Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Ursula de Geer

Ursula de Geer

27-05-2009 om 11:21

Niet tegen papa zeggen

De laatste tijd heeft mijn zoon een paar keer aan mij gevraagd bepaalde dingen die hij mij vertelde, niet aan papa te vertellen. Nu gaat het over het algemeen over onschuldige dingen, (dingen die op school zijn gebeurd) waarvan ik dus niet snap waarom dat 'geheim' zou moeten zijn. Los daarvan vertelt hij ook regelmatig deze dingen (die ík dus niet aan papa mag vertellen) zelf aan hem.
Maar goed, het is ook wel eens voorgekomen dat hij iets vertelde waarvan ik niet zo goed wist wat ik daarmee aan moest en wat ik toch echt wel een punt ter bespreking met vader vond. Dit heb ik dan ook gedaan, met toevoeging dat het 'geheim' was.
Hoe dan ook, ik zit hier wel mee.
Ik wil het vertrouwen van mijn zoon natuurlijk niet beschamen. Als hij me iets in vertrouwen wil vertellen, vind ik dat hij dat moet kunnen doen. Maar aan de andere kant wil ik ook geen geheimen voor mijn man hebben en gaat het dus soms ook over dingen waar ik met hem over wíl praten. Daarnaast is er geen enkele reden waarom hij deze dingen niet zou mogen weten: papa en kinderen hebben een prima relatie, er is geen sprake van wat voor getroebleerde relatie dan ook. Dit wil ik echt benadrukken, voordat iemand met suggesties in die richting komt.
Ik heb misschien wel een idee waarom zoon dit doet: hij is heel aanhankelijk en zoekt manieren om maar zoveel mogelijk contact met mij te hebben. Misschien dat dit voor hem een manier is om mij aan hem te binden. Ik weet niet of dit erg duidelijk is, maar goed.
Anyway, vraag is dus: herkent iemand dit? Zo ja, waardoor zou dit kunnen komen? En wat doe je ermee? Bewaar je samen geheimpjes, of bespreek je alles met je partner? Etc.
Bedankt, Ursula de Geer

Ursula de Geer

Ursula de Geer

27-05-2009 om 19:03

Jessica

Bedankt voor je reactie. Was wellicht handig geweest als ik idd leeftijd van zoon had gemeld: die is 8. (Wel iets jonger dan de jouwe dus ;-)
Het gaat er bij hem echt niet om dat hij een preek zou kunnen krijgen, daarvoor gaat het om te onbenullige dingen. (Ik zou nu niet eens een voorbeeld kunnen noemen)
Maar hoe meer ik er nu over nadenk, hoe meer ik denk dat het willen bewaren van geheimen met mij, meer zegt over mijn relatie met hem, dan over zijn relatie met zijn vader. Misschien wil hij mijn betrouwbaarheid testen of iets dergelijks?

assepoesje

assepoesje

28-05-2009 om 00:12

Hier vooral schaamte

Onze dochter is 8 en gek op haar papa. Toch benadrukt ze soms ook met klem: 'dat mag je aan niemand vertellen, óók niet aan papa'. Soms naderhand, als ik al iemand 'het verhaal heb gedaan' en zij hoort het ook (ik wil niet dat je dat vertelt).
Gek genoeg gaat het soms om dingen die ik ontroerend lief vind. Voorbeeld: we hadden afgelopen zomer een logeerkonijn. Ze zorgde heel goed voor hem. Op 'n gegeven moment mocht ze zelf een nachtje logeren. Ze belde toen naar papa: 'niet vergeten om Karel een wortel te geven, hoor !'
M.n. naar papa een ander voorbeeld: we waren op vakantie, vreemde plaats, veel mensen. Ik zag dat dochter naar een man liep en aan haar houding was te zien dat ze dacht dat dát papa was. Maar het was een vreemde man. Ze schrok, ik mocht het niet aan papa vertellen. Of die keer dat ze een 'ongelukje had': haar hele bed nat, of die keer dat er een libelle in de auto zat en ze bijna hysterisch panisch werd omdat hij ineens recht op haar af vloog....
Ik zit meteen te bedenken of het ook wel eens 'geheimen' zijn van andere orde, maar dat valt me nu niet meteen in. Ik respecteer haar vraag, maar (zoals al gezegd) het zijn geen zwaarwegende zaken die ik met partner zou willen bespreken.

koentje

koentje

28-05-2009 om 21:06

Ik denk

dat het vaak een beetje spelen is; het ontdekken van allerlei sociale manieren van omgang met elkaar. Dat kinderen gewoon willen uitproberen of ze dat voor elkaar krijgen.
Als het is om niet op je kop te krijgen van papa, dan denk ik dat je moet zorgen beter op een lijn te komen met elkaar.
En als je ermee zit of je hebt meteen al zoiets dat je vindt dat papa dat moet weten, dan moet je dat direct zeggen tegen dat kind. Dat papa nu eenmaal jouw grootste vriend is, of omdat hij zijn vader is, je het belangrijk vindt dat hij weet wat er aan de hand is. Of dat jij gewoon behoefte hebt omdat te delen; omdat je het belangrijk vind dat het goed gaat met hem/haar.(het kind)

Mathilde

Mathilde

29-05-2009 om 11:03

Hier niet meer

Mijn oudste (net 6) zei ook wel eens dat ik iets niet tegen pappa mocht zeggen. Ik voelde me daar onprettig bij, dus ik heb gezegd dat ze alleen leuke geheimpjes mag hebben voor pappa. Belangrijke dingen moet pappa ook weten, want die wil haar ook graag helpen. Ze heeft het al een hele tijd niet meer gevraagd.

Gehiempje delen

Er kan natuurlijk van alles achter zitten maar zo te horen (leeftijd en onderwerp van geheimen) denk ik eerder dat het iets heel onschuldigs is, zoiets wat Sukran noemde: gewoon samen met iemand een geheimpje delen. Hier ook op dezelfde manier samen een geheimpje delen of fluisteren met mij of zijn papa, waar de ander bij is. (overigens ook enig kind!)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.