Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

assepoesje

assepoesje

24-05-2009 om 17:17

Samen spelen maar niks weten

eens even checken of dit bekend voorkomt:
Onze dochter is inmiddels 8,5 en regelmatig komen er vriendinnetjes, of gaat ze naar vriendinnetjes om samen te spelen. Ze is de jongste uit de klas, de meeste klasgenootjes zijn 9. Wat zich met grote regelmaat voordoet is dat ze dan samen niks of zéér moeizaam iets weten te bedenken dat ze beíden leuk vinden om te doen. Of ze komen met voorstellen die ik niet goedkeur: vandaag bijv. 'mogen we op zolder spelen' (met dít weer). Nu is de zolder hier een overvol pakhuis van heel veel, waaronder ook speelgoed. Dochter wéét dat spelen daar niet mag. De enkele keer dat er een ontdekkingstocht werd gehouden, had ik méér tijd nodig om alles weer op te ruimen, dan de dames er gespeeld hadden (nou jaaaa, bij wijze van spreken). Bovendien 'vind ik het geen speelruimte (al snap ik natuurlijk de aantrekkingskracht) én is het een zolder met vlisotrap en dezer dagen bloedheet.
'Mogen we dan spullen langs de deur gaan verkopen ?' (die dan éérst op zolder gezocht 'moeten' worden... jaaaa jaaaa) 'Nee, ik wil niet dat jullie aan allerlei deuren gaan bellen en al zeker niet op zondag'. 'Mogen we dan het ruilspel gaan doen?' Idem dito: beginnen met een elastiekje, ergens aanbellen en vragen om het te ruilen voor iets anders, en zo ga je door tot je iets leuks hebt. Afgelopen week werd er zo een beer gescoord én een picknickmand (met 'n andere vriendin), én volgt de discussie: 'wie mag het dan hébben?' Om de beurt een maand: jaaa maaaar, de vorige keer kwam de op school gemaakte gezamenlijke feestslinger óók niet meer terug bij mij !
enz enz
Vanmiddag hebben de dames (na binnen gezamenlijk nintendoën) méér dan een uur discussies gehad over wat ze konden gaan doen. Inmiddels zijn ze naar vriendin vertrokken, kijken of het daar wél leuk is.
Ben ik nou de enige (of beter gezegd: is onze dochter de enige) met dit probleem of (vroeg mama HOOPvol): is het 'gewoon' leeftijdsgebonden ????
Oh ja: ik vind eigenlijk dat ze dit soort zaken het beste zelf kunnen oplossen, soms draag ik weleens een voorstel aan: 'samen even naar de speeltuin lopen ?' maar die voorstellen worden meestal als sáái bestempeld en ik denk daarnaast dat het voor henzelf weinig 'oplevert' als ik hun problemen oplos. Soms is het net tijd voor een 'drink-pauze' en hoop ik dat ze daarmee op andere gedachten komen.
Toevallig was het de laatste week weer diverse keren raak, dus ik ga ook eens polsen bij de mama's van de vriendinnetjes.

Truukje

Vroeger hadden we dart soort taferelen ook wel hier.

Ik liet de kinderen altijd allebei in hun uppie een top 5 opschrijven van dingen die ze wel wilden doen. daarna hun top 5-en vergelijken, en danwel het 'bovenste' ding gaan doen dat ze allebei hadden opgeschreven, danwel eerst een half uurtje de 'nr 1' van pietje, en daarna een half uur lang de 'nr 1' vna klaasje. eventueel kun je wat randvoorwaarden stellen zoals 'het moet buiten kunnen' of 'je mag nergens aanbellen' en (het ultieme dreigement) 'als dit niet werkt is de speelafspraak voorbij'.

Mijn ervaring is dat het proces an sich de gedachten al dusdanig verzet dat het probleem soms al is opgelost voor ze er mee klaar zijn. Vaak heeft een van de 2 zoiets origineels bedacht dat de ander dat meteen wil doen, of gingen ze zo op in de 'nr 1' activiteit van Pietje dat Klaasjes 'nr 1' helemaal niet meer aan bod kwam.

Ingrid

Briefjesspel

Hier heeft dochter zelf voor dit soort kwesties een briefjesspel bedacht. Ga voor een dichte deur zitten, beide kinderen aan 1 kant. Bedenk wat je wil doen en schrijf dat op...briefje onder de deur door en de ander komt met een tegenbriefje. En zo ga je door netzolang tot je beiden hetzelfde erop hebt. Op een gegeven moment heb je zoveel gehad dat er niet veel opties meer zijn...en komt dus vanzelf hetzelfde erop.
Dingen die niet mogen noem ik meestal al voor dit spel even op....Dit en dat en dat mag je niet schrijven klinkt al veel beter dan: dit en dat en dat mag je niet spelen....niet?
groeten albana

assepoesje

assepoesje

27-05-2009 om 00:38

Dit is bruikbaar, leuk!

heee, dit zijn leuke tips !
Ik heb wel al met grote regelmaat voorgesteld om om de beurt iets te doen dat er één leuk vindt, vaak wordt dan de wens van Truus ingewilligd en komt Trees vervolgens: jaaaaaaaaaaaaa, STOM, heb ik gedaan wat ZIJ wil en nou doet ze niet wat IK wil.... !!
Maar ehm.... ik ben niet de enige die dit probleem tegenkomt !?

#~ TESS ~#

#~ TESS ~#

28-05-2009 om 12:04

Bakje met briefjes

wat ik deed bij mijn zoon was een verveelpot maken, met een vriendje allerlei dingen opschrijven op een apart briefje, die allemaal dubbel vouwen in een bakje ook ik deed er briefjes in met opdrachtjes, zoals een pak koek halen bij de supermarkt of de was van de lijn afhalen of de kamer afstoffen, allemaal huishoudelijke kleine klusjes, die ze wonder boven wonder nog leuk vonden ook om te doen en op de verveel momenten moesten ze een briefje uit de pot halen, kookwekker op 10 minuten en het volgende briefje pakken, meestal waren ze na die 10min. nog lang niet klaar met hun spel of opdracht en wilde ze nogmaals 10 min. de middag was altijd zo om...

Kiesbord

Mijn kinderen zijn nog iets jonger dus het kiesbord uit de kleuterklas hebben we weer van stal gehaald. Er hangt een groot vel papier op de deur in de woonkamer. In hokjes verdeeld staan er zo veel mogelijk activiteiten op.

De regel is simpel: verveling is toegestaan, graag zelfs. Als ze mama om advies vragen (je kent dat wel, alles wat je voorstelt wordt afgeschoten of met gehoon ontvangen) worden ze steevast verwezen naar het bord. Zoek zelf maar wat uit.

Voor de lol heb ik daarnaast ook nog een blokschema met pijlen gemaakt, je weet wel, zoals dat bv in de ICT veel wordt gebruikt. Het begint heel serieus, met binnen of buiten spelen? Vervolgens met of zonder vriendje, dan vriendje zoeken op straat of iemand opbellen, aanbellen met of zonder mama erbij enzenz. Uiteindelijk wordt het natuurlijk de grootste flauwekul maar ze vinden het erg leuk om ernaar te kijken. Vooral als ze helemaal onderaan komen en ze willen bijv. samenspelen binnen maar ze zijn alleen, dan staat er een pijl weer helemaal naar het bovenste keuzeblokje... kunnen ze overnieuw beginnen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.