Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Naar de basisschool, hoe bereid ik mijn zoontje voor?

Hallo,

mijn zoontje gaat na de zomervakantie naar de basisschool. Nu is hij erg gevoelig voor veranderingen en een vrij verlegen, gevoelig kind. Omdat een verandering van groep op het kinderdagverblijf niet goed is verlopen, kijk ik erg op tegen de eerste weken dat hij naar de basis school gaat....

Hoe kan ik hem het beste voorbereiden op deze veranderingen en ondersteunen ten tijde van....

graag tips....

estoos

Een keertje gaan kijken

Misschien is het een idee om alvast een keertje te gaan kijken op school voor de zomervakantie. Veel scholen hebben wel een kijkochtendje voor de kindjes die direct na de zomervakantie starten. Probeer je eigen onrust in ieder geval niet aan hem door te geven, dat voelen ze haarfijn aan. Als hij al een keer een paar uurtjes geweest is met jou erbij dan weet hij een beetje wat er van hem verwacht wordt.
Succes

Janeway

Janeway

13-06-2009 om 20:44

En misschien

Even naar school gaan of bellen en vragen of je kind 4x een halve dag mag gaan wennen. De meeste scholen hanteren dat beleid. Maar omdat je natuurlijk zit dat hij na de vakantie pas gaat kan het zijn dat het anders gaat. Gewoon bellen en uitleggen. Ook is het tijdje geleden dat je kind overgegaan is bij het kdv (zeer waarschijnlijk baby/peutergroep)En mijn ervaring(pedagogisch medewerker) is dat kinderen het best wel moeilijk kunnen hebben bij het wennen van baby naar peutergroep maar dat ze meestal met 4 jaar geen problemen hebben om naar school te gaan..

Rafelkap

Rafelkap

14-06-2009 om 08:22

Ook

voor stoere peuters is de kleuterschool een grote stap (en als het je eerste kind is: ook voor de ouders). Mijn zoontje was de eerste 3 keren wennen (halve dagen) doodop van alle indrukken. Kijk dus goed naar je kind en bouw de eerste tijd rustig op.

Vertellen

Onze dochter lijkt ook gevoelig voor veranderingen en had ook een moeilijke periode op het KDV. Ze is in de zomervakantie jarig en gaat dus na de zomervakantie echt naar school.

Mijn " strategie" is om haar regelmatig (maar ook weer niet dagelijks)kort eraan te herinneren wat er gaat gebeuren (als je vier bent ga je naar school, volgende maand ga je naar school, morgen ga je naar school)en steeds een beetje uitleggen wat dat is en wat er gebeurt (is net als de club (KDV)). Als er weer een kindje op de club vier werd was dat een mooie aanleiding. Daarnaast vooral de leuke kanten vertellen(speelgoed, andere kindjes) maar ook hoe lang ze daar (zonder pappa of mamma) blijft en wie haar weer op komt halen. Door het vooraf uit te leggen was ze de week voor de eerste wendag wel wat van streek, er ging echt iets gebeuren maar werd het ook wat vatbaarder voor haar. De wendagen zijn super verlopen, ze werd zelfs boos dat ik haar kwam ophalen, ze wou blijven! Overigens denk ik dat ze via het KDV ook vanzelf aan het idee is gewend, er zijn de laatste maanden zoveel vriendjes en vriendinnetjes vier geworden dat ze vanzelf ook wel beseft dat het haar ook gaat gebeuren.

Het is natuurlijk maar afwachten hoe het gaat na de zomervakantie maar voorlopig roept ze om het hardst dat ze naar school MAG als ze vier is. Ik kan alleen maar hopen dat het zo goed blijft gaan en nu nog verzinnen wat er leuk is aan de tandarts....

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.