Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Herfst

Herfst

26-05-2011 om 10:06

Vandaag voor het eerst alleen van school naar huis lopen

Grote mijlpaal hier vandaag. Zoon van 6 en een half, groep 2, loopt vandaag om 11h30 voor het eerst alleen van school naar huis.
Hij wilde het al een hele tijd! We hebben een paar keer geoefend, de route goed doorgesproken en het een beetje kunnen uitstellen maar vandaag is het dan zover.

Ik heb met hem afgesproken dat we tot aan de zomervakantie, in de middagpauzes (weinig verkeer) kunnen oefenen. En dan volgend schooljaar het 'echt' kunnen doen. Maar nu is het ook al echt natuurlijk.

Hij is vol vertrouwen in zichzelf. Lief he? Ik hoop dat het goed gaat. Hij zei vanmorgen nog " anders loop ik wel met die en die mee, dat is gezellig " (toen heb ik die moeder even ingeseint, dat het zou kunnen zijn dat hij met hen opeens meeloopt en waarom ik er niet bij ben zoals gebruikelijk).

Nou ja ik vind het toch wel een grote mijlpaal weer eigenlijk en wilde het even delen hier.

Herfst

koentje

koentje

26-05-2011 om 11:38

Geinig

en zo gaan er nog een hoop palen en paaltjes komen!

Mooi

dat zelfvertrouwen !

Fiorucci

Fiorucci

26-05-2011 om 14:54

Leuk he

Mijn zoon deed dat ook voor het eerst, op die leeftijd, ik herinner me nog hoe spannend dat was, voor hem, en ook wel een beetje voor mij. En weet je wat zo leuk is, er komen nog veel meer mijlpalen aan, hij doet nu havoexamen met grote kans van slagen. Geniet van je ventje!:)

Ben ik dan de enige

die vindt dat 6,5 jaar en pas in groep 2 alleen naar school loopt????
Ik vind dat nog erg jong. Ook al woon je misschien heel dicht bij school.
Zelf vind ik het heerlijk om mijn kinderen nog naar school te brengen en bij mijn jongste, 5,5 jaar, nog in de klas te zetten.
Overigens vinden mijn kinderen dat ook nog fijn, gelukkig.
Zo vroeg hoeven ze nog niet zo zelfstandig te zijn van mij. Ze hebben genoeg andere dingen om zelfstandig in te zijn.
Maar ja, voor iedereen is dat anders natuurlijk

groetjes van Charlote

Vic

Vic

27-05-2011 om 14:33

Hmm

Toevallig had ik daar laatst een leuk gesprek over met mijn moeder, zusje en oudste dochter. We hadden het over het alleen naar school lopen van jongste, ik wil dat vanaf groep 3 gaan doen. Daarop herinnerde mijn zusje me aan vroeger, toen wij al vanaf de eerste kleuterklas regelmatig alleen naar en van school gingen. We speelden ook door de hele buurt heen, mét oversteken, ook iets wat ik met jongste (6) nog niet aan durf.
Het is zelfs zo erg tegenwoordig, dat je hier op school vooraf schriftelijk moet doorgeven als je kleuter een keer alleen naar school komt. En ze hebben het liever niet.

Yaron

Yaron

27-05-2011 om 16:15

Charlotte

Oudste liep toen hij 5,5 jaar was af en toe alleen uit school naar huis, hij moest wel een paar keer oversteken, maar we wonen in een rustig dorp en in de straten naar school komen ongeveer 5 auto's per uur langs dus druk is het niet. Hier is het normaal dat kinderen vanaf groep 3 alleen naar school komen als ze in de wijk wonen, als ze de drukkere hoofdweg over moeten steken doen ze dit meestal vanaf groep 4 of 5. Vertrouwen hebben in je kind is heel belangrijk, kinderen voelen dit en worden hierdoor sneller zelfstandig.

Eens met charlotte

Ik vind het ook veel te vroeg hoor. Zeker als er ook overgestoken moet worden. Kinderen van die leeftijd overzien situaties gewoon niet.
dochter van bijna 5 vraagt het dagelijks,maar dat betekent niet dat het daarom mag.

NaShA

NaShA

27-05-2011 om 21:33

is de tweeling en ik breng ze nog, moeten drukke weg over, langs een lange sloot, en ze kunnen het zooooooo goed met elkaar vinden onderweg....(NOT!)Ik denk dat ik ze tot groep 8 breng!

Wegbrengen

Oh, ik zou zoon wegbrengen en halen nog als hij naar de universiteit zou gaan!:-)
Maar het bleek een zelfstandig ondernemend mannetje. Dus heb ik hem al vroeg ingeprent wat zijn huisadres was en hoe hij de weg moest vragen en wat als iemand hem vroeg om mee te gaan.
Met 3,5 liep hij naar de sigarewinkel 50 meter verder op de stoep om een snoepje te kopen en inderdaad herinnerde zoon mij nog deze week ook een krant voor mama. Sigareman had kinderen precies in de leeftijd van die van mij. Ik keen hem na en bleef dan op hem wachten. Ruim 3,5 speelde zoon alleen in de zandbak op het schoolplein 50 meter verder uit mijn zicht. Vaak kijken, heen en weer lopen tussen zoon en babyzusje. En toen kwam hij thuis. Een meneer had gevraagd of hij mee wilde om bij hem thuis de cavia's te bekijken! Zoon hield zich strict aan de instructie om dan eerst zijn moeder te vragen of dat mocht. Die vader meldde uit zichzelf dat hij het toch ook wel een vreemde vraag vond op het moment dat hij het uitgesproken had!:-) Maar we hebben samen gezellig cavia's gekeken.

Nou te jong

dat hangt maar net van het kind en de route af. Zo te lezen heeft hij een goede inschatting van de risisco's anders zou hij zelf niet verwijzen naar die andere moeder waar hij eventueel mee kan op lopen.

Ik woonde vroeger praktisch naast de school, ik ging de deur uit (doodlopende straat in woonerf), na de voortuin naar rechts het grasveld van school op. Ik woonde zo dichtbij dat ik echt wel naar school kon lopen, niet dat ik dat deed, want ik had een moeder die lang heeft gebracht (vooral voor het contact met de andere moeders denk ik).

Onze school zit aan een drukke weg, mijn dochter van 8 is een enorme fladderaar en ik vertrouw haar nog niet, er is een oversteek met zebrapad en klaar-over, maar als die van mij de fladders weer heeft springt ze zo zonder goed te kijken eerder over en daar rijden ze 50 (en sneller, hufters, je ziet toch dat er een school is, nee dat zien ze niet, hufters).

Fiorucci

Fiorucci

28-05-2011 om 08:41

Dat ligt er helemaal aan!

Hier lopen we in vier minuten naar school, 100% voetpad, en oversteken is niet nodig. Mijn zoon vond toen dat hij dat kon, wie ben ik dan om te beweren van niet? Hij had gelijk, ging altijd prima.

Tijgeroog

Tijgeroog

28-05-2011 om 11:47

Nasha

"Ik denk dat ik ze tot groep 8 breng!"

En als ze daarna naar de (veel verdere?) middelbare school gaan? Dan hebben ze nog geen ervaring opgedaan met zelf heen en weer, kun je ze niet beter eerder leren om zelfstandig naar de basisschool te gaan?

jess

jess

28-05-2011 om 14:14

Leeftijd

ik vind 6 ook te jong. en mijn inziens heeft het niets met vertrouwen t.o.v. kind en/of zelfstandigheid te maken.
Ik woon ook in klein dorp, moeten wel wat straten over, maar dan nog.
ik breng mijn kinderen "gewoon" nog naar school. oudste groep 7 jongste groep 3.
ze mogen wel eens samen naar huis fietsen, maar dan wel samen.

Fiorucci

Fiorucci

28-05-2011 om 18:33

Maar jess

Neem nou onze situatie, 4 minuten lopen, hooguit, door voetgangersgebied. Wetende dat daar nog veel meer kidneren en ook wat ouders lopen, in beide richtingen. Waarom zou je kind dan niet eens mogen proberen om alleen naar huis te komen?

Ook ongeveer 6 hier

Toendertijd, 4 minuten lopen (normaal tempo), en éénmaal een drukke straat met klaarovers oversteken.
Maar ook hier veel ouders die de kinderen letterlijk tot groep 8 wegbrengen én ophalen. Ik begrijp het niet. Hoe word je kind dan zelfstandig in het verkeer? Bovendien hebben kinderen ook een stukje vrijheid nodig. Ik hoef niet overal met mijn neus bovenop te zitten.
En wat ik al helemaal niet begrijp is, dat van al die ouders die meesjouwen naar school er maar zo weinig bereidt zijn om 2 maal per 14 dagen een kwartiertje te klaaroveren dat er nu dagdelen geen klaarover staat bij die weg die naar het ziekehuis gaat (en dus druk is, en gevaarlijk met ambulances).

Fiorucci

Fiorucci

29-05-2011 om 09:06

En daarbij...

Je kind iets dergelijks toevertrouwen doet zijn of haar eigenwaarde groeien, is mijn ervaring. Dat jij het eng vindt is op zo'n moment niet belangrijk. Je kind moet zijn vleugels mogen uitslaan!

Silone

hier doe ik het niet omdat ik al zo onzettend veel voor school doe.

Suv

Toen ik naar de basisschool ging (30 jaar geleden) reden er nog geen zwarte SUV's met 60 kilometer per uur door de straten. (wat nu bij de school van onze kinderen wel schering en inslag is)

Dus hoewel mijn oudste van bijna 7 ook graag een keer alleen naar school of huis zou willen lopen, loop ik toch nog wel een poosje mee. Zeker als jongste volgend jaar ook naar school mag, al loop ik maar 100 meter achter oudste, ik mocht toch die kant op.

Herfst

Herfst

31-05-2011 om 09:54

Hallo allemaal,

Wat een hoop reacties zeg, ik had een paar dagen niet gekeken.

Het is goed gegaan hoor. Hij was helemaal blij en trots en voelde zich heel groot opeens. De route is veilig hoor, hij doet er tussen de 5 en 10 minuten over dus dat valt wel mee en hij hoeft maar 1 keer over te steken en dat is met een klaarover.

Het grappige is, nu wil hij niet meer. Terwijl het goed gegaan is. Ik denk dat hij het gezelliger vind als ik hem breng maar hij wilde tegelijk ook graag uitproberen hoe het zou zijn om alleen te gaan. Hij wilde ook weten of hij het zou mogen denk ik en ik of het vertrouwen in hem zou hebben.

Dus nu doen we gewoon alleen als hij het wil, en alleen tussen de middag en ik vraag het verder niet maar wacht totdat hij het aangeeft.

In het algemeen denk ik dat ieder kind anders is natuurlijk (duh) maar dat je ook je kind moet volgen met die dingen. Uiteindelijk bepalen de ouders waar de grenzen liggen maar het is ook belangrijk om te luisteren naar waar je kind zelf behoefte aan heeft. Ze mogen het van mij (als het om redelijke verzoeken gaat) zelf aangeven en ik wil ze de ruimte geven om zoiets als dit uit te proberen. Kijk en nu geeft hij zelf aan dat het niet altijd steeds hoeft dus nou hoeft hij ook niet te blijven zeuren dat hij alleen naar school wil lopen.

Toch vond ik het wel spannend hoor! Er komen nog heel veel mijlpalen natuurlijk...

Herfst

Netel

Netel

01-06-2011 om 19:02

Met de auto of met de fiets naar school

Wij wonen vlakbij een basisschool en elke ochtend mogen wij genieten van de capriolen die ouders uithalen om hun auto zo dicht mogelijk bij de school te parkeren. En dan het liefste tot en met groep 8.
Helaas dat de groep ouders die dus wel met de fiets komen vaak de nadelen daarvan ondervinden. Het is echt het recht van de sterkste af en toe.
En waarom ze met de auto komen? Geen idee, want de school staat midden in een woonwijk, daar ligt het niet aan.
Velen met de auto hebben het smoesje dat het te gevaarlijk is om op de fiets te komen, tja, daar werken ze dan zelf aan mee.
Laat elk kind met fiets of te voet naar school komen en je moet eens kijken hoe snel kinderen zich thuisvoelen in het verkeer.
Uiteraard zijn er uitzonderingen. Als je een kilometer of 4 van school woont is het een ander verhaal.
In ons geval was 6 jaar een mooie leeftijd om het alleen te proberen en ook hier was het een geslaagd experiment. Het heeft het zelfvertrouwen van onze kroost zeker goed gedaan.

jess

jess

02-06-2011 om 10:16

Pelle

jongste gaat dan bij oudste achterop. tja daar heb ik meer vertrouwen in dan lopen.
daar zit jongste achterop en blijft daar zitten.
lopend vertrouw ik niet. mede vanwege kinderen die lopend lastig gevallen worden. en zelfs geprobeerd auto in te trekken. daarom vertrouw ik lopend niet en fietsend wel.

Fiorucci

Fiorucci

02-06-2011 om 13:22

Klopt pelle

En verder zitten op sommige scholen veel leerlingen die van verder komen, zo woon ik naast een vrije School en een gereformeerde school, zij hebben beiden ook een regionale functie. Er zitten maar heel weinig kinderen direct uit de wijk op die scholen.

Netel

Netel

02-06-2011 om 15:11

Pelle en fiorucci

Dan nog denk ik dat je moet na gaan denken over het gemak waarbij de auto wordt gepakt. Driekwart van alles wat hun kinderen met de auto naar school brengt werkt binnen de 4 kilometer. Ja, natte vingerwerk, maar in een industriegemeente als die van ons mag je beslist wel aannemen dat er weinigen verder weg moeten.
Bovendien is het aan het aantal ouders dat na negenen nog staat te kletsen niet echt te merken dat ze zo'n haast hebben om naar het werk te komen.
Het is voor een groot gedeelte pure gemakzucht, dat merk je ook aan het dubbelparkeren en het gebruik van de alarmlichten en de daarbij horende arrogantie van: de lampen knipperen, dus ik mag best een straat dichtparkeren.
De school en vooral de buurt klaagt hier al jaren over, er wordt zo weinig aan gedaan door de ouders zelf.
Alleen als de politie komt controleren, dan kunnen ze wel een parkeerplek vinden en kunnen ze wel die 500 meter naar school wandelen om hun kind af te zetten.

@Fiorucci: over die afstanden: dat zijn dus die uitzonderingen die ik bedoel in mijn eerste bericht.

Netel

Netel

02-06-2011 om 15:12

Euh...

Met de school bedoel ik onze buurtschool.

Fiorucci

Fiorucci

02-06-2011 om 20:22

Netel

Oh dat ben ik ook helemaal met je eens hoor, sommige ouders rijden nog het liefste hun auto de klas in....

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.