Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Yvonne

Yvonne

18-11-2010 om 12:58

Surprise perikelen

Dochter (groep 8) heeft lootjes getrokken op school, nu moeten ze daar een kadotje voor kopen van 7,00 euro. Ik vind dit een vrij hoog bedrag voor een sintkadotje voor school (5 euro vind ik eigenlijk wel genoeg). Wat voor een bedrag is eigenlijk gangbaar tegenwoordig?
De jongen die ze heeft getrokken had haar vorig jaar getrokken, toen moesten ze een kadotje van 5 euro en hij had een een kadotje voor haar van 2-3 euro en een flutsurprise vond dochter. Dochter wil eigenlijk nu ook niet meer dan 3 euro uitgeven en wil niet haar best doen voor een surprise.
Ze moesten op het lootje een verlanglijstje schrijven en wat voor hobby's ze hebben. Hobby: hockey, wensen hockeybal, en nog meer hockey accessoires.
Ik wil haar best helpen met de surprise en had het volgende bedacht: als grapje wordt hier wel gezegd "hockey is voetbal met een stokkie" en dan van karton een voetbal maken (heb al zo'n bouwplaat gevonden op internet) daar als kado een hockeybal in doen en dan een stok erbij. Heb het dochter voorgesteld maar krijg als antwoord 'nee dat is nog een veels te leuke surprise'. Volgens haar moet het iets heel saais worden, wat dat weet ze (nog) niet. Wat moet ik hier nu mee? Dochter het zelf uit laten zoeken of toch een beetje sturen?

Sturen

Je dochter vond het zelf toch niet leuk iets fludderigs te krijgen?????? Dan moet ze dat zelf ook niet doen vind ik. Ik snap dat ze geen uren aan de suprise wil besteden, maar iets saais is ook niet leuk. Ik zou eerder voor een lekkere vieze suprise gaan. Met hockey speel je soms in de modder, dus maak er een lekkere vieze drek van ;)
Muizemeis

Annet

Annet

18-11-2010 om 13:21

Geen modder bij hockey

want ze spelen op kunstgras.
Maar er is vast iets anders te bedenken dat ook vies is. En dan een hele leuke maar wel vieze surprise. Dat is wraak in stijl!

Juist een topsurprise maken

Mijn dochter heeft dit ook ooit eens gehad en kwam enorm teleurgesteld thuis. We hebben daar toen over gesproken en dat de mooiste wraak eigenlijk toch een super mooie surprise is, omdat die er juist uitspringt en later ook uitkomt wie wat gemaakt heeft.

Ondanks de draak van een kind waarvoor de surprise was, had ze een prachtige surprise gemaakt waar iedereen het over had. Dochter kreeg veel complimentjes en uiteindelijk heeft ze met het knutselen ook veel plezier gehad.

En ik bedenk me ook altijd maar dat in sommige huishoudens kids helemaal niet worden gestimuleerd om een leuke surprise te maken voor een klasgenoot en sommige kids zijn wars van knutselen. Dus er zullen altijd minder leuke/creatieve surprises bij zitten.

Succes met knutselen!

Fiorucci

Fiorucci

18-11-2010 om 14:06

Geen vieze

Ik weet niet hoe de afspraken op jullie scholen zijn, maar hier mag een vieze surprise niet.

Fiorucci

Fiorucci

18-11-2010 om 14:07

En...

Het bedrag is vijf euro, en dat krijg je terug van school.

Bij ons

Bij ons is het 3 euro, de kinderen krijgen dat geld in een envelop mee naar huis en moeten daar het cadeau van kopen. Vorig jaar was het 2,50, dus het is al flink omhoog gegaan ;)
Dit wordt inderdaad van de ouderbijdrage betaald, dus in feite betaal je het zelf, maar de ouderbijdrage is voor alle kinderen gelijk en groep 1 t/m 4 krijgen tijdens het bezoek van Sinterklaas een cadeau voor hetzelfde bedrag, wat ook uit de ouderbijdrage wordt betaald, vandaar dat geld voor de surprises uit hetzelfde potje komt.
Ik vind trouwens dat je voor 3 euro best iets leuks kunt kopen, het hoeft toch ook geen enorm cadeau te zijn. Vorig jaar kocht zoon voor 2,50 een kwartetspel, een Playmobil poppetje en nog wat snoep voor in de surprise.

Tango

Tango

18-11-2010 om 17:17

Vieze surprises

Mogen hier gelukkig ook niet. Moet er niet aan denken ze te maken.... Volgens mij is het bedrag hier 4 euro, misschien 5. Zal het zo eens aan Tangodochter vragen want die heeft vandaag lootjes getrokken. Ze is nu naar zangles.
Laat je dochter gewoon zelf aan de slag gaan met de surprise, als het niets wordt kun je altijd nog helpen. Wat betreft het bedrag, daar zou ik me gewoon aan houden, al vind ik het ook veel geld hoor.

Beetje flauw!

Hoe weet je dat dat kadootje maar 2 of 3 euro heeft gekost? Vaak zijn van die flutdingetjes nog best wel duur.
Verder vind ik die opmerking over die surprise een rot-opmerking. Niet iedereen is goed in knutselen, deze jongen had op zijn eigen manier ook gewoon zijn best gedaan. Ik had vorig jaar mijn dochter sowieso al op haar vingers getikt om deze opmerkingen, zo uit de hoogte doen staat haar niet.

Gr. Poezie.

Yvonne

Yvonne

19-11-2010 om 10:47

Opgelost

Bedankt voor alle reacties.
Vieze surprises mogen niet bij dochter op school. Dochter heeft besloten toch maar mijn idee voor een surprise te gaan maken, ze wist zelf zo snel ook niks beters te verzinnen. Ze moeten ook een gedicht erbij en daar wil ze dan nog wel een paar rake opmerkingen in verwerken, gewoon op een leuke manier hoor.

En daar wil ze dan nog wel een paar rake opmerkingen in verwerke

Waarom? En jouw "leuke manier" hoeft niet de humor te zijn van een ander.
Sorry, maar ik vind jullie erg rancuneus. (En dan ook nog om iets waar die jongen waarschijnlijk helemaal niet aan kan doen! -ongeïntereerde ouders misschien?-)

Gr. Poezie.

Yvonne

Yvonne

19-11-2010 om 10:56

Poezie

hoe ik het weet dat het kadootje wat dochter vorig jaar heeft gekregen maar 2-3 euro was? heel sipel omdat we het voor die prijs zelf in de winkel hebben zien liggen.

dochter heeft vorig jaar zelf samen met mij 2 middagen zitten knutselen om een leuke surprise te maken. Dochter heeft recht op een eigen mening dus als ze hier thuis zegt dat ze een flutsurprise heeft gekregen mag ze dat best zeggen. Ze heeft heus wel het fatsoen dat niet op school direct tegen die jongen te ventileren.
Om dan meteen te zeggen dat ze uit de hoogte doet vind ik zwaar overtrokken!!!!!!!!!

Yvonne

Yvonne

19-11-2010 om 10:58

Poezie

heb je nog meer af te zeiken??? ga dat dan lekker ergens anders doen

Yvonne (ot)

You've made my day! Thanks :-)

Gr. Poezie.

Janna

Janna

19-11-2010 om 11:17

Vergeven en vergeten?

Het heeft blijkbaar diepe indruk gemaakt op je dochter, dat ze zelfs een jaar later het liefst nog 'wraak' zou willen nemen.

Het is jammer dat je dochter niet blij was met haar kadootje en surprise, maar je kunt er niet zonder meer van uitgaan dat haar klasgenoot zijn best er niet voor heeft gedaan. Er kan van alles hebben meegespeeld: geen hulp, geen tijd, geen middelen, geen geld, geen inspiratie...

Hoe dan ook, het is nu een jaar later en eigenlijk is het gewoon zonde om je er nog druk over te maken. Het is nu eenmaal gebeurd. Je verandert er niets meer aan.

Ik hoop dat je dochter het achter zich kan laten en zich lekker uit kan leven op de grappige surprise (leuk idee hoor) en dat ook het gedicht vooral leuk zal worden. Kan ze lekker trots zijn op d'r zelf als haar surprise wordt uitgepakt!

maan.

maan.

19-11-2010 om 13:06

Prijs

Hierboven werd gezegd dat de prijs van het kadootje onder het budget lag, dat had moeder zelf in de winkel gezien.

Wil ik dus even deze opmerking over maken: mijn dochter heeft een lootje gekregen met daarop een bepaald artikel met een prijs erbij genoemd. Wij hebben in twee winkels dit artikel zien liggen voor anderhalve euro duurder; in winkel drie was het inderdaad wél de prijs van het lootbriefje (maar die winkel was dus wel wat verder weg).

Het kan dus best dat er meer is betaald voor het kado vorig jaar dan de prijs die moeder gezien heeft. En nee, dat hóeft niet maar het is wel mogelijk.

En wat betreft de negatieve frustraties bij dochter: moeten wij als ouders negatieve gevoelens aanmoedigen of kunnen we ze beter motiveren om het los te laten?

vlinder72

vlinder72

19-11-2010 om 13:30

Tjonge

Ik had het zwaar gehad als kind op de lagere school.

1. Mijn ouders hadden niet zoveel geld
2. Ze hielpen mij nooit met een surprise.
3. Ik had geen enkel talent als knutselaar
4. Dichten kon ik ook niet
5. Ik wist ook nooit wat een ander kind leuk zou vinden

Dus het kind dat ik trok had pech. Het kreeg een te goedkoop cadeautje. Meestal ook nog eens iets wat ze niet wilde hebben. Verpakt in een suffe surprise en met een gedicht dat nergens op leek.

Sorry, sorry, sorry, sorry.

Ik ben blij dat nooit iemand wraak heeft genomen.

Tja, niet iedereen heeft het knutselgen en niet iedereen heeft een meehelpende ouder. Ik vind daarom ook niet dat rake opmerkingen gepast zijn. Misschien weet die jongen niet eens meer wat hij vorig jaar gemaakt heeft en dan krijgt hij "grappige" opmerkingen in een gedicht naar zijn hoofd. Of hij heeft een pesthekel aan het maken van surprises of weet hij echt niet wat hij moet maken. Dus nee, ik zou zelf nooit maar dan ook nooit er een jaar later weer op terugkomen.

Fiorucci

Fiorucci

19-11-2010 om 13:30

Maan

Motiveren om het los te laten, vind ik. Een jongen in de klas van mijn dochter maakt ook flutsurprises, maar we weten hoe de gezinssituatie is, en stappen er overheen.

Tirza G.

Tirza G.

19-11-2010 om 17:04

Vlinder72

Hear hear hear! Meid, wat een prachtige posting. Yvonne: ik zou krachtig sturen bij mijn dochter. Is ze nou helemaal betoeterd. Zij niet blij, hij ook niet blij?! Wat een rotleven gaat ze dan krijgen!

Tirza

Kiki

Kiki

19-11-2010 om 21:07

Mijn broertje had een paar jaar geleden

als enige in de klas geen surprise en geen cadeau. Hij was echt vreselijk overstuur.
Kindje wat hem getrokken had woonde nog maar net in Nederland en had het gewoon niet begrepen. Ouders wisten het natuurlijk ook helemaal niet.

Ik had het vreselijk gevonden als mijn broertje een jaar later via Sinterklaas wraak had genomen.
Ik vind het een min uitgangspunt van je dochter om eerlijk te zijn en jullie als ouders kunnen daar best hard tegenop treden.

Toen mijn vader uitgebreid aan mijn broer had verteld dat het kind het echt niet kon weten en dat het de taak van hem en zijn vriendjes was om hem wegwijs te maken in de Nederlandse cultuur, snapte broer het ook best.
Hij heeft het kind er daarna niet op aan gekeken en bleef gewoon bevriend met hem.

Juf trouwens was echt super, die heeft diezelfde avond zich helemaal het rambam geknutseld en een geweldige surprise gemaakt voor mijn broertje (die hij nog steeds heeft) Ook heeft ze met behulp van een tolk later een gesprek gehad met de ouders om uit te leggen wat Sinterklaas was, zodat het het jaar daarna wel goed zou gaan.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

20-11-2010 om 13:13

Suprises veel te belangrijk

Ik vind dat surprises wel erg belangrijk worden gemaakt. Dit jaar hebben ze hier op school zelfs bedacht dat de kinderen een week van te voren hun surprise al moeten meenemen; er komt een expositie en de ouders zijn opgeroepen om toch vooral alle kunststukken te komen bekijken.
Zoon van 8 (groep 5) heeft geen knutseltalent. Sterker: hij kan nog niet eens binnen de lijntjes kleuren. Zijn tekeningen passen prima tussen de werkjes aan de muur in groep 1/2. Zoon heeft nu dus surprise-stress en ook nog het knutselmeisje (met bijbehorende knutselouders) van de klas getrokken. Het arme kind: zij zit vast al dagen samen met mama te freubelen op een prachtig kunstwerk, en krijgt van zoon een 'flutsurprise'. Natuurlijk zullen wij zoon helpen, maar tegen al dat knutseltalent van anderen kunnen wij echt niet op. En dan ook nog zo'n expositie, pfff....

Maylise

Maylise

20-11-2010 om 13:37

School

Op de vorige school van mijn kinderen was dit ook wel eens een onderwerp van discussie. Sommige kinderen kwamen echt met de prachtigste creaties aan en sommige kinderen inderdaad niet. Of dat nou door omstandigheden thuis of opvoedfilosofie kwam of wat dan ook ik weet niet. De school maakte zich daar altijd druk om want vond het niet eerlijk voor de kinderen die geen leuke surprises kregen. Dat snap ik deels wel maar ik vind dat als het zo belangrijk is de school daarin meer sturend moet gaan optreden. Natuurlijk kan je de surprises niet in de klas maken maar je kan als school wel helpen met ideeën en materialen. De leraren kunnen met elk kind even praten over wat ze van plan zijn te maken en dan vervolgens eventueel kijken of kind hulp nodig heeft. Let wel van mij hoeft dat allemaal niet, ik vind een doos met krantenpapier ook prima maar als de school er zoveel waarde aan hecht dan moet de school er ook rekening mee houden dat niet alle kinderen in staat zijn om aan die verwachtingen te voldoen.

Ik moet ook eerlijk bekennen dat een van mijn kinderen ook wel eens een flut surprise heeft gegeven. Een van mijn kinderen lag toen in het ziekenhuis dus ik heb me daar toen verder niet mee bezig gehouden. Cadeautje was wel leuk maar de surprise stelde niks voor. Knutselen kan ik ook al niet goed dus hele bijzondere creaties zijn het nooit geworden maar dat jaar was het inderdaad van niveau kartonnen doos met krantenpapier. Vervelend maar dat kan zo gebeuren. Mijn kinderen kregen ook wel eens een minder leuke surprise, bijvoorbeeld van klasgenootjes die thuis geen sinterklaas vierden en waarvan de ouders er niet echt bij betrokken waren.

Zelf lijkt het me handiger dat zeker op scholen waar veel kinderen zitten die thuis geen hulp kunnen krijgen om de verwachtingen wat naar beneden te schroeven want af en toe zag ik hier ook de wildste creaties voorbij komen. Dat schept natuurlijk verwachtingen bij de andere kinderen. Misschien zou het op sommige scholen juist handig zijn om het meer klassikaal te doen en alleen het laatste stukje thuis doen. Dan is het wel minder verrassend maar krijg je ook niet zulke extremen als nu soms.

Wraak nemen bij een volgende sinterklaas vind ik sowieso niet erg passend in de geest van het sinterklaas feest.

Maylise

Nasha 1st

Nasha 1st

20-11-2010 om 13:51

Surprises

ik ben er al niet dol op, en volgend jaar mag ik er 2 in elkaar flanzen....nou, 1 sowieso, aangezien zoon2 mijn knutselgen heeft....Dochter kan er misschien nog wel iets van maken, maar ik vrees dat er toch geholpen moet worden. En het zal eerder op nivo doos met krantenpapier liggen, dan op kunsthoogstandjes!!

Nasha 1st

Nasha 1st

20-11-2010 om 20:57

Pelle, link?

kan ik hem vast bij de favorieten opslaan!

Helemaal goed sini

Maak gewoon wat je van plan bent. Vorig jaar heeft zoon een megainktwisser gemaakt met een inktwisser erin. Twee zelfs. En een vierkleurenpen. Vinden ze altijd tof!

Met een beetje geluk bespaart dit ook nog het papier-maché verhaal doordat je een bestaande buis/tube kunt gebruiken.

Echt hoor, bespaar je de moeite verder.
Maar als je heeeeeeel streng bent geef ik geen antwoord op je vraag ;-) dus gooi mijn suggestie dan maar weg.

Kobalt

Kobalt

20-11-2010 om 21:45

Hoeft niet zo origineel

Als volwassenen surprises voor elkaar maken, is het altijd leuk om origineel te zijn, want om als kapster nu tien jaar achter elkaar een fohn te krijgen, dat gaat vervelen.
Maar voor kinderen geldt dat helemaal niet (HOERA). Zelfs al krijgen drie kinderen in de klas een computer, dan is het voor het kind dat hem krijgt waarschijnlijk pas zijn eerste of tweede. Geeft niets.
Net als de intocht van Sinterklaas. Gewoon in de auto of op een paard, het is al spannend genoeg. Wij volwassenen vinden dat saai, maar voor die kinderen is het precies wat ze verwachten. Zij hebben nog geen tig sinterklaasvieringen meegemaakt, zoals ik.

Kobalt

Kobalt

20-11-2010 om 21:46

O en pelle

Bedankt voor je tip om te gaan kijken op internet. Zoon heeft nu een leuk idee gevonden!

kaatje66

kaatje66

21-11-2010 om 10:46

Idd pelle

Deze site gebruiken we al jaren. Vorig jaar hebben hele grote oorbellen gemaakt en een grote lipstift, mascara etc. Allemaal heel groot. We hebben wc rolletjes, keukenrollen en andere doosjes gebruikt. Grote schoenendoos gebruikt als beautycase.
Jaar daarvoor hebben we een hele grote pennenbak (grote doos) gemaakt. Met een groot potlood, gum etc. Wij denken altijd heel groot met suprise maken.
Dit jaar op de middelbare school heeft ze het idee van vorig jaar gebruikt. Nu alleen maar een paar hele grote oorbellen. zie site http://www.knutselidee.nl/startsint.htm

Peetje

Peetje

22-11-2010 om 09:33

Tennisracket-surprise-perikelen

hoihoi,

Ik zit vrolijk mee te lezen met alle surpriseperikelen, oplossingen en alles wat er omheen hangt...
Hier is het plan een tennisracket te maken (geen idee waarom, maar goed). We hebben al een koker, dus dat wordt het handvat. Maar hoe "span" ik daar nou hout/ijzerdraad of iets omheen voor de bovenkant van het racket?
Als we dat eenmaal hebben, wordt het gewoon draadjes plakken of met gaatjes door de vorm en daar ijzerdraad in draaien. Maar die buitenrand.... peins pieker en niets gevonden op 't www.

Iemand hier een suggestie voor een moeder met 2 linkerhanden en zoon die grootse plannen heeft en minimale concentratie...
groeten,
Peetje

Kobalt

Kobalt

22-11-2010 om 09:51

Tennisracket

Je kan het op twee manieren doen:
Eerst de makkelijk ;). Je maakt van karton twee bovenkanten van het racket, plakt er wit papier op, tekent er een randje op en tekent een raster met een stift op het witte papier.
De moeilijke: buig een pvc pijp in de juiste vorm, zet vast in het handvat en friemel er allemaal draadjes om heen.
Ik zou voor de makkelijke manier gaan.

*bella*

*bella*

22-11-2010 om 10:59

Oke, snap het!

Hier dus een verwaarloos-gezin, als ik jullie hoor. Ha!
Het verbijstert me een beetje zoals hier gepraat wordt, iedereen heeft het over 'we' en sommigen hebben het zelfs over 'ik' als het gaat om het maken/verzinnen van de surprise van je kind!
Vind het best leuk hoor, surprises en wil best helpen. Doe dat eigenlijk ook want ik zet ze aan het werk! Kinderen hier hebben het zo druk en vergeten dat compleet en dan zou het de dag ervoor (waarschijnlijk dus de nacht:-)) enorme paniek zijn. Maar dochter wilde inhoudelijk geen hulp, en ja, ze heeft een flutsurprise. (nieuw woord geleerd hier) En ik ben harstikke trots op haar, heeft ze mooi zelf gedaan.
Maarja, trots zal ze zelf wel niet meer zijn als ze straks gaat zien wat de anderen hebben. (het is haar eerste keer) Hoe zou dat toch komen, zo'n opgeklopte sfeer? (haha, beetje cynische bui, vergeef me)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.