Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Emmawee

Emmawee

25-07-2009 om 23:58

Pokémon voor beginners...

Ons Stoffertje van 6 heeft Pokémon ontdekt. Ooit eens op t.v. gezien, logerend bij zijn neefje en in de etalage van de videotheek. Wat kaarten gekregen hier en daar en nu ook zijn eerste pakje kaarten gekocht van zijn (8 weken)zakgeld.
Hij vertelt ons hele verhalen over grasaanvallen, spetteraanval, slappe en sterke pokémons, sterrekracht en nog zo wat dingen. Ik ken pokémon alleen van de zijlijn (neefje maakte het begin van de rage mee en ik werkte toen zelf met kinderen), maar ik heb mij er nooit echt in verdiept.
Nu vraag ik me af: wat kun je doen met deze kaartjes, anders dan er uren naar kijken en over vertellen? Hoe kun je ermee spelen / ruilen en kan ik ervoor zorgen dat hij niet wordt opgelicht door de kenners? Is Pokémon nou erg gewelddadig, of lijkt dat maar zo? Is het handig om hem te laten sparen voor nieuwe kaarten, of kan hij beter een basis-setje kopen (via Marktplaats ofzo), oftewel: wat is de houdbaarheidsdatum van zo'n kaart? Moeten moeders zich eigenlijk wel met Pokémon bemoeien, of kun je dit met een gerust hart aan de jongens zelf overlaten? ;-)

Kan iemand mij bijpraten?

Groeten, Maw.

Hier

een moeder van twee jongens (8 en 6) die af en toe alleen maar in voor mij onverstaanbaar Pokemons kunnen praten met hun vriendjes en neefjes. Als je het van een afstandje beluistert is het wel lachwekkend. Ik heb me er nooit mee bemoeid, snap er ook helemaal niks van en sta versteld dat jongste zoon al met 4 jaar tig evolueringen van pokemons kon noemen. Het woord 'evoluering' alleen al, uit de mond van een kind van 4 ;-).
Ik heb het lang tegengehouden maar kwam er langzaam achter dat het eigenijk helemaal niet zo gewelddadig is. Ze zijn ook nog nooit opgelicht met het ruilen van kaarten.

Het enige waar ik bezwaar tegen heb is dat zoons het liefst al hun zakgeld omzetten in kaarten. Dat vind ik echt zonde. Hier krijgen ze met verjaardagen, Sinterklaas en zo wel nieuwe kaarten en accessoires, zodat ze weer een beetje bij zijn.
Zo af en toe verdwijnen de spullen een tijdje in de kast, maar het komt er steeds weer uit. Ook favoriet: Pokemon op de DS.

Terpi

Terpi

26-07-2009 om 10:44

Hier wel ooit bestolen

De middelste van mijn drietal is zo vol vertrouwen dat hij helaas wel eens is opgelicht met ruilen, en erger nog er kwam een klasgenoot ruilen die in een onbewaakt ogenblik een kaart in zijn zak liet verdwijnen. Jammer voor hem dat het niet helemaal onbewaakt was, ik zag het namelijk gebeuren en sprak de jongeman erop aan. Gevolg is dat middelste nu ook beter oplet met ruilen dus het was een wijze les voor hem. Het spel is verre van agressief, die aanvallen zien er wel ruig uit maar hebben niets te maken met 'herkenbaar geweld' om het maar even zo te noemen.
En voor wat betreft het zakgeld, het ligt natuurlijk maar aan hoe je normaal gesproken hiermee omgaat. Is zakgeld echt helemaal vrij te besteden of zitten er voorwaarden aan? Hier mogen ze het door henzelf gespaarde geld zelf uitgeven aan wat ze willen en al doet het me ook geen goed om al dat geld in pokemon kaarten te zien verdwijnen... ze mogen het hier zelf weten.
Groet Terpi

mamavogel

mamavogel

27-07-2009 om 10:11

De waarde van de kaartjes

Op deze website kan je wat meer informatie over pokemon kaarten vinden http://www.pokemon-paradijs.com/tcg/spelregels-basis-10.php

Helemaal onderop het kaartje staat een klein tekentje. Als het een sterretje is is de kaart zeldzaam bij een rondje komt de kaart erg vaak en een ruitje zit daar tussen in.

Verder staat er rechts boven de letters hp met een getal erachter hoe hoger het getal hoe meer waard de kaart is. Glimmende kaarten zijn altijd meer waard.
Zo kan je het een beetje in de gaten houden met ruilen. En de kinderen hebben het meestal zo door.

Op de website http://www.grootstekeuze.nl/ Kan je losse kaartjes kopen. Maar als je ze een E mail stuurt kan je 50 kaartjes kopen voor 5 euro. Dit zijn dan niet de zeldzame want die verkopen ze los voor een hoop geld. Maar het is leuk om mee te beginnen. Ook op marktplaats proberen ze er vaak een hoop geld voor te vragen.

nog een tip geef je kind zijn favoriete en zeldzaamste kaartjes niet mee naar school. Of geef alleen zijn dubbele mee.

Gallifrey

Gallifrey

27-07-2009 om 14:17

Uitkijken voor oudere jongens

Hier is het ook al jaren een rage. Ik snap er niks van en dat wil ik graag zo houden. Op school mogen ze best ruilen met hun klasgenootjes. Soms komt er één huilend thuis, maar ja, dat kan ook als ze gaan voetballen.
Het enige waar ik erg op let is dat ze niet ineens met veel oudere kinderen gaan ruilen. Die zijn veel handiger en weten zo'n jonger kind vaak ineens al de goede kaarten afhandig te maken. Ze mogen dus alleen met vrienden en klasgenoten ruilen.

Tirza G.

Tirza G.

27-07-2009 om 15:36

Maarre........

het is nou toch vakantie? Voordat ze weer naar school gaan, ben je weer een paar weken verder en is het misschien wel voorbij.

Tirza

Emmawee

Emmawee

31-07-2009 om 12:41

Maarre...

Natuurlijk is het vakantie. Maar we hebben hier ook buurkinderen hoor! En daar vertrouw ik niet iedereen van. Een beginnende Pokémonner kanheel handig zijn om een zeldzame kaart van af te troggelen. Is al gebleken... Bovendien is de vakantie niet eeuwigdurend en heb ik Stoffer nog niet eerder kunnen betrappen op een bevlieging. Ik weet dus vrij zeker dat het niet voorbij gaat.
Mamavogel, erg bedankt voor de links. Dat is handig. Ik las dat hij om te beginnen zo'n 60 kaarten nodig heeft en hij heeft er nu 17, dus dat duurt nog wel even.
Terpi, hij krijgt 50 ct per week plus 50 ct voor een klusje. Hij mag daarmee doen wat hij wil. Ik heb hem uitgelegd dat een pakje kaarten 8 weken zakgeld kost. Maar in de winkel zijn weer verschillende pakjes te koop, verschillende soorten ook, als ik het goed begrijp??
Anderen nog tips / ervaringen?
Groeten, Maw.

Tip

Hier ook een 7-jarige die het prachtig vindt om kaartjes te ruilen. Maar net als ws. bij elke beginner zijn er ook hem wel eens kaartjes afhandig gemaakt door een meer gevorderde ruiler (inderdaad: buurkinderen!) waar hij achteraf spijt van had.
Sindsdien neemt hij alleen nog maar díe kaartjes mee naar buiten waarvan hij zeker weet dat hij ze eventueel wel wil ruilen. De andere blijven stomweg thuis, kan er ook niks mee mis gaan.
Trouwens, op mee naar school nemen heb ik een veto gezet, voor je het weet ben je alles kwijt (zoonlief is vergeetachtig genoeg om ze in zijn jaszak te laten zitten) dus dat mag gewoon niet, klaar. Als ze willen ruilen spreken ze na school maar iets af.

Tirza...rage voorbij...?

Mijn kinderen (inmiddels 11 en bijna 15!) zijn echt al jaren Pokémon-fan. En ik denk niet dat het voorlopig overgaat. Maar met kaartjes doen ze niet zoveel. Ze spelen Pokémon spellen op hun DS en de oudste kijkt veel rond op (engelstalige) fora. Deze vakantie hebben ze veel vriendjes gemaakt met hun spellen. Zo had ik ineens extra nederlandse, engelse én spaanse jongetjes bij mijn caravan zitten!! Het is dus heel internationaal, én een rage die al héél wat jaren meegaat... Groet Suus

Nasha 1st

Nasha 1st

08-08-2009 om 16:40

Pokemon

och jeetje....hier ook een bijna 6 jarige die helemaal Pokemon gek is, praat de hele dag over niks anders en evalueren (?)....Heeft wat kaarten ook, maar via een neef die ze al jaren geleden spaarde (kun je nagaan hoe oud het al is)...Dus een bevlieging is Pokemon meestal niet....Ik koop het niet, vind het veel te duur, en inderdaad, dat geruil komt meestal tot gehuil (andere kinderen weten feilloos hoe ze hem de "sterke" moeten afnemen....)

kaatje43

kaatje43

09-08-2009 om 14:52

Anne, zo min mogelijk mee bemoeien

Laat ze lekker gaan. Mijn jongste (11) is al vanaf zijn 6e Pokemonfan. Inderdaad op vakantie schept het meteen een band met andere jongens. Ik onthoud allang die namen niet meer. Bij de eerste versie ging het nog maar daarna raakte ik het spoor bijster. Wat het agressieve betreft, dit vind ik reuze meevalen. Ze moeten elkaar verslaan en vangen, dat is eigenlijk het enige. Ze hebben er jaren plezier mee.

Jesse_1

Jesse_1

17-08-2009 om 22:53

Niet mee bemoeien?

Mazzelkonten, ik moet regelmatig alle evoluaties (eh...) noemen die ik ken ;-).
Middelste zijn leven draait om Pokémon, die gaat er helemaal in op. Oudste heeft vooral véél kaarten en weet er veel van (en praat erover met zijn broertje), maar die is er niet (meer) zo mee bezig verder.
Wij hebben Middelste verboden om kaarten te ruilen met zijn broer, alleen dubbele kaarten mogen geruild worden.
Leeftijdsgrens hier in huis voor Pokémonkaarten is 6 jaar, omdat ik denk dat ze hiervoor nog niet echt in kunnen zien hoe duur het is en wat ze er uiteindelijk aan hebben. Voor Middelste is het dus echt (nog steeds) geweldig.
Jongste (5) roept af en toe ook wel eens dat hij Pokémon kaarten wil kopen, maar voor hem leeft het niet echt. Meer omdat zijn broers er wel gek van zijn.
Jesse

Jesse

Ik geef je een hand. "Nee jongens, ik wil de "effluaties" niet eens weten..." Soms word ik er echt knetter van, omdat er zoveel ruzie door ontstaat. Hier in de buurt is namelijk het verschijnsel "strooien" uitgevonden, iemand loopt hard, de rest van de sliert holt er achteraan en de voorste renner gooit een kaart de lucht in, op z'n bruidboeket, za'k maar zeggen. In principe heeft de eerste vanger prijs, maar natuurlijk zijn er geregeld situaties waarin ze "écht alletwee het eerst die kaart hadden hoor mam!" Ondanks mijn herhaalde Salomo's oordeel in de vorm van het voorstel om de kaart dan maar doormidden te scheuren en elk de helft te geven, blijft dat gebeuren. En dan vindt er weer eentje "strooien alleen voor de eigenaar" uit, waarbij degene die gooit ook de kaart weer terugkrijgt. De kleinsten snappen dat natuurlijk niet enz enz.
Doe mij maar gewoon de voetbalplaatjes van vroeger :-)

Emmawee

Emmawee

18-08-2009 om 22:25

Meer! meer!

Meer ervaringsverhalen graag!! Ik vind het een bijzonder fenomeen, dat hele Pokémon. Vooral omdat we destijds toch echt met ons allen dachten dat het weer een tijdelijke rage zou zijn. Duurt nu al een jaar of... 14 ofzo??
Op tafel ligt zijn postpakketje. 50 nieuwe Pokémon-kaarten. Zelf besteld en betaald. Mag hij morgenochtend openmaken en dan gaat de woordenstroom weer aan.
Tja zijn broertje... dat wordt nog wat, ben ik bang. Maar die geniet op dit moment nog van de Thomas-treintjes.
Groeten! Maw.

Nasha 1st

Nasha 1st

19-08-2009 om 14:52

Ja, op de ds en gba

wordt ook driftig Pokemon gespeeld, en ik krijg dan hele verhandelingen inderdaad over aanvallen en kracht en hoe sterk of hoe slap een bepaalde tegenstander is....en ik begrijp er werkelijk geen jota van....:-) Ook van de spellen op DS en GBA begrijp ik geen snars...

Op het verlanglijstje voor verjaardag zoon staan dan ook pokemonkaarten en pokemonballen prominent :-)

Oh ja, en op vakantie in Frankrijk, in elke supermarkt van die automaten, waar je geld in stopt en dan rolt er een bal uit, met.....jawel, Pokemons! Zucht....gek werden we er van! MAAAAAAAAAMMMMM, hier kosten ze maar 1 euro!!!!!!

Emmawee

Emmawee

19-08-2009 om 15:39

Slap

Ha! Dus 'slap' is echt een aanduiding voor Pokémons. Zelfs Blik zegt tegen zijn treintjes "die is echt slap".
Het punt is (en daar komt mijn vraag ook vandaan), dat we hier geen Pokémon kijken, geen DS of andere computerspellen hebben en Stoffer het dus gewoon her en der oppikt. Aangezien hij nogal een grote fantasie heeft, vraag ik me bij veel dingen dus af of het klopt wat hij zegt, of dat hij het zelf verzonnen heeft. Niet dat ik het precies wil weten en me ermee wil bemoeien. Maar wel om te weten of het een beetje acceptabel is wat hij er allemaal uitkraamt. Met de voetbalplaatjes bijvoorbeeld stond hij luidkeels de andere kinderen te imiteren. "Dit is een keeper! Die is echt goed. Deze is van Ado. Die speelt ook in Oranje. Deze is héél zeldzaam!" en dat klopte dan gewoon niet (behalve de team-namen, die wist hij wel). Hij heeft geen idee van voetbal. Daar kijken we ook al niet naar. Hij deed gewoon na wat hij zag. Erg vermakelijk, maar iets in mijn moederhart wil voorkomen dat hij wordt weggehoond.
Maar het begint erop te lijken dat hij dat hele Pokémongebeuren beter snapt.
Groeten, Maw.

Nasha 1st

Nasha 1st

19-08-2009 om 19:41

Mam...

weet je wat nou zo gek is? Nou jongen....(staat met stapel pokemonkaarten naast me)....nou, kijk, deze...(zoekt er 1 op) deze kan tegen water....maar deze (de volgende en kennelijk een evoludinges) kan dat niet! En piplup (??) en de volgende wel.....vind je dat nou niet gek???

ja hoor knul, heel gek (maar ik snap er niks van!!!!!!!!!)

JanetEE

JanetEE

26-08-2009 om 21:06

Pokemon kaarten

Zijn er ook oudere neven, nichten, kinderen in de straat die echt te oud voor pokemon zijn? Die hebben misschien wel wat oude kaarten.

Zelf begrijp ik pokemon ook niet. Dochter van 9 weet er ook alles van. Op dit moment minder bezig met kaarten. van een neef van 16 heeft ze ooit het bordspel pokemon mastertrainer gekregen. Zonder spelregels. Met vriendjes en vriendinnetjes konden ze er echter uren mee spelen. Met anderre woorden. Blijkbaar bedenken ze zelf hoe het werkt. (en misschien is dat hetgeen wat het leuk maakt).

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.