Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lollita

Lollita

23-08-2009 om 11:36

Motiveren kind met leesproblemen

Mijn jongste is net 7 geworden en begonnen in groep 4. In groep 3 waren er al grote problemen met het leren lezen en schrijven. Zelf ben ik begonnen met logopedie en in de vakantie is hij getest op dyslexie. De uitslag komt binnenkort.

Maar...hij moet veel oefenen om vooral het schrijven beter onder de knie te krijgen. Waar hij vorig jaar het nog leuk vond, is het nu een enorme strijd om hem aan het werk te krijgen.

We hebben al belonen geprobeerd, samen met hem, geprobeerd om "leukere" oefeningen te zoeken. Maar het werkt allemaal maar eventjes.

Hij zit zelf vooral met het feit dat hij het oneerlijk vindt dat hij dit probleem heeft. Alle andere kinderen spelen lekker en hij "moet" werken. 's Avonds oefenen is niet succesvol want dan is hij erg moe en dan wordt het nog moeilijker.

Hebben jullie een idee hoe we hem weer gemotiveerd krijgen???

Zelfde probleem gehad

altijd problemen om thuis te lezen, ben toen naar school gegaan en afgesproken dat we thuis niet meer standaard lezen omdat dit altijd spanningen met zich meegaf, school is toen iedere dag apart gaan zitten met haar om te lezen, had zelfs aangeboden als er niemand was om onder schooltijd naar school te komen en dan zelf te lezen met haar, dit werkte goed omdat het onder schooltijd was.
Thuis zijn we toen gaan lezen als ze er zelf mee kwam en heb haar in de bibliotheek zelf boeken uitlaten zoeken wat ze zelf leuk vond, ook al was het te hoog in avi, mijn motto was als je het maar leuk vind, nu gaat ze naar groep 8 en ze zal nooit avi uithalen maar ze heeft zin in lezen, doet het zelfs graag in eigen tempo.
krulleke

Tango

Tango

23-08-2009 om 13:48

Niet teveel thuis

Ik zou zeker niet teveel thuis oefenen, dat werkt inderdaad averechts. Bovenstaande tip van op school oefenen vind ik erg goed. Ik zou even overleggen wat school kan doen en of je dan echt nog thuis iets moet doen. Thuis moet hij gewoon lekker kunnen spelen. Met Tangodochter (gaat nu naar groep 5) heb ik dit probleem eind groep 3 ook gehad. Toen een tijdje 's avonds samen gelezen, om de beurt een bladzijde. Ze vond het niet echt leuk, maar kwam toch wel verder hierdoor. Toen ze eenmaal aardig op niveau zat zijn we ermee gestopt. Op school leest ze nu prima, thuis zelden.
Ik zou ook eerst de uitslag van het dyslexie-onderzoek afwachten, zodat je wat meer gericht kunt oefenen daarna.

Balletmama76

Balletmama76

23-08-2009 om 19:02

Niet thuis oefenen, maar...

...boeken kopen of bij de bieb lenen, die hij interessant vindt.

Bij dochterlief zijn het hondenboeken. Hierbij let ik minder op AVI dan op het verhaal zelfst.

Zij is stapel op "Wolf"-boeken en deze krijgt zij dus ook van ons.

Als kinderen het niet interessant vinden, doen ze ook de moeite niet om te lezen. Is bij volwasene echter ook zo - ik zal een wiskunde-boek bijvoorbeeld oersaai vinden.

Maar een boek, dat ze interessant vinden, voelt niet als "oefenen".

Guinevere

Guinevere

23-08-2009 om 21:30

Doorzetten

Hmm, ik zit er toch iets anders in. Hier ook een zoon die niet zo lekker leest. Net 7, AVI-1 gehaald en ook naar groep 4. Ik heb wel een vermoeden van lichte dyslexie. Wij hebben de hele zomervakantie zitten oefenen. Mijn idee is dat ie het niet leuk zal blijven vinden zolang het moeizaam gaat. En met veel oefenen gaat het makkelijker dus wordt het leuker. Hoe wij 'm gemotiveerd hebben? Met enkele verwijzingen naar kinderen die beslist niet slimmer zijn, maar wel beter lezen, en met 5 euro beloning per gehaald AVI-niveau. Deze zomer zijn we dus 2 AVI-niveau's vooruit gegaan, AVI-3 gaat nu soepel. Die tijdsinvestering was het mij en zoon beslist waard, hij is apetrots en 10 euro rijker.
Ken je deze site? http://meesterdany.classy.be/avilezen/menu.htm
Verder spelen bij zoon ook nog concentratieproblemen mee, dus wij hebben extra aan leeshouding en vinger bij de regel gewerkt. En ja, ik ben ook af en toe streng geweest als hij even geen zin had. Ik heb gewoon verwezen naar zijn goed lezende vriendjes.

Bij sommige

kinderen duurt het inderdaad wel langer voordat het beter gaat, bij ons ben ik wel een jaar lang iedere avond streng geweest en toch hielp dat niet ze ging niet vooruit, ben met je eens dat je niet te snel moet opgeven,

krulleke

KGO

KGO

24-08-2009 om 09:53

Emailen om schrijven te oefenen

Hallo,

Onze dochter is ook net 7, net avi1 gehaald en nu over naar groep 4.
We hebben in de vakantie geoefend en haar een beloning gegeven voor elk boek dat ze uit las. In de vakantie werd ze uiteindelijk hierdoor gemotiveerd dat ze op een dag een heel boek uit las (voorlezen). De beloning was een aantal Zweedse kronen; we waren op vakantie daar en aan het eind van de vakantie kon ze van het verdiende geld zelf iets uitzoeken in de winkel aldaar. Helemaal blij was ze.
Verder hebben we haar nu thuis een email adres gegeven; daarvanaf kan ze mailen naar oma bijv. Die stuurt dan kleine mailtjes terug. Door het mailen moet ze lezen en schrijven tegelijk! Je zou ook kunnen afspreken met iemand die haar mailt dat ze een verhaaltje gaan maken via de mail. Elke keer een zinnetje erbij eerst door de een en dan door de ander.

Succes,

Karin

Zoon had ook geen interesse...

..in lezen. In het begin van groep 3 zat hij nog steeds met moeite zich door maan-roos-vis heen te slepen, thuis extra oefenen leverden ook spanningen op. Uiteindelijk zijn we begonnen met wat boeken boven zijn avi-niveau die qua thema wat meer bij zijn interesses lagen. Dat hielp bijzonder goed. Wat echt hielp was zijn verminderde slaapbehoefte uitbuiten. Zoon was gewend, als kleuter, om om 8 uur te slapen. dat bleek v.a. groep 3 veel te vroeg. Het slaaptijdstip hebben we echter aangehouden, daardoor begon hij zich te vervelen in bed, tegen die verveling hebben we hem telkens een boek aangeboden. Dat hielp als een trein. Nu, inmiddels groep 5, is hij een echte leesfreak die vaak zo lang en laat mogelijk door wil lezen.

Lollita

Lollita

25-08-2009 om 12:13

Update en reactie

Hallo,

Bedankt voor jullie reacties! Ondertussen hebben we de uitslag gekregen van de test en hij heeft dus dyslexie. Op zich nu wel een opluchting want nu kunnen we hier mee verder.

Vanmorgen nog met de juf gesproken en die gaf aan dat het best redelijk ging op school. Zij gaf ook als advies om niet al te veel thuis te doen omdat op school het tempo deze weken behoorlijk hoog ligt.

Kortom, ik heb morgen gesprek met logo en dan gaan we plan maken voor de toekomst.

Bedankt allemaal!
Lollita

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.