Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

makakos

makakos

26-10-2010 om 07:39

(top)sport

Mijn dochtertje van 6,5 is door de turnvereniging waar ze net een paar maanden begonnen is gespot als potentieel talentje. Wij wonen in het buitenland en de betreffende vereniging heeft al een aantal succesvolle atletes afgeleverd maar staat ook bekend als vrij hard.

Bedoeling is dat ze nu met nog 4 meisjes van die leeftijd onder een speciale trainer die uit het buitenland(Roemenie) is aangetrokken gaat trainen. Gisteren werd me duidelijk gemaakt dat het wenselijk is dat ze door de week elke dag komt om 1 - 1,5 uur te trainen. Tot nu toe ging ze met veel plezier 3x per week een uurtje.

Alhoewel ik natuurlijk heel trots op haar ben hebben wij als ouders toch zo onze bedenkingen. Stel dat ze inderdaad de kwaliteiten heeft, weten we dan wel waar we aan beginnen? Het argument "zolang ze het zelf leuk vindt" gaat hierbij voor ons niet helemaal op, want wat zijn de lichamelijke en psychische gevolgen op lange termijn?

Net als iedere ouder willen we onze kinderen behoeden voor lichamelijk letsel,psychisch onder grote druk staan, teleurstellingen etc. Aan de andere kant willen we ons dochtertje deze kans niet vanaf het begin ontzeggen want er zitten natuurlijk ook een aantal hele leuke kanten aan.

Heb er een enigszins onrustig gevoel over en zou aan de ene kant willen dat ze gewoon door bleef turnen zoals ze deed en dat we nooit voor dit dilemma waren komen te staan. Afkappen vanaf het begin dus.

Aan de andere kant wil ze het zelf op dit moment graag en misschien zie ik het ook wel te zwaar in en loop ik teveel op de dingen vooruit. Ben heel benieuwd of er hier ouders zijn die soortgelijke afwegingen hebben moeten maken. Wat is wijsheid in dit soort gevallen.

En zelf?

wil je zelf de inspanning leveren om kind elke dag te halen, brengen, zitten wachten? Ik vind dat je dat ook in je beslissing moet meenemen.

De "poel" op die leeftijd is altijd groter als wat er uitkomt, tenzij je dochter echt absoluut toptalent heeft en ongelofelijk gemotiveerd is en blijft, is de kans niet echt zo groot dat ze op internationaal niveau zal uitkomen. Maar het kan natuurlijk. En in bepaalde landen wordt er inderdaad serieus getraind en zijn de kansen groter. Met een Romeense trainer zit je waarschijnlijk wel goed.

Ik ken 3 kinderen die nu begeleidt worden om op topniveau iets te gaan doen (tennis/taekwondo/schaken). Ik vind het veel van een kind gevraagd, je sociale leven stelt bijna niks meer voor. Maar ook voor de ouders kan het zwaar zijn, als je bv. ver weg woont van de training. 1 van die moeder heeft bv. haar werk opgegeven.

Bovendien gaat er bij sommigen sporten heel veel geld inzitten (bij tennis en schaken). Ik denk niet dat het zo is bij turnen, maar je moet het ook wel bekijken. Als ze meedoet aan wedstrijden, wie betaald vervoer, hotel ed.?

Het trainen zelf: de kinderen trainen bijna dagelijks en komen toch aan zo'n 2 uur per dag. Ik heb vroeger ook nog zo'n toptalenten gekend, maar er is niemand van doorgebroken. Ik heb de indruk dat kinderen te vaak als potentieel talentvol worden aanzien, en jaarlijks vallen er kinderen af.

Als je het zelf ziet zitten op alle vlakken, kan je je kind laten starten, en dan zie je wel.

Fiorucci

Fiorucci

26-10-2010 om 10:39

Turnmoeder (ot)

Ik betaal per kwartaal (!!) 24 euro....
Groetjes,Fiorucci

Proces

Bij dit soort hobbies is niet alleen de vraag of je de absolute top haalt van belang, maar ook wat je leer onderweg. Makakos, vind je dat je dochter hier dingen leert die waardevol zijn (ongetwijfeld leert ze die) en zie je haar graag die dingen hier leren.. of zou je het ook een optie vinden om ze ergens anders te leren?

Ik had laatst een erg leuk gesprek met een andere ouder over teamgeest, doorzettingsvermogen, van je fouten leren, vrees overwinnen bij openbare optredens, samenwerken, een relatie met een leraar/trainer opbouwen... onze conclusie was dat we uiteindelijk met exact hetzelfde resultaat onze kinderen naar heel verschillende hobbies stuurden.

Niet lang daarna heeft mijn zoon (met wat lichte drang) ervoor gekozen om zich op 1 hobby te richten. Het gaat nu heel erg goed, hij oefent iedere dag een half uur en gaat met sprongen vooruit. Maar ik heb wel laten meewegen dat dit een hobby is waar hij niet alleen die dingen leert maar waarmee hij daarnaast ook nog, als hij volhoudt, zijn hele leven lang contacten kan leggen en kan genieten van een kunst die een mens op heel veel vlakken kan voeden en steunen (muziek). Daarnaast heeft hij meer vrije tijd omdat hij nog maar 1 hobby heeft, en daar geniet hij ook erg van.

Nou ja, het zijn maar wat overwegingen. Je dochter zal er hoe dan ook veel van leren. De vraag is alleen wat ze zou kunnen leren in diezelfe tijd als ze gewoon thuis zou zijn of iets anders zou doen. Dat is jullie afweging.

makakos

makakos

26-10-2010 om 11:54

Een aantal feiten op een rij

Het halen en brengen is voor mij niet echt een item: Wij hebben het geluk op 5 min lopen van het sportcomplex te wonen. Ik zit daar zo en zo al vaak want mijn zoon voetbalt daar ook. Bovendien kan ik tussendoor nog naar huis.

Het trainen en wel of niet doorbreken vind ik ook niet echt een item. Ik heb geen ambities voor haar maar gun haar gewoon turnen op een niveau waar ze uitgedaagd wordt, de leuke kanten van het deelnemen aan wedstrijden en het vormen van een team. Zelf zal ze dan moeten afwegen of er genoeg leuke kanten tegenover de vele uren training staan.

Het aspect wat betreft haar sociale leven houdt me wel bezig maar aan de andere kant, wij wonen in een miljoenenstad waar kinderen op deze leeftijd niet alleen buiten kunnen spelen. Ook zorgen de schooltijden, het huiswerk, sportactiviteiten en twee meestal werkende ouders ervoor dat er door de week vrijwel nooit wordt afgesproken om ergens te gaan spelen. Mocht het klikken met de meisjes in haar groep dan is het eigenlijk alleen maar een voordeel dat ze buiten school dan toch nog vriendinnetjes ziet.

Ik denk dat je door op niveau te turnen (of wat voor sport dan ook) zeker een aantal dingen leert die ook nuttig zijn buiten je sportleven, oa de dingen die rodebeuk noemt. Bovendien houdt een actief sportleven je ver van de straat en dat vind ik ook best een overweging in deze miljoenenstad waar hangjeugd ook steeds meer een fenomeen begint te worden.

Als ik zo deze feiten op een rij zet ben ik dus eigenlijk vrij positief. Mijn grootste zorg vormen de effecten van langdurig intensief trainen op het lichaam, met name bij een sport als turnen waar nogal wat gevraagd wordt van rug, enkels en knieen.

Voorlopig moet ze het maar eens gaan proberen, voor hetzelfde geld wordt het haar zelf allemaal teveel en wil ze niet meer. En anders zullen we de boel nauwgezet volgen.

Primavera

Primavera

26-10-2010 om 11:56

Ik ken een ex(topsportster)

Hallo Makakos,

De moeder van een vriendje van mijn jongste deed vroeger topsport en is daarin afgestudeerd. Ik weet niet meer zeker of het nu turnen of iets van gymnastiek was, maar ze zal me vast wel iets kunnen vertellen over de lichamelijke en psychische gevolgen op lange termijn. Ze komt uit het land ten noordwesten van je waar ze er zeker fanatiek mee zijn.

Zelf hebben we een zoon (8) die dit jaar voor de zwemselectie is gevraagd. Het is een meer gangbare sport waarin de kans op lichamelijk letsel niet groot is, maar wel enigszins vergelijkbaar met wat het vraagt aan inzet en beschikbaarheid van kind en ouders. We hebben er niet aan getwijfeld, omdat zwemmen echt zijn lust en leven is en zelf ook veel lol beleefd aan het wedstrijdelement en daar veel voor over heeft. Hij gaat liever trainen dan dat hij buiten met vriendjes speelt of achter een één of ander spelletje zit.
Waar het ons om gaat is dat het voor hem NU zoveel leuker is en goed doet voor zijn zelfvertrouwen om wedstrijden te zwemmen ongeacht hoe en of het verder zal gaan. Er zijn zo weinig die uiteindelijk later toch de top bereiken dat we daar niet van uit gaan. We zien wel hoe hij zich ontwikkelt, zowel lichamelijk als zin om dit te blijven doen. Zolang zijn schoolwerk niet in de verdrukking komt en hij het zo leuk vindt spelen we graag voor taxi. Hem afremmen zou echt een domper voor hem zijn. Kan hij eindelijk ook iets heel goed en dan zou hij zich daarin niet mogen ontwikkelen omdat het de ouders niet goed uitkomt... laat hem het maar proberen, we zien wel waar het schip eventueel strandt. Het blijft in ieder geval een leuke ervaring.
Als je wilt kan ik me door die moeder wel laten vertellen hoe zij het ervaren heeft om al van jongs af aan met topsport bezig te zijn.

Groeten Primavera

makakos

makakos

26-10-2010 om 12:07

Turnmoeder (ot)

Ik had altijd de indruk dat Nl juist wel goede faciliteiten heeft voor topsport, in ieder geval in vergelijking met hier.

Het toeval wil alleen dat wij in de hoofdstad wonen en blijkbaar lid zijn geworden van een vereniging die met turnen een traditie hoog heeft te houden. Dit is geen weloverwegen keuze geweest.

Wat betreft jouw overweging over weten hoe leuk turnen is, ik ben zelf ook altijd een fanatiek sportster geweest (geen turnen,daar was ik absoluut niet elegant genoeg voor ha ha)en heb altijd veel plezier aan trainen en wedstrijden beleefd. En dat plezier wil ik mijn dochter niet onmiddelijk onthouden. Maar op de leeftijd van mijn dochtertje deed ik nog niet eens aan sport en zoveel als zij nu zou moeten gaan trainen heb ik nooit getraind. (al had ik dat waarschijnlijk best leuk gevonden) Dat is wel een belangrijk verschil.

makakos

makakos

26-10-2010 om 12:31

Primavera

Leuk voor jullie zoon dat hij voor de zwemselectie is gekozen! Heerlijk is het als je kan doen waar je goed in bent en waar je zoveel plezier aan beleeft. Ik ben het helemaal met jouw overwegingen eens en wil wat dat aangaat onze dochter ook absoluut niet afremmen.

Maar waar ik me dus zorgen om maak zijn de harde aspecten waar deze club toch wel een beetje bekend om lijkt te staan. Daar kom ik steeds meer achter. Heb nu al van gevallen bij zwemmen en atletiek gehoord waarbij jonge talenten zonder blikken of blozen voor de keuze werden gesteld: of extra voedingssupplementen (lees: doping) of uit de selectie gezet worden. Deze informatie komt niet uit eerste hand maar toch....

Verder is informatie van iemand die het van binnenuit heeft beleefd natuurlijk nooit weg! Zelf ken ik een ex topsportster uit de ritmische gymnastiek die beweert dat de topsport haar lichaam heeft verwoest. Haar haat tegen topsport is me altijd bij gebleven. Dat is ook een van de redenen dat ik nogal huiverig ben.

Sawo

Sawo

26-10-2010 om 13:11

Topsport

Hoi makakos

Ik denk dat je zelf duidelijk moet maken wat je wel en niet accepteert en wat je dochter zelf wil.

Ik ken wel voorbeelden van kinderen die door topsport(geen turnen) te weinig gegroeid zijn. Je lichaam moet ook kunnen uitrusten.
Elke dag 1,5 uur trainen en dan in het elk weekend wedstrijden lijkt me echt niet goed voor zulke jonge kinderen. Elk dag een uur en dan het weekeind vrij vind ik persoonlijk wel aanvaardbaar.
Ik ken ook veel kinderen die weer gestopt zijn bij turnselecties omdat de eisen aan de traininguren elk jaar
weer opgegroefd werden.

suc^6

saar

Dus zolang je dochter lol heeft en toch aan haar rust toekomt lijkt me er niets aan de hand maar stel wel duidelijk grenzen.

Makakos,

Ik hoef die afweging niet te maken, maar heb het in mijn omgeving wel gezien.

Mijn kinderen mogen hun hart en ziel ergens in leggen, zolang andere belangrijke zaken niet in het gedrang komen. Noem omgang met leeftijdsgenoten buiten deze interresses om. Dus afspreken na school, gewoon buiten ravotten, giebelen, noem het maar.
Ik stel dus de grenzen, net zoals het aantal snoepjes uit de trommel, de tv en computertijd.

Zolang ze om kunnen gaan met anderen zonder alleen over hun passie te praten en niet "buiten de groep" vallen, omdat er nooit wat af te spreken is, mogen ze hun gang gaan.

En zoals ik hier lees is de kans om "door te breken" niet erg groot. ( zie mij, ik ken al 2 potentiële kandidaten), dus om hier de grondlegging van de ontwikkeling van een kind neer te leggen?

Er zijn maar weinig kinderen die al een zeer duidelijke toekomstvisie hebben ( behalve het zeilmeisje ;) ), wij als ouders zijn er om gezonde sturing te geven.
mams

makakos

makakos

26-10-2010 om 14:29

Doorbreken en grondlegging

Er wordt hier nu al een paar keer over "doorbreken" gesproken. Het feit dat mijn dochter aan deze trainingen begint betekent wat ons betreft echt niet dat we er helemaal voor gaan om door te breken. Deze ambities zijn ons onbekend. Wij vinden het leuk voor onze dochter dat ze de kans krijgt om op een niveau te turnen dat blijkbaar op dit moment bij haar past.

Ik vind het dus wat ver gaan om in ons geval te spreken over de grondlegging van de ontwikkeling van een kind. Op dit moment haalt ze nog genoeg prikkels uit andere dingen en dat willen we zo houden. Ik ben het er helemaal mee eens dat wij als ouders er zijn om gezonde sturing te geven en daarom houdt het hele gebeuren me nu juist zo bezig.

Waar leg je de grenzen, hoe baken je die af? Dat lijkt misschien makkelijker dan het is als het gaat om het wel of niet stimuleren van talent en/of aanleg. Juist omdat het niet om zoiets al nintendo of tv-tijd gaat maar om iets waar het kind en ontzettend veel plezier aan beleeft en waar het ook nog eens aanleg voor blijkt te hebben.

Maar goed, laten we eerst ook maar eens afwachten. Dochter is over het algemeen iemand die goed weet wat ze wil en het zou me ook niet verbazen als ze uiteindelijk gewoon helemaal geen zin heeft om elke dag te trainen. Misschien ook wel en dan zullen we steeds opnieuw weer overwegingen moeten maken.

Fiorucci

Fiorucci

26-10-2010 om 15:24

Turnmoeder

Nee, maar zelfs dan betalen ze hier geen 100 euro per maand.Gelukkig maar,want dat zou ook lang niet elk meisje zomaar kunnen missen.
Groetjes, fiorucci

Je hebt selectie en selectie (fiorucci)

Ik denk (fiorucci) dat je niet zomaar selectie kunt vergelijken. Je hebt selectie op verschillende niveau's en het maakt qua trainingsuren nogal wat uit op welk niveau je traint en wedstrijden doet. Over het algemeen is het hoe meer uren trainen, hoe meer het kost. Je betaald dus per uur. Train je nét boven amateurniveau (6de en 5de divisie) dan train je de minste uren=dus vrij goedkoop. Train je 1ste of 2de divisie dan kom je aan veel meer uren=dus veel duurder. Meestal train je in de 1ste en 2de divisie dagelijks, of in ergens rond de 10 uur per week minstens (ligt ook aan leeftijd). De trainer voor de 1ste en 2de divisie is ook stukken duurder, er moet ook nog vaak uitgeweken worden naar andere zalen (speciale turnzalen), dat alles maakt het duurder. Over het algemeen worden die grotere onkosten uitgesmeerd over de club....
Bepaald niet alle clubs hébben een 1ste en 2de divisie, sterker nog dat komt vaker niet voor dan wel. Hier is de 1ste en 2de divisie gezamelijk met de 2 andere turnclubs. Dus 3 clubs samen hebben die 1ste en 2de divisie. Trainers ervoor zijn ook nog erg schaars...hier heeft die divisie ook een tijdje niet gedraaid door gebrek aan een bevoegde trainer/trainster. Zo'n trainer is meestal HBO geschoold en moet daarbij nog allerlei truntrainingen/bevoegdheden hebben en zo'n bevlogen persoon zijn er maar weinig van in Nederland. Buiten dat verdient zo'n trainer niet bepaald goudgeld, dus het moet al bijna een 'bijbaantje' zijn (b.v. naast een baan als gymdocent op v.o.) wil zo'n trainer het financiéel kunnen bolwerken.
3de en 4de divisie traint ongeveer 6-7 uur per week, soms meer soms minder, ook dat ligt aan vereniging en leeftijd.
Hier een dochter die jaren 3de en 4de divisie getraint heeft, dat was per week 2 keer 2 uur en in weekend 3 uur. En dan nog alle extra trainingen op b.v. zondagen, turnkamp (3 dagen) etc.etc.
Hiermee is dochter dit jaar gestopt. Ze wilde ook naar street-dance en naar ballet (ballet had ze ook al gedaan ooit) en alles tegelijk gaat nu eenmaal niet.
Nu traint ze 5de divisie. En eigenlijk zou ze 4 uur per week moeten trainen, maar ze traint maar 2 uur per week. Maar dit is uitzonderlijk, ze kan dat niveau ook makkelijk aan met die 2 uur trainen. Dus vandaar dat haar trainster daar toestemming voor heeft gegeven.
Dochter heeft er gewoon nu even 'genoeg' van...en beter nu even rustig aan dan helemaal er genoeg van krijgen. Die 2 uur heeft ze er ook écht plezier aan. Komt w.s. ook omdat ze nu naar het v.o. is.
Gemiddeld betalen wij ook rond de 10 euro per maand per lesuur. Dat was vorig jaar dus nog ergens in de 60 euro. En die extra lessen+trunkamp+ rijkosten naar wedstrijden (3de+4de divisie=wel landelijk! 6de en 5de divisie is eerst regionaal en dan provinciaal, dat scheelt dus al behoorlijk in de kosten!!!) komen daar nog allemaal bij.
Nu betalen wij ook rond de 20 euro. En amper extra trainingen, wedstrijden vlakbij (30 á 40 km), geen trunkampen etc.
Nou dát scheelt behóórlijk!
Er is ook nog de mogelijkheid dat je als 'talent' gescout wordt in de 1ste of 2de divisie. Dan train je grotendeels bij je eigen club, maar ga je 1 of 2 keer per week naar een speciaal turncentrum alwaar je nog extra training krijgt. Die zijn er in nederland niet veel. Afhankelijk van waar je woont moet je daar je kind dan heen brengen. Collega haar dochter is als talent gescout en gaat nu 2 keer per week naar die top-turn-club. En ouders rijden natuurlijk ong. 50 km heen en terug!=200 km per week! Ze krijgen daarvoor nu wel ondersteuning van een persoonlijke coach, die ook regelmatig op meisjes eigen club komt en bij hen thuis. En ook qua kleding krijgen ze nu veel (sponsoring), de bedoeling is dat als ze zo door gaat,ze op haar 12de daar komt wonen (in pleeggezin) en dagelijks daar traint+opleiding gaat volgen. Iets waar collega nog niet aan moet dénken....Maar dat duurt nog 4 jaar dus, dan kan je altijd nog van gedachten veranderen.
groeten albana

Voor makakos

Hoe oud is je kind eigenlijk precies? In Nederland zijn de uren die kinderen mógen trainen ook leeftijd gebonden. Kinderen onder de 8 mógen nog niet dagelijks trainen. Wel b.v. 2 keer week 2 uur en op zaterdag 3 of 4 uur. Ook mogen ze nog niet meedoen aan gewone wedstrijden. Er is wel een ínstapniveau waar kinderen onder de 8 die potentiele wedstrijdturnsters zijn alvast wat wedstrijdervaring kunnen opdoen. Maar dat is dus alleen tegen kinderen van dezelfde leeftijd.
Volgens mij kun je bij de turnbond info inwinnen over wat mag en niet mag en wat nog gezond is en wat niet.
Verder denk ik dat je het gewoon aan kan zien, hoe het zich ontwikkeld. Je bent er toch bij? En je kan toch elk moment zelf zeggen dat het tot hier en niet verder is? En zolang ze er plezier in heeft zou ik het gewoon doen. Géén plezier, en een te fanatieke trainer zouden voor mij persoonlijk de limit zijn. Misschien kan je huisarts ook wat voor je betekenen qua haar gezondheid.
Kinderen die door turnen helemaal niet goed groeien en zich lichamelijk helemaal afbeulen komen in Nederland volgens mij niet meer voor. Wel misschien in Rusland of China (zag met w.k. turnen b.v. chineese meisjes die 18 waren en eruit zagen alsof ze 13 waren qua groei....ze waren nog kleiner dan mijn 12jarige die toch niet erg groot is voor haar leeftijd!)
Hoe dat in jouw miljoenenstad gaat zou je daar moeten navragen.
Zus van onze buurvrouw heeft in de ere-divisie geturnt 'vroeger' en is er nog steeds positief over. Alleen alle tijd en inzet die erin ging zitten....dat is het enige negatieve dat ik erover hoor, vooral toen de puberteit zich aandiende (niet mee uitgaan omdat je morgen wedstrijd hebt, speciaal rekening houden met je voeding dus geen patatje mét met je vriendinnen etc.). Als jong meisje had ze daar geen last van.
En die is gewoon, gewoon gegroeid. Ze is nu hoogzwanger...en informeert altijd belangstellend naar onze turndochter. Het heeft dus nog altijd haar 'hart' gestolen.
groeten albana

makakos

makakos

27-10-2010 om 10:52

Albana

Mijn dochtertje is 6,5 jaar.

Gisteren heb ik de trainer persoonlijk gesproken en hebben we het ook even over de uren gehad.Hij leek me vrij redelijk en we hebben afgesproken dat dochter in eerste instantie 4 keer per week 1,5 uur gaat trainen.

Er zijn meisjes die 5 keer trainen maar ik heb voorgesteld in eerste instantie met 4 keer te beginnen. En dan zien we wel weer verder.

Deze selectie is een voorselectie waarvan de bedoeling is dat ze klaargestoomd wordt om met 8 jaar deel te gaan nemen aan wedstrijden.

Maar het is heerlijk om te zien hoe dochter met een stralend gezichtje en rode koontjes van de training komt. Ze vindt het helemaal geweldig. Bij het opstaan vraagt ze al wanneer ze weer training heeft. Het is bijna niet te geloven maar ze heeft nu twee keer met deze trainer getraind en ze lijkt al sprongen vooruit te zijn gegaan.

Fijn ook om te horen dat er mensen zijn die op topniveau geturnd hebben en dat positief hebben ervaren. Alle tijd en inzet, daar maak ik me weinig zorgen over. Dat is een keuze die ze op een bepaalde leeftijd zelf gaat maken.

doesdoes

doesdoes

27-10-2010 om 15:56

Topsport turnen

Mijn meisje is nu 8 en turnt 14 uur per week. Ze vindt het geweldig. Ze is tien keer zo gemotiveerd als wij. Maar ja, zij doet de "leuke" dingen : de nieuwe oefeningen, de krachttrainingen (argh, en ze vindt dat dus écht leuk ook nog, haha). Wij moeten elke dag veel kilometers rijden, twee keer (want halen en brengen, de trainingen duren veel te lang om daar te blijven), dus vinden het wat minder leuk. Maar we hebben wèl gezegd : als zij nu zó gemotiveerd is, het zó leuk vindt, en bij de topsport organisatie zien ze talent, dan willen we haar de kans gunnen. Daarom rijden we toch maar weer met ons enthousiaste meisje naar de training.

Hier is het vrij serieus : ze moet naar de sportarts voor een onderzoek, naar de dietiste voor advies. Maar hoewel ik het soms allemaal wat overdreven vindt, betekent het óók dat de turnschool alert is op problemen en die probeert te voorkomen. Leeftijdsgenootjes met lichte blessures hebben al contact gehad met sportartsen en fysiotherapeuten : er wordt heel goed gekeken naar wat wél en niet verstandig is om te doen bij blessures. De groei wordt ook goed in de gaten gehouden. Ik heb dus redelijk veel vertrouwen dat ze goed in de gaten gehouden wordt. Bovendien : het is toch ook in het belang van de turnschool dat mijn kind gezond blijft ? Zij willen graag dat ze presteert, tenslotte, en dat kan alleen als ze helemaal gezond is.

Hoewel het ons in het begin tegenviel, al dat rijden en regelen, en we weten dat het nog veel erger gaat worden als ze doorgaat (ieder half jaar lopen de trainingsuren op), zien we hoe gemotiveerd en blij ons kind is. En daarom gaan we er toch mee door.

Doesdoes

makakos

makakos

28-10-2010 om 13:29

Niet leuk

Gisteren kwam dochter verontwaardigd van de training. Ze had gezien dat een jongen(tje) uit een andere selectie, met gelukkig dus een andere trainer, een klap had gehad omdat hij een foutje in een oefening maakte. Volgens haar was zijn wang helemaal rood.....

Ik weet dat topsport hard is maar ik vond dit vrij schokkend. Heb mijn dochter uitgelegd dat dit niet juist is maar ook dat deze jongen elk moment kan stoppen met trainen als hij het niet leuk meer vindt en dat dit uiteraard ook voor haar geldt. Als ze het niet naar haar zin heeft kan ze altijd terug naar haar oude juf.

Maar dit zijn nu van die dingen waar ik huiverig voor ben. Want kan die jongen inderdaad stoppen of zit hij al helemaal vast in dat wereldje en heeft hij het gevoel dat er nauwelijks een weg terug meer is. Misschien voelt hij wel de druk van verwachtingen die mensen van hem hebben maar loopt hij ondertussen wel geestelijke schade op? Ik weet het niet.

Wat ik wel weet is dat ik niet wil dat dochter aan zulke praktijken blootgesteld wordt,dan zijn we zo weg. Ik zal alles dan ook heel goed in de gaten houden en haar steeds weer inprenten dat wij achter haar staan, wat haar keuze ook is. Dat ze op elke willekeurig moment kan stoppen als ze het niet leuk meer vindt.

doesdoes

doesdoes

28-10-2010 om 22:27

Nog nooit meegemaakt hoor!

Makakos, zoiets hebben wij nog nooit meegemaakt hoor !! Dat zou ik ook zeker niet pikken.... Dan was ze er heel snel weer weg. Maar er is geen trainer bij die ze minder dan "wel aardig" vind. Dus zoiets is absoluut geen gemeengoed !

Turnmoeder, wij turnden destijds 6 uur per week voor iets meer dan 60 euro per maand. Minder dan jullie dus, terwijl wij echt wel een goede hal en goede trainers hebben (WK trainer). Naarmate je meer traint, kost het minder per uur.

Doesdoes

Wat leuk

Om al die enthousiaste turnverhalen te lezen.

Ik heb tot mijn 21e geturnd, toen ging het vanwege mijn rug echt niet meer. Ik kon er doorgaans geen biet van, ben nogal het type stijve hark, maar ik vond het heerlijk om te doen. Vooral de ringen en de minitramp. Droom er nog wel eens van.

Fijnste van alles vond ik dat er geen ballen aan te pas kwamen, ik zie niet zo goed en mijn natuurlijke reflex als er een bal op me afkomt is: wegduiken. Niet zo handig als je in een team moet spelen.

makakos

makakos

29-10-2010 om 10:28

Contributie

ZO, jullie betalen allemaal behoorlijk wat contributie!

Tot nu toe betalen wij per maand 35 Euro! Ben nog niet geinformeerd over een eventuele verhoging ivm meer trainingsuren maar voor zover ik weet blijft het gewoon 35 Euro.

Ook wat betreft kleding is het in ieder geval tijdens de training heel vrijblijvend. De meeste meisjes komen gewoon in een legging, trainingsbroek of korte broek met t-shirt. Niemand loopt in een duur turnpakje, die zijn alleen voor wedstrijden.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.