Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Carolien

Carolien

08-10-2008 om 16:18

Nog twee jaar en dan is het zover... [naar het VO met 11 jaar]

Hallo,

Mijn oudste dochter is net 10 geworden (heel vroege leerling) en zit in groep 7. Als ik haar zo zie, kan ik me totaal niet voorstellen dat ze over minder dan twee jaar op het voortgezet onderwijs zit! Ze is nog heel klein (1.30 m.)en in vele opzichten nog zó kind...

Ze is een heel onzeker meisje. Pas sinds kort durft ze bijv. zelf even naar de Albert Heijn te fietsen voor een boodschapje. Let wel; het mag maar één dingetje zijn en ze moet ruim voldoende geld mee hebben. Daarnaast is ze gauw van slag als iemand iets onaardigs tegen haar zegt, ze raakt makkelijk in paniek van nieuwe, onbekende situaties, etc., etc..
Kortom, ze is naar ons idee (nog) totaal niet opgewassen tegen "de grote, boze wereld".

Wij proberen haar altijd veel complimenten te geven en haar aan te moedigen zelf dingen te doen, in plaats van haar van alles uit handen te nemen. Daarnaast zeggen we geregeld tegen haar dat het echt niet nodig is altijd en overal in uit te blinken (ze legt de lat voor zichzelf erg hoog), maar het helpt allemaal nog niet echt..

Kortom, ik zie het helemaal niet voor me, die middelbare school. Ik heb er haast spijt van dat ik haar niet een extra jaar heb laten kleuteren, maar dat was destijds helemaal niet aan de orde, ze deed het toen prima!

Ik moet er wel bijvertellen dat onze dochter geadopteerd is, en daar waarschijnlijk wel een kern van haar onzekerheid ligt.

Herkent iemand mijn ervaringen en wie kan mij meer vertellen over het eventueel laten zitten in groep 7 (groep 8 lijkt me al helemaal geen optie om twee keer te doen) of heeft andere tips?

Alvast bedankt,

Carolien

bibi63

bibi63

08-10-2008 om 16:33

Carolien

Ik snap je zorgen best wel, ook hier veel veel guppies in groep 7, waarbij je je echt niet kan voorstellen dat ze over een kleine 2 jaar naar de middelbare gaan. Wat betreft haar lengte: ik weet niet wat haar afkomst is, dus wellicht genetisch bepaald en zegt dus verder niets, wie weet zal ze altijd klein blijven. Daarbij heeft ze nog 2 jaar om in de lengte te schieten EN zich te ontwikkelen. Ik sta altijd verbaasd hoe de kinderen eind groep 8 ineens veranderd zijn. M.a.w. er is nog niets om je zorgen over te maken. Wat betreft laten blijven zitten in groep 7: dat is alleen maar een optie als ze niet mee komt en slechte cijfers haalt. Anders is dat wat mij betreft een onzinnig idee. Uiteindelijk zit ze op school om te leren en dat dan op haar leerbaar niveau, dat ze nog kinderlijk is wil niet zeggen dat de stof niet aankan. Je kunt het haar dan ook niet aan doen om haar nog een jaar dezelfde stof te laten doen, als ze die voldoende beheerst.
Wacht gewoon af, komt tijd komt raad.
Groetjes,
Bibi

Carolien

ik heb een zoon die net (29 sept.) 14 is geworden hij zit nu al in de derde VMBO en ik maak(te) me ook zorgen over zulke dingen.

Ik merk dat het kind zich wonderbaarlijk red hoor maar nu zit hij dan in de derde tussen jongens die 15,16 en 17 zijn en nu is de belevingswereld wel heel verschillend tussen hem en de klasgenoten.
denk alleen maar aan uitgaan,bierdrinken en vrouwen.

En dat lijd hier nog wel eens tot verhitte discussie's
Mijn man en ik zijn wel van eming dat je hem niet overal bij vandaan kan houden anders is hij de aansluiting bij de kalsgenoten kwijt maar ik vind hem ook echt nog te jong om op zaterdagavond naar de disco te gaan waar ook drank geschonken wordt.

Ik denk dat dit niet het verhaal is wat je wil horen maar dit is zoals wij dit beleven sorry.

Z0nnetje

Z0nnetje

08-10-2008 om 18:27

Hier ook... zoon pas 9

in ons geval heeft zoonlief groep 5 overgeslagen en zit nu ook in groep 7 (combi 7/8). Hij is nog een halfjaar jonger dan jouw dochter.

Ook hij is gevoelig en snel geintimideerd door grote kinderen. Dat zal echt niet overgaan als hij een jaar ouder is, dat is al vanaf dag 1 zo.

Ook wij maken ons - naar steeds blijkt onterecht - zorgen over of hij het wel gaat redden. Het jaar overslaan heeft hij prima opgepakt, op alle vlakken.

Het probleem zit hem vooral in ons 'loslaten' zelf ben je nog niet toe aan de volgende stap, kind wel :-)

Toch zal het nooit een echte held worden, hij blijft voorzichtig maar komt er wel.

Ook wij maken ons dus 'zorgen' over straks, maar weten ook dat het echt wel goed komt. Een van de zorgen is dat hij straks 15km moet fietsen (enkele reis) om op de middelbare school te komen. Wij komen hier niet vandaan en vinden het echt een heeeeeeeeeel eind, geboren en getogen dorpsgenoten vinden het dus heel normaal, dat hebben zij zelf ook gedaan.

Heb vertrouwen in je dochter, het gaat echt wel goedkomen. En het duurt nog even, er kan echt veel veranderen in 2 jaar hoor!

Martien

Martien

10-10-2008 om 13:07

Ze gaan heel snel

Onze oudste wordt 11j in november en zit nu in het 6de lj (groep 8). Vorig jaar kon ik me ook totaal niet voorstellen dat ze naar het middelbaar onderwijs zou moeten. Ze is ook niet groot +-140cm. Ik vind dat ze zich toch aanpassen aan de medeleerlingen. Zelfs tov andere kinderen die in november jarig zijn, voelt ze jong aan. Als ik echter merk hoeveel ze veranderd is het afelopen jaar, ben ik ervan overtuigd dat het tegen volgend schooljaar goed komt.
Zij begint nu pas te mailen enzo. Zegt zelf dat ze geen behoefte heeft aan een gsm, maar wel blij zal zijn als ze er een krijgt, enz. Terwijl vele uit haar klas die dingen al ruim 1 zelfs 2j doen.
Groetjes

Carolien

Carolien

14-10-2008 om 12:07

Bedankt voor jullie ervaringen!

Ik reageer wat laat, sorry, heb een paar hectische weken achter de rug en had geen tijd eerder jullie reacties te lezen.

Ik ben blij te lezen dat jullie ervaren hebben dat ook zulke jonge kinderen (haar lengte is op zich geen issue hoor, 't was maar om even aan te geven wat een poppetje het nog is...) zich razendsnel kunnen ontwikkelen.
De juf van haar klas zegt dat ook en ik hou me er maar aan vast, al kan ik me er nog weinig bij voorstellen.

Het zal best kloppen dat ook wij als ouders er soms nog niet helemaal aan toe zijn om de volgende stap te zetten, maar dat is in dit geval niet aan de orde; we proberen haar juist heel erg te stimuleren om zelfstandig dingen te ondernemen, zoals zelf naar de bieb fietsen, een boodschapje doen, etc.

Ach, komt tijd, komt raad, zullen we maar zeggen.... we wachten af!!!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.