Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Guinevere

Guinevere

20-03-2009 om 22:23

Naar bed brengen-vraag

Tot welke leeftijd brengen jullie je kinderen naar bed? En wat doe je dan met hem/haar?
Dit vraag ik me opeens af omdat ik vanavond weer 40 minuten bezig was met het in bed krijgen van onze dik 6-jarige zoon. Ik dacht "Hoe lang ben ik hier nog zo'n groot stuk van mijn avond mee kwijt?". Om half 9 gingen we naar boven. Toen moest ie poepen. Duurde een eeuwigheid dus (20 minuten) voordat hij boven op zolder kwam, toen had ie wel al zijn tanden gepoetst. Intussen had ik op zijn bed één van zijn boeken zitten lezen trouwens. Pyjama moest nog aan. Kletskletsklets, duurde dus 5 minuten. Zijn waterbeker stond nog in de badkamer. Terug dus. Eindelijk kwam hij op het bed erbij zitten, toen heeft hij 10 minuten zelf gelezen en daarna heb ik nog 1 hoofdstuk uit de kleine kapitein voorgelezen. Toen ontdekte hij dat hij geen zakdoekjes bij zijn bed had. Halen. Nou, inmiddels was het dus al 21.10, en kon ik éindelijk naar beneden, pfff.

Vanaf ongeveer die leeftijd

Vanaf ongeveer 6-7 jaar liet ik ze vaak alleen naar boven gaan, zelf tanden poetsen, pyjama aan etcetera en als ze klaar waren riepen ze en dan ging ik naar boven om ze in te stoppen en voor te lezen. Overigens ook niet van de ene op de andere dag, eerst eens af en toe en langzaamaam steeds vaker. Dat instoppen heb ik zeker tot ze een jaar of elf waren trouw gedaan, daarna is dat er ook langzaam uitgegaan.

MaximeM

MaximeM

21-03-2009 om 08:28

Bij treuzelaars...

Hoi,

Ik breng nog steeds naar bed hoor (hij is 10) maar het wordt iedere keer korter en treuzelacties worden bestraft. Dus alles wat hij vandaag te laat naar bed is gegaan moet ie morgen vroeger. Dus in jouw geval zouden dat 40 minuten zijn geweest (maar door frequente waarschuwingen zorgt mijn zoon er wel voor dat dat niet gebeurt natuurlijk en ik doe echt niet moeilijk over 5 of 10 minuten) Inderdaad weet mijn zoon nu dat hij me mag roepen als hij alles gedaan heeft, plassen, tandenpoetsen, pyama aandoen. (en dat hoeft inderdaad geen 40 minuten te duren) Voorlezen doe ik niet meer, hij gaat een Donald Duck lezen of zet een luister-cd aan.

Maxime

5 en 8 jaar

Mijn kinderen van 5 en 8 jaar breng ik vaak tegelijkertijd naar boven. Meestal vertrekken we om een uur of 7.30 richting badkamer: wc en tanden poetsen, bij elkaar nog geen 10 minuten.

Vervolgens richting slaapkamer: pyjama aan, instoppen en zo: nog geen 5 minuten. De jongste lees ik even voor of ik zing een liedje, soms wil hij zelf een boekje "lezen": minuut of 5. Daarna ga ik op de bedrand van oudste nog even zitten kletsen en mag zij lezen tot een uur of 20.15 a 20.30 (maar dan zit ik beneden al lang aan de koffie!).

Ik ben dus ongeveer 20 minuten bezig om 2 kinderen in bed te krijgen. Soms mag de oudste wat langer opblijven en kleedt zij zichzelf om, kom ik na het tandenpoetsen naar boven om haar even in te stoppen. Dat instoppen blijf ik voorlopig nog wel doen, gezellig!

Marlies

Alvast pyama aan

ik doe bij mijn zoon van 6 de pyama al van te voren aan mag hij nog ff spelen,tv kijken,wat drinken ect,dan als ik de kleinste naar bed doe gaat papa tandenpoetsen,en moet hij aan plassen ,als ik dan beneden kom is hij klaar om naar bed te gaan en hoeven we alleen nog maar voor te lezen!Toch kan hij dan ook nog wel treuzelen hoor!!Hij wil nog wat water,nog ff wat vertellen,oja hij is toch ook niet zo lekker,maar ben niet langer dan een kwartier(is al lang) met hem boven.Doeik trouwens met mijn jongste ook al hoor de pyama alvast aan!!
Sraks van het zomer als ze savonds nog ff buiten spelen zal het misschien wel wat anders worden!
Ik vind het ook nog veel te gezellig om hem naar bed te brengen,ff afsluiten..

Mari

Mari

21-03-2009 om 12:14

Sancties

Ik had vroeger 2 ernstig treuzelende kinderen. Toen ben ik sancties gaan bedenken. Een eind tijd instellen, dus bij zoon (8) om 8 uur gaat het licht uit. Dus als hij wilt dat ik hem nog fatsoenlijk voor kan lezen, dan is het in zijn belang om op te schieten. Ik waarschuw altijd wel van te voren. Overigens moet ik er bij hem nog bij blijven en aansturen, anders gaat het nooit goed.

Heerlijk even tutten

Hier gaat het bedritueel als volgt. Om 19:30 ga ik met dochter ( 6 jr) naar boven, we kijken samen in bed een dokterserie, terwijl dochterlief haar pyama aandoet en haar tanden poetst. Nadat het programma is afgelopen leest zij me een bladzijde voor. Ondertussen is zoonlief ( 8 jr) bovengekomen en is zich gaan omkleden en zijn tanden gaan poetsen.
Ik lees eerst mijn dochter voor terwijl mijn zoon meeluisterd, daarna zoon terwijl dochter meeluisterd. Daarna gaat dochter naar beneden om pappa welterusten te wensen en gaat in bed liggen lezen. Zoonlief leest mij eerst nog 2 bladzijden voor en gaat daarna ook naar beneden om pappa welterusten te wensen en gaat daarna ook nog even in bed lezen.

Al met al ben ik ongeveer 50 minuten bezig met het bedritueel en ik moet eerlijk bekenen dat ik het heerlijk vind, beide kinderen even alleen.

Ik breng hem nog naar bed hoor

juist lekker :-)
Mijn zoontje is 6 jaar, tegen half 8 moet hij vast zijn pijama aan trekken en dan rond 8 uur gaan we naar boven, plassen poetsen en hop zijn bed in. Nog even de volgende dag bespreken (wie brengt me, wie haalt me, mag die mee of die mee LOL) en dan ons zoenritueel en slapen maar.
Hooguit n kwartiertje, soms wat langer maar meestal slaapt hij al als hij zijn kussen ruikt :-)

gula

Julia64

Julia64

21-03-2009 om 18:24

Bedritueel

Zoon is 7 (wordt in juni 8) en naar bed brengen is hier nog steeds standaard.
Eerst pyjama aan (beneden) of douchen, dan tanden poetsen (dat doe ik - of vriend - nog steeds, op advies van de tandarts) naar bed, voorlezen, en nog even kletsen, gezellig samen in de hoogslaper.

Uiteraard heb ik er niet altijd zin in, maar ik hoop eigenlijk dat het nog wel een tijdje duurt zo, vind het wel gezellig. Ik schat dat ik alles bij elkaar zo'n 20-25 minuten bezig ben met het hele ritueel (voor "ik" kun je ook "papa" lezen, natuurlijk).

groet
Julia

Jolijt

Jolijt

21-03-2009 om 18:31

40 minuten

zou mij aan het eind van de dag echt 30 minuten te lang zijn... Ik ben dan echt niet meer op mijn best. Als het startsein naar bed wordt gegeven is het uitkleden, plassen, water drinken, tanden (laten) poetsen.
Dan nog even voorlezen (soms boven, soms beneden) en wegwezen.
Tijd dat ik me ermee bemoei blijft beperkt tot voorleestijd (en een aanwijzing hier en daar), zo'n 10 minuten. Daarna mogen de kinderen die kunnen lezen zelf nog een half uurtje lezen (en daarmee is kunnen lezen hier heel belangrijk geworden..)
Poepen/drinken/zakdoeken moet in eigen tijd en niet als ze in bed horen te liggen...
Waarschijnlijk treuzelen ze hier niet omdat bedtijd echt het enige is waar niet aan gerammeld kan worden. Onze eerste ( nu 14 )was zo bewerkelijk dat ik de avond echt heel hard nodig had om zelf niet in te storten. Kinderen die naar bed zijn wil ik alleen zien als het dak eraf waait, zo zeggen we hier en warempel.... ze luisteren niet vaak maar daarnaar wel.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

21-03-2009 om 20:53

Laat?

Gaan jullie 6-jarigen altijd zo laat naar bed? Mijn dochter van 6 ligt er om 19.00 uur al in. Dan lees ik nog even, maar om 19.30 slaapt zij.
Overigens duurt het bij ons 10 minuten om haar in bed te krijgen. tandenpoetsen, washand over snoet en andere vieze lichaamsdelen en dan hup in bed.
Ik zou het erg vervelend vinden om de hele avond kwijt te zijn aan bedrituelen. Ben nu ook blij dat zoon van 3 maanden om 19.00 uur slaapt. Zo heb ik ook wat aan mijn avond.
Hier is regel: de dag is voor de kinders, de avond voor de grote mensen. Mijn dochter blijft ook in het weekend in principe niet lang op.

Dendy

Guinevere

Guinevere

21-03-2009 om 21:14

Ja, laat

Ja, die zoon van ons gaat er inderdaad altijd laat in. Ik zou 'm ook wel eens eerder in zijn bed willen maar dan is ie gewoon nog niet moe. Om 21.00 klaar zijn met het bedgedoe is normaal en ik besef dat dat behoorlijk laat is voor een 6-jarige. Elke morgen wordt ie uit zichzelf uitgerust wakker om ongeveer 7.15.
Ik denk dat ik morgen maar eens ga proberen hem zelf zijn pyjama aan te laten trekken en tanden te laten poetsen en naar de w.c. Als dat gebeurd is mag ie zachtjes naar beneden komen om te roepen voor het leesgebeuren. Roepen mag niet want het kost altijd al zo'n moeite hem niet als een wervelstorm naar boven te laten gaan. Ik zit er niet op te wachten dat ie zijn broertje wakker maakt tenslotte. Aan het leesritueel wil ik niet tornen, het is eigenlijk het enige moment dat we er standaard aan toekomen dat hij zelf leest en uitgebreid voorlezen is goed voor zijn taalontwikkeling. Bovendien heeft hij die tijd nodig om tot rust te komen.
Ik ga zijn pyjama morgen in de badkamer klaarleggen, anders vergeet ie dat ie 'm ging aantrekken en gaat met zijn auto's spelen.
Poepen mag hier trouwens gewoon in "mijn" tijd, dat ga ik niet forceren hoor, als ie moet, dan moet ie....
En natuurlijk bedankt voor alle leuke reacties!

koentje

koentje

21-03-2009 om 23:11

Ja...

poepen moet je, of je wil of niet. Bijzondere uitdrukking; in je eigen tijd...

Hier is een uitgebreid bedritueel dagelijks aan de orde. Daar stop ik mee als hij 18 is heb ik besloten. Maar het zou kunnen dat hij eerder aangeeft dat het niet meer hoeft. Dan zal ik met pijn in het hart afscheid nemen van dit ritueel.

dijota

dijota

22-03-2009 om 01:36

Regels

hoi,

Ik breng mijn dochter van 11 jaar nog naar bed! Hoor haar denk je dan.....
Herken het getreuzel....daar heb ik al gauw verandering in gebracht. Op tijd al vragen, wil je nog wat drinken, ga naar de wc dan gaan we zo naar boven. Tijd afspreken dat hij in bed MOET liggen, dus 20.15 uur naar boven, pyjama aan, tandenpoetsen binnen een kwartier, zoniet geen verhaaltje voorlezen, je doel moet zijn binnen 30 minuten hem ingestopt te hebben. Geen gehoor geven aan het rekken, want dat kunnen ze...hahaha.
De regel is 20.15 uur naar boven 20.30 uur verhaaltje, 20.45 slapen. Zoniet geen verhaaltje en direct slapen.
Het is voor beide even niet leuk als dit niet lukt maar wanneer hij inziet dat dit de regel is en bij op tijd klaar zijn wel gezellig door zijn moeder/vader wordt voorgelezen zal hij zich hier aan proberen te houden.
Dan heb jij vanaf 20.46 uur tijd voor jezelf!
Succes

Jolijt

Jolijt

22-03-2009 om 13:32

Haha koentje

daar had ik al aan zitten denken! Het ging me meer over het 20 minuten poepen; het lekker zitten rondkijken en een liedje zingen, terwijl mama met een boek zit te wachten..
Dat moet hier echt in eigen tijd. Geroep over nog wat drinken etc wordt hier niet gedaan.

Guinevere

Guinevere

22-03-2009 om 13:56

Roepen om drinken

Haha, roepen om drinken gebeurt hier niet hoor. Alleen móet er een beker water bij zijn bed staan voor 's nachts, hij is net een spons.
Als ik het nu voor elkaar krijg om alle leesdingen in 20 minuten te proppen, en 'm de rest in zijn eentje te laten doen, dan heb ik al een stuk meer avond. Of dat nu om 20.00 gebeurt of om 21.00 maakt me niet eens zoveel uit, ik schat in dat het over dik een jaar als ie 8 is allemaal al naar 21.30 is geschoven. En tegen zijn 18e hoef ik 'm vast niet meer voor te lezen (ik zal eens informeren in de rubriek "Jong volwassen" hoe de ouders het daar doen, haha).

Groeten Guinevere

Tja laat, wat is laat

als ik mijn zoontje eerder naar bed breng, slaapt ie om half 9 nog niet ;-)
Dus daarom maar tegen 8 uur, dan is hij binnen 10 minuten vertrokken, scheelt n hoop stress :-)

gula

Guinevere

Guinevere

22-03-2009 om 20:53

20 minuten

Ja, het blijkt toch echt in 20 minuten te kunnen en zoon kan zelfs zonder toezicht zijn tanden poetsen, naar de w.c., en mij roepen om te komen voorlezen zónder zijn broertje wakker te tetteren!
Die 20 minuten waren voor het aantrekken van de pyjama, 2 bladzijden zelf lezen en 4 pagina's Kleine Kapitein, dus niet slecht al zeg ik het zelf!

Salie

Salie

23-03-2009 om 11:04

Hier

Hoi,

Ja, wat is inderdaad laat? Of vroeg?:-)) Hier 2 kinderen, eentje van bijna zes en eentje van net 3. Ze gaan tegelijk. Meestal als het lukt gaan we om 18.30 uur naar boven. Wassen, pyama aan, tanden poetsen, wat wij overigens nog doen. Hier de regel, s'avonds poetsen wij de tanden en s'ochtends mogen ze zelf. Daarna leest de een mijn zoontje voor en de ander de ander. Als ik het alleen moet doen ben ik iets langer bezig, maar meestal ben ik om 19.15 uur beneden. Heerlijk.
Dochter van 6 heeft wel een tijd gehad dat we om de haverklap naar boven moesten, omdat mevrouw weer een knuffeltje kwijt was of om een onzin verhaal te vertellen. Nu vraag ik onderaan de trap wat er is. Niks bijzonders, dan ga ik niet meer naar boven. En dat weet ze nu. Zoontje slaapt meestal om zeven uur al.

Misschien moet je het duidelijker maken voor hem. Bijv. ik wacht op je kamer en als het zolaat ik begin ik met lezen, ben je niet op tijd, jammer dan. Morgen weer een dag. Zoiets.

Gr.Salie

hobbynolly

hobbynolly

23-03-2009 om 22:29

Vroeger beginnen met pyama aandoen etc?

Hier een dochter van 10. Ik laat haar al eerder op de avond wassen, tanden poetsen, pyama aandoen en een flesje water bij het bed zetten.
Zo doen we het al een aantal jaar.

Vroeger las ik haar dan voor,
tegenwoordig leest ze zelf een half uurtje.

Door haar zelf alle dingen van te voren te laten doen, ben je zo weer beneden.

Guinevere

Guinevere

24-03-2009 om 10:02

Gaat goed

Het gaat nu al een stuk beter. Het kost ons nu nog maar dik 15 minuten. Ik (of mijn man) hoef alleen nog maar een beker water neer te zetten en het boekenritueel te doorlopen. Jammer wel dat ie gisteren boven zo'n kabaal maakte dat zijn broertje wakker werd.
Ik had net even dat duwtje in de rug nodig van jullie, bedankt!

Gezellig

hij vindt het gewoon gezellig dat je er bent volgens mij! geniet daarvan, over een paar jaar mag je z'n kamer misschien niet eens meer binnen!

15-30 min

Hoi Guinevere,
Hier is zoonlief 7 en voorlezen hoort (nog steeds?) bij het naar bed gaan ritueel, dat aanmerkelijk korter is dan bij jou: hooguit een minuut of 20.
Ik lees altijd maar ongeveer 5 minuten voor, 1 tot 1,5 pagina, ongeacht of dan een hoofdstuk uit is of niet.
Het scheelt denk ik ook als je niet gaat zitten wachten tot hij klaar is met het toilet bezoek. Je zou ook kunnen bepalen dat de tijd die hij op het toilet doorbrengt, afgaat van de voorleestijd (of zelfleestijd). Ga niet in op allerlei onzinnige 'verzoekjes' of vragen op het laatste moment. Mijn zoon verzint op het laatst altijd een moeilijke vraag waarop ik standaard altijd zeg: 'dat zal ik je morgen allemaal precies uitleggen'. En hij komt er nooit op terug. ;-)

Guinevere

Guinevere

05-04-2009 om 21:44

Gaat beter

Het gaat steeds beter, zeker nu we pas boven komen als ie zo goed als klaar is voor het voorlezen. Jammer dat ie nog steeds niet aan de zomertijd gewend is, hij komt gerust nog beneden zemelen als het 22.00 is. Grrr, wie heeft die zomertijd bedacht?
We gaan ons nu maar eens richten op het aankleden 's morgens. Da's opeens ook zo'n feest, als ie ergens een stofje ziet liggen gaat ie daarmee spelen ipv zich aankleden. :-p

T Slingerland

T Slingerland

08-04-2009 om 08:55

Klinkt bekend

Wij brengen onze dochters van 8 en 10 jaar nog iedere avond naar bed, met verhaaltje. De jongste gaat om uiterlijk half 8 naar boven, de oudste een half uurtje later. De oudste is altijd in minder dan een kwartier klaar om naar bed te gaan, en krijgt dan ook een uitgebreid verhaal.
De jongste probeert zoveel mogelijk tijd te rekken. Uitkleden duurt een eeuwigheid (vijf minuten voor één sok!), tandenpoetsen ook (voor ze de tandpasta op haar borstel heeft zijn we zo weer vijf minuten verder), en dan moet dit nog even, en dan dat. Haar favoriete uitspraak: 'heb nou nog even GEDULD!' Regelmatig schiet het verhaaltje er bij in. De afspraak is dat ze 20 minuten krijgt om uit te kleden en te poetsen. Lukt dat haar niet; dan geen verhaaltje. Dat wordt dan drama, maar dat is dan haar probleem. Ik weet dat ze het makkelijk kan in 20 minuten, als ze maar wil. Maar leuk en gezellig is anders....

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.