna 12 zit in groep 8 en daar maakt maar 1 meisje zich op, vorig jaar in die combigroep was het bijna heel groep 8 die er zo bij liep.
Dochter doet allee met een feestje wat lipgloss op. Ze heeft pas net haar haren los "ontdekt " :)
Eerst was het altijd een staart of een frotknot.
Wel maakt ze zich al jaren op met en vriendinnetje als spel. Dan zien ze er ook echt uit, en hebben ze de grootste lol. Na een half uur wassen ze het er wer af en klaar. Over straat zo....echt nie roept dochter!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.