Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

cecile_s

cecile_s

06-07-2009 om 21:46

Schoolspullen meebetalen (9 jaar/gr 6)?

Dochterlief gaat na de zomer naar groep 6. Nu zei ze dat ze volgend jaar een agenda moet hebben. Ook wil ze een nieuw multomap. Afgelopen jaar met een oude van mij gedaan :-).
Mijn vraag: als jullie kinderen dingen echt nodig hebben voor school geven jullie het dan kado? Ook als ze een dure agenda uitkiezen (je hebt ze van 4 euro, maar ook van 12,50 euro) of speciale (duurdere) multomap (om maar iets te noemen)?
Ik wil haar een beetje geldbewustzijn bijbrengen.
Ik twijfel of ze daarom misschien een beetje moet bijdragen als ze dure spullen uitkiest (van overigens noodzakelijke schoolspullen). Ze heeft immers niet voor niets zakgeld (90 cent per week, en aardig wat verdiend met Koninginnedag).

Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om onze portemonnee (maakt ons niets uit financieel), maar om haar besef van de waarde van geld.

Hoe gaan jullie hiermee om?

Cecile

MaximeM

MaximeM

06-07-2009 om 22:59

Basis bedrag

Hoi,

Mijn zoontje moest in groep 7 een schoolagenda hebben zodat ze daarin alvast een beetje konden oefenen met de agenda. Zoon vond het hartstikke leuk natuurlijk en van mij mocht hij een mooie uitkiezen. Maar ik denk dat een basisschool je nog niet kan verplichten in het aanschaffen van schoolspullen. Voor de middelbare school natuurlijk wel. Mijn dochter mag alles kopen wat ze nodig heeft (ik ga meestal wel even mee) maar ik wil niet dat ze alleen maar het allerduurste koopt, als ze dat graag wil,dan mag ze zelf ook wat bijleggen. Maar ze hoeft ook weer niet het allergoedkoopste te nemen, gewoon gemiddelde prijs zeg maar. Wij vinden de schoolcampus van V&D nog steeds leuke spullen hebben. Alleen met de agenda mag ze kiezen wat ze wil en dat is vaak een dure (maar ik herinner me nog dat ik dat vroeger ook zo leuk vond en ik dat ook van mijn ouders mocht)

Maxime

Ik zou het cadeau geven

Als zoon ieder half jaar een andere multomap zou willen wordt het een ander verhaal. Maar hij heeft vorig jaar met jouw oude gedaan en zou nu graag een mooie nieuwe willen, die zou ik dus geven. Ook de agenda, misschien met een maximum bedrag eraan verbonden.

Yta Chalne

Yta Chalne

07-07-2009 om 08:01

Nodig

Als kinderen spullen nódig hebben voor school dan krijgen ze die, en dan niet onder de noemer 'kadootjes', maar gewoon de benodigde schoolspulletjes uitzoeken. Mag ook best leuk zijn, voor hetzelfde geld doen ze er net als jij 30 jaar mee ;-)

goudvis

goudvis

07-07-2009 om 08:44

Hier

Op de school van onze kinderen is het de bedoeling dat ze vanaf groep 6 een agenda hebben en deze wordt ook echt gebruikt.
Je kunt zo veel uitgeven aan een agenda als je wilt, bij de action hebben ze zelfs een die onder de euro is, bij V en D en Bruna gaat het tot een euro of 17. Daar tussen in is ook van alles te vinden, oa de Hema. Een van mijn kinderen wil altijd een neutrale waar ze dan allerlei stickers in plakt en van alles zelf versiert, de andere zijn wat meer van de prefab.
Wat multomappen betreft, ik kan me wel voorstellen dat je zoon een eigen, nieuwe multomap wil. Ik kreeg vroeger ook afdankertjes van mijn ouders )kleren van je moeder, kun je je voorstellen) of mijn broer en dat heb ik altijd erg vervelend gevonden.
Ook voor een multomap geldt dat je ze in alle soorten en maten kunt krijgen, ook die zijn bij de action niet duur en als je bij van die drogisten komt, hebben die ook acties, momenteel.
Ik spreek altijd met mijn kinderen een bepaald bedrag af, gaan ze daar overheen omdat ze een merk multomap willen dan is het een geval van helaas, pindakaas of ze mogen zakgeld bijleggen. Eentje zal zakgeld bijleggen en de andere 2 niet.

Jesse_1

Jesse_1

07-07-2009 om 09:56

Zelfde als goudvis (en anderen)

Zoon (toen 8) wilde vorig jaar een speciale ('dure') rugzak voor school. Hij had wel echt een nieuwe nodig, ik heb gezegd dat hij van mij één rugzak krijgt, de meerprijs van deze rugzak zelf moest betalen en ook evt een nieuwe als deze in de loop van het jaar stuk zou gaan.
Als je maar duidelijke afspraken maakt.
Als het door school verplicht wordt gesteld, zou ik wel in ieder geval een deel vergoeden (tenzij je vooraf andere zakgeld-afspraken hebt gemaakt).
JEsse

maan.

maan.

07-07-2009 om 10:03

Niet consequent

Wij zijn volgens mij niet helemaal consequent hierin.. haar schooltas heeft ze gewoon gekregen net als haar multomap. Haar etui heeft ze spontaan zelf gekocht die zag ze liggen en vond ze zo geweldig veel leuker dan wat ze op school had.

Haar agenda, ze heeft een dure smaak, ze ging er eigenlijk van uit dat ze die zelf moest betalen. We hadden daar totaal nog niet over nagedacht en vonden het wel een geschikt idee om allebei de helft te doen.

goudvis

goudvis

07-07-2009 om 10:48

Toch niet, pelle

Pelle: "Als ze dan al van mening zijn dat ze in groep 6 moeten leren omgaan met een agenda (te idioot voor woorden)"
Hier leren ze vanaf groep 6 om te gaan met de agenda omdat zelfstandig werken en plannen een belangrijke rol speelt. Ze hebben onder andere een weektaak en diverse activiteiten die over langere tijd lopen en toetsen zoals topografie die een week vantevoren worden opgeschreven. Door dit in de agenda te schrijven en te laten planne, wordt het een heel stuk overzichteliker vor hen. En eigenlijk ben ik er wel heel blij om dat ze zo leren werken, ben zelf niet zo'n vooruitkijker. Dus "te idioot voor woorden" is hier zeker niet het geval, past binnen de manier van werken op school.
Is het trouwens nodig om dat zo op te schrijven voor iets wat bij jullie op school kennelijk anders ligt?

marie

marie

07-07-2009 om 13:03

Hier alles van school

hallo
Wij hebben nog nooit iets extra hoeven aanschaffen op de basisschool. Kinderen krijgen in groep 3? een multomap en die houden ze tot ze van school af gaan en dan krijgen ze die mee naar huis.
En in groep 8 krijgen ze een agenda van school om alvast te oefenen met het gebruik ervan.
Blijkbaar is het dus verschillend per school wat zelf aangeschaft moet worden.
Trouwens de ouderbijdrage is hier € 7,-- per leerling.
groetjes

Katrien

Katrien

07-07-2009 om 17:54

Schoolagenda

Hier krijgen de leerlingen van de school een schoolagenda vanaf het eerste leerjaar (groep 3). Daarin staat hun huiswerk genoteerd en hun lessen. Maar ook mededelingen van school komen via de agenda en omgekeerd schrijf ik er ook wel eens iets in voor de leerkracht. Overigens moet de agenda door de ouders dagelijks getekend worden, tenzij er niets in staat (op woensdag bijvoorbeeld nooit huiswerk).

Maar goed, deze krijgen ze van school, dus we hoeven niets te kopen. In principe kunnen ze alle schoolmateriaal gratis krijgen via school, maar vorig jaar kreeg dochter (9) een ringmap (die ze de komende jaren ook nog zal moeten gebruiken).

Katrien

Bastet

Bastet

08-07-2009 om 07:44

Ach.....

De grote broers van mijn dochter krijgen een agenda en andere spullen die ze nodig hebben voor de middelbare school,dus zij krijgt ook een agenda.
Groetjes,Bastet

MRI

MRI

08-07-2009 om 13:01

Nee

Schoolspullen en creatieve spullen horen hier bij de voorzieningen.

Monique D*

Monique D*

08-07-2009 om 15:13

Prima, maar kosten voor de school

Op onze basisschool krijgen de kinderen in groep 8 een agenda om het huiswerk in de agenda te schrijven. Wij hoeven dit niet zelf aan te schaffen. Ook zorgde de school zelf voor multomappen, etc.
Ik vind het wel belachelijk dat je op de basisschool zelf een agenda en die mappen moet aanschaffen. Waarom doet de school dat niet?
Op de middelbare school moet je al genoeg spullen kopen.

reina

reina

08-07-2009 om 16:36

Ach monique

Monique, bij ons (VO) krijgen ze agenda's van school, vinden ze belachelijk, ook veel ouders, die willen de kinderen toch zelf kopen? het is ook nooit goed :-)

reina

reina

08-07-2009 om 18:45

Tops

Ik vind de kreet 'gratis onderwijs' sowieso raar, het onderwijs kost geld, 't is alleen maar net wie het betaalt, de ouders of de hele gemeenschap. Een agenda in groep 8 kan handig zijn als het een school is waar al wel regelmatig huiswerk gegeven wordt, anders is het meer voor de leuk, net zoals ontzettend veel andere dingen die kinderen hebben.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

08-07-2009 om 19:41

Pff....

Tjonge, jonge...
Vraagt iemand meningen over het meebetalen van een kind aan schoolspullen, wordt het een heel principiële discussie over gratis onderwijs. En wat een felheid van sommigen, ik verbaas mij daar eigenlijk wel over. En waar hebben we het over? Over een schoolagenda! Ik heb er werkelijk nooit bij stilgestaan dat je je (ook al daarover) als ouder principieel zou kunnen opstellen (en dat sommigen dat ook doen). Werkelijk zonde van mijn energie. Hier ook vanaf groep 6 een agenda. Erg handig, want ze hebben zeer geregeld huiswerk, werken aan werkstukken en spreekbeurten. Daar zijn agenda's voor uitgevonden, prima dus. En dat kind geacht wordt deze zelf mee te nemen: no problem. Mijn ervaring is bovendien dat ze zich staan te verdringen bij de Bruna om een leuke agenda uit te zoeken!
Maar om antwoord te geven op de vraag of je je kind moet laten meebetalen: je zou een bepaald bedrag met je kind kunnen afspreken voor de agenda. Jij betaalt, maar als kind een duurdere wil, dan betaalt het zelf het verschil. Zoiets.

Mee eens ijsvogeltje

Dochterlief van bijna 10, gaat naar groep 7, wilde vandeweek een agenda kopen. Ze had al eens zitten snuffelen bij de boekhandel en ging alleen op pad om hem te kopen. Omdat ik dat spul erg duur vind (en inderdaad niet echt heel erg nodig op de basisschool; maar wat was ik vroeger ook blij met een heuse agenda...) heb ik de helft betaald en zij zelf de helft...
Aan het begin van de zomervakantie mogen ze ook het spaarpotje van opa legen en daarmee wil ze naar de V&D schoolcampus... Waarschijnlijk allemaal onnozele schoolspullen kopen, maar ze heeft er zo'n plezier in dat ze waarschijnlijk ook daarvan van mij de helft terug krijgt...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.