Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Tandarts

Ik heb in het archief ook al gezocht naar herkenning, maar "jullie" lijken allemaal nog enigszins omkoopbare, meegaande, voor rede-vatbare kinderen te hebben.

Mijn dochter van 5 en een half heeft een hele grote angst/weerstand tegen dingen waarvan zij in haar hoofd heeft gehaald dat het eng is. Zo ook de tandarts. Waarom ze dat heeft weet ik niet, want ze heeft nog nooit iets vervelends meegemaakt daar. Ze heeft het bijvoorbeeld ook bij de kapper. Ze heeft dan besloten dat ze niet wil, en is niet om te kopen, over te halen en voorbereiden heeft ook geen zin want of ze luistert niet, of ze zegt daarna gewoon; ja maar dat wil ik dus niet. Nu heeft ze natuurlijk niet alles te willen dus we gaan gewoon. Bij de kapper loopt dat uit op een kind van 1.20 op schoot die heeeel boos is en dikke tranen huilt en bij de tandarts doet ze haar mond gewoon niet open, laat staan dat ze in die stoel gaat zitten. Op haar inpraten heeft geen enkele zin. Meekijken met papa en mama is ook al geprobeerd. Van tevoren boekjes erover lezen...het blijft een drama. Nu zei de tandarts kijk zelf maar even goed thuis of je bruine plekjes ziet, en jawel hoor, ze heeft een gaatje.
Nu lees ik dus hoe dat gaat bij kinderen, maar slot van het liedje is dus wel dat ze allemaal geboord moeten worden, maar hoe gaan we dat doen met een kind wat haar mond echt niet open gaat doen?
Wie o wie?

groetjes
Laura

ps. Verder is het een lief kind die goed gaat op school enzo, maar ze heeft een ijzeren wil. Als ze die later goed leert gebruiken komt ze nog eens heel ver;-)

dana

dana

21-02-2009 om 22:28

Speciale kindertandarts

Onze zoon gaat al 2 jaar naar een speciale kindertandarts. Deze praktijk komen enkel kinderen, en is niet voor volwassenen. De boren e.d. die ze gebruiken zijn geheel stil, en ze begeleiden de kinderen individueel wat past bij het kind. Dus is je kind erg bang, zoals de jouwe, dan zullen ze een paar afspraken achter mekaar maken om haar zo te laten wennen aan de tandarts, en de atributen. Zoals de stoel, het borsteltje, een foto maken e.d. Ze mogen zelfd hun knuffel meenemen. Ze nemen alle tijd voor het kind die nodig is. voor onze zoon is het de uitkomst, en hij vindt het nu zelfs erg leuk om naar de tandarts te gaan. Ik weet niet waar je vandaan komt, maar hier in Rotterdam weet ik wel een hele goede.
Vraag anders even na bij je zorgverzekeraar, waar bij jou in de buurt een kindertandarts zit. Je kan er dan altijd een kijkje nemen d.m.v. een intake gesprek, en rondleiding.

Succes ermee.

Groetjes
Dana

dana

dana

21-02-2009 om 22:31

Wat ik was vergeten!

Mijn zoon is overigens nu 5,5. En heeft door de antibiotica tegen allergie een hoop gaatjes gekregen,en heeft nu al een hele restauratie en een getrokken kies achter de rug.

En nog steeds vindt hij het leuk om te gaan.
Ik wou dat ik er zelf terecht kon hahha.

Groetjes
Dana

lau75

lau75

21-02-2009 om 22:44 Topicstarter

Nou ja zeg

Bedankt voor je reactie.
Ik meteen googlen op kindertandarts bij mij in de buurt,(zaanstad) en wat blijkt? De tandarts die wij hebben staat al in het rijtje kindertandarts!
Nou vind ik dat ze het daar ook prima doen.
Ze pushen niks, nemen de tijd, blijven vriendelijk en proberen haar wat te laten zien (spiegeltje ed..) maar madame staat dus helemaal nergens open voor. Ze heeft zo'n weerstand dat ze volgens mij niet eens meer hoort wat ze tegen haar zeggen, ze draait zich om in haar stoel en reageert alleen door te huilen of boos te roepen dat ze het echt niet wil.
Maar ik zal ze maandag toch even bellen over het feit dat ik dus een gaatje heb ontdekt, en hoe nu verder, want ik kan me niet voorstellen dat zij het wel zien goedkomen zo'n behandeling met haar.

Kari1

Kari1

22-02-2009 om 11:57

Lau

Kindertandarts is geen beschermde titel. Iedere tandarts die denkt: ik vind kinderen wel leuk en die wil ik wel in mijn praktijk mag een bordje met "kindertandarts" op de deur spijkeren.
Een ├ęchte kindertandarts heet pedontoloog. Die hebben na hun studie nog een extra specialisatie gedaan van een paar jaar. Je zou kunnen kijken of jouw tandarts pedontoloog is. Zo niet, dan kan hij je doorsturen. Je kunt daar namelijk niet zomaar zelf terecht maar alleen na verwijzing van je tandarts.
Kari

lau75

lau75

22-02-2009 om 15:25 Topicstarter

Dankjewel!

Ik zal hiernaar op zoek gaan.

En verder, heeft er niemand tips en trucs of vergelijkbare verhalen?

Nasha 1st

Nasha 1st

22-02-2009 om 16:12

Ook kindertandarts

in Rotterdam gaan wij (http://www.bambodino.nl/)...mijn oudste was ook een drama bij de tandarts, voor het sealen van zijn kiezen moest ik bijna bovenophem gaan zitten en toen lukte het nog niet....Uiteindelijk dus naar die kindertandarts gegaan en nu gaat het supergoed, hij is niet bang meer....alles deden ze stap voor stap, de 1e afspraak stond geloof ik een half uur voor ofzo....Ze lieten het zien en voelen op bijv zijn eigen hand....langzaam maar zeker overwon hij zijn angst en nu stapt hij zonder problemen in de stoel....hopelijk vinden we voor zijn beugel straks ook een goede....

dana

dana

22-02-2009 om 16:43

Hahah toevallig ook bambodino

Hoi,

Wat toevallig. Wij komen met onze zoon ook bij Bambodino.
Echt een geweldige praktijk.

Nasha 1st

Nasha 1st

22-02-2009 om 16:59

Geen aandelen :-)

maar inderdaad Dana, een superpraktijk!

Shirley

Shirley

23-02-2009 om 19:17

Ik heb minder geluk

Hoi Laura,

Ik herken veel in je verhaal. Kapper en tandarts zijn beide een drama. Nu, na 4 jaar, gaat haren knippen redelijk. Altijd moest dit in de houtgreep. Zo ook bij de tandarts. Ik ga ook naar een speciale kindertandarts. Aan haar geduld ligt het niet, maar hij is gewoon panisch. Mijn man en ik houden hem vast (de een armen en de ander benen), omdat hij door de vele antibiotica inmiddels 2 gaatjes heeft.

Ik wil je natuurlijk niet de moed laten zinken, maar ik wil je vooral meegeven dat je op zo'n moment door moet zetten. Een rottend gebit is ook niet de bedoeling. De 1e keer ben ik huilend weggelopen en moest de assistent het overnemen. Ik was overdonderd door alles. De manier waarop is natuurlijk niet leuk.

Succes!
Shirley

judiths mama

judiths mama

23-02-2009 om 20:58

Hoi

Zou het de moeite waard zijn om te proberen dat zij alleen naar binnen gaat? Mijn kinderen gedragen zich aanmerkelijk beter als ik er niet bij ben ('vreemde ogen dwingen'). Nu heb ik dat nooit bij de tandarts hoeven te doen, want dat gaat gelukkig goed. Maar in andere situaties merk ik dat ze meer pikken van een vreemde. (Bijvoorbeeld bij zwemles, met onder water zwemmen. Dat had ze van mij nooit geaccepteerd).

Maar ja, aan de andere kant alleen bij de tandarts naar binnen is wel heel erg eng. Moeilijk hoor, je wil toch dat het gebit goed onderhouden blijft.

Succes, Saskia

lau75

lau75

23-02-2009 om 22:13 Topicstarter

Shirley

Ja herkenning!

Het is ook echt vervelend als je je kind niet gerust kan stellen. En inderdaad, soms moeten dingen nou eenmaal dus ook onze dochter is wel eens in de houdgreep gehouden. Bijvoorbeeld toen ze voor het eerst op de wc moest plassen. (klinkt raar, maar ze was al lang al zindelijk, maar in iets anders dan een luier plassen wou ze niet, ze was dik 4) Haar geen luier gegeven, en toen ze het niet meer op kon houden, haar spartelend op de wc gedwongen, sindsdien gaat ze vrolijk plassen op de wc. En dit is maar 1 voorbeeld.
Alle "nieuwe" dingen zijn eng.

Ik heb de tandarts gebeld vandaag en verteld dat ze idd een gaatje heeft. Ze willen het nog een keer proberen met haar en als het niet lukt verwijzen ze haar door naar een echte kindertandarts. Desnoods gaat ze onder narcose...pfff
Waarom maakt dit meisje het zichzelf toch zo moeilijk?

Wat jij schrijft Saskia hebben we al eens geprobeerd bij de kapper, ik ben 'even weg" gegaan (stond om een hoekje) Ze raakte alleen maar meer over dr toeren, ik kon wel janken dat ik het erger had gemaakt...
Maar ik kan me voorstellen dat het wel werkt hoor bij sommige kinderen. Bij ballet bijvoorbeeld; ze danst de sterren van de hemel, maar zodra er ouders komen kijken, ik dus ook, stopt ze en doet boos. (faalangst die ze nogal raar afreageert)

Ach ik dwaal steeds af. Tandarts afspraak is pas de 16e maart dus we kunnen het even laten rusten.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.