Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Vechten 'normaal' jongensgedrag?

Het zoontje van een buurvrouw van mij is een muiter: groot en sterk en dol op stoeien en vechten. Hij speelt graag met mijn zoontje dat fragieler is.
Stoeien doen wij ook veel met ons zoontje (vooral manlief) en af en toe hangt mn zoontje ook wel eens over een ander vriendje heen. Zoonlief vindt het leuk maar het is niet echt zn core business.
Buurjongetje is meer van het ruwe werk en dat ook de hele dag door: duwen en trekken, hard aanrennen en botsen, bovenop mn zoontje duiken, en boksen met elkaar. Ik vind het allemaal erg hardhandig en stoor me er eigenlijk aan. Zoonlief vecht aardig mee maar het wordt vrijwel altijd huilen door te harde klap, te harde val of klemzitten onder de ander. Dat komt dan wel weer goed, maar ik vind het niet gezellig.

Ik vertelde buurvrouw onlangs terloops dat ik dat vechten thuis niet wil hebben omdat ik er niet van hou en het te agressief vind. Zij gaf aan dat valt onder gewoon jongensgedrag en dat ze dat nu eenmaal doen op deze leeftijd. Kreeg het idee dat ze mij maar een strenge zeur vond die niet weet dat jongens nu eenmaal anders zijn dan meisjes.

Ben ik dat? Vechten al jullie zoontjes ook en is dat inderdaad gewoon? Mag je als moeder dat ook niet leuk vinden en afremmen?

amk

amk

22-02-2010 om 16:22

Herken het niet

mijn vriendin heeft 6 jongens in leeftijd van 4.5 tot 15 maar het vechten komt me niet bekend voor. Wel idd het beweeglijke, de competitiedrang. Maar dat kan ook via andere banen geleid worden.

Gaia*

Gaia*

22-02-2010 om 20:52

Vechten is grenzen leren

Als jongens dan wel vechten is het juist zaak om ze daarin ook de grenzen te leren kennen. Maar dat is hier duidelijk niet ter sprake. Waar ligt de grens van deze moeder dan? Misschien is dat eerder de vraag?

Polly Shearman

Polly Shearman

22-02-2010 om 22:17

Hier volkomen normaal

echter blijken 2 van de 3 zoons nu adhd te hebben, en nr 3 zal het dus ook wel hebben.
Hier dus normaal.. maar verder niet geloof ik....

Vic

Vic

22-02-2010 om 23:01

Fysiek

Ik heb alleen maar dochters maar mijn jongste is niet heel meisjesachtig. Ik heb dus regelmatig jongetjes over de vloer en dan gaat het er een stuk fysieker aan toe dan bij oudste met meisje-meisjesvriendinnen. Ik snap ook niet zo goed wat nou de lol is van dat geduw en getrek en op elkaar klimmen etc. Consequentie van dat fysieke gedoe is dat het dus ook wel eens mis gaat en iemand pijn krijgt.

vlinder72

vlinder72

23-02-2010 om 14:16

Bij ons niet

Wij hebben 3 jongens en een meisje. De jongens zijn wel drukker. Ze kunnen niet normaal lopen maar moeten altijd rennen. Als ze een bal zien moet er gevoetbald worden. Ook in huis. Zucht. Maar vechten mogen ze niet. En ook niet duwen en trekken. Competities zoals wie het hoogste van de trap af kan springen zijn absoluut verboden. En waarom. Omdat dat altijd fout afloopt. Sta ik het toe dat ze gaan worstelen dan eindigt het altijd in een huilpartij en iemand heeft dan toch minstens ergens een kras of buil. In het bos lopen vind ik wel altijd een feest. Ze rennen de hele weg. En alle beklimbare bomen worden beklommen. En meisjes zijn echt anders. Want hoewel ons hele huis vol ligt met jongens speelgoed, jongenskleding en jongensdingen is onze meid echt een 4 jarige diva.

jopi

jopi

23-02-2010 om 17:59 Topicstarter

Grenzen

Fijn om te lezen dat het niet per definitie normaal is dat jongetjes de hele tijd willen vechten/stoeien.
@Pelle: boek is onderweg, dank voor de tip!
@ Polly: opmerkelijk, dit buurjongetje heeft ook ouder broertje met ADHD, dus ofwel hij kopieert het gedrag van zn broer of is wellicht zelf ook erfelijk belast.
@Gaia: moeder is niet erg consequent met haar grenzen. In mijn ogen laat ze zich regelmatig onder de voet lopen door haar kinderen. Ze geven ook grote mond, schreeuwen vaak en luisteren niet als iets gevraagd wordt.

Ik hoef me in ieder geval niet te verontschuldigen dat ik het vechten ed. niet in ons huis tolereer!

*bella*

*bella*

25-02-2010 om 23:29

Wel normaal

Ik vind het wel normaal. Maar je hoeft toch niet iets tot abnormaal te bombarderen om het niet toe te staan in je huis? Dat zijn gewoon jouw grenzen, klaar. (voetballen is toch ook doodgewoon, mag helaas niet in ons huis)
Mijn zoon doet het heel weinig, maar die is ook wel een tikkie anders. Tijdens de overblijf zie ik heel veel jongens constant lichamelijk contact maken. Ik vind het wel leuk, natuurlijk loopt het vaak ┬┤mis`. Maar ik zie het toch een beetje als het gewone rangorde bepalen. Ik stimuleer mijn kinderen juist wel om het te doen, maar voordeel is wel als ik meedoe dat ik ze goed kan leren grenzen te bewaken. Maar zoon hier speelt wel gewoon oorlogje etc, iets dat ik nu veel minder leuk vind. Maar ach, hoort er ook gewoon bij denk ik. Ik hoef niet alles leuk te vinden wat ze doen.

Miep

Miep

27-02-2010 om 18:12

Hier ook een tijdje geweest

Zoon (nu 7) is wel altijd heel druk, klimt graag, zwemmen etc, stoeien met papa maar eigenlijk pas sinds groep 3 is hij opeens aan het duwen en het vechten en roept hij ook dingen als "xx moet dood". Grrrrrrrr. Ik wil dat helemaal niet, maar ja... probeer het uit zijn hoofd te praten maar heb wel het idee dat hij het echt van een ander kindje kopieert, dat gedrag. Hoop dat het snel weer over is.

Bij ons normaal

Hi,

Bij ons is het vechten heel normaal. Tenminste voor mijn zoon...
Ik word er doodmoe van!
Ben nu begonnen met afspraken met hem dat ik dat dus niet meer wil hebben. Heel lastig allemaal want hij vindt het leuk en het is zijn manier van communiceren geworden.
In plaats van hallo zeggen, geeft hij iemand n zet (of slaat iemand op z'n billen). Alleen maar lijfelijk contact ipv praten.
Heel storend, zeker als je ziet dat hij dit dus ook bij volwassenen doet!
En als hij nou niet goed praat... Hij is 5 jaar en heeft een enorme woordenschat, kan zich echt heel goed uitdrukken.
Maar goed, hopelijk gaan onze afspraken nu aanslaan.
Best lastig; in zijn klas zitten veel jongens en ze doen allemaal tzelfde!
De juf pakt t ook aan, maar tis naar mijn idee behoorlijk jongens gedrag wat veel jongens doen...

Groetjes,
Inge

dc

dc

03-03-2010 om 23:12

Veel stoeien

hier wordt door beide zoons al veel gestoeid. Ik vind het niet vervelend, en doe soms ook mee. Mijn man vaker. Maar ze zijn allebei niet echt kleinzerig, dus zelden problemen dat er eentje pijn heeft.

Vechten vind ik niet goed, stoeien dus wel. Vooral om een rugbybal heen, erg leuk.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.