Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Mina

Mina

16-02-2012 om 22:30

Mijn zoon (11) is geslagen door marokkanen

Mijn zoon kwam vandaag thuis nadat hij bij een vriendje had gespeeld en zei -extra stoer om niet te huilen- :"Ik ben in elkaar geslagen door Marokkanen!", en pakte vervolgens de afstandsbediening.
Na mijn "heh, wat?" wilde hij wel vertellen wat er was gebeurd. (Waarbij hij natuurlijk wel in tranen was.)
Hij was met een vriendje of vijf in een speeltuin geweest, toen er twee redelijk opgefokte leeftijdsgenootjes kwamen, die duidelijk op mot uit waren. Die twee zochten ruzie en de vijf probeerden te sussen met wat basisschooltechnieken als "peace man" en dat soort taal, maar waarschijnlijk ook gepaard met het jonge-haantjes-gedrag van achtste-groepers. Vervolgens tackelde één van de twee onrustzoekers de kleinste van mijn zoons vrienden en maakte mijn zoon eenzelfde tacklebeweging terug naar die jongen. Daarop kreeg mijn zoon enkele stompen in zijn gezicht, met bloedlip en buil op zijn slaap tot gevolg. Toen de twee bloed zagen, hebben ze de benen genomen. Zoon en vrienden liepen toen snel een politiewagen tegen het lijf en hebben hun verslag gedaan. De politieagent heeft hun verhaal en hun namen genoteerd en is gaan zoeken naar de ruziezoekers.
Maar wat is nu mijn vraag? Ik weet het niet zo. Hoe ik moest reageren op mijn zoon? Ik heb natuurlijk al gereageerd. Hij ligt nu te slapen en zijn kwetsures zijn nihil. Zelf ben ik redelijk geschokt: dit is de eerste keer dat iemand aan mijn zoon heeft durven komen. Ik ben ook geschokt en bezorgd over zijn reacties: "Het lijkt wel alsof de helft van de mensen Marokkaans is." "Waarom zijn Marokkanen zo gemeen?" Ook zocht hij mijn goedkeuring over zijn eigen gedrag en die heeft hij grotendeels gekregen.
Ik vindt het heel naar voor mijn zoon en zijn vrienden dat ze geweld mee hebben gemaakt. Heel erg. Niet vanwege de pijn, want ze hebben met schaatsen en spelen vaak wel ergere pijn meegemaakt. Maar dat iemand expres op zijn hardst zijn vuist tegen je kaak slaat, dat hakt er wel even in.
Hoe moet het nu met mijn "mooie linkse" opvoeding?
We kijken samen en lachen samen om Hans Teeuwen. We bespreken het en ook wat slecht is aan generaliseren. Waar de grenzen liggen tussen humor en beledigen en kwetsen. En het gevaar van generaliseren.
Mijn zoon is nog heel jong. Elf pas. In één middag is hij bereid op Wilders te stemmen, bij wijze van spreken. Hij gelooft mij nu nog, als ik zeg dat twee Marokkanen niet zijn beeld van een heel bevolkingsdeel mogen vormen. Maar zijn tienertijd staat voor de deur. Hij zal ongetwijfeld nog meer vervelende dingen meemaken. Hoe voorkom ik dat hij gaat generaliseren, als hij en zijn (toekomstige) vrienden dergelijke dingen (gaan) meemaken? In deze stad (Amsterdam) zijn de lastpakken helaas voornamelijk uit diezelfde bevolkingsgroep.
Bah, ik ben er best kapot van,
Mina

Ef

Ef

16-02-2012 om 23:37

Natuurlijke reactie

Ik vindt het wel een natuurlijke reactie van je zoon; hij is boos en daarbij hoort dat hij gaat generaliseren. Ik zou er nu ook niet teveel tegen in gaan, dat betekend natuurlijk niet dat je er in mee moet gaan, maar hij heeft er nu recht op om flink boos te zijn en daarbij misschien ook "onredelijk".
Ik herken het ook wel; als ik last heb van een bumperklevende Audi, vind ik alle Audirijders a-sociale zakken, als er in mijn woonplaats een echtpaar wordt aangereden door een dronken Pool, vind ik alle Polen zatlappen, als een bejaarde op hoge toon eist dat mijn zwangere vriendin voor haar opstaat in de bus, vind ik alle bejaarden egoistische krengen. Als mijn zoon gelagen zou zijn door jongens van marokaanse afkomst zou ik ook in de eerste instantie niet zo redelijk en genuanceerd reageren.
Wacht tot de boosheid is gezakt en dan kan je volgens mij gewoon vertrouwen op je opvoeding en de nuance die je hem al die jaren hebt bijgebracht.

Ik vindt trouwen dat je zoon wel heel adequaat heeft gereageerd door de politie te waarschuwen.

Maylise

Maylise

17-02-2012 om 01:30

Hitte van het moment

Natuurlijk denkt hij niet gelijk enorm genuanceerd net na het gebeuren. Hij is nog helemaal onder de indruk. Over een paar dagen als het allemaal wat gezakt is dan komt die nuance ook wel weer terug.
Jongens vechten soms wel eens en het kan allemaal gebeuren maar het is ook heel normaal dat hij er erg van onder de indruk is. Hij is nu gewoon boos. Morgen ziet hij het vast al weer anders.
En hij heeft het inderdaad verder prima aangepakt met de politie.

Quote

Ik kwam op ted.com deze quote tegen:

“The single story creates stereotypes, and the problem with stereotypes is not that they are untrue, but that they are incomplete. They make one story become the only story.”

Misschien staat hij hiervoor open als de eerste emotie en schrik wat gezakt zijn. Sterkte, narigheid allemaal.

skik

Tja

er zijn ook blanke jongeren die van molesteren houden, ook aziaten, zwarte etc.

Het maakt volgens mij voor het fysieke leed ook niet uit wat de kleur is van de aso die zijn handjes niet thuis kan houden.

Ik herinner mij trouwens van de middelbare school een groepje meisjes (blank) die ook wel eens op de vuist gingen, ook van dat aso volk, ordinaire types waren het ook.

Margriet*

Margriet*

17-02-2012 om 22:19

Izar

Waaruit concludeer je dat Mina haar zoon niet op een gemengde school zit? Ik lees Amsterdam dan is dat statistisch gezien wel een grotere kans.
Overigens ben ik het verder wel met je eens dat kinderen op een gemeleerde school horen te zitten juist voor het wereldbeeld en op microniveau de buurt/dorp waar je in leeft.

Kaaskopje

Kaaskopje

17-02-2012 om 22:38

Trekt wel bij

Persoonlijk vind ik het niet erg dat hij in zijn boosheid het beestje bij de naam noemt. Het waren rot-Marokkanen. Ik vind niet dat je in het kader van anti-Wilders sentimenten álles moet omzetten naar politiek correcte taal. Met de opvoeding die hij genoten heeft heeft hij als basis dat hij iedereen de kans moet geven en dat komt als het goed is wel weer naar boven.
Wij hebben in het verleden ook een aantal vervelende akkefietjes gehad. Een meisje die mijn dochter bedreigde (meerdere keren) en in de struiken geduwd heeft en twee meisjes die bedreigend overkwamen op mijn dochters. Mijn dochters waren snel onder de indruk van dat soort vertoon. Mijn dochters durfden de straat niet op als die meiden rond ons huis cirkelden. Het ene meisje was half Turks, de andere meisjes volledig 'afro'. Dat gegeven heeft mijn dochters nooit in negatieve zin wat hun afkomst betreft beïnvloed. Ze hadden in het verleden vaak vriendinnen van gemengde afkomst. Met een paar zijn ze nog steeds bevriend.

Mina

Mina

17-02-2012 om 23:33

Vandaag op school besproken

Dank jullie voor de reacties.
Het ziet er naar uit dat het allemaal wel los gaat lopen, inderdaad. Ik heb vanmorgen de juf even kort ingelicht, omdat zoon en vriendjes klasgenoten zijn. ik was bang dat het op het schoolplein misschien een beetje een wild verhaal zou worden, waarbij de jongens elkaar konden ophitsen en de juf begreep dat. Ze heeft de jongens hun verhaal laten doen en het vervolgens met de hele klas besproken. Naar wat mijn zoon er van vertelde was het een gesprek naar mijn hart, waarbij veel klasgenoten ook hun bijdrage konden doen. Het werd een ongepland uurtje maatschappijleer.
Heel nuttig, want mijn zoon zit inderdaad op een tamelijk witte school en wij wonen, net als het gros van de klasgenoten, in een niet speciaal witte buurt, maar wel een Marokkanen-arme buurt.
Nogmaals dank voor jullie meedenken en meeleven. Ik denk niet dat dit muisje snel nog een staartje gaat krijgen (politie?), maar mocht dat toch gebeuren, dan laat ik het jullie weten.
Groetjes,
Mina

Idd contact

Het zou inderdaad echt helpen als je zoontje ook "echte" marokkanen zou kennen.Maar alleen zo van het nieuws en dat ene incident zal zijn beeld zeker niet kunnen veranderen (ook als jij allemaal positieve verhalen verteld).

ik probeer het beeld dat zoon heeft van autochtone nederlandse moeders (racistisch, hypocriet, leugenaars)ook bij te stellen. dat lukt enigszins door naar onze eigen vrienden en aangetrouwde familieleden te verwijzen.

succes ermee!

Wen er maar aan

Dit is de harde realiteit in Amsterdam, Mina. Ook al proberen wij onze kinderen tolerantie mee te geven ze zien de werkelijkheid met eigen ogen. Wij wonen in Oud Zuid en alle speelpleinen en speeltuinen zijn het domein van de Marokkanen geworden.
Mijn zoon van 10 jaar kan hier niet alleen buitenspelen. Zelfs als je er als ouder bij bent en die jongens aanspreekt op vervelend gedrag, krijg je een grote bek.
Ik kan wel blijven volhouden dat iets rood is, maar als het in werkelijkheid blauw is zullen mijn kinderen nooit geloven dat het rood is.
Al zal ik natuurlijk altijd proberen te nuanceren.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.