Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Prakje

Prakje

12-07-2009 om 19:29

Poepen op wc - probleem (bijna 6jr)

Zoon (bijna 6) poept al zijn hele leven in de luier. Heeft één keer op de WC gepoept op het KDV, hij was toen 3. Dit was blijkbaar geen positieve ervaring want daarna was alle motivatie verdwenen. Wat er precies zo erg aan was, dat wil/kan hij niet uitleggen.

We hebben eerdere pogingen gedaan om hem op de WC te krijgen, die zijn tot nog toe allemaal jammerlijk mislukt.

Nu een 'ultieme' poging... we hebben tenslotte 3 weken vakantie en gaan nergens naartoe :-) We zijn inmiddels 3 dagen verder en meneer heeft een paar halfslachtige pogingen gedaan om op de WC te blijven zitten, maar allen zonder succes.

Ik snap best dat het niet 1-2-3 gaat lukken, maar vraag me wel af hoe lang ik/wij dit vol moeten houden. Hij zal toch echt een keer moeten gaan...

Op de WC ligt de Nintendo voor hem klaar, naast voorleesboeken, Knex en ander speelgoed waar hij normaal mee speelt als hij in zijn luier poept.

Heeft iemand hier ervaring mee? Zo ja, hoe heb je het aangepakt? Hoe lang moeten we dit aankijken? Is het toen goedgekomen?

Alle tips zijn meer dan welkom!

Bedankt, ook namens zoon...

Hier ook

onze zoon is 4,5 jaar en hetzelfde probleem. Kan niet zeggen waarom maar wil niet op de wc poepen. Heb ook al van alles geprobeerd.
Ik lees graag mee voor tips.

Godelinde

Godelinde

12-07-2009 om 22:25

Ook!

Jemig, we zijn dus niet den enige! Zoon van 4j5m weigert pertinent op de wc te poepen (plassen gaat prima). Complicerende factor is een ernstige spraak-taalstoornis (hij is verder wel normaal begaafd), waardoor ik heel moeilijk achter de reden hiervoor kan komen. Maar zo te lezen weten jullie ook niet waarom het bij jullie kinderen zo moeilijk ligt? Ik heb vanalles geprobeerd in de sfeer van positief bekrachtigen/beloning in het vooruitzicht etc. Niks werkt. Hij heeft in totaal 2x op de wc gepoept (toevalstreffers volgens mij, hij was zittend aan het plassen en toen kwam er wat mee). Dit is alweer máánden geleden, en er zit totaal geen schot in.
Wie weet schuilt hier wel een oplossng voor anderen in: laat de jongetjes zittend plassen, misschien vergemakkelijkt dat een en ander.
Heb al met de orthopedagoog gesproken, en die weet het ook niet, dus ik ben héél benieuwd naar tips!

Prakje

Prakje

13-07-2009 om 07:58

Aanvulling..

Hier moet iedereen zittend plassen, heb mijn jongens (10, bijna 8 en 6) nooit leren staan :-) Ook vriendjes moeten van mij zitten op de WC, moet ik wel heel duidelijk in zijn, anders gaan ze rustig van zich af staan wateren.

Wij hebben een 'plons' WC, wellicht dat een WC papiertje helpt. Zal het vandaag proberen.

Overigens werd meneer net wakker en had in zijn luier gepoept. Het helpt niet echt mee dat hij 's nachts nog een luier draagt :-).

Hoop op meer tips... !

tnx

MaximeM

MaximeM

13-07-2009 om 13:45

Kadootjes?

Hier heeft mijn overbuurvrouw een hele berg speelgoedautootjes (gewoon die ze al had hoor) ingepakt en op de toilet neergezet (ze pasten heel mooi op een rand die ze in de toilet hebben) als haar zoontje zou poepen op de wc, dan mocht hij een kadootje uitpakken. Het hielp bij hun, wellicht iets om te proberen?

Maxime

Christientje

Christientje

13-07-2009 om 21:00

Hoe zitten ze?

Hoe zitten ze op de wc ? Bengelen hun voetjes ? (dat voelt heel oncomfortabel).
Christientje (zoontje van 6 met autisme en taalzwakte, die bekend is met poep- en plasproblemen)

Godelinde

Godelinde

13-07-2009 om 22:39

Tips tot nu toe

Het lastige hier is, dat hij het hele concept van poepen-op-de-wc lijkt af te wijzen. Dus allerlei zaken als speelgoed klaarzetten, gat-in-luier (geen gek idee verder trouwens, wie weet kan ik het later gebruiken), steun onder voeten, kan ik pas toepassen als hij het überhaupt zou willen overwegen om zich bij aandrang naar de wc te begeven (of zelfs zonder aandrang: hij komt er om te plassen, is geen enkel probleem, maar zodra hij aanvoelt dat ik hem er wil hebben ivm met een evt. poepsessie, weigert hij). Om te voorkomen dat eea erg beladen wordt, heb ik het onderwerp nu al een aantal maanden laten rusten. Maar ik vind het een groot probleem.
Hij weet dat kinderen van zijn leeftijd/uit zijn klas op de wc poepen, stelt zichzelf en ons ook in het vooruitzicht dat hij dat gaat doen ("straks"), maar er komt niks van. Hij knikt blij als hij de mooie onderbroeken ziet die hij mag dragen als hij op de wc poept (hij heeft ze ooit een paar weken gedragen, maar ik trok het niet meer om dat 3x per dag te verschonen), maar er gebeurt feitelijk niets.
Ik vind het steeds lastiger worden, andere kinderen beginnen het raar te vinden dat hij nog een luierbroekje draagt (zien ze soms per ongeluk).
Fijn dat mensen meedenken!

Geen tips, wel herkenning

Mijn zoon wilde toen hij 4 jaar was ook nooit op de wc poepen. Plassen ging goed (dag en nacht), maar bij het poepen moest een luier om. Ik heb alles uit de kast getrokken, boekjes gelezen, stickers, cadeautjes, krukje, toiletpapier in de wc, papier onder de billen houden, gat in de luier, gewoon geen luier aangeven en laten proberen, hij vertikte het gewoon. Hij poepte nooit op school of de BSO, hij kon het dus wel ophouden tot thuis.
Tot op een dag (4,5) hij het op school echt niet meer kon ophouden, dus toen moest hij wel. Gelukkig werd hij wel lief opgevangen door de juf, want hij liep wel tien keer op en neer naar de wc. Vanaf toen waren de luierbroekjes thuis ook op en is het goed gegaan.
Eigenlijk vanzelf dus. Succes ermee!
V.M.

rowan

rowan

14-07-2009 om 10:14

Hier nog steeds moeilijk

Hoi,
Mijn dochter is nu 5 en het gaat nog steeds moeilijk. Ze heeft tot 4 1/2 in haar luier gepoept, totdat we zeiden dat de luiers op waren en ze nu toch echt op de wc moest. Toevallig ging ze net in bad toen ze moest en was ze naakt. Ze kon natuurlijk niet in haar broek poepen en ging toen naar de wc. Wij hebben haar super geprezen en een beloning gegeven. Dat doen we nu nog steeds als ze op de wc poept. Maar op school of op de NSO gaat ze nog steeds niet. Als ze daar een hele dag moet zijn is dat dus wel een probleem. Ze houdt het op en soms komt er dan toch een beetje in haar broek. Door het lang op te houden komen er ook weer verstoppingsproblemen. We zorgen er nu voor dat ze iedere dag na het eten samen met papa of mama naar de wc gaat en maken er een gezellige boel van. We blijven net zo lang zitten totdat de poep komt. Je moet dit wel een beetje plannen zodat je op een tijdstip gaat, waarvan je denkt dat ze toch wel ongeveer zou moeten. Het blijft moeilijk. Maar langzaam aan gaat het steeds iets beter.
Rowan

D.B.

D.B.

14-07-2009 om 12:46

Poeppoli

Heel herkenbaar dit probleem! Onze zoon (wordt in oktober 5 en heeft PPD-NOS)had ook nog nooit op de wc gepoept. Had ook wat last van obstipatie (had hij zelf geen last van hoor :-))en is dus ook al een hele tijd aan de laxeermiddel (movicolon). Uiteindelijk doorverwezen naar de poeppoli in het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam.
Het heeft even geduurd, maar hij poept nu op de wc!! Tips: houdt een poepdagboek bij, zodat je weet wanneer je kind poept en hoeveel. Vnl de hoeveelheid is heel belangrijk! Wij kwamen er zo achter dat onze zoon een dag of 2/3 wat minder poept en daarna ineens een flinke hoeveelheid "loost". Dus laxeer opgehoogt, zodat hij regelmatiger gaat poepen. 2/3 keer op een dag op hetzelfde tijdstip verplicht naar de wc.( Bij ons om 12 uur, na schooltijd en na het avondeten) Een minuut of 3 (wekkertje op de wc) verplicht blijven zitten. Komt er iets, uitbundig belonen!! Komt er niks, geen aandacht aan schenken. Goed geprobeerd! Vooral geen negatieve aandacht aan het in zijn broek poepen schenken!
En, luier uit (dat vond mama het ergste, want dat zorgde voor veel vieze zooi helaas....)
Het heeft bij ons 3 maanden geduurd (consequent op vaste tijden naar de wc, elke dag poepdagboek bijhouden en wassen, wassen, wassen (zowel kind als broeken)tot we er bijna moedeloos van werden en toen ineens lukte het! We hadden op de wc ook een mand met cadeautjes gezet, met dingen die hij had uitgekozen. Heeft er weken gestaan, totdat hij ineens het licht zag! Hij poepte een keer en heel het huis ging uit zijn dak! Én hij kreeg een klein cadeautje! 10 min. later weer: "mama, ik moet poepen!" In een uur tijd 5 keer gepoept en dus vijf keer een cadeautje. Daarna ging het steeds beter, mits we er boven op blijven zitten. Volgens de psychologe van de poeppoli kan het wel een half jaar tot een jaar duren voordat het bij hem zo "geautmatiseerd" is dat het consequent op de wc zetten niet meer nodig is.
Het belonen voelt een beetje als afkopen, maar het werkt echt! Op een gegeven moment vergat hij wel eens een cadeautje en inmiddels zijn de cadeautjes op en heeft hij die niet meer nodig.Het mondeling, positief belonen wel. Het gaat nog wel eens een keertje mis en zeker in tijden van ziek zijn of moeheid, moet je goed opletten dat hij niet in zijn oude gedrag terug zakt.
Ik hoop dat deze tips iets helpen en dat het uiteindelijk gaat lukken.
Veel succes!!

Godelinde

Godelinde

14-07-2009 om 20:08

D.b.

Dank voor je tips, ik kan ze goed gebruiken! Het lijkt me een heel goed idee om hem regelmatig erop te zetten, even helemaal los van of hij nou moet of niet. Dat hebben we nog niet geprobeerd. En eigenlijk, als ik zo je verhaal lees, denk ik dat mijn zoon ook langdurig licht geobstipeerd is, hij poept heel vaak een klein beetje, soms dagen niet. Ik zie er enorm tegenop om die luier uit te trekken, hebben we een paar weken gedaan en dat was echt een ramp! Vaak meerdere keren per dag een poepbroek, echt heel naar. Maar goed, jouw verhaal geeft wel wat houvast.
Bedankt!
(vanaf morgen met vakntie, dus kan niet verder reageren).

Prakje

Prakje

14-07-2009 om 20:18

Bedankt... & aanvulling

Wij zijn ook bekend met broekpoepen... dit was met middelste zoon (toen 5 nu bijna 8)... hij is er vanaf gekomen door een strak schema en voorlezen op de WC. Na een jaar poepbroeken verschonen, was dit zo'n opluchting voor allemaal. Hij blijft gevoelig voor obstipatie, maar met een paar dagen 'schema' komt dat vaak snel weer goed.

Zoon 3 heeft geen last van obstipatie, als hij een luier aan mag dan poept hij keurig elke dag 'op commando' vlak voor we gaan aankleden 's morgens. Hier willen we dus vanaf. Niet meer in de luier, maar gewoon net als iedereen op de WC.

Op advies van orthopedagoog niet verteld dat in de luier poepen vies is, maar heel nuchter gesteld dat het op de WC hoort. Elke dag moet hij van ons 2x langer op de WC zitten. Inmiddels met een Nintendo en een voetenbankje blijft hij ook zitten.

Afijn... lang geleden heb ik hem een kado beloofd... dat wist hij ook nog :-)

We gaan maar stug door met 2x per dag op de WC en 'je best doen' is goed genoeg. Overigens poept hij niet in zijn broek, hij houdt de boel gewoon op.

ik hou jullie op de hoogte!

Bij ons alleen in luier

Het verhaal van op vaste tijden op de wc zetten lijkt me een heel goede. Alleen hoe doe ik dat dan als hij om zijn luier vraagt. Als hij namelijk geen luier krijgt houdt hij het 3 - 4 dagen op en dan raakt hij uiteindelijk verstopt. Dan ben ik verder van huis. Ik krijg hem zelfs niet eens met luier aan op de wc.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

14-07-2009 om 20:47

Hoe het hier ging

Onze jongste was zindelijk toen hij bijna drie jaar was. Hij weigerde toen ook op de wc te poepen, dat deed hij alleen maar staand, met luier aan. Op dit forum lazen we dat dit (zeker bij jongetjes) best vaak voorkomt, dus we hebben ons er niet al te druk om gemaakt. Hij raakte compleet overstuur als we hem wel op de wc zetten (ook met luier aan). "Ik ben er te klein voor!", zei hij steeds. Op den duur maar eens gevraagd wanneer hij wel groot genoeg zou zijn. "Als ik vier ben!"
En hij hield woord. Op zijn vierde verjaardag zei hij dat hij moest poepen. Toen ik een luier wilde pakken, riep hij verontwaardigd dat hij nu groot genoeg was voor de WC...

D.B.

D.B.

14-07-2009 om 22:21

Godeline

Goed leegpoepen is volgens de poeppoli HET begin van zindelijk worden voor ontlasting, anders gaat het echt niet goed lukken, dus als hij inderdaad verstopt zit, zou ik toch ook maar eens via de huisarts aan de laxeermiddel gaan (je zoontje dan hè :-)).
Veel mensen denken dat je van laxeermiddel luie darmen krijgt, maar dat schijnt een fabeltje te zijn. Mijn zoontje weet niet eens dat hij laxeermiddel krijgt. Hij rijgt 's morgens altijd roosvicee multivitamine en daardoorheen zit 1 1/2 zakje laxeer. Kijk ook eens op onderstaande site.
http://www.maasstadziekenhuis.nl/Deelspecialismen_kindergeneeskunde/Poeppoli_Rotterdam.
Misschien eerst met laxeer beginnen en daarna de luier uit. Onze zoon had op school nog een luierbroekje aan. Thuis vaak uit en in de afgelopen meivakantie is hij dus op de 1e zaterdag zindelijk voor ontlasting geworden en toen konden we er helemaal goed aandacht aan besteden.
Maar als ik jou verhaal zo lees, zou ik echt wat met die obstipatie gaan doen (volgens de psychologe moet een kind minimaal 1 keer in de 3 dagen poepen, alles wat niet uitgepoept wordt, blijft in je buik zitten en moet er echt een keer uit)
Succes weer!

D.B.

D.B.

14-07-2009 om 22:23

Inimo

Poe, da's een lastige, want dat hadden we hier dus niet. Luier of geen luier, onze zoon maakte het niet uit. Dat zou ik eerlijk gezegd niet weten. Ik denk dat het slim is om ook gewoon een schema te gaan aanhouden van 2/3 keer op een dag minimaal 3 minuten op de wc. Wellicht komt er dan toch ineens wat en dat kan dan al het begin zijn. In zijn luier poepen verder negeren. Wel geven en gewoon verschonen,maar verder er niks van zeggen. Zou dat een idee zijn?

myr

myr

15-07-2009 om 07:55

Poepen in de nachtluier

Mijn dochter van 5 jaar is 's nachts nog niet droog, daarvoor draagt ze ook een luier. Poepen op de wc is bij haar altijd een probleem geweest en sinds een jaar poept ze in haar nachtluier. Dit doet ze vaak onder de noemer "mam, ik heb een ongelukje gehad". Meestal poept ze als ze 's ochtends net wakker is, dan laat ik haar ook wat langer in de luier lopen. Soms als ze na school of in het weekend klaagt over buikpijn doe ik haar even een luier om in de hoop dat ze gaat poepen. Overigens ben ik wel overgestapt op gewone luiers i.p.v. luierbroekjes, omdat ik verschonen veel makkelijker vind.

Mathilde

Mathilde

15-07-2009 om 13:20

Regelmaat

Oudste (6) was snel zindelijk rond haar derde verjaardag, maar een half jaar later heeft ze behoorlijk obstipatie gehad. Omdat dat natuurlijk pijn deed, wilde ze niet meer poepen. Vervolgens natuurlijk heel vaak kleine beetjes poep in de onderbroek, want de natuur laat zich niet tegenhouden. Toen ik eindelijk in de gaten had wat er aan de hand was, ben ik ook begonnen met op vaste tijden op de wc, boekje erbij, opstapje onder de voeten en pas eraf nadat de eierwekker gaat. Daarnaast lette ik goed op dat ze voldoende fruit, groente en volkorenbrood at en genoeg dronk. Vorig jaar zomer ging het weer fout, maar sindsdien weer goed.
Mijn jongste (3) heeft er gelukkig helemaal geen problemen mee, hele opluchting voor ons.

D.b.

Ik wil het in ieder geval wel zo proberen. Deze vakantie. Ik zie alleen alweer op tegen de strijd. Ik heb een hele tijd gehad dat hij als hij aandrang voelde hij eerst moest proberen en dat koste toch strijd!!!! Daar werd ik echt doodmoe van. Zo moet hij ook altijd eerst plassen op de wc als hij om een luier vraagt. Anders gaat dat ook nog eens in zijn luier. Zijn oplossing daarop is om gewoon staand te gaan plassen. Ook poept hij meestal 's morgens vroeg voor hij naar school gaat. Hij heeft ook altijd geroepen als ik 4 ben ga ik op de WC poepen, nou niet dusss!!! Een beetje radeloos wordt je er soms wel van.

Mijn ervaring

is dat te veel aandacht eraan geven averechts werkt. Uiteindelijk zijn we bij de kinderarts beland. Hij kreeg forlax. Daarvan moest hij dan 2 a 3 zakjes nemen. Het bleek bij hem niet medisch te zijn want het kwam er al dun uit met 1/3e zakje. Omdat het meer psychisch was zijn we naar de orthopedagoge door gestuurd. Daar is ze met spel en boekjes over poepen aan de slag gegaan. We legden nergens druk op, maar als hij na 4 dagen nog geen poep in zijn luier of de wc had gedaan dan kreeg hij microlax. Dat is zo zeker een jaar bezig geweest. rond zijn 6e verjaardag hebben mijn ouders gezegd. De eerste poep die jij doet als jij 6 bent is op de wc, anders is een 2 euro munt voor jouw broer. Mijn schoonouders zouden iets doen. Wat was een verrassing als hij 2 poepen op de wc zou doen. Prompt de dag na zijn verjaardag poep op de wc. daarna paar dagen niets en toen weer op wc. Nu zijn we bijna 2 maanden verder en hij doet het nog steeds op de wc. Gaat het weer richting de 4 dagen dan geven wij bij dag 3 aan dat hij nog 1 dag heeft omdat hij anders een spuit (microlax) krijgt. Tot op heden hebben wij geen microlax gegeven.

Bij ons was het een kwestie van heel veel geduld en wat de exacte tricker is geweest, geen idee, maar het heeft geholpen.

Hoe het bij ons goed kwam

Mijn dochter heeft al haar leven lang obstipatie en vanaf 1 jaar oud laxeermiddel. Omdat poepen een heikel punt was deed ze het ook lang in haar luier. Wanneer ze geen luier had/ kreeg, hield ze het gewoon op. Op een gegeven moment hebben we een gat in de luier geknipt (geeft wel troep van vulling), hier viel de poep dan doorheen. We hebben dat gat steeds groter geknipt. Wat vooral werkte was daarbij een positieve benadering; niet negatief dat ze het nog niet kan, maar juist alles wat ze al wel kan positief benaderen. Nadat er amper luier over was, steeds positief benadert dat het haar zeker zou lukken om zonder luier te poepen, en dat lukte op een gegeven moment.

Hoe kreeg je haar op de wc

Ik vind het echt een hele goeie en ga er deze vakantie ook weer alles aan doen. Alleen mijn vraag hoe kreeg je haar met die luier met gat op de wc. Mijn zoon wil niet eens op de wc zitten met luier.

Prakje

Prakje

22-07-2009 om 12:01

Update...

We zitten nu op dag 13(!) en meneer heeft nog steeds niet op de WC gepoept.

Hij heeft wel op dag 3, 8 en 9 wat ontlasting gehad in zijn 'nachtluier'. Inmiddels is de nachtluier ook af en is hij al 2 nachten droog :-)) En kan hij daar geen 'ongelukjes' meer in maken.

Nu is hij aan de lactulose en we hopen toch echt dat het vandaag gaat lukken. Het rommelt momenteel wel en hij heeft af en toe echt aandrang, maar weigert zelf op de WC te gaan zitten. Als hij dat van ons moet, dan wiebelt hij net zolang tot de aandrang wegebt.

Je vraagt je af waar al die ontlasting blijft, hij heeft geen dikke buik, als ik zelf een dag niet ga ontplof ik voor mijn gevoel :-)

Had niet verwacht dat hij dit zo lang zou volhouden, vind het echt lastig worden nu. Arm jong....

Als iemand nog een tip heeft, of een stuk herkenning, graag!

Hoe kregen we haar op de wc

Haar op de wc krijgen met luier aan hebben we ook in stapjes gedaan. Eerst poepte ze altijd staand, maar liefst nog spelend. Het eerste stapje was eerst stoppen met spelen en een boekje lezen. Toen staand, in de wc ruimte (met een boekje) en daarna zittend op een kinderbril. Dit kostte i.d.d. wel tijd en moeite, maar hoe kleiner het stapje (met uiteraard veel complimenten als het lukt) des te meer kans van slagen.

Dank je

voor de goede tips, ik denk dat dit voor mijn zoon wel de manier is. Ik ga er mee aan de slag.

Francis

Francis

25-07-2009 om 13:48

Geen luier meer omgedaan

Onze zoon poepte altijd in zijn nachtluier, op gegeven moment met hem afgesproken dat als de luiers op waren we geen nieuwe meer gingen kopen. Dit ook niet meer gedaan en na een paar dagen ophouden moest hij toch echt poepen en heeft dit toen trots op de wc gedaan.

Hij heeft ook nooit in zijn broek gepoept en ging keurig naar het toilet.

Succes
Groetjes, Francis

Prakje

Prakje

25-07-2009 om 18:40

Einde experiment....

We zijn na 14 dagen gestopt met het project 'op de WC poepen'.

We hebben hem afgelopen woensdag flink lactulose gegeven in de hoop dat hij wel 'moest'. Nou, hij heeft zijn uiterste best moeten doen, maar hij heeft de hele dag alles opgehouden. Zonder luier naar bed - want al 2 dagen droog ! - en na een paar uur heeft hij heel zijn bed ondergepoept (jakkes). Alles schoongemaakt, en weer het bed in.

Donderdag hele dag geen ontlasting, ook geen lactulose. 's Avonds hetzelfde verhaal, hele bed vol ontlasting.

Vrijdag geen ontlasting, toch maar 's nachts een luier omgedaan, 2x een bed verschonen is voldoende :-). Niks aan de hand 's nachts... Vanmorgen heeft hij weer gewoon in zijn luier gepoept.

We hebben nu met hem afgesproken dat we voorlopig weer terug gaan naar 'af'. Wel gaan we proberen van de nachtluier af te komen, dan krijgt hij er 's morgens een om te poepen.

Hij raakt echt in paniek van het idee op de WC te moeten poepen, zegt dat hij poep eng vind om naar te kijken...

Volgende week is onze huisarts terug, dan ga ik maar eens vragen om een verwijzing naar een poeppoli.

Jullie allemaal bedankt voor de tips, en suc6 met je eigen 'project'.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.