Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Tango

Tango

26-08-2009 om 21:50

Tandartsvraagje-sealen bij bijna 5-jarige?

Vandaag met het gezin een bezoek aan de tandarts gebracht voor controle. Tangodochter moest daarnaast nog 4 blijvende kiezen laten sealen. Viel me alles mee, al vond ze het zelf niet echt prettig zei ze achteraf. Vooral het lang haar mond open houden, dit ging met behulp van een soort watten-ringetje, vond ze vervelend.
Maar nu komt het: tandarts keek ook in Tangozoons mond natuurlijk en merkte op dat hij erg diepe groeven in zijn melk-kiezen heeft. Dat wordt ook sealen zei hij.
Ik was totaal verrast en heb maar ingestemd. Ik moest er twee afspraken van een half uur voor maken (op dinsdagochtend, dan werk ik ook nog, maar een andere dag kon niet) bij een speciale kindertandarts omdat hij nog heel jong is. Hij wordt in september 5 jaar.
Ik vind het nogal wat. Tangozoon is al een beetje een angstig jongetje dat alles wat nieuw is eng vindt. Hij gaat altijd bij mij op schoot in de stoel bij de tandarts, alleen durft hij niet. Maar ja, aan de andere kant, als het nodig is moeten we het wel doen, denk ik en het is een kindertandarts natuurlijk.
Twijfel, twijfel......Hebben jullie ervaring met sealen op deze leeftijd???????

Hmmm

Ik vind het al knap dat je tandarts zo goed de gebitten van je kinderen kan controleren. Mijn oudste is 5 en nu twee keer op controle geweest, maar beide keren heeft de tandarts volstaan met alleen kijken (met de oogjes) naar zijn tanden. Geen haakje of niks aan te pas gekomen. Hij vond dat hij mooie tanden en kiezen had, maar heeft niets over groeven of wat dan ook gezegd. Oudste zit (nog) bij mij op schoot bij de controle en is ook wat angstig (hoewel er nooit iets bij de tandarts is gebeurd.

Linda

Mamvantwee

Mamvantwee

27-08-2009 om 10:54

Is wel nuttig hoor

Je zoon is bijna vijf, zijn melkkiezen gaan pas over een jaar of 4 wisselen. Als de groeven nu gesealed worden, scheelt dat mogelijk problemen (gaatje, vullen, stress) voor later.

Ik zou het wel doen. Mijn dochter heeft met net 5 jaar ook haar 4 nieuwe kiezen laten sealen. Dat ging zonder problemen. Ja, het duurde eventjes, maar geen centje pijn of gedoe.

groet, Mamvantwee

ijsvogeltje

ijsvogeltje

27-08-2009 om 22:40

Tango

Geen ervaring met sealen op die leeftijd, maar wel met boren.
Mijn jongste zoon heeft een lastig gebit, en daar heeft de tandarts inmiddels (zoon is nu 7,5 jaar) al heel wat in moeten boren. Ook heeft hij al een zenuwbehandeling gehad, en is een van de kiezen getrokken. Als we dit hadden kunnen voorkomen door zijn melkkiezen te laten sealen, dan was dat erg mooi geweest! Sealen doet namelijk geen pijn, boren/trekken/zenuwbehandelingen wel.

100%mama

100%mama

30-08-2009 om 13:39

Komt

niet vaak voor dat een TA de melkkiezen laat sealen. We laten de nieuwe kiezen sealen omdat het glazuur nog niet hard is en de groeven diep zijn zodat je sneller gaatjes kan krijgen. Puur een glazuur verhaaltje. Toch zou ik het misschien wel laten doen als er aanleiding voor zou zijn om melkkiezen te sealen. Heeft hij een slecht gebit of al gaatjes? Heeft hij zoals zoon hierboven een lastig gebit? Dan zou ik het zeker een optie vinden om de groeven wat op te hogen zodat je het beter schoon kan houden. Puur persoonlijk, als alles van dit boven niet mee speeld, nee zou ik het niet laten doen.

Tango

Tango

30-08-2009 om 22:07

Bedankt

Voor de reacties, al maakt het de beslissing niet makkelijker. Tangozoon heeft geen slecht gebit, nog geen gaatjes gehad. Zit in de familie, ik heb zelf een goed gebit en ook Tangodochter van ruim 8 had gelukkig nooit een gaatje. Je weet natuurlijk nooit zeker of je gaatjes bij hem voorkomt door nu te sealen. Als ik dat zeker zou weten zou ik kiezen om het wel te doen.
Nu zie ik er gewoon tegenop omdat Tangozoon zo'n angstig jongetje is. Ik ben blij dat hij bij mij op schoot in die stoel durft, maar of hij dat na zo'n behandeling nog durft?
Ik ga eerst maar eens contact opnemen met die kindertandarts om te horen hoe het allemaal precies in zijn werk gaat en wat zij ervan vindt. Misschien kan ze eerst een keertje alleen kijken voordat ze echt gaat behandelen. Jullie horen nog wel hoe het afloopt.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.