Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Niet kunnen slapen

Hallo,

Mijn dochter van 11 jaar kan de laatste weken heel moeilijk inslapen. Ze moet om 21u naar bed, maar ligt dan vaak om 23u nog wakker. Ze piekert niet, is niet verdrietig, maar kan gewoon niet slapen. Ze is dan wel moe, maar vindt haar slaap niet. Iemand tips wat ik kan doen? Of herkent iemand dit?

kaatje66

kaatje66

20-06-2009 om 10:37

Geen tips

Geen tips wel herkenning. OOk onze dochter moet om 21.00 uur naar bed. Maar we weten gewoon dat ze niet kan slapen. We horen haar naar de toilet gaan, rommelen in haar kamer en tot slot naar beneden komen, verdrietig omdat ze niet kan slapen. Bang dat we boos worden omdat ze nog niet slaapt. We laten haar nu voortaan maar proberen om te gaan slapen, lukt dit niet, dan even naar beneden een kopje thee en dan weer naar bed. Zelf probeert ze ook van alles. NOg even tv kijken, lezen, sommetjes uit haar hoofd leren om zo toch in slaap te kunnen vallen. Haar vriendinnetje heeft hetzelfde probleem. Haar moeder vroeg aan mij of onze dochter ook zo slecht sliep. Misschien zijn ze wel aan vakantie toe. Ik laat het nu maar op zijn beloop en hoop dat het weer goed komt. We maken er geen strijd meer van. Dit resulteert toch maar in boosheid en verdriet.
groetjes en succes jaatje(66)

Mamba

Mamba

20-06-2009 om 15:09

Gelezen

Toevallig net vandaag in een oude j/m gelezen: een uur voor het slapen gaan geen tv of computer meer. Het blauwe licht van deze apparaten zorgen ervoor dat de aanmaak van melatonine geremd wordt (als ik het goed heb hoor), in ieder geval krijgt het lichaam niet de signalen dat het tijd is om naar bed te gaan. Verder is het belangrijk dat een kind genoeg vitamine D per dag kan aanmaken, van enkel kunstlicht gaat een kind ook slecht slapen. Een kamer moet verder helemaal donker zijn, bij voorkeur verduisteringsgordijnen en ook opletten of de standby lampjes/ verlichting wekker niet te fel oplichten.
Toevallig gelezen in 'het puberende brein' maar ook uit ervaring is dat prepubers (heb nog geen pubers, dus weet niet hoe het met hun zit) steeds moeilijker in slaap komen.

Mamba

Talia

Talia

20-06-2009 om 20:16

Cd-speler

Misschien cd-tje aan met dierengeluiden/new agemuziek? Dat werkt bij de kinderen van een vriendin van mij heel goed. Als mijn oudste dochter niet kan slapen, neemt 1 van ons even de tijd om met haar een fijne herinnering op te halen (meestal strand :) ) en daaraan te denken en zich echt voor de geest te halen (warm zand onder je voeten, zon op je vel, lekker door de golven lopen), zodat ze ontspant en rustig wordt. Verder niet te fanatiek proberen, dat werkt averechts. Misschien een nog een half uurtje lezen en pas om half tien proberen te slapen?

Groet, Talia

Lhena

Lhena

20-06-2009 om 21:28 Topicstarter

Goed idee

die cd-speler. Misschien helpt dat wel. En nu je het zegt, ik zette als tiener ook vaak een muziekje op om in slaap te vallen... Heb zo hele conferences van Toon Hermans van buiten geleerd. ;)

Lou

Lou

21-06-2009 om 21:01

Nog een idee

Naast de muziek en de verduisteringsgordijnen, die al veel kunnen helpen: ontspanningsoefeningen. De makkelijkste gaat als volgt. Ze ligt op haar rug met haar ogen dicht en jij praat. Praat zacht en rustig. Je zegt: voel je voeten. Denk niet aan je voeten maar voel ze. Voel hoe zwaar ze zijn. Ontspan je voeten. Voel je onderbenen. Voel hoe zwaar ze zijn. Ontspan je onderbenen.

En zo ga je haar hele lichaam langs. Haar gezicht doe je in delen: voorhoofd, ogen, wangen, tong, kaak, alles stuk voor stuk ontspannen.

Je kunt op het eind ook nog haar hersens doen, die willen ook uitrusten namelijk. Alle gedachten en plannen mogen gaan liggen uitrusten.

Ze mag ondertussen wel bewegen, maar alleen langzaam, zonder het gevoel van zwaarte te verliezen. Tijdens de oefening niet terugpraten, dan ga je namelijk kletsen.

Het kost even wat tijd maar het is heerlijk als iemand je zo in slaap weet te sukkelen met een zachte stem. En ook al slaap je daarna niet, dat geeft niet! Het gaat om rust, niet om slaap.

Na een paar keer kan ze het ook zelf proberen. Waarschijnlijk met iets minder effect (het is altijd leuker als iemand tegen je praat) maar ze kan het wel proberen.

groet,

Lou

tirza

tirza

27-06-2009 om 22:20

Yoga

Mijn dochter van 7 kan ook zo vreselijk moeilijk inslapen.
10 uur half 11 is gewoon. Ze gaat wel gewoon rond kwart over 8 naar bed. Mag nog wat lezen.
Ze kan de rust heel moeilijk vinden. loopt te draaien, denken, rommelen etc. Ze heeft ook een concentratie stoornis. Dit zal er verband mee hebben.

Maar goed, wij gaan kinderyoga proberen.
Moet heel leuk zijn. Het kan haar helpen bij het beter leren concetreren, je afsluiten en je rust vinden.

Ik hoop dat het wat wordt. Het is soms echt sneu voor haar.

groetjes

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.