Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

ayla

ayla

24-02-2011 om 08:52

Telefoon voor kinderen

Deze week waren we dochter weer eens kwijt, ze speelt veel met oudere kinderen uit de buurt en die gaan meer zwerven. Zelf is ze 6 maar gaat door een versnelling veel om met kinderen van 8 of 9 jaar. Van mij mag ze met die kinderen mee gaan en door de buurt fietsen. Ik heb er echter wel graag een bepaalde controle op, of meer een soort veiligheidsgevoel. We hadden het idee om haar op zo’n momenten een goedkope prepaidtelefoon mee te geven. Als er iets is kan zij ons bellen en wij kunnen haar bellen als we willen dat ze zich komt melden. Ze is namelijk ook zo verstrooid als wat, ik kan met haar afspreken dat ze zich om een bepaald tijdstip komt melden maar ze vergeet dat vrij gemakkelijk. We hikken er alleen nog een beetje tegenaan dat we zo’n telefoon voor een 6 jarige een beetje overdreven vinden, vroeger gingen ze ook rustig de buurt rondfietsen zonder telefoon. Of zou zo’n telefoon toch wel een goed idee zijn.

En vergeet ze die niet?

Ik weet niet hoor ayla, ik snap je overwegingen, maar wanneer je dochter de tijd vergeet en vergeet jullie even te melden waar ze heen gaat, zou ze dan die telefoon niet overal vergeten?
Waar moet je die laten (broekzak? = zit in de weg bij spelen), laat ze 'm dan ook niet per ongeluk op de rand van de zandbak liggen bij wijze van spreke en denkt er pas aan als het regent?
Een horloge met alarm dat afgaat wanneer ze thuis moet komen is dat niet wat?
groeten albana

Jessica O

Jessica O

24-02-2011 om 09:15

Horloge

Hier ook een horloge voor zoon (7). Als hij buiten aan het spelen is kan hij ook alle kanten op. Om 16.45 gaat zijn alarm en dan weet hij dat hij naar huis moet. Alarm is duidelijk hoorbaar en hij komt dan ook echt naar huis toe.

Jessica

Guinevere

Guinevere

24-02-2011 om 09:34

Niet zwerven

Tja, ik zou een 6-jarige niet door de buurt laten zwerven, ook al speelt ze graag met oudere kinderen. Je moet volgens mij niet alle grenzen oprekken, versneld of niet. Het feit dat je aan een telefoontje zit te denken geeft al aan dat het je niet lekker zit. Als ze allemaal samen willen spelen, dan moeten ze maar dichter bij huis blijven. En anders kan ze mee tot zover ze mag.

Gemiste kans

Ik vind het jammer als kinderen al zo jong een mobieltje meekrijgen. Je merkt dan dat ze een stukje missen in de opvoeding: verantwoordelijkheid leren hebben.
Voorbeeld: er was hier een meisje van net 7 met een mobieltje. Ik vroeg: hoe laat moet je thuis zijn? Zij gaf als antwoord dat ze dat niet wist, mama zou wel bellen. Ze wist ook niet op het horloge van mijn dochter te vertellen hoe laat het was, ze had niet leren klokkijken omdat ze toch gebeld zou worden.

En met 6 jaar door de wijk vind ik persoonlijk ook geen goed plan. Ik laat mijn oudste van 9 nu pas een beetje door de wijk, en nu wel met een mobieltje omdat ze een grotere afstand weg mag.

ayla

ayla

24-02-2011 om 10:00

De buurt

De buurt is niet heel groot, hij wordt omringd door grote straten en ze moet gewoon binnen die grote straten blijven, er is ook alleen maar bestemmingsverkeer in de buurt. Wat dat betreft vertrouw ik het wel. Alleen als je moet gaan zoeken met een peuter op sleeptouw, niet heel handig en tegen de tijd dat jij bij het ene speeltuintje bent zijn ze alweer vertrokken naar het volgende. Vandaar ons idee voor een telefoon. Maar jullie hebben idd gelijk als je zegt dat ze die ook gaat vergeten. Een horloge met alarm zou dan misschien beter werken

Tanja

Tanja

24-02-2011 om 10:12

Ik vind

dat wel erg vroeg zeg
Ze blijft nog steeds maar 6 jaar.
Mijn zoon is 10 en is ook versneld maar dat heeft daar niks te maken, hij krijgt echt geen mobieltje.
Als hij eens ene nodig heeft geef ik hem die van mij

Dus ik zou inderdaad een horloge geven met alarm

+ Brunette +

+ Brunette +

24-02-2011 om 10:46

Te jong om in de buurt rond te zwerven? neuh.

Het hangt natuurlijk af van het soort kind en hoe veilig de buurt is maar als ik hoor dat een zesjarige niet alleen op straat hoort rond te zwerven denk ik altijd aan Jip en Janneke, die waren vier, vijf jaar en kwamen overal, ze verdwaalden regelmatig en vielen bijna in sloten. Toch geloof ik niet dat er ouders zijn die deze boeken boycotten omdat er sprake is van schandelijke opvoedpraktijken.

Picasso: Klokkijken leren kinderen toch op school? En dat is toch met zes, zeven jaar? En weet je zeker dat de moeder geen losvaste afspraak met het kind had? Dat het buiten mocht spelen totdat moeder klaar was met klussen of boodschappen doen maar dat er geen concrete tijd is afgesproken?

koentje

koentje

24-02-2011 om 11:14

Ik denk

dat je je dochter veel te snel te veel vrijheid geeft. Dat ze geneigd is de tijd te vergeten betekent dat ze die verantwoordelijkheid nog niet aankan.
Ik zou haar met een horloge om naar buiten sturen en steeds een korte tijd afspreken dat ze weer even naar huis komt om zich te melden, daarna weer verder spelen. Tenzij ze zich niet aan de tijd houdt, want dan verder binnen blijven.
Ik vind ze duidelijk wel te jong om zo te laten zwerven.

koentje

koentje

24-02-2011 om 11:16

Brunette

Jip en Janneke staan er wel degelijk om bekend dat zij schandalig werden verwaarloosd!
Daar is al heel wat over geschreven en besproken.

Brunette

Het kind in dit geval "zwerft" altijd op straat rond, beetje sneu geval eigenlijk. Maar dat terzijde.

Klokkijken leren kinderen uiteindelijk op school, maar dat kun je ze best leren om om daarmee het buitenspelen te ondersteunen. Dochter had een FlikFlak horloge met gekleurde wijzers dus wist al snel wanneer ze thuis moest zijn. Scheelde mij gesleep met een dreumes door de buurt ;-)

En Ayla, als naar jouw idee het buitenspelen in de wijk voldoet aan je eisen dan is dat toch prima? Voor ons speelt erg mee dat de bus hier door de straat rijdt en auto's ook flink door kunnen rijden. Geen wijk is hetzelfde wat dat betreft.

Guinevere

Guinevere

24-02-2011 om 11:20

Nuancering

Rondzwerven kan best, maar binnen een stuk beperkter gebied dan een 8-jarige of een 9-jarige.
Je maakt mij niet wijs dat Jip en Janneke door de hele buurt mochten zwerven. Die kwamen echt niet verder dan hun straat en achtertuintjes, al suggereren de verhalen mogelijk iets avontuurlijkers.
En Ayladochter is wel wat ouder dan Janneke...

Tanja

Tanja

24-02-2011 om 12:51

Klokkijken

leren kinderen inderdaad normaal in groep 3 als ik me niet vergis. Dan zijn ze toch 6, 7 jaar.
Mijn neefje wordt 7 in september maar kan echt nog geen klok kijken.

Neem niet weg dat een alarm prima zal werken.
En dat je dochter nog maar 6 is, ook al is ze misschien heel wijs.
Trouwens Jip en Janneke leefden in een andere tijd als nu. Dat kun je helemaal niet vergelijken met elkaar.

Zonneschijn

Zonneschijn

24-02-2011 om 13:25

Waar

kan je zo'n horloge kopen? Ik had er nog nooit van gehoord maar lijkt me superhandig. Heeft iemand een link o.i.d..? Alvast bedankt i.i.g.

Irene

Irene

24-02-2011 om 13:27

Duidelijke afspraken

Hier maken we duidelijke afspraken: over waar ze wel en niet heen mogen en dat ze het eerst moeten komen vragen als ze ergens anders heen willen bijvoorbeeld. Ze spelen hier vaak in het bos en hebben dan een begrensd gebied waar ze mogen komen. Voor de oudste is dat dus ook anders dan voor de tweede. Houdt een kind zich (nog) niet aan de afspraken dan is het nog te jong voor die verantwoordelijkheid en wordt de vrijheid (tijdelijk) meer ingeperkt.
Aan telefoons beginnen wij pas als ze naar het VO gaan.

Valkyre

Valkyre

24-02-2011 om 14:07

Afhankelijk van kind

Ik denk dat het erg afhankelijk is van zowel het kind als de buurt. Mijn zoontje (bijna vier) mag, binnen gehoorsafstand, zelfstandig buiten spelen. Achter ons huis is het een voetgangersgebied en alle kinderen blijven daarbinnen, dat is een afspraak waar mijn zoontje zich trouw aan houdt. Als hij naar de "grote speeltuin" wil, moet hij dat eerst vragen (want buiten gehoorsafstand), en hij mag daar alleen heen als mijn man of ik meega(at), of als een ouder buurjongetje meegaat. Vorig jaar mocht dat laatste nog niet, maar ik denk dat het dit jaar wel kan. Als er auto's zouden rijden, zou het denk ik nog jaren duren voor ik dat zou durven... Als kinderen spelen, letten ze gewoon niet zo goed op.

Verder is het denk ik ook belangrijk hoe goed een kind de instructies opvolgt, en hoe makkelijk het contact legt (vooral met volwassenen...). Mijn zoontje weet dat hij meteen terug moet komen als er alleen volwassenen in de speeltuin zijn, en hij heeft (gelukkig) een gezond wantrouwen jegens vreemden. En als hij bij een kind binnen wil spelen, moet hij dat eerst komen vragen, en dat doet hij over 't algemeen ook trouw.

Ik ben hem een keer een paar minuten kwijt geweest - hij bleek bij een buurmeisje in de tuin te zitten - en wat was ik bang! Die paar minuten leken wel uren te duren... Daarna hebben we 'm bewust wat korter gehouden tot bleek dat er wel afspraken te maken vielen.

Eerlijk gezegd zou ik niet weten of een telefoon een goed idee is. Ik vind wel dat het argument "als ze met horloge niet op tijd naar huis komen, kunnen ze de verantwoordelijkheid niet aan" niet helemaal opgaat. Ik vergeet zelf ook wel eens de tijd als ik aan 't werk ben. Daarom zet ik dan een wekker als ik op tijd iets moet doen of ergens moet zijn. Als een alarm goed gaat, neemt het kind dus zelf de verantwoordelijkheid voor het naar huis gaan, en dat moet genoeg zijn, vind ik. Je kunt van een kind niet verwachten dat ze midden in een spelletje op hun horloge kijken, toch? (ik weet dat ik als kind soms niet op school aankwam omdat ik in de pauze lekker speelde en de tijd compleet vergat...)

ijsvogeltje

ijsvogeltje

24-02-2011 om 19:12

Zonneschijn

"waar kan je zo'n horloge kopen?"
Uh.. nou, gewoon overal. Hema, V&D, juwelier. Vrijwel alle horloges 'met cijfertjes' (dus niet met wijzers) hebben een alarmfunctie.

Valkyre

Valkyre

24-02-2011 om 20:16

Ijsvogeltje

Ik geloof dat de vraag was waar je zo'n speciaal FlikFlak horloge met gekleurde wijzers kunt kopen...

Flik flak

Volgens mij zijn de Flik Flak horloges (van Swatch) gewoon overal te koop......
Dit is de officiële site: http://www.flikflak.com/
Je krijgt bij aankoop ook een kleine kartonnen oefen klok.
Dochter vond het destijds erg stoer om zelf in de gaten te houden hoe laat ze thuis moest zijn.

Tango

Tango

24-02-2011 om 21:04

Klokkijken

Leren kinderen echt zo laat pas klokkijken? Tjonge dan is Tangozoon nu toch echt vlot ergens mee, zit in groep 3 en kent al de hele en halve uren.
Horloge vind ik inderdaad handiger dan een mobiel. Mobiel raak je sneller kwijt dan een horloge dat om je pols zit. Je kunt een kind best leren dat het om een bepaalde tijd thuis moet zijn en als het nog niet klok kan kijken even voorzeggen hoe de wijzers dan staan. Niet over 5 minuten vallen natuurlijk, want kinderen kijken niet voortdurend op de klok.
Overigens ben ik het eens met Guinevere dat ik 6 jaar erg jong vind om door de wijk te zwerven. Hij kan qua verkeer dan wel veilig zijn, maar verder kunnen er ook andere dingen gebeuren. 6-jarigen fietsen minder goed dan 9-jarigen. Als je kind valt ben je niet in de buurt. Ze kan met vreemden mee gaan of opeens bij een vriendin thuis zitten, of de buurman van een vriendin. Ik zou me er niet prettig bij voelen. Tangozoon van 6 mag echt alleen maar een blokje om het huizenblok heen en op het speelplein voor ons huis. Tangodochter van 9 mag naar een verder gelegen speeltuin, maar alleen als ze het vraagt. Ik weet dan dus precies waar ze is.
Overigens hier in de buurt ook een meisje dat met haar 7e al een mobiel had. Was vooral luiheid van de ouders, hoefden ze haar nooit te zoeken. Wat niet wil zeggen dat ik jou lui vind hoor, Ayla. Ik kan me helemaal voorstellen dat je wil weten waar je kind is, maar ik zou gewoon duidelijkere afspraken met haar maken: waar gaat ze heen en als ze ergens anders heen gaat of bij iemand naar binnen, even thuis komen melden.

Polly Shearman

Polly Shearman

25-02-2011 om 11:01

Hier

heeft zoonlief van sinterklaas een mobiel gehad ( 9,5 jaar) keihandig!!! tot ik hem betrapte op het bellen naar 112! Hij had al waarschuwings smsjes van de politie gehad. Mobiel is dus weer ingenomen voor onbepaalde tijd.
Gek, dat heeft mijn oudste dan weer niet gedaan..!

Sancy

Sancy

25-02-2011 om 13:39

Polly

"tot ik hem betrapte op het bellen naar 112! Hij had al waarschuwings smsjes van de politie gehad."
Geen wonder! Vanuit de bench met ductape zeker? Dan zou ik als 112-meldkamermedewerker ook gek worden. Niet te verstaan, die ductapegesprekken!

Wel telefoon

Wij hebben al jaren een speciaal kindertelefoontje, een firefly. Daarop zitten geen cijfertoetsen maar alleen een knop voor papa bellen en mama bellen. Je kan nog extra nummers invoeren in een adresboek maar dat gebruiken we eigenlijk niet. We gebruiken het dingetje vooral bij uitstapjes naar de dierentuin ofzo. Als we elkaar kwijtraken is iedereen zo weer terecht.
Het ding is ca 10 cm lang en past makkelijk in een kinderbroekzak of jas. Er zit nu een prepaid kaartje in en we hebben het telefoontje een paar jaar geleden op Schiphol voor 10 euro gekocht (was aanbieding). Ik zie hem op marktplaats ook te koop. Sorry voor de lange link!

http://gsm-telecom.marktplaats.nl/mobiele-telefoons-overige-merken/426249805-firefly-kinder-gsm-glowphone-roze.html?return=eJwtissKwyAQRf8lkCyN1kVBCSVZ9D8kMUQ0OjgT%2BqL%2F3int7pxzrzPKvIKRFo3SZ9Ogd3Xe7EYEpu9jAZ%2FF7mokSM4Ripz630XABpd7GlS34ECl1aNq9ZSI4RmAEdcF%2FxW%2BVTLsPIz52H0NM2u8sV5D9Wt6sBYM7KcO4BhkY98foGAx4w%3D%3D&df=1&fta=eNo10MtOwzAQBdB%2F8YL1OH6P1S1LfqHys0SkbVSnpVD13%2FEY2J3E4%2BvRDWjw0dAiu16W%2FS0sjfmGWiG7Lzv%2BkttuOyP3y4bf8%2Bpbza1%2FrRuCP654uh7LZU7%2B4xNf50upy5c%2Ftxmnl3W97oCCJLI1HArzc7%2FWUCCb83hhMv1JEV3kqk537gx3VccOXWuK9EcXIbUgpBK0%2Bj0y1hEcgBhHVhc5bllhbRiAIjNhkjYWAq8xVwK4wmWHytYIN6BBGUJy1dCMsiZWClQaYEoElRKnHCWlG2sokSBNAyLxkcNdVGMGQsm0hnQCDM1Im8wI7NAVCMJVWQcEr5YwKeAEkfuqiurhvantvIbc9ks5Hbb3%2FwYdsmO476nU3mNGSV0iC5%2FMv%2F3xxnxAwMfz%2BQMI%2F4r2&fta_ind=10&fs=1

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.