Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

koentje

koentje

22-03-2009 om 12:31

Neefje kijkt zelf in koelkast

Er was er eens een neefje, die ging naar de verjaardag van zijn tante Jetje, samen met zijn moeder. Neefje is 11 jaar.Er is lekker gegeten en dan komt er nog een toetje. Neefje wil wel een bakje vla en krijgt deze ook. Ondertussen gaat het gesprek in volle gang door natuurlijk, want het is gezellig. Dan ziet Tante Jetje neefje ineens voor de koelkast staan met de deur open. Jarig Jetje kijkt een beetje vreemd op maar dan zegt zijn moeder tegen Jetje:' Ja, Hij vond deze vla niet zo lekker, dus zei ik tegen hem dat hij maar even in de koelkast moest gaan kijken of er nog iets anders was'

A Wat vinden jullie hiervan?
B Hoe zouden jullie hierop reageren?

Minnie

Minnie

22-03-2009 om 13:54

Ik zeg altijd al..

..pak zelf maar wat uit de koelkast. Ik vind het fijn als mensen zich thuisvoelen bij mij. Dus koelkast, fruitschaal en koektrommel zijn openbaar.

Mijn reactie zou waarschijnlijk zijn: check wel de datum op het pak even (want hier gaat nog wel eens wat over de datum ;))

Minnie

Guinevere

Guinevere

22-03-2009 om 14:03

Antwoorden

A Wel errug vrij, ik probeer mijn kinderen toch bij te brengen zoiets eerst te vragen
B Ik zou met stomheid geslagen zijn. Hoewel ik meestal wel tegen mijn volwassen gasten zeg dat ze weten waar de koelkast is, verwacht ik niet dat allerlei kinderen in mijn (koel)kasten gaan kijken. In dit geval zou ik het erbij laten zitten, omdat de moeder het heeft aangegeven en het nou ook weer niet zó'n big deal is. Wel gek dat ie gewoon iets anders mag kiezen als het eerste dessert niet bevalt trouwens.

antwoorden nav guinevere

A Hij had toch gevraagd? Aan zijn eigen moeder, die vervolgens zij dat hij maar even in de koelkast van zijn tante moest gaan kijken. Daar kan dat neefje niets aan doen.
B. Ik voel me ook wel zo vrij in het huis van mijn zus of schoonzus dat ik zelf of mijn kinderen daar in de koelkast mogen kijken. Het jongetje was 11, dus niet piepklein. Overigens had ik als tante ook eerst even gecheckt of hij de vla lekker vond voor ik het voor hem in een bakje had gedaan.
Trouwens, door het hem zelf te laten regelen kon het gesprek aan tafel mooi gezellig door gaan!

Lastig

Mezelf kennende had ik wel n opmerking gemaakt denk ik. Ik zou liever hebben dat ma of pa in de koelkast kijkt, dan neefje zelf.
En al heeft hij het wel aan zijn moeder gevraagd, er kan dan toch ook even n vraag richting het jarige jetje?

gula

Holiday

Holiday

22-03-2009 om 17:45

Van mij mag het

Ik vind het mooi opgelost. Kind vind de vla niet lekker, zegt dit tegen zijn moeder. Zijn moeder voelt zich thuis bij de gastvrouw, wil haar niet lastig vallen en zegt kijk maar even in de koelkast.

Ik vind het heerlijk en helemaal prima als mijn schoonzus dit doet.
Vooropgesteld dat het zo is gegaan he.

Wat zijn jullie allemaal aardig!

Ik zou dit echt niet leuk vinden.

Ik zou ten eerste eigenlijk wel willen dat dat neefje aan mij zou melden dat hij 't niet lekker vindt, dan kijk ik wel even of ik nog iets anders heb. Ik zou dus eigenlijk van zijn moeder verwachten dat zij haar zoon naar mij door verwijst. Nee, ik zou dit echt niet prettig vinden!

Maar nu dan de vraag hoe ik hierop zou reageren: ik zou waarschijnlijk op het moment dat ik hem zie staan naar hem toe lopen en vragen wat hij zoekt, en hem iets aanbieden (als ik nog iets anders in huis zou hebben tenminste, die kans is klein). Ik zou er niet later over beginnen, dat is het me ook weer niet waard.

Ik wil toch nog wel een beetje regie hebben in mijn eigen huis!

Erykah

Monique D*

Monique D*

22-03-2009 om 18:54

Hangt van de relatie af

Bij de een is de koelkast openbaar terrein (pak maar zelf wat uit de koelkast als je iets wil hebben), bij een ander is dat niet zo. En dat is een kwestie van aanvoelen.
Bij een feestje bij mij thuis doe ik er niet moeilijk over. Als ze wat nodig hebben dan weten ze die koelkast te vinden. Scheelt mij ook weer een loopje..
1. Wat ik hiervan vindt is dat het van de relatie afhangt tussen tante Jetje en moeder. Als mensen bij haar in de koelkast dingen mogen pakken is dat geen probleem. Als dat nooit de gewoonte is dat gasten zo maar iets uit de koelkast kan pakken dan vind ik wel dat de moeder dat even kan vragen aan tante Jetje.
2. Hoe ik zou reageren? Bedoel je als ik ook als gast daar zou zitten? Ik zou niets zeggen, maar dat is ook weer afhankelijk van de situatie. Als het daar gebruikelijk is dat mensen zonder meer van de koelkast gebruik kunnen maken zou ik niet reageren. Maar als het niet de gewoonte is zou ik wel vreemd opkijken omdat ik het dan wel vrijpostig van de moeder vindt om haar zoon naar de koelkast te sturen omdat de vla hem niet bevalt. En, afgezien van de gewoonte of iedereen in die koelkast kan duiken of niet, is overleg met tante Jetje wel op zijn plaats. Er kan ander vla in die ijskast zijn, maar dat kan voor een andere bestemming zijn.. en dan is het niet leuk als hij de vla die hij in de koelkast vindt zonder meer wordt opengemaakt terwijl het eigenlijk niet de bedoeling is.

koentje

koentje

22-03-2009 om 20:29

Tja...

Bij tante Jetje is het heel normaal dat je uit de koelkast een drankje pakt, zodat tante Jet lekker blijft zitten. Dus daar ontstaat misschien grijs gebied. Maar tante Jetje vindt het toch een andere zaak als het over vla gaat.
Het Neefje valt inderdaad niets te verwijten. Maar de zus van tante Jetje is in deze wel erg vrijpostig vind ik. Het is zelfs zo dat de zoon van tante Jetje het bij haar niet mag doen, zomaar de koelkast opentrekken om zelfs maar drinken te pakken. Die is wel ietsje jonger, maar toch...

Holiday

Holiday

22-03-2009 om 21:14

Ik vind het nog steeds doodnormaal

"Bij tante Jetje is het heel normaal dat je uit de koelkast een drankje pakt, zodat tante Jet lekker blijft zitten."

Als het zo normaal is dat je bij tante Jetje iets uit de koelkast mag pakken, moet je niet gek opkijken van deze aktie. En wat is het probleem. Misschien wilde het neefje wel een bekertje yoki inschenken als alternatief voor de vla. Wie zegt dat hij gelijk aan de bak met pudding zou zijn begonnen. Misschien wilde hij even kijken en dan vervolgens aan tante Jetje vragen, mag ik deze...(vul in vla, yoki, pudding). Of was hij al bezig om de koelkast leeg te eten?

margje van dijk

margje van dijk

22-03-2009 om 22:02

Ja, dat gebied is te grijs

Als het bij tante Jetje normaal is drinken te pakken, ja, dan vind ik die vla ook normaal, net als Holiday.

Dan is het inderdaad een vaag gebied en zou ik, als ik jou was, er ook maar niet alsnog een punt van maken.

Je had je verbazing onmiddellijk kunnen laten merken door een suggestief "Zo hee, dat is assertief" of iets van die aard te kunnen laten vallen, maar nu is het dat moment wel voorbij.

Tenzij je er nog eens met je zus over komt te praten, dan zou je het ook nog eens kunnen noemen.

Maar ach, waar gaat het over, laat gaan, zou ik zeggen.

Margje

Marmar

Marmar

22-03-2009 om 23:34

Dat zou hier dus niet gebeuren.

Tja, misschien ben ik niet aardig? Maar als er hier gegeten wordt, ook als er gasten zijn, gebeurt dat aan tafel. En dat gaat er helemaal niemand rondlopen en zelf wat uit de keuken of koelkast pakken. Ook kinderen niet. Totdat we uitgegeten zijn.
En als er iets niet bevalt, dan kan dat rustig worden gezegd. Ook als een kind zelf eerst voor die vla had gekozen maar het kennelijk tegenviel. Dan zorg ik zelf wel voor een alternatief, als dat er is.
Het zou me overigens ook opvallen als het kind het bakje vla niet met smaak opeet. Ook als het druk is besteed ik juist aan de kinderen relatief veel tijd tijdens het eten. Vraag ze, hoe ze iets vinden. Niet goed, komt er gewoon wat anders. Dat hoeft niet via de eigen moeder.
Maar goed, incidentjes kunnen gebeuren. Daar zou ik verder geen punt van maken maar wel iets van zeggen in de geest van 'gewoon even vertellen' oid.

Maylise

Maylise

23-03-2009 om 12:12

Hangt van zoveel dingen af

Mijn schoonzusjes en hun kinderen zijn hier dusdanig thuis dat ze inderdaad rustig kijken in de kasten wat we hebebn. Laatst at een schoonzusje bij ons en haar jongste vond wat we aten niet lekker. Na het eten stond schoonzusje op en twee minuten later stond ze in de keuken alsnog voor haar dochter een alternatief te koken. Dat is wel weer het andere uiterste :)
Ik vind het verder niet erg. Het is ook de relatie die we hebben. Ze voelen zich hier gewoon thuis en zien ons huis als een verlengde van hun huis. Mijn ene schoonzusje die alleenstaand is komt de halve week hier aanwaaien om mee te eten. Als ze een keer te laat is en we hebben al gegeten dan haalt ze ook zelf rustig van alles uit de koelkast om te eten.
Mij grote ergenis is dan ook dat ik regelmatig misgrijp :)

Maylise

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.